Karta SD sandisk - cos nie tak

• 5 Odpowiedzi
  • 610 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
Karta SD sandisk - cos nie tak
« dnia: Wrzesień 09, 2007, 16:59:35 »
Witam mam kartę SD 4 GB sandiska extreme III. Mam taki problem że jak wrzuce na tą kartę więcej jak 1.2 GB to pojawiają się jakieś katalogi z dziwnym oznaczeniem jakieś "chinskie znaczki" i pliki tak samo. Pozatym nie mogę nic skasować z karty ani wgrać zarówno z poziomu PPC jak i z komputeraz przez zewnętrzny czytnik. Wyskakuje komunikat że brak uprawnien do tej karty lub jest zablokowana, proszę odblokować i spróbować jeszcze raz. Pomaga tylko formatowanie karty ale jak przekrocze 1.2 GB to znowu to samo :worried:. Może gruntowny format by pomógł tylko jakim programem. Może karta jest uszkodzona, proszę o pomoc bardziej doświadczonych

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Karta SD sandisk - cos nie tak
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2007, 17:54:08 »
1. To jest SD, czy SDHC?
2. W czym ci się tak dzieje?
 a) jak w czytniku, to w jakim dokładnie (czy obsługuje on te karty)
 b) jak w PDA, to jaki rom i czy obsługuje on takie karty?
Czy w czytniku zalecanym przez "płoducęta" działa ona poprawnie?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline spidi35

• **
  • 174
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2007, 19:36:51 »
Tak jak napisalem jest to karta SD. Probowalem i we wbudowanym czytniku w laptopa jaki i przez zewnetrzny czytnik. To samo przez palmtopa - jest to fujitsu N560 z WM5 na pokladzie.

*

Offline MastaKrK

• *
  • 52
  • Sprzęt: VPA Compact II
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 19:46:42 »
mialem tak samo w 512 mb tyle ze firmy HAMA powstawaly mi jakies foldery o ''chinskich znaczkach'' i mp3 mi zmienialo format ktorego sie pozniej nie dalo odtworzyc wiec psulo mi mp3 i programy ale nikt mi na forum nie mogl pomoc wiec kupilem nowa karte 1gb sandisk i jak narazie nic mi sie nie dzieje jestem z niej zadowolony nie mialem takiego przypadku jak z hama ze cos sie psulo wiec nie wiem czego to jest raczej wina sproboj wymienic karte bo pewnie masz gwaracje moze wadliwy egzemplarz

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2007, 19:59:13 »
No to podpowiem: Karty 4GB, które nie są HC wymagają specjalnych czytników, które je obsługują. Ja mam w domu takie dwa (specjalnie wybierane) bo specyfikacja SD zabrania kart >1GB, a SDHC zasadniczo zaczyna się od 4GB. Jednak od strony logicznej da się zrobić max kartę SD o wielkości 4GB, ale wymaga ona wsparcia od strony sprzętu (albo sterowników).
SD 4GB działa u mnie bez pudła w MDA3 (Za to 8GB SDHC nie działa wogóle). W laptopie mam czytnik SD firmy o2micro, który (jak wszystkie czytniki w HP) obsługuje tylko SD (bez HC) i tylko ściśle zgodnie ze specs, czyli 1GB. Więc go nie używam :)
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline spidi35

• **
  • 174
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2007, 11:05:20 »
No to podpowiem: Karty 4GB, które nie są HC wymagają specjalnych czytników, które je obsługują. Ja mam w domu takie dwa (specjalnie wybierane) bo specyfikacja SD zabrania kart >1GB, a SDHC zasadniczo zaczyna się od 4GB. Jednak od strony logicznej da się zrobić max kartę SD o wielkości 4GB, ale wymaga ona wsparcia od strony sprzętu (albo sterowników).
SD 4GB działa u mnie bez pudła w MDA3 (Za to 8GB SDHC nie działa wogóle). W laptopie mam czytnik SD firmy o2micro, który (jak wszystkie czytniki w HP) obsługuje tylko SD (bez HC) i tylko ściśle zgodnie ze specs, czyli 1GB. Więc go nie używam :)

Nie dzieje mi się to tylko przez czytnik również jeżeli mam kartę w pokecie i przez activesync kopiuje i to samo się dzieje. Więc chyba jest to wina karty. No nic będe musiał zareklamować.