Wyniki konkursu - dyskusja

• 20 Odpowiedzi
  • 914 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Wyniki konkursu - dyskusja
« dnia: Marzec 29, 2008, 20:10:41 »
Chciałem podyskutować na tego:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=13840
bo w komentarzach to nie bardzo, mało kto czyta :) No i nie na długo. Bez ataku oczywiście, ci co nagrody dostali niech się cieszą, a ja bym tu chciał podyskutować o tym jak widzicie w życiu te pomysły. Pogadajmy o tym co o nich sądzicie. No to jedziemy:
Pierwsze miejsce - Emil Konop - „internetowa synchronizacja”

"...Jest wiele programów do synchronizacji ale nie ma takiego z prawdziwego zdarzenia, czegoś na zasadzie biura w internecie, strony internetowej na której możemy trzymać swoje kontakty, smsy, pocztę email, co by można było synchronizować z telefonem, programem pocztowym w komputerze, tak by dostęp do wiadomości, kontaktów, poczty, kalendarza, zadań itd. Mieć z każdego miejsca i żeby wszędzie mieć to samo a nie tego kopie..."

Co prawda nie jest to jakiś zupełnie nowy pomysł i podobne usługi już istnieją, choć nie ma nic all-in-one, czyli rozwiązania integrującego synchronizację wszystkich wymienionych rodzajów danych.
Moim zdainem bezsens, komu potrzebna jest internetowa synchronizacja? Ja to widzę tak - Pan Kowalski przed wyjściem z domu synchronizuje PDA z komputerem. Idzie w świat, leci na księżyc, czy w kosmos - ma aktualne dane. Zmienia je na PDA, wraca do domu i synchronizuje z komputerem - komputer ma aktualne dane, Kowalski siedzi na komputerze i potem znowu przed wyjściem z domu synchronizuje z PDA. W czym problem? Internetowa synchronizacja nie ma sensu, chyba że z komputera korzysta więcej osób (w tym przypadku nie wiem po co każdemu te same kontakty itp.) i ktoś chce z ksieżyca wyslać dane na komputer ;)
Internetowa synchronizacja miałaby sens, ale w innej postaci i nie w naszych czasach. W czasach, kiedy internet byłby dosłownie wszędzie, albo miał chociażby taki zasięg jak teraz GSM, każde urządzenie mogło by mieć tylko konfigurację danych wybranego serwera, a na nim Kowalski miałby swoje pliki, kontakty, wpisy w kalendarzu itp. Wtedy jakakolwiek modyfikacja na PDA czy innym urządzeniu nie zapisuje plików w pamięci urządzenia, tylko na wybranym serwerze, więc pamięć urządzeń byłaby niewykorzystywana i nie trzeba byłoby klikać na "synchronizuj", gdyż każde urządzenie miałoby zawsze aktualne dane z serwera (jedna dane dla wszystkich urządzeń - chyba wiecie o co mi chodzi).
W innym przypadku nie ma to sensu. A tak nawiasem mówiąc, to nie rozumiem co ludzie widzą w synchronizacji w PDA... wszyscy powtarzają w kółko "synchronizacja, synchronizacja", a np. w moim przypadku jest to zbyteczny bajer. Skoro ze skrzynki mail korzystamy przy połączeniu z internetem, to po co ściągać maile na pamięć urządzenia (PDA czy komputera) i potem kombinować z synchronizacją, skoro taki np. Gmail jest niezawodny i trzyma bezpiecznie nasze dane na serwerze i ja z poczty korzystam tak jak podałem przykład z korzystaniem z internetu przez Kowalskiego - czy z komputera, komórki czy z PDA, zawsze po połączeniu z internetem, mogę sprawdzić aktualne maile, odpisać i zapisać w pamięci to, co ważne bez tracenia tego na serwerze. Maksymalnie wygodne. Współczuję tym, którzy korzystają z Outlooka i innych tego typu cieniastw ;)
Tym samym nie wiem jak taki bezsens mógł być uznany za wygrany pomysł, no ale pokłon i chwała ku synchronizacji

Drugie miejsce - Adrian Grodzicki - "CB w AutoMapie"

"... Myślę, że niewyobrażalnym udogodnieniem byłaby funkcja, która jest już w jakiś sposób realizowana przez kierowców, lecz niestety przy użyciu bardzo archaicznych metod, jakim jest zwykłe radio CB. Nie ma co ukrywać, że zwiększające się wciąż użycie radia CB w autach sprowadza sie głównie do wymiany informacji o różnego rodzaju utrudnieniach na drodze, wśród których pierwszorzędne miejsce zajmuje obecność kontroli radarowych przy drodze.

Pomyślałem sobie tak: a gdyby tak w AutoMapie był szybko dostępny przycisk typu Zagrożenie, Uwaga itp.. pod który można byłoby "podpiąć" krótkie ostrzeżenie. Informacje z automatycznie sczytaną pozycją byłaby wysyłana na serwer przy pomocy połączenia GPRS. Ważność takiego zgłoszenia ustawiłoby się na powiedzmy godzinę. Serwer gromadziłby ilość zgłoszeń z danej lokalizacji i w zależności od ich ilości nadawałby im odpowiednią rangę autentyczności. Tym samym system sam by się weryfikował i w zasadzie można by napisać: obsługiwał. Poruszające się w danym regionie auta wysyłałyby zapytania do serwera ze wskazaniem swojej pozycji na bieżąco i z wysyłaniem co jakiś odstęp czasu/odstęp w przemierzonych kilometrach lub na żądanie - informacje o utrudnieniach na pobliskich trasach.

W zasadzie więc obsługa systemu sprowadzałaby sie na zbieraniu i rozsyłaniu informacji z naciskanych przez kierowców "czerwonych przycisków". Myślę, że byłaby to swojego rodzaju rewolucja w podejściu do funkcji informacyjnych systemów GPS w samochodach, a ponieważ informacje tego typu są tak bardzo pożądane przez niemałe grono ludzi będących w trasie, system taki mógłby decydować o wybraniu tego, a nie konkurencyjnego produktu... nawet gdyby pierwotnie ktoś nawet nie zamierzał z niego korzystać..."
To jest bardzo dobre :ok: Super pomysł, idąc tym tokiem myślenia można dużo bardziej usprawnić system GPS, jeśli byliby chętni, żeby płacić za GPRS w tym przypadku (choć wysłanie takiego info kosztowałoby pewnie tyle, co nic). Można by pomyśleć jeszcze o komunikacji kierowców z PDA przez Bluetooth, czyli z tymi najbliższymi w zasięgu :) Np. program wysyła do pobliskich wykrytych kierowców pytanie z potwierdzeniem o autentyczność zagrożenia. Oni widzą to samo i klikają "TAK", a jeśli uważają, że niebezpieczeństwa nie ma, to "NIE". Ale to chyba nie na współczesne baterie :)

Trzecie miejsce - Adam Bialic - "bezprzewodowy TV-Out"

"... W niektórych nowych telefonach montuje się transmiter FM, aby na radiu np. samochodowym można słuchać muzyki zapisanej w pamięci urządzenia bez podłączania kabli, idealnym rozwiązaniem byłoby zamontowanie w PDA czegoś podobnego ale dla telewizji, transmiter fal telewizyjnych działałby jak tv-out ale bez kabli, nie wiem na ile takie rozwiązanie jest możliwe, ale byłoby to naprawdę ciekawe. Zastanawiając się głębiej to można by wykorzystać do tego celu również WIFI, moduły tej łączności dają wystarczająca prędkość do przesyłu obrazu dobrej jakości, ale do tego potrzeba by odbiornika WLAN przy TV. Podsumowując bezprzewodowy TV-OUT to jest to:) najlepiej przy pomocy wyżej wspomnianego transmitera, uważam że wiele osób skusiło by sie na urządzenie dające takie możliwości..."
Pomysł abstrakcyjny, ale już mniej niż ten z pierwszego miejsca. Jaki sens ma bezprzewodowy TV-OUT na PDA, skoro nawet jeśli PDA ma TV-OUT, to korzysta się z niego tyle, co wcale, a jak już trzeba to podłącza się kabelkiem (i tak stoi się blisko telewizora, no nie?), więc dodatkowe moduły Wifi dla TV sprawią, że z takiego rozwiązania będzie więcej problemu niż użytku. Pomijam już czas podłączania się bezprzewodowo, porównując z podłączaniem się po kablu.
Inaczej sprawa wygląda odwrotnie - oglądanie filmu z jakiegoś dysku sieciowego na PDA, ale z tym akurat nie ma problemów i to już dawno zrobione. W większości przypadków tworzy się funkcjonalność, by wyświetlić COŚ na ekranie PDA, a nie odwrotnie (to PDA jest asystentem, nie urządzenia wokół niego). Komuś się chyba przestawiły priorytety...

Myślę, że pomysły powinny być wybierane na podstawie użyteczności dla większej liczby użytkowników (tak jak pomysł z drugiego miejsca), a nie dla indywidualnych "innych" osób :))

PS: składam pokłon synchronizacji
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 20:13:46 wysłana przez Batִ »

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Wyniki konkursu - dyskusja
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2008, 20:39:59 »
Moim zdainem bezsens, komu potrzebna jest internetowa synchronizacja? Ja to widzę tak - Pan Kowalski przed wyjściem z domu synchronizuje PDA z komputerem. Idzie w świat, leci na księżyc, czy w kosmos - ma aktualne dane. Zmienia je na PDA, wraca do domu i synchronizuje z komputerem - komputer ma aktualne dane, Kowalski siedzi na komputerze i potem znowu przed wyjściem z domu synchronizuje z PDA. W czym problem? Internetowa synchronizacja nie ma sensu, chyba że z komputera korzysta więcej osób (w tym przypadku nie wiem po co każdemu te same kontakty itp.) i ktoś chce z ksieżyca wyslać dane na komputer
Internetowa synchronizacja miałaby sens, ale w innej postaci i nie w naszych czasach. W czasach, kiedy internet byłby dosłownie wszędzie, albo miał chociażby taki zasięg jak teraz GSM, każde urządzenie mogło by mieć tylko konfigurację danych wybranego serwera, a na nim Kowalski miałby swoje pliki, kontakty, wpisy w kalendarzu itp. Wtedy jakakolwiek modyfikacja na PDA czy innym urządzeniu nie zapisuje plików w pamięci urządzenia, tylko na wybranym serwerze, więc pamięć urządzeń byłaby niewykorzystywana i nie trzeba byłoby klikać na "synchronizuj", gdyż każde urządzenie miałoby zawsze aktualne dane z serwera (jedna dane dla wszystkich urządzeń - chyba wiecie o co mi chodzi).
W innym przypadku nie ma to sensu. A tak nawiasem mówiąc, to nie rozumiem co ludzie widzą w synchronizacji w PDA... wszyscy powtarzają w kółko "synchronizacja, synchronizacja", a np. w moim przypadku jest to zbyteczny bajer. Skoro ze skrzynki mail korzystamy przy połączeniu z internetem, to po co ściągać maile na pamięć urządzenia (PDA czy komputera) i potem kombinować z synchronizacją, skoro taki np. Gmail jest niezawodny i trzyma bezpiecznie nasze dane na serwerze i ja z poczty korzystam tak jak podałem przykład z korzystaniem z internetu przez Kowalskiego - czy z komputera, komórki czy z PDA, zawsze po połączeniu z internetem, mogę sprawdzić aktualne maile, odpisać i zapisać w pamięci to, co ważne bez tracenia tego na serwerze. Maksymalnie wygodne. Współczuję tym, którzy korzystają z Outlooka i innych tego typu cieniastw
Tym samym nie wiem jak taki bezsens mógł być uznany za wygrany pomysł, no ale pokłon i chwała ku synchronizacji

nie mogę się z tym zgodzić. Ja akurat uważam możliwość synchronizacji za wielki plus. Założmy, że mam umówione spotkanie. Wpisuje je sobie w outlooka na PC. Synchronizuje z PDA i w odpowiednim czasie mam przypomnienie (nie mając kompa pod ręką w inny sposób się o spotkaniu nie dowiem). I w drugą stronę tak samo.
Synchronizacja przez internet akurat też jest czymś dobrym - tak jak napisałeś, tylko wtedy gdy mamy dostęp do internetu. A czy w chwili obecnej go nie mamy? Ja w Wawie mam w większości miejsc połączenie 3G, często muszę coś pobrać z sieci przy pomocy PDA, więc synchronizacja przez sieć byłaby czymś świetnym. Na temat zastosować można się rozpisywać, ale jeśli ktoś uważa ogólnie synchronizację za zbędny bajer to o synchronizacji internetowej nie ma co rozmawiać, po prostu nie można trafić w gusta wszystkich userów.

To jest bardzo dobre  Super pomysł, idąc tym tokiem myślenia można dużo bardziej usprawnić system GPS, jeśli byliby chętni, żeby płacić za GPRS w tym przypadku (choć wysłanie takiego info kosztowałoby pewnie tyle, co nic). Można by pomyśleć jeszcze o komunikacji kierowców z PDA przez Bluetooth, czyli z tymi najbliższymi w zasięgu  Np. program wysyła do pobliskich wykrytych kierowców pytanie z potwierdzeniem o autentyczność zagrożenia. Oni widzą to samo i klikają "TAK", a jeśli uważają, że niebezpieczeństwa nie ma, to "NIE". Ale to chyba nie na współczesne baterie

To akurat nie jest usprawnienie systemu GPS, ale rozwinięcie jego zastosowania. To może się sprawdzić, tym bardziej, że coraz więcej urządzeń PDA posiada moduł GSM, który do takich zastosowań może być wykorzystany.

omysł abstrakcyjny, ale już mniej niż ten z pierwszego miejsca. Jaki sens ma bezprzewodowy TV-OUT na PDA, skoro nawet jeśli PDA ma TV-OUT, to korzysta się z niego tyle, co wcale, a jak już trzeba to podłącza się kabelkiem (i tak stoi się blisko telewizora, no nie?), więc dodatkowe moduły Wifi dla TV sprawią, że z takiego rozwiązania będzie więcej problemu niż użytku. Pomijam już czas podłączania się bezprzewodowo, porównując z podłączaniem się po kablu.
Inaczej sprawa wygląda odwrotnie - oglądanie filmu z jakiegoś dysku sieciowego na PDA, ale z tym akurat nie ma problemów i to już dawno zrobione. W większości przypadków tworzy się funkcjonalność, by wyświetlić COŚ na ekranie PDA, a nie odwrotnie (to PDA jest asystentem, nie urządzenia wokół niego). Komuś się chyba przestawiły priorytety...

to akurat jest dużo węższe zastosowanie. Nie jest jednak bezużyteczne i tak jak napisałeś powinno odbywać się w obie strony (lub też druga strona powinna być podstawową funkcjonalnością).

« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 20:48:50 wysłana przez bikekowal »
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2008, 21:22:22 »
nie mogę się z tym zgodzić. Ja akurat uważam możliwość synchronizacji za wielki plus. Założmy, że mam umówione spotkanie. Wpisuje je sobie w outlooka na PC. Synchronizuje z PDA i w odpowiednim czasie mam przypomnienie (nie mając kompa pod ręką w inny sposób się o spotkaniu nie dowiem). I w drugą stronę tak samo.
Synchronizacja przez internet akurat też jest czymś dobrym - tak jak napisałeś, tylko wtedy gdy mamy dostęp do internetu. A czy w chwili obecnej go nie mamy? Ja w Wawie mam w większości miejsc połączenie 3G, często muszę coś pobrać z sieci przy pomocy PDA, więc synchronizacja przez sieć byłaby czymś świetnym. Na temat zastosować można się rozpisywać, ale jeśli ktoś uważa ogólnie synchronizację za zbędny bajer to o synchronizacji internetowej nie ma co rozmawiać, po prostu nie można trafić w gusta wszystkich userów.
Tylko takie pytanie kto używa zwykłego Outlooka z PC w czasach Gmaila i lepszych alternatyw - a z tymi to już nie bardzo microsoftowa synchronizacja działa. Ja to uważam za zbędny bajer, bo synchronizacja nie obejmuje wszystkiego, tylko standardowe moduły, z takowych niestety nie korzystam. Dla mnie czymś świetnym byłoby właśnie takie coś, że nie mam kontaktów na telefonie, a jest on połączony z internetem i za każdym razem, gdy wchodzę w kontakty, pokazuje mi się lista z serwera, ale to nie jest dla 3G, bo internet musiałby być darmowy, jak i szybki, pewnie mało kto lubi płacić kupę kasy za to, że sobie co chwilę coś pobieramy z sieci. A 3G to mało gdzie widzę, przynajmniej u mnie w okolicy ciężko...
A tak prywatnie - na prawdę ustawiasz sobie przypomnienia na PC i synchronizujesz z PDA? :))

To akurat nie jest usprawnienie systemu GPS, ale rozwinięcie jego zastosowania. To może się sprawdzić, tym bardziej, że coraz więcej urządzeń PDA posiada moduł GSM, który do takich zastosowań może być wykorzystany.
No tak mi się powiedziało, wiadomo że samego systemu to nie usprawnia, bo oprogramowanie i jego funkcjonalność nie należy do samego systemu GPS, ale to byłaby fajna sprawa, niekoniecznie tylko dla PDA z GSM, bo co za problem sparować komórkę :)

to akurat jest dużo węższe zastosowanie. Nie jest jednak bezużyteczne i tak jak napisałeś powinno odbywać się w obie strony (lub też druga strona powinna być podstawową funkcjonalnością).
Skoro nie jest bezużyteczne to podaj argumenty, które przeważają nad podłączeniem kablem. Pomijam już to, że chyba żaden PDA nie ma TV-Out, jak już to VGA-Out i to też bardzo mało modeli.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2008, 22:06:43 »
Synchronizacja "w ynternecie" = serwer Exchange, Google Calendar, dowolna implementacja SyncML
Kontakty z "ynternetu" = serwer Exchange (jest w książce adresowej opcja "online contacts" po ustanowieniu połączenia z serwerem Exchange); jak znam życie da radę wcisnąć dowolny serwer z LDAP

TV-Out bezprzewodowy? Mógłby być przydatny. Mi by nawet przewodowy starczył... (vide iPod i TV-Out)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2008, 22:28:26 »
Bat uwazasz ze mam firmowe konto miec na gmailu :?: wejdz do jakies firmy i zobacz ile maja outlookow co nie znaczy ze potrzebuje synchro via net ale zrozum ze nie wszyscy trzymaja poczte na serwerze czy tylko na serwerze

ostrzegznie sie via AM sorry ale klikac w czasie jazdy zeby podac ze policja jest po za tym ile osob musi kliknac zeby to innym sie pokazalo przeciez radiowoz nie bedzie tam 12h

*

Offline szkari

• *
  • 89
  • Sprzęt: Airis T620 (klon MIO p550)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2008, 22:34:51 »
tv out bezprzewodowy to była by kicha. Po pierwsze jakość sygnału dawała by wiele do życzenia. Po drugie każdy tv ma video-in do którego można podpiąć kabelek bez straty jakości. Po trzecie wyszykiwanie częstotliwości w telewizorach nie należy do szybkich i przyjemnych. Zobaczcie sobie transmittery w mp3, nawet położenie takiej na radiu obok anteny nie daje zadowalającej jakości, a co dopiero obraz

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2008, 11:31:57 »
Tak niezbyt sprawiedliwe są te wyniki konkursu.

Ja także wysłałem w mailu "nowa funkcja" radio CB i TV-OUT!!  :O :| :worried: :sleepy: :mad:

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2008, 11:36:42 »
Tak niezbyt sprawiedliwe są te wyniki konkursu.

Ja także wysłałem w mailu "nowa funkcja" radio CB i TV-OUT!!  :O :| :worried: :sleepy: :mad:

Prawdopodobnie oni byli pierwsi.
A co do wyników: Jakby to pdaclub wybierał to by były sprawiedliwe  :wink:
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2008, 11:41:17 »
Moim zdaniem nie ważne, kto pierwszy. To byłoby bez sensu.

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2008, 11:45:18 »
A jak byś chciał inaczej, jeżeli są dwie takie same propozycje- losowanie?
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2008, 11:47:07 »
lepszy opis rozwiazania badz zastosowania a nie kto pierwszy  :P

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2008, 11:51:22 »
Gorzej jak ktoś nie ma opisu  :E

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 30, 2008, 11:51:42 »
przecież każdy wie, co to jest radio CB i tv-out, więc lanie wody nie ma sensu

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 30, 2008, 11:55:53 »
przecież każdy wie, co to jest radio CB i tv-out, więc lanie wody nie ma sensu

Jak widac mialo, i zamiast szukac winnych na okolo i zazdroscic innym wygranej, nastepnym razem po prostu sie bardziej postaraj...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 30, 2008, 11:56:35 »
Tylko takie pytanie kto używa zwykłego Outlooka z PC w czasach Gmaila i lepszych alternatyw - a z tymi to już nie bardzo microsoftowa synchronizacja działa. Ja to uważam za zbędny bajer, bo synchronizacja nie obejmuje wszystkiego, tylko standardowe moduły, z takowych niestety nie korzystam. Dla mnie czymś świetnym byłoby właśnie takie coś, że nie mam kontaktów na telefonie, a jest on połączony z internetem i za każdym razem, gdy wchodzę w kontakty, pokazuje mi się lista z serwera, ale to nie jest dla 3G, bo internet musiałby być darmowy, jak i szybki, pewnie mało kto lubi płacić kupę kasy za to, że sobie co chwilę coś pobieramy z sieci. A 3G to mało gdzie widzę, przynajmniej u mnie w okolicy ciężko...
A tak prywatnie - na prawdę ustawiasz sobie przypomnienia na PC i synchronizujesz z PDA? :))

dokładnie chodzi mi o to o czym mówi Pimpuś. Widziałeś firmę która nie korzysta z Outlooka i Exchange? Fakt, że exchange działa, ale nie wszyscy z niego korzystają. Sam mam konto na Gmailu i tak naprawdę korzystam z niego dużo rzadziej niż z Outlook i Exchange. Poza tym sprawdzanie poczty przez www nie jest żadną dogodnością.

a skąd wiesz że nie wybierał? Poza tym co znaczy sprawiedliwe? Czy coś wybierając coś kierując się subiektywnymi odczuciami można dokonać "sprawiedliwego" wyboru? Znasz jakąś miarę wg której powinna zostać dokonana selekcja wyników?
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 12:01:26 wysłana przez bikekowal »

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 30, 2008, 11:59:36 »
Nie szukam winnych naokoło. Jak zauważył Bat - 2 z wybranych pomysłów nie są wcale takie ciekawe.

Jeśli chodzi o bezprzewodowy tv-out...po kablu byłby lepszy. Autor przytacza ideę transmitera FM - ja mam jednak odmienne zdanie. Urządzenie zwane "transmiterem FM" dlatego jest "FM" i działa bezprzewodowo, bo pozwala na odtwarzanie strumienia audio w urządzeniach, do których nie da się podłączyć kablem (stare radia, tudzież samochodowe, i inne bez wejścia aux).

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 30, 2008, 19:13:44 »
A propos internetowej synchronizacji to już od kilku ladnych miesięcy to działa - na razie w fazie beta  :mrgreen:
I do tego za darmo : http://www.dashwire.com/ a po rejstracji logowanie poprzez stronę : http://m.dashwire.com/
potrzebna zgoda

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 30, 2008, 21:40:00 »

dokładnie chodzi mi o to o czym mówi Pimpuś. Widziałeś firmę która nie korzysta z Outlooka i Exchange? Fakt, że exchange działa, ale nie wszyscy z niego korzystają. Sam mam konto na Gmailu i tak naprawdę korzystam z niego dużo rzadziej niż z Outlook i Exchange. Poza tym sprawdzanie poczty przez www nie jest żadną dogodnością.

a skąd wiesz że nie wybierał? Poza tym co znaczy sprawiedliwe? Czy coś wybierając coś kierując się subiektywnymi odczuciami można dokonać "sprawiedliwego" wyboru? Znasz jakąś miarę wg której powinna zostać dokonana selekcja wyników?

Z pośród 70 nadesłanych maili, posiadających czasem dosłownie jedno zdanie, czasem bardzo rozbudowanych, ekipa PDAlab.pl wybrała trzy najciekawsze według nich propozycje.

A co do sprawiedliwości to przepraszam, może trochę się źle wyraziłem po przyczytaniu wcześniejszych odpowiedzi. Ja akurat nie chce zajmować sądu w tej sprawie. Chciałem zażartować bike.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 30, 2008, 21:51:23 »
A co do sprawiedliwości to przepraszam, może trochę się źle wyraziłem po przyczytaniu wcześniejszych odpowiedzi. Ja akurat nie chce zajmować sądu w tej sprawie. Chciałem zażartować bike.

spoko, ja sie nie obrażam  :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 30, 2008, 22:04:45 »
Widziałeś firmę która nie korzysta z Outlooka i Exchange?
Albo z Lotus Domino/Notes, który nb. działa też na Linuksie.
Szczęśliwi (albo nieszczęśliwi - sam nie wiem), którzy nie zaznali dobrodziejstwa (przekleństwa) pracy grupowej na dokumentach, projektach, kalendarzach, zadaniach.
Jak się tego nie zna i nie rozumie - dramat. Jak już się pozna i doceni - żyć się bez tego nie da, przynajmniej w korporacji.
Dla mnie urok PDA zasadza się m.in. w tym, że jest przedłużeniem PC-ta. 99% pracy robisz na blaszaku, a co chcesz mieć zawsze przy sobie, pakujesz dodatkowo do PDA. Być może (zwykle) w zubożonej formie, ale wystarczającej, by było to przydatne.
PDA bez synchronizacji z PC? To chyba coś jak GameBoy/PSP.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 30, 2008, 22:12:39 »
Widziałeś firmę która nie korzysta z Outlooka i Exchange?
Albo z Lotus Domino/Notes, który nb. działa też na Linuksie.
Szczęśliwi (albo nieszczęśliwi - sam nie wiem), którzy nie zaznali dobrodziejstwa (przekleństwa) pracy grupowej na dokumentach, projektach, kalendarzach, zadaniach.
Jak się tego nie zna i nie rozumie - dramat. Jak już się pozna i doceni - żyć się bez tego nie da, przynajmniej w korporacji.
Dla mnie urok PDA zasadza się m.in. w tym, że jest przedłużeniem PC-ta. 99% pracy robisz na blaszaku, a co chcesz mieć zawsze przy sobie, pakujesz dodatkowo do PDA. Być może (zwykle) w zubożonej formie, ale wystarczającej, by było to przydatne.
PDA bez synchronizacji z PC? To chyba coś jak GameBoy/PSP.

dokładnie o to chodzi. Do tego możliwość sprawdzania nowych wersji danych/dokumentów z SourceSafe i wszystko jest na poziomie. Oto chodzi własnie, że na PDA ładuje sie tylko to co moze sie przydać w sytuacji kiedy nie mamy kompa pod ręką. Bo nawet laptopa nie wszędzie chce sie ze sobą zabierać. Ja mam 14.1 calowego della i nie mam zamiaru taszczyć go ze sobą na każde spotkanie. A PDA - nadaje się idealnie. No i bez synchronizacji to jakąś porażka by była.