WIFI , WPA2-PSK

• 12 Odpowiedzi
  • 1386 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline VG

• **
  • 184
WIFI , WPA2-PSK
« dnia: Styczeń 09, 2007, 11:18:04 »
Co trzeba zrobić żeby chodziło WPA2-PSK na karcie w palmtopie ? Teraz widzę że mam WPA-PSK czy jak zmienię ruter który ma WPA2-PSK to będzie chodzić bez problemu czy będę musiał coś dokupić ?

*

elektryk

WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2007, 11:28:27 »
ten warunek musi byc spelniony po obydwu stronach. jezeli palmtop moze obsluzyc ten klucz to po stronie routera tez musi byc taka mozliwosc.
ale po co az takie zabezpieczenie? to zamuli tylko niepotrzebnie lacze.

*

Offline VG

• **
  • 184
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2007, 11:35:09 »
Problem polega na tym ze nie wiem czy mój nowy ruter który chce kupić (Linksys WRV200-EU) posiada też WPA-PSK . Na razie chodzi mi na WPA-PSK ale gdyby sie okazało że nowy ruter tego nie ma to co musiałbym zrobić aby chodziło mi to w PPC.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2007, 12:06:13 »
VG
mam dokładnie taki router, jak chcesz to mogę sprawdzić jakie ma szyfrowanie ale to dopiero wieczorem jak wrócę do domu

*

Offline skoku

• 26
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2007, 12:22:14 »
wpa2 to raczej tylko z odyssey clientem.
2 razy podchodzilem do instalacji tego na palmie i 2 razy musialem robic HR.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2007, 18:48:54 »
no więc WRV200 ma następujące opcje szyfrowania:

WEP
WPA-Personal
WPA2-Personal
WPA-Enterprise
WPA2-Enterprise
WPA2-Personal Mixed
WPA2-Enterprise Mixed
RADIUS

wydaje mi się że WPA-Personal to jest to samo co WPA-PSK więc Twój palmtop powinien działać

fragment z helpa:
There are two encryption options for WPA-Personal, TKIP and AES. TKIP stands for Temporal Key Integrity Protocol. TKIP utilizes dynamic keys and incorporates Message Integrity Code (MIC) to provide protection against hackers. AES stands for Advanced Encryption System, which utilizes a symmetric 128-Bit block data encryption.

*

Offline VG

• **
  • 184
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2007, 18:57:08 »
No to dzięki, kupuje , sprawdzimy jak chodzi :)

WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:15:22 »
Cześć!

Cytat: "VG"
No to dzięki, kupuje , sprawdzimy jak chodzi :)

Hmmm... A mogę wtrącić swoje 3 grosze? WRV200 jest dość nowym modelem i natrafiłem już na kłopoty z nim. Przy większym ruchu potrafi się zawieszać. I to pomimo najnowszego firmware'u. Żeby było ciekawiej, starszy model (WRV54G) działa w tych samych warunkach bez zarzutu. O Linksysach mam niezłą opinię (ten post wysyłam właśnie przez WRV54G), ale WRV200 nie wzbudza mojego zaufania.

Pozdrowienia!

*

Offline VG

• **
  • 184
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:25:49 »
Cytat: "BogdanG"
ale WRV200 nie wzbudza mojego zaufania.

No to lipa bo już zamówiłem :/ , ale ja np. słyszałem negatywną opinię o D-Linkach a osobiście mam DL-624 już dwa lata i jeszcze ani razu się nie zawiesił, a wymieniam tylko dla QoS.

Czy masz go osobiście czy to zasłyszana opinia ?

killcabbie : długo  masz swojego ? jak chodzi ? czy wykorzystujesz WPA ?

WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:31:13 »

Czy masz go osobiście czy to zasłyszana opinia ?
?

Instalowałem WRV200 u klientów i z niektórymi jest problem taki jak opisałem. Jeżeli zależy Ci tylko na QoS, to można znaleźć inny model. Główną zaletą WRV200 (i jego poprzednika WRV54G) jest możliwość zestawiania VPN.

Pozdrowienia!

*

Offline VG

• **
  • 184
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:33:10 »
Główną zaletą WRV200 (i jego poprzednika WRV54G) jest możliwość zestawiania VPN.

NA D-linku też to miałem (ale nie ma QoS) a dla mnie to konieczność więc chyba nie miałbym wyjścia innego

WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:35:24 »
Główną zaletą WRV200 (i jego poprzednika WRV54G) jest możliwość zestawiania VPN.

NA D-linku też to miałem (ale nie ma QoS) a dla mnie to konieczność więc chyba nie miałbym wyjścia innego

Jeżeli chcesz mieć QoS i VPN, to w "stajni" Linksysa nie ma innego modelu niż WRV200. Chyba, że Cisco z serii 800, ale to już inne pieniądze...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
WIFI , WPA2-PSK
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:49:08 »
mam go jakieś 3-4 miesiące, na razie nie narzekam, nie zawiesił się jak dotąd, i wszystko ładnie działa, wifi ma dobry zasięg i net w palmtopie mam w całym domu
co do szyfrowania, to mam ustawione WEP, bo mój pocket tylko takie obsługuje :)