yakumo delta 300 kłopot z GPS

• 5 Odpowiedzi
  • 520 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 17, 2006, 23:42:25 »
Witam!
Posiadam Yakumo 300 Delta i antenę rikaline 6010, nie mogę za Boga połączyć się w AM z satelitami, ciągle pokazuje że szuka sygnału z com1. Czy może ktoś mi pomóc jak to ustawić żeby grało? Borykam się już z 2 tygodnie i nic.
Dodam że yakumo miał system niemiecki a sfleszowałem go na angielski od mio 168.

Pozdrowienia.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2006, 08:24:16 »
jestes pewien, ze twoj GPS nie jest zablokowany i nadaje pelen sygnal NMEA? gdzie go kupiles? rozumiem, ze testy robisz na dworze?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2006, 14:07:42 »
W razie jakichkolwiek problemów nie testuj Gps'a w Automapie, do tego są programy narzędziowe typu gps info czy Winfast navigator. Dużo ciekawych informacji znajdziesz w przyklejonym wątku programowanie GPS na kablu, ale ogólna zasada jest taka:
1) Instalujesz GPS Info i (lub) win fast navigator,
2) Wystawiasz antenę za okno (koniecznie!)
3) Łączysz wszystko razem, robisz soft reset PDA, uruchamiasz GPS info i ustalasz odpowiedni com i prędkość (zazwyczaj COM 1 , 4800).
4) Jeśli w okienku zaczynają pojawiać się sekwencje danych gga, ggl itp. połączenie jest prawidłowe, należy przełączyć widok zakładką GPSinfo u dołu i cierpliwie czekać co się będzie działo (może to potrwać przy pierwszym uruchomieniu, zwłaszcza przy słabej widoczności nieba).
5) Jeżeli sekwencje się nie pojawiają wróć do punktu 3 i spróbuj zmienić COM oraz baudrate (do skutku)
6) GPS info znajduje sygnał z satelitów - zaczynają się pojawiać numerki na tle kuli ziemskiej i słupki z siłą sygnału na dole.
7) Odnalezienie sygnału przynajmniej 4 satelitów pozwala uzyskać fix - co jest widoczne jako zmiana koloru pasków siły sygnału na niebieskie i wyświetleniem pozycji w okienku.

Dopiero jak przejdziesz tą procedurę z powodzeniem, wyłącz (całkowicie!) GPS info i odpal Automapę. Powinna działać. Jeżeli są problemy, to prawdopodobnie brakuje któregoś z sygnałów protokołu NMEA - przeprowadź przeprogramowanie Win fast navigatorem zgodnie z wątkiem "Programowanie GPS na kabelku"

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2006, 22:44:15 »
Ok wielkie dzięki zaraz potestuje ale mam jeszcze jedno pytanie bo posiadam yakumo 300delta bez gps a sfleszowałem go na mio 168 który ma fabrycznie gps czy to nie będzie problemem żę takiego flesza wgrałem?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2006, 12:38:14 »
Cytat: "Slaveta"
Ok wielkie dzięki zaraz potestuje ale mam jeszcze jedno pytanie bo posiadam yakumo 300delta bez gps a sfleszowałem go na mio 168 który ma fabrycznie gps czy to nie będzie problemem żę takiego flesza wgrałem?

To dziwne że udało Ci się wgrać taki firmware do tego palmtopa. Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na nawigacje, ale wydaje się że nie powinno wpływać na działanie portu szeregowego, a tym samym kablowego gps'a.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2006, 14:12:50 »
wszystko jest OK, działa elegancko, dzięki za pomoc. Zaprogramowałem na nowo antenę i jest super.

Pozdrawiam