Witam i o rade prosze - MDA PRO/HTC Universal

• 7 Odpowiedzi
  • 703 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam i o rade prosze - MDA PRO/HTC Universal
« dnia: Kwiecień 09, 2007, 13:45:06 »
Witajcie,
chcialem prosic Was o rade.   Mianowicie dotychczas uzywalem zawsze produktow Nokia Communicator.   Jednak wraz z ewolucja tego produktu coraz mniej mi sie on podoba.   Moj wzrok kieruje w kierunku MDA PPR (HTC Universal).   Mam pewne obawy jak ten palmtop sie sprawuje.   MOje oczekiwania to rozbudowane funkcje emaila (dobrze zeby czytal emaile HTML), bardzo dobra przegladarka internetowa oraz dobra aplikacja Word z polskimi znakami.   Nie mam pojecia jek ten sprzet sobie radzi w tych zastosowaniach (nigdy nie dodtklalem PPC).   Czy ktos moze moglby mi zrobic jakis screen shoot jak wyglada strona np onet.  pl w Universalu (lub podac linka do takiego ekarnu)? Jak szybko dziala przegladarka? Jak wyglada praca w Wordem, czy mozliwe jest sprawne pisane z polskimi znakami? Czy jest mozliwe dolaczanie do tekstu obrazow? Jak dlugo trzyma bateria w trybie wlaczonego telefonu? Jak sprawuje sie ekran 640x480, czy ejst wystarczajacy do wymienionych zastosowan? Czy jest mozliwosc zoomu.  .  to znaczy pomniejszania wszystkiego co jest na ekanie zeby wiecej weszlo na ekran (na zdjeciach wydaje mi sie ze wszystko jest strasznie duze)?
Bede wdzieczny za wasza pomoc. 
Serdecznie pozdrawiam,
Max
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2007, 15:37:35 wysłana przez maxpawlowski »

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
Odp: Witam i o rade prosze - MDA PRO/HTC Universal
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2007, 20:25:25 »
osobiscie tego modelu nie uzywałem ale do tych twoich zastosowań będzie swietny tylko nie wiem jak z polskimi literami a co do ekrany to wszystkow wydaje sie na zdjeciach duze bo jest duża rozdzielczosc a wiec na duzych monitorach obraz będzie zdecydowanie wiekszy niż na tych 3.5' w Uniwersalu
tam zmiesci ci sie na ekranie duzo wiecej nie na QVGA i wszystko bedzie bardzo czytelne
duzym minusem tego modelu jest jego rozmiar jeśli ci to nie przeszkadza to go kupuj a co do baterii to 1 dzien ci wytrzyma a jak bedziesz mało używał to nawet 2 ale co to za problem podładować go sobie w nocy

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2007, 20:51:32 »
Witam

Za pomocą dołączonego Pocket Worda i Excela wykonasz wszystko to o czym pisałeś. Po zastosowaniu
programu TextMaker i PlanMaker (zamienniki Worda i Excela ale w pleni kompatybilne z formatami Office 2003)
to pocketowe wersje tych aplikacji będą oferowały takie same możliwości jak ich PC'towe odpowiedniki.
Polskie znaki są i obsługa ich jest bezproblemowa (po modyfikacji pewnego pliku w Windows)
Zarówno dla poczty jak i dla internetu dostępnych jest wiele systemów kodowania - miedzyinnymi UTF8 i
ISO-8859-2

Co do mail - dolączona aplikacja Pocket Outlook spełnia swoje zadania - po zupdatowniu do Windows Mobile 6
otwiera także wiadomości w HTMLu i tez potrafi takie wysyłać. Obsługa wielu kont, no i oczywiście wielu folderów,
dzięki czemu możesz wygodnie sobie pocztę zorganizować

Co do przeglądania WWW - standardowy Pocket Internet Explorer jest dosyć kiepski - po zupdatoweniu do Windows Mobile 6
jest juz nieco lepiej (potrafi wyświetlać strony w VGA) ale nadal ma problemy z niektórymi JavaScript (Flash 7 obsługuje
po dograniu plugina). Alternatywa jest np NetFront, który radzi sobie dobrze i z JavaScript, ze zwykłą Java i z Flashem w standardzie

Wklejam Ci przykładowy screen jak wyglada Onet.pl w przeglądarce Minimo:

Co do "zoomowania" ekranu - w standardowym trybie owszem - wszystko jest dosyć duże, ale jest możliwość
uaktywnienia opcji Real VGA, dzięki czemu na ekranie wszystko staje sie 4 razy mniejsze (no i mam 4 razy większy
obszar roboczy :) )

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2007, 21:32:47 wysłana przez Mr Groch »

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2007, 22:30:49 »
Widze, ze faktycznie niezle odwzorowuje strony internetowe.  Jak to jest z tym Windoows 6. 0.  Czy jest to update mozliwy do wykonania smodzielnego czy tez jest potrzebny flash? Czy jest to opcja umozliwiona przez producenta czy tez "domowa robota"? Czy screen, ktory dostalem (bardzo dziekuje poniewaz pierwszy raz moglem zobaczyc PPC w akcji) jest po pomniejszeniu (z uzyciem zoom'a czy w standardowej rozdzielczosci?
Jakie sa minusy tego urzadzenia? Wielkosc mi zupelnie nie rpzeszkadza poniewaz bede go nisil w teczce.  Jak wyglada sprawa np.  ogladania filmow? Czy procesor jest na tyle silny aby poradzic sobie z multimediami? Czy ekran obrotowy (mechanizm) nie wyrabia sie zbyt szybko? Jaka jest maksymalna wielkosc karty pamieci, ktora mozna zastosowac?
Serdecznie pozdrawiam,
Max

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2007, 23:36:23 »
Windows Mobile 6 niestety oficjalnie sie nie ukazal na Universala - jest do update prawie
"domowej" roboty, ale bardzo prosty do wykonania i sam system jest profesjonalnie
poskladany. Tak - trzeba flashowac urzadzenie, ale to nie sprawia specjalnych trudnosci - wlasciwie
nalezy nacisnac 3 guziki na urzadzeniu i uruchomic pewien program na PC.. no i poczekac :)

Screen, ktory zamiescilem nie byl w zaden sposob modyfikowany - pochodzi bezposrednio z urzadzenia
i jest w takiej samje rozdzielczosci jak na urzadzeniu. Jest to zwykly tryb wysweitlania - nie wposmniany
przeze mnie tryb real VGA, gdzie wszystkie elmenty interfejsu sa 4 krotnie mniejsze... Mam tylko jeden screen
z Real VGA, stary - jest na nim jeszcze starsza wersja Windows Mobile 5:

Pokaze moze pare jeszcze screenow z pracy urzadzenia, skoro jeszcez z tym nie miales do czynienia, to moze pomoze:
(te screeny pochodza z wersji Windows Mobile 6 i przedstawiaja "normlany" tryb wyswietlania i pracy urzadzenia)

Ogladanie filmow jest ULTRA plynne, nawet divxy w rozdzielczosci zblizonej do natywnej na 520Mhz procesorze chodza
bardzo dobrze. Co do multimediow to moze Cie tez zainteresowac, ze dzialaja takze media srumieniowe - np teledyski
z teledyski.onet.pl sa wyswietlane dobrze w przegladarce internetowej...

Maksymalna wielkosc karty? Hmmm... Chyba 4gb... A co do mechanizmu - mam swoego universala od niedawna wiec malo moge
powiedzieco zywotnosci ale ponoc nawet w rocznych urzadzeniach zawiasy sie nie wyrabiaja i potrafia ekran utrzymac w pozycji

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2007, 14:44:04 »
Wielkie dzieki za zrzuty ekranowe dajace mi rozeznanie w mozliwosciach systemu.  Zastanawiam sie jakie wnioski mam wyciagnac.  Czy ten palm jest warty uwagi, czy tez dac sobie spokoj i skierowac wzrok w kierunku Nokia E90? MDA Pro zadebiutowal ponad rok temu na rynku, nie jest to cos super mlodego.  Z drugiej strony można teraz nowy lub uzywany na allegro znalesc za ok.  1500 zl.  Na rynek wlasnie wchodzi Advantage ale mysle ze troche szkoda jest placic 3000 - 4000 zl za niego, jesli mozna miec w tej cenie laptopa.  Czy sa jeszcze jacys uzytkownicy HTC Universal tutaj?
Serdecznie pozdrawiam,
Max

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2007, 15:10:03 »
maxpawlowski
Czy ten palm jest warty uwagi
gwoli ścisłości - Pocket, jak najbardziej wart uwagi
można znaleźć jeszcze taniej - też na allegro

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2007, 17:15:31 »
czy tez dac sobie spokoj i skierowac wzrok w kierunku Nokia E90?

Jeśli się nie mylę to E90 nie ma dotykowego ekranu, dlatego lepszym wyborem pod tym względem jest MDA PRO. Jest na niego parę programów do np. rysowania, że nie wspomnę o wbudowanym, do robienia odręcznych notatek. Mnie takiej funkcjonalności w Nokiach zawsze brakowało...

MDA Pro zadebiutowal ponad rok temu na rynku, nie jest to cos super mlodego.  Z drugiej strony można teraz nowy lub uzywany na allegro znalesc za ok.  1500 zl.

MDA PRO jak dotąd się nie zestarzało. Rzadko trafia się  nowy pocket, z lepszymi pararametrami.
Jak sam wspomniałeś można go kupić za 1500 PLN, a długo jeszcze nie dostaniesz E90 za tą cenę...Poza tym jak dla mnie MDA PRO ma lepsze proporcje ekranu, w porównaniu z jakimkolwiek komunikatorem, więc wygodniej ogląda sie filmy, zdjęcia itp.

Zresztą zależy do czego będziesz go używał. Jeśli w biznesie to Nokia ma pewnie lepszy moduł telefonu, ale  jak słyszałem za to np. najnowszy komunikator pozbawiony jest obsługi faksów, podobnie zresztą jak MDA PRO. W obu przypadkach uważam, że jest to duży minus ( chociaż można przecież za grosze wykupić sobie usługę "fax2mail" np. w IPFON).

Dodatkowo możliwość flaszowania systemu jest (poza pewnym ryzykiem) dużym plusem MDA PRO w porównaniu z E90. Ogólnie mi przypadł do gustu MDA PRO i nie zamieniłbym go na nową Nokię E90.