Czytając te wypowiedzi mam wrażenie, że jestem na konferencji poświęconej systemom operacyjnym dedykowanym urządzeniom mobilnym. Obok mnie siedzą fachowcy, mają gotowe znakomite rozwiązania i negują wszystko o czym w danej chwili mówi się. Krótko mówiąc nie o dialog tutaj chodzi.
Szacunek dla znawców tematu, bo pewnie tacy są wśród nas, szacunek dla userów, bowiem wydali pieniądze i pewnie nie do końca zadowoleni są z zabawek, które trzymają w garści, szacunek dla laików, którzy są cierpliwi i muszą czytać i uczestniczyć w tego typu dyskusjach.
Ale:
-jak można w taki sposób wypowiadać sie na temat czegoś czego jeszcze nie ma?
-skąd taka niechęć do zmian?
-skąd to przywiązanie do spraw, które mają charakter osobisty, w końcu mówimy o PDA (personal digital assistant), skoro po instalacji systemu szukamy wtyczek, zmieniamy swój ekran today, gotujemy własne romy itd.
Zatem nie o to nam chodzi jak co będzie wyglądało, nawet jaką funkcję będzie pełniło? A o co? Tego nie doczytałem się w tym wątku. Doświadczenie podpowiada, że to "coś" ma działać i pozwolić się dostosować do własnych preferencji. W takim razie trzeba to zdefiniować. Na to nikt i nigdy nie odważy się. Problem jest bardzo złożony i zainteresowane osoby bardzo dobrze o tym wiedzą. Nigdy nie odpowiadają na przykład na pytanie drugiej strony, która prosi o wskazanie najlepszego pda. Wiemy bowiem doskonale, że nie w tym rzecz.
Ale możemy próbować oddziaływać na producentów. Przykładem tego może być akcja zapoczątkowana przez klubowiczów forum XDA w sprawie aktualizacji (zmiany) sterowników graficznych w sztandarowym produkcie htc Kaiser. Czy ona da efekt. Osobiście nie wierzę w to. Według mnie stanie się coś innego-mądrzy użytkownicy sami rozwiążą ten i inne problemy. Zresztą, o ile mi wiadomo już taki zamysł narodził się.
Spróbujmy zatem spojrzeć na to zjawisko konstruktywnie.