WM2003SE i aplikacje systemowe

• 13 Odpowiedzi
  • 1168 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline scoco

• 17
« dnia: Czerwiec 17, 2004, 20:06:57 »
Jak na razie wylapalem kilka mocno irytujace rzeczy:
- Bardzo czesto w trybie landscape pole klawiaturki zaslania pole, gdzie jest wprowadzany tekst (przy jednoczesnym braku scrollbarow), trzeba co chwile chowac klawiaturke, zeby upewnic sie, ze wpisalo sie tekst bezblednie. Tryb portrait rowniez nie jest wolny od tego bledu, ale trafia sie to znacznie zadziej. I bynajmniej nie dotyczy to jakis programow freeware w wersji beta - dotyczy to aplikacji systemowych!
- System ma jedno wspolne ustawienie glosnosci dla wszystkich dzwiekow. W efekcie wieczorem sluchajac sciszonej muzyki z mp3, rano mozemy zaspac nie slyszac alarmu. BTW, czy ktos wie czy sa dostepne aplikacje umozliwiajace oddzielne zdefiniowanie poziomu glosnosci dla alarmu, dzwiekow systemowych, i dzwiekow pochodzacych z aplikacji typu gry/odtwarzacze?
- Brak chocby krotkiego opisu zadania na liscie zadan. Zamiast tego caly wiersz okupuja daty rozpoczecia i zakonczenia zadania, ktore z powodzeniem mozna by umiescic powyzej obok typu zadania. Osobiscie niewiele mi mowi, np. 7 zadan typu "Work on" na liscie - musze otwozyc kazde z nich, zeby sprawdzic co tak naprawde mam do zrobienia.
- Brak mozliwosci zabezpieczenia haslem prywatnych rekordow (np. notatki czy kontaktu).
- Jesli zabezpieczymy komputerek haslem, alarm nie ma wyzszego priorytetu. Efekt jest taki, ze trzeba wpisac haslo, zeby wylaczyc lub przesunac alarm o kilka minut - dosc trudne zadanie dla osob, ktore wymagaja troche czasu na rozbudzenie.

Generalnie odnosze wrazenie, ze narzedzia systemowa sa, bo musza byc, ale ich uzytkowanie szybko zmusi do kupienia bardziej przyjaznych/rozbudowanych aplikacji.

*

Offline scoco

• 17
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2004, 07:17:24 »
Podlubalem i wyglada na to, ze z lista zadan nie mialem racji. Ale mam za to nastepny kwiatuszek. Od dluzszego czasu walcze, zeby sciagnac pliki .CAB za pomoca WiFi w moim Aximie. Niestety Pocket IE otwiera te pliki, zamiast je zapisac. Po zmianie rozszerzenia plikow na .ZIP na mojej stronie www, PIE pieknie zapisuje pliki... Ale okazuje sie, ze File Explorer nie zmienia rozszerzen!

*

Offline MarC0

• **
  • 118
    • http://www.stacja-net.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2004, 08:04:36 »
Cytat: scoco
Od dluzszego czasu walcze, zeby sciagnac pliki .CAB za pomoca WiFi w moim Aximie. Niestety Pocket IE otwiera te pliki, zamiast je zapisac. Po zmianie rozszerzenia plikow na .ZIP na mojej stronie www, PIE pieknie zapisuje pliki...

To samo jest w zwykłym WM 2003 i P. IE

Cytat: scoco
Ale okazuje sie, ze File Explorer nie zmienia rozszerzen!

Resco Explorer zmienia :)

*

Offline scoco

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2004, 08:20:25 »
Coz z tego jak nie mam go jak zainstalowac? :(
Jestem ciagle bez kabelka do synchronizacji (dzieki Dell :wkurzony:), a tu zbliza sie weekend i troche czasu by bylo, zeby sie pobawic...

*

Offline MarC0

• **
  • 118
    • http://www.stacja-net.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2004, 08:44:50 »
Cytat: FAQ
By zmusić systemowego eksploratora do wyświetlania rozszerzeń plików należy zedytować systemowy rejestr. W miejscu
HKEY_LOCAL_MACHINE/Explorer
edytujemy (lub tworzymy jeśli brakuje) wartość DWORD klucza ShowExt, gdzie dla 0 rozszerzenia są ukryte, a dla 1 widoczne.

Oczywiście musimy jeszcze wykonać soft reset.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2004, 09:10:24 »
Proponuje zainstalowac darmowego pocketowego Total Commandera. Tam jest juz 'normalnie'.

*

Offline scoco

• 17
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2004, 16:58:49 »
Moze w skrocie wyjasnie o co mi chodzi. Zamowilem Axima x30 high, po sporych problemach z przyjeciem zamowienia (to juz odrebna historia z Dell.ca) otrzymalem wreszcie od Della przesylke. Rzecz w tym ze bez kabelka do synchronizacji (ktory podobno jest jednak juz w drodze). Moj wysluzony laptop oferuje tylko USB, nie ma IR ani bluetootha, ze o WiFi nie wspomne. Poczatkowo nie zmartwolo mnie to zbytnio, bo przeciez Axim ma WiFi, a dookola pelno HotSpotow. Pomyslalem sobie wiec, ze sciagne z internetu troche aplikacji, pobawie sie troszeczke, pokaze znajomym co taki sprzet potrafi... Niestety bez polaczenia sie z PC jest to NIEMOZLIWE. Zalaczone aplikacje systemowe uniemozliwiaja zainstalowanie programow na PPC bez posrednictwa PC. Powoli zaczynam zalowac, ze sie wpakowalem w PPC.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2004, 10:36:36 »
Popros znajomego (jesi nie masz znajomych odezwij sie na maila :P) o zainstalowanie na SD PocketRARa. Teraz wystarczy zgrac go z SD i wystawic dla ciebie na ftp lub www. Ty sobie go sciagasz, uruchamiasz bez istnalacji i juz masz rozwiazany problem archiwow. Dodatkowo PR dziala (srednio bo srednio) jako explorator wiec zmienic nazwe takze mozna AFAIR...  
W podobny sposob postapic mozna z innymi programami - calkiem sporo z nich uruchamia sie bez instalacji...

Tak BTW przypomnialo mi sie ze przez 2 tygodnie radzilem sobie bez kabla synchronizacyjnego a wszystkie dane wysylalem do znajomego u ktorego zjawialem sie z karta SD. CO prawda znajomy nie mial czytnika ale mial cyfrowke Casio z na USB (szlo o niebo szybciej niz po szeregowym na moj telefon SL45 i karte MMC) . Czytnik w aparacie strasznie wariowal z moja SD ale po paru podejsciach udalo mi sie nawet zrobic w ten sposob upgrade biosu :)  Chciec to moc.

*

Offline scoco

• 17
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2004, 06:51:59 »
Zastosowalem inne podejscie, CABy pobralem z zalacznikow w mailach. I od razu udowodnilem wyzszosc PPC nad Palm wygrywajac w trybie multiplayer w Warfare Inc :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2004, 11:08:02 »
To żadna wyższość ppc nad Palm. :| Na palma możesz bezpośrednio ściągać z neta pliki np. zip,czy rar, rozpakować na kartę i zainstalować, bez PC. Na palmie jest większa część gier i programów zapakowana tylko zipem i nie ma windowsowego instalatora. I tu jest wyższość Palma nad ppc.
PS. Na palma także możesz pograć w Warfare inc. przez multiplayera.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2004, 11:16:22 »
Cytat: poklik
To żadna wyższość ppc nad Palm. :| Na palma możesz bezpośrednio ściągać z neta pliki np. zip,czy rar, rozpakować na kartę i zainstalować, bez PC. Na palmie jest większa część gier i programów zapakowana tylko zipem i nie ma windowsowego instalatora. I tu jest wyższość Palma nad ppc.
PS. Na palma także możesz pograć w Warfare inc. przez multiplayera.
Też miałem takie coś napisać, ale po analizie tekstu doszedłem do wniosku, że kolega wygrał w Warfare z kolegą posiadającym palma :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2004, 11:42:21 »
Jesli masz link pozwalajacy pobrac bezposrednio z sieci CAB /np via wifi/ to instalujesz program bez posrednictwa pc-ta, najczesciej z wyborem gdzie ma sie instalowac do main memory czy np na karte.
A swoja droga nie szkodzi miec w zapasie USB-IRDA , bajerek za 70-90 zl i na ogol po klopocie.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2004, 12:37:23 »
Ech :( Problem jest w tym, ze serwer jak serwuje pliki z rozszerzeniem CAB to najprawopodobniej traktuje je jako (Content-type) plain/text, i PIE to traktuje jako text wiec wyswietla. "Duzy" IE jest taki, ze oprocz patrzenia na content-type sprawdza takze rozszerzenie. PIE jest inaczej zbudowany, anizeli IE, czy to dobrze czy zle, sami sobie ocencie, ale dla ciekawostki powiem, ze nie posiada on tyle bledow co "starszy brat".
Wracajac do content-type, tu wpisujemy typ MIME wysylanego pliku (patrzac od strony serwera WWW) i np zip wyglada tak:
application/zip         zip
I PIE widzac taki typ, zapisuje plik, ale serwer np. Apache nie ma przypisanego typu dla CAB, wiec wysyla go jako plain/text.
Type MIME pliku CAB to application/cab, o czym mozna sie przekonac  tutaj.
Jak zmodyfikowac konfiguracje swojego serwera tak aby wysylal pliki CAB z odpowiednim typem, to juz zostawiam Tobie (poszukaj sobie na httpd.apache.org lub msdn.microsoft.com, bo pewnie uzywasz Apache-a lub IIS-a lub pogooglaj :)).
Jesli masz obsluge skryptowna serwerze (lub ASP.NET, lub JavaServerlets) to mozesz sobie w locie zmieniac Content-type.

*

Offline scoco

• 17
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2004, 16:01:28 »
Z ta wyzszascia oczywisnie chodzilo mi o to, ze zloilem skore kumplowi. Jakos przeciesz musialem odreagowac stres zwiazany z posiadaniem ppc ;)

BogdanH, dziekuje - wlasnie o cos takiego mi chodzilo.