Witam i Poszę o pomoc.

• 13 Odpowiedzi
  • 1365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam i Poszę o pomoc.
« dnia: Luty 21, 2008, 22:33:53 »
Witam wszystkich . Jest to mój piewszy post na tym forum, więc najpierw chciałbym się przedstawić. Mam na imię Marcin i mieszkam w Chicago w USA. Interesuję się audioksiążkami a od nie dawna ebookami. Z tego powodu stałem się szczęśliwym lecz zdezorientowanym właścicielem Pocket PC firmy Toshiba, model e330. Nie jest to jakiś najnowszy sprzęt ale jego przeznaczeniem będzie czytanie książek elektronicznych w języku polskim. W tematyce obsługi pocketów jestem całkiem zielony. Mam problem z instalacją jakichkolwiek programów np. mobi pocket reader. Zainstalowałem ten program na swoim komputerze, jest w nim opcja dodawania device i gdy próbuje pojawia się komunikat connect your device a przecież pocket jest już podłączony i widoczny dla komputera. Może ma ktoś doświadczenie z tym programem i mógłbym mi pomóc z zainstalowaniem go na mojej toshibie. Drugim programem, który próbuje uruchomić jest ubook 8, bo najnowsza wersja jest płatna. I tutaj jest problem - po rozpakowaniu pliku rar w katalogu nie ma ani jednego pliku z aplikacją, same których komputer nie kojarzy z żadną aplikacją. Myślałem że po skopiowaniu na pocketa coś się pokaże ale jest taka sama sytuacja. Moim celem jest zainstalowanie programu który będzie wyświetlał prawidłowo ebooki z polskimi literami i żeby obsługiwał jak najwięcej formatów plików tekstowych. Bardzo proszę o pomoc, sam nie jestem w stanie sobie z tym poradzić.
Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 22:41:31 wysłana przez marcinchicago39 »

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
Odp: Witam i Poszę o pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2008, 22:52:36 »
Activesync zainstalowany ?Zainstalowałeś mobi pocket reader na palmtopie ?Po rozpakowaniu nie masz pliku z rozszerzeniem .cab? Poszukaj na forum programu Alreader w/g mnie najlepszy dla ebooków

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2008, 23:29:09 »
Ups, acitivesync? Nie wiem co to, nie mam żadnej płyty ani instrukcji do mojego pocketa. Bez tego nic nie zainstaluje? W jaki sposób to zrobić?
Dziękuje

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2008, 23:35:12 »
Jest na stronce microsoftu , zassaj i zainstaluj potem podłącz pocketa

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2008, 23:54:41 »
Ok, pocket łaczy się z kompem, mogę na niego przegrywać pliki, Ściągnołem programubook i jak otwieram jego katalog nie ma żadnego pliku exe a tak jak pisałem mobipocket reader nie widzi mojego pocketa.
Nie rozumiem.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2008, 00:19:14 »
Instalki programów na pocketa możesz mieć w dwóch postaciach: plików z rozszerzeniem CAB, które należy skopiować do pocketa i uruchomić np. za pomocą FIleExplorera albo takich, które instaluje się poprzez ActiveSync przy połączonym pockecie do PC (często są to pliki z rozszerzeniem EXE). Jaką instalkę próbujesz zainstalować?
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 22, 2008, 06:53:19 »
marcinchicago39
poczytaj faq i dział dla początkujących
http://pdaclub.pl/faq/
http://pdaclub.pl/info.php?id=7289

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2008, 09:21:40 »
Dziękuję za skierowanie mnie do działu dla początkujących-chętnie poczytam. A próbuje zainstalować programy do czytania ebooków mobipocketreader i ubook, mobi nie widzi mojego pocketa a jak kopiuje setup na pocketa to nie działa a ureader nigdzie nie ma ani pliku cab ani exe. Nie rozumiem, staje się to jakieś irytujące że nie mogę sobie poradzić z instalacją tych programów, nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby to ruszyło  ??? :'(

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2008, 09:24:40 »
w jakim formacie masz Swoje ebooki? .pdf?
może darmowy i bardzo dobry program pocketXpdf?
o programach do ebooków i nie tylko czytaj w dziale:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=4.0

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2008, 09:41:20 »
To jest jakieś chore, skopiowałem adope acrobat reader na pocketa i jak włamnczam to pojawia się napis że to nie jest valid pockep pc apllication. To jak mam postąpić ściągnąć plik na komputer i właczyć go na kompie czy przegrać na pocketa? Może coś jest zepsute i nie chce działać bo ja mam windows vista apocket jest stary i dlatego są kłopoty?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2008, 09:58:49 »
w windows vista nie zainstalujesz ActiveSynca tylko Mobile Device Center (czy jakoś tak)
nie wiem czy zsynchronizuje się z PPC ze starszym systemem od WM5
.exe instalujesz z poziomu komputera, jeśli nie uda Ci się zsynchronizować, po instalacji .exe na PC w folderze Program Files znajduje sie folder z nazwą instalowanego programu gdzie znajduje się plik .cab, który możesz przenieść na PPC za pomocą karty pamięci i czytnika i bezpośrednio tego .cab'a na PPC zainstalować
acrobata nie polecam - do .pdf IMO najlepszy pocketXpdf

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2008, 10:08:02 »
marcinchicago39, upewnij się, że próbujesz instalować na ppc programy przeznaczone na ppc - mam wrażenie, że próbujesz instalować programy przeznaczone na pc - stąd może te problemy?

Innymi słowy, nie dasz rady zainstalować np. "normalnego" gg na ppc tylko musisz mieć wersję gg stworzoną dla ppc, podobnie z tym adobe acrobat readerem - czy na pewno masz instalkę dla ppc? Może to jest instalka pod pc i dlatego masz komunikat "not valid pockep pc apllication"?
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2008, 11:35:50 »
Znalazłem winnego, jest nim - Windows VISTA. Podłączyłem pocketa pod kompa z XP i wszytsko działa. Udało mi się zainstalować Mobipocketreader i czytam już sobie ebooka. Zainstalowałem też adope acrobata ale kiedy skopiowałem jakiegoś swojego pdf z komputera to pocket go nie chce otworzyć. Czy pliki pdf z komputera muszą zostać jakoś przetworzone aby je odczytać na pockecie,
Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrowienia  :ok:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2008, 11:41:35 »
napiszę po raz 3 (czytasz odpowiedzi na Swoje pytania?)
zainstaluj na PPC darmowego pocketXpdf i nie będziesz miał problemu z otwieraniem .pdf'ów
dodatkowo ten program ma kilka ciekawych opcji, których acrobat jest pozbawiony, jest mniejszy i szybszy od acrobata i bez problemu otwiera spore pliki