WiFi w Pocket PC - czy warto?

• 25 Odpowiedzi
  • 2356 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Marzec 03, 2006, 08:39:34 »
Czy waszym zdaniem warto inwestować w pockteta z wbudowanym WiFi czy też można sobie tą opcję odpuścić? Czy wystarcza BT + komórka?
Chodzi mi o 2 aspekty:
1) Czy WiFi w PPC faktycznie się przydaje? Jeżeli tak to do jakich zastosowań i gdzie? (w domu, w firmie?)
2) Czy obecna sieć publicznych hotspotów oferuje już faktyczną możliwość korzystania z tej technologii - tzn czy ta sieć jest już na tyle powszechna?

Ja mam WiFi w domu i firmie no ale tak sobie myślę że tam to raczej korzysta się z ze zwykłego PC a nie z PPC. Natomiast WiFi przydałoby się "na zewnątrz" ale tam tego akurat nie ma...

Chodzi mi o wasze pratkyczne spostrzeżenia w temacie.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2006, 09:39:19 »
Nie wiem jak w Polsce, ale za granicą czesto można znaleść nie zabezpieczone AP czyli net za darmo. W Paryżu np jest tego tyle nie trzeba szukać. Poprostu cześciej jest dostęp do netu niż go nie ma :)
Chyba w MCdonalds (nie wszystkich) jest darmowe wifi

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2006, 13:33:18 »
Tez ostatnio o tym myslalem i w zasadzie mi wyszlo, ze siec wifi przynajmniej  w trojmiescie jest zbyt skromna. Najczesciej mozna na nie trafic w kawiarniach itp, a zeby tam posiedziec wypada kupic kawke czyli koszta uzytkowania wychodza tak jak GPRS :) Ponoc kiedys tam ma byc ogolna siec radiowa na caly Gdansk, wtedy byloby wifi ciekawe. Poki co uznalem ze lepsza komorka.

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2006, 13:37:26 »
Oczywiście, że warto inwestować w WiFi, jej infrastruktura caly czas sie rozwija i jest coraz wiecej punktów dostępowych w wielu miejscach... Ponadto bezprzewodowy internet to chyba przyszłośc, więc kierunek ten bedzie sie rozwijał... Ponadto za granicą jak napisał nasz kolega jest to o wiele powszechniejsze, a jak od dawna wiadomo caly czas będziemy gonić "zachód" i brać z niego przykład...

Ponadto nawet w Polsce istnieje mnóstwo niezabezpieczonych sieci domowych i firmowych - co daje pole do popisu.
 Jakiś czas temu w pewnej prasie przeczytalem, że przeprowadzono badania (pojeżdzono po stolicy naszej) i odkryto kilkaset niezabezpieczonych sieci. Myśle, że akurat ten aspekt będzie coraz mniej popularny i musimy liczyć na darmowe hotspoty.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2006, 16:54:58 »
Cytat: "IWANEQ11"
Oczywiście, że warto inwestować w WiFi, jej infrastruktura caly czas sie rozwija i jest coraz wiecej punktów dostępowych w wielu miejscach... Ponadto bezprzewodowy internet to chyba przyszłośc, więc kierunek ten bedzie sie rozwijał...

No tak tylko że Pockety też się będą rozwijać w międzyczasie...
Nie wiem na jak długo Pocket jest nowoczesny przy obecnej prędkości rozwoju nowych technolgii ale zakładam że pewnie po 3-ch latach to już jest muzeum (czyli czas na zmiany). Może wtedy hotspoty WiFi będą już powszechne podobnież jak karta WiFi w pocketach. Na razie ta opcja nie tylko słono kosztuje i niewiele daje ale też zawęża wybór pocketów - to dla mnie główny problem. A ja niechciałbym aby opcja o wątpliwej przydatności (obecnie) rzutowała na mój wybór "całego pocketa". I stąd moja wątpliwość i takież zapytanie do was (nadal aktualne)

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2006, 21:02:33 »
Witam,
mam Looxa 720 z WiFi na pokładzie i nie wyobrażam sobie urządzenia bez niego. Idę na piwo. Siadam pod parasolem i przeglądam pocztę. Oczywiście jest bezpłatny Hot Spot na całym rynku. Będąc daleko od PC-ta (wyjazd) wyszukuję HS i jest to wtedy jedyna możliwość dostania się do netu i wysłania np. przelewu.
Janusz

*

grnt

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2006, 21:59:54 »
Może zacznij od ustalenia jaki PDA potrzebujesz, tzn wszystko poza WiFi. Może się okazać że większość PDA z których będziesz wybierał ma Wifi i problem w dużej mierze sam zniknie.
Co do WiFi, to jednak jakaś dodatkowa możliwość, w niektórych sytuacjach bardzo przydatna.
Pytasz o BT + GSM, no to może Wizard :), do tego ma jeszcze WiFi :).
Jeżeli priorytetem dla Ciebie jest np GPS to faktycznie opcja z WiFi wymaga kupna droższego sprzętu.
Napisz wśród których PDA chcesz wybierać.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 03, 2006, 23:30:41 »
Chcę kupić pocketa ze zintegrowanym GPS-em. Myślę o Mio A201 ale ten niestety nie ma BT, ma z kolei fajną funkcję pt HF (sysytem głośnomówiący) dla komórki - super sprawa w samochodzie.
Z kolei Asus A626, ktory też biorę pod uwagę ma WiFi ale nie ma funkcji HF...

Co do tego co napisał Januba to się nie zgodzę że WiFi jest jedyną możliwością kontaktu z netem bo przecież mając modem w komórce można spokojnie zestawić połączenie z netem takie samo jak po WiFi  a co ważne można to zrobić w dowolnym miejscu gdzie jest tylko zasięg GSM (czyli prawie wszędzie). Oczywiście trzeba za to płacić ale jest komfort dostępu do netu w dowolym miejscu, nie trzeba tracić czasu na szukanie hotspota (czas to pieniądz) a przy rozsądnym korzystaniu te opłaty są niewielkie.
Gdyby dostęp do WiFi był powszechny to nie zastanawiałbym się nad taką opcją ele że jest inaczej to się zastanawiam :wink:

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2006, 00:11:52 »
Cytat: "niezawodny"

Co do tego co napisał Januba to się nie zgodzę że WiFi jest jedyną możliwością kontaktu z netem bo przecież mając modem w komórce można spokojnie zestawić połączenie z netem takie samo jak po WiFi  a co ważne można to zrobić w dowolnym miejscu gdzie jest tylko zasięg GSM (czyli prawie wszędzie). Oczywiście trzeba za to płacić ale jest komfort dostępu do netu w dowolym miejscu, nie trzeba tracić czasu na szukanie hotspota (czas to pieniądz) a przy rozsądnym korzystaniu te opłaty są niewielkie.

Komfortem bym tego nie nazwał, po grpsie tak wolno stronki się ładują że to straszne, nie ma  porównania z wifi, fakt, że  to że zawsze masz dostęp jest dobre.
Ja bym jednak na twoim miejscu wziął asusa, myślę, że to hf przebolejesz. chociaż ja mogę mieć trochę spaczony pogląd na wifi, bo się przemieszczam głównie dom - uczelnia, a w domu mam net w kompie, a na uczelni z wifi i praktycznie cały dzień dostęp.

*

grnt

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2006, 01:08:26 »
Mio 201 ma BT, jak ma działać ten HF, właśnie przez BT.
No to prawdą jest że wystarczy kupić Mio za 1100-1200zł. Za A636 trzeba dać 1600-1700zł. Róznica spora.
Miałem Mio 168, przyszedł czas na zmianę i padło na Asusa A636. Miałem tego PDA 1 dzień :) Usiadłem pobawiłem się i zastanowiłem. Uświadomiłem sobie że w Mio 168 użyłem GPS tak naprawdę 3 razy w ciągu 10 miesięcy. Zastosowanie wycieczkowe :). Miałem to szczęście że dzięki sympatycznemu sprzedawcy mogłem tego Asusa oddać. Kupiłem SPV M3000. Tak naprawdę PDA używam tylko do Excela. SPV ma wbudowany GSM z EDGE i WiFi. Rozwiązuje to problem transmisji danych w sposób bardziej niż wystarczający. A GPS, cóż, pewnie kupię jak będzie potrzebny, może latem.
Napewno warto się zastanowić do czego PDA jest potrzebny. Jeśli GPS potrzebujesz codziennie w związku np z pracą, to kup. Ale jeśli masz zamiar korzystać z nawigacji w miejscu zamieszkania, to warto się zastanowić. Taka zabawa szybko się nudzi. A na wakacje dokupić moduł GPS na BT i na codzień nosić małego PDA do zastosowań biurowych.
A poza tym wszystkim to zwróć uwagę jeszcze na i-Mate PDA N
http://www.unicom.pl/index.php?page=2&dep=2&fullnews=508
Cena porównywalna z Mio 201, ma BT i WiFi. Może ten sprzęt Ciebie zadowoli pod względem cena/możliwości? Chciałem to kupić, ale nie chciałem być pierwszym użytkownikiem tego PDA na tym forum. Wolę najpierw przeczytać co sądzą użytkownicy. O Mio 201, Asus A636 raczej pozytywne opinie. I-Mate PDA N to raczej zagadka.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2006, 01:34:48 »
zdecydowanie jestem za wifi, szczegolnie dla tego ze jak masz karte sd-wifi to nie zawsze masz ja przy sobie a jednak wlan znajdziesz czesciej niz sie spodziewasz  :wink:

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 04, 2006, 06:50:02 »
Ja rowniez b.czesto uzywam WiFi ale obecnie znacznie czesciej 'stacjionarnie' niz na zewnatrz. 'Stacjonarnie' tzn. w domu, firmie,, u znajomych, w hotelu. To oznacza ze w tych miejscach do szybkiego przejrzenia poczty, podgladu via terminal serwerow, gg, itp.
Siedzac na fotelu, balkonie, lozku (jak w tej chwili) mam polaczenie. Pc-ta z tego powodu nie musze wlaczac.
Natomiast na zewnatrz rzeczywiscie najlawiej i juz na szczescie tanio, wlaczam najczesciej GPRS. Poszukiwanie hotspotow /ktorych bylem wielkim fanem/ mi minelo.
Uzywam HP2210 + karta WiFi i b. trudno byloby mi sie na codzien obejsc bez dostepu do sieci ta droga.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2006, 06:50:06 »
Ponadto nawet w Polsce istnieje mnóstwo niezabezpieczonych sieci domowych i firmowych - co daje pole do popisu.

jakie to szczescie, ze mieszkasz w Polsce - w USA za cos takiego idziesz do wiezienia na 30 lat z paragrafu o terroryzmie - mowie serio

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 04, 2006, 17:50:34 »
naprawde ?
ja ostatnio prawie przez 5 miesiecy  pobytu w usa korzystalem tylko z podlaczenia przez czyjs router osiedlowy. A zreszta wylapywalo mi 4 prywatne sieci. Zadna nie byla zaezpieczona. Amerykanie nie maja o tym pojecia ,a raczej :nie dbaja o to. Ale tego co piszesz *lipciopda*nie wiedzialem .Moze bym sie przestraszyl i czesciej bywal w pobliskim Starbucksie ;) a raczej dluzej ,bo ze wzgledu na chorobliwe  uzaleznienie od kawy i tak bywalem dzien w dzien  :)
P.S. USA to panstwo policyjne . A z drugiej strony  obywatele ;) usa jezdza po pijaku swoimi autkami uwazajac tylko (juz tak wprawieni pod wplywem) zeby nie dokonac wykroczenia ,lub zeby nie zachowac sie podejrzanie, kpie z takiej polityki  bezpieczenstwa i ochrony panstwa :)

Co do Wi fi to same frmy martwia sie o przyszle standarty.Nie zapominajmy o Wi maxie. Jeden nadjanik ma pokrycie 30 -50 km  i przyzwoita przepustowoscia.Chyba  miedzy innymi ,Netia juz na powaznie inwestuje w ten standard. Czy wi fi dziala pod wi maxem ,bo nie pamietam, kiedys czytalem tylko pobieznie o tym standardzie.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 04, 2006, 20:10:20 »
Cytat: "grnt"
Mio 201 ma BT, jak ma działać ten HF, właśnie przez BT.

Przejęzyczyłem się z rozpędu - oczywiście Mio A201 ma BT a nie ma WiFi - to chciałem powiedzieć :wink:

Ten I-Mate mnie nie interesuje bo ma mały wyświetlacz 2,8 cala a do nawigacji i pracy lepszy jest pełnowymiarowy 3,5 cala.

Wkrótce pojawi się nowy model Mio P550 GPS (było już info na tym portalu), który będzie obsługiwał WiFi i BT łącznie, więc zastanawiam się czy zaczekać na niego (tylko ile?) czy darować sobie to WiFi i kupić MioA201 bez WiFi.

A wracając do tematu to też się zastanawiam czy Wimax będzie chodził na kartach WiFi bo przypuszczam że ten standart ma duże szanse na upowszechnienie. A jeżeli nie, to co rozwojem WiFi w Polsce?

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 04, 2006, 20:21:39 »
Cytat: "lipciopda"

jakie to szczescie, ze mieszkasz w Polsce - w USA za cos takiego idziesz do wiezienia na 30 lat z paragrafu o terroryzmie - mowie serio

Tylko prawdopodobieństo złapania "wardrivera" jest jak  bardzo nieiwlkie.hmm jakieś 0,000001% . Z tego co mi wiadomo to za takie coś złapano 1 osbę w anglii i dostała grzywnę tego poprostu nie ma jak udowodnić. A z punktu admina jest tródne do wykrycia.
Co do sieci Wi-Fi to jeden forumowicz podróźując chyba z Warszawy do Wrocławia za pomocą pda znalazł ponad 700 sieci. W samym niewielkim Rzeszowie sam znajduje ponad 80 sieci z jednego miejsca z czego większość jest słabo zabezpieczona.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
  • Sprzęt: SIMPAD SL4, k750i, iPhone 3Gs 32GB iOS 4
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 04, 2006, 22:34:46 »
Cytat: "khak"
naprawde ?
ja ostatnio prawie przez 5 miesiecy  pobytu w usa korzystalem tylko z podlaczenia przez czyjs router osiedlowy
[CIACH]

Ja też jak byłem w USA to w domciu wi-fi 4Mb/s ale na wakacja na florydzie to trza było się wśliznąć do sieci pobliskiego hotelu  :twisted:
Jestem jaki jestem i sie tego nie wstydze ;]

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 04, 2006, 23:32:50 »
Cytat: "Spookie"
Co do sieci Wi-Fi to jeden forumowicz podróźując chyba z Warszawy do Wrocławia za pomocą pda znalazł ponad 700 sieci.
Płock -> Warszawa -> Płock ;)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2006, 01:00:30 »
ja jadąc tramwajem z uczelni do domu łapie około 200 ;) (Kraków)
Are you shpongled?

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 05, 2006, 01:26:04 »
Cytat: "lipciopda"

Za podączenie się do niezabezpieczonej sieci tzn otwartero AP?
Co innego jak ktoś sie włamuje do sieci. Bardzo czesto mozna znalesc niezabezpieczone AP na zasadzie, że ktoś kupuje AP podłącza i nic nie ustawia :).

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 05, 2006, 19:51:28 »
chodzilem na zajecia z gosciem, ktorego kumpel zostal wlasnie za cos takiego aresztowany - przyszli po niego do pracy (zeby bylo smiesznie to pracowal w Intelu) ;)

ze jest mnostwo niezabezpieczonych sieci to inna sprawa - ja jak tu przyjechalem 1.5 roku temu to w okolicy (z domu) mialem ok 15 sieci z czego polowa niezabezpieczona - w tej chwili wszystkie maja szyfrowanie WEP a dwie WPA (jedna moja)

khak - nie przesadzaj z tymi osadami o amerykanach bo to juz jakas fobia jest... to tak jakbys powiedzial, ze polacy to brudasy bo jest brudno - i co? ile w tym prawdy?

popatrz na statystyki wypadkow drogowych, popatrz na ilosc zatrzymanych kierowcow itp. w jeden dlugi weekend w Polsce ginie na drogach ok 60 osob - w Oregonie gdzie mieszkam (stan wielkosci Polski) w calym zeszlym roku zginelo ok 100-150 osob (musialbym dokladnie poszukac) - w calych stanach w 2004 roku w wypadkach drogowych zginelo 13 tys osob - 50 stanow i wez pod uwage ze tu jezdzi wiecej aut - przecietne gospodarstwo domowe ma 2 auta - takze troche tolerancji i zdrowego rozsadku w osadach proponuje

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 06, 2006, 01:09:35 »
Skoro już temat się obsunął na sieci niezabezpieczone to chciałem zauważyć że brak ikony zabezpieczenia (kłódeczki) nie znaczy że sieć jest otwarta na pewno dla naszego użytku - bardzo często założona jest filtacja adresu MAC, czego AP nie pokazuje a co uniemożliwia skorzystanie z sieci

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 06, 2006, 02:41:28 »
Cytat: "niezawodny"
bardzo często założona jest filtacja adresu MAC, czego AP nie pokazuje a co uniemożliwia skorzystanie z sieci

i tak i nie - ktos kto sie zna obejdzie to w 3 minuty - odpowiedni program - sprawdzenie adresu MAC karty sieciowej (ta informacja jest wowczas niezabezpieczona) i zmiana adresu w swoim kompie - 3-4 minuty

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 06, 2006, 12:21:13 »
w kompie tak w pda niestety nie :/

*

Offline qLA111

• 9
  • Dell Axim X51V HTC Shadow
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 21, 2006, 01:28:07 »
Ej 30 lat za podpiecie sie do czyjejs sieci to juz kuzwa jest paranoja. Zamieszkuje NJ i przykro mowic ale tu jest bardziej komunistycznie niz w polsce w latach 1980 to tyle
tak do dodania kozystam z czyjejs sieci juz jakies 3 lata  :shock: ale o 30 latach nie wiedzialem.
pozdro

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 21, 2006, 21:34:12 »
Cytat: "ziele"
ja jadąc tramwajem z uczelni do domu łapie około 200 ;) (Kraków)

Nie dopisałes tylko że ok 50 % to albo nadajniki pośredniczące w przekazie sygnału, firm komercyjnych albo sieci zabezpieczone WEP, WPA i MAC oraz sygnały odbite z dalekich nadajników. Jak dobrze pojeżdzisz i zarejestrujesz MAC adresy i nazwy to wiele sie powtórzy nawet kilka km dalej. Tak jest w W-wie i z pewnoscia wielu duzych miastach.
A poza tym jest ok :D