Więcej rocznic?

• 10 Odpowiedzi
  • 867 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Więcej rocznic?
« dnia: Maj 18, 2004, 03:05:17 »
Szukam i szukam odpowiedzi na wiele dręczących mnie pytań i nawet na niektóre udaje mi się znaleźć odpowiedź, ale ten problem mnie gniecie bardzo...
Używam Pocket Informant'a (zgodnie z sugestią podaną mi na tym forum) i bardzo sobie chwalę. Jednak pojawia się pewna niedogodność. W jaki sposób dodać więcej rocznic do danego kontaktu? Birthday i Anniversary to trochę mało jak na moje potrzeby. Czy istnieje jakaś aplikacja, która zajęłaby się obsługa rocznic? Są przecież i takie rocznice, które nie są przywiązane do jakiegoś konkretnego kontaktu (Walentynki, Święto Konia, etc). Jak sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam
Abadonna

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Więcej rocznic?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2004, 07:25:48 »
Tworzysz nowe spotkanie w kalendarzu i w polu Recur dajesz "Every maj 19" lub "Every xxx" inna data. Wtedy takie spotkanie bedzie wystepowac corocznie.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Więcej rocznic?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2004, 11:13:16 »
Wyświetlanie podstawowych dni świątecznych (dla różnych krajów) możesz uaktywnić w PC-towym Outlooku: menu Narzędzia/Opcje/Opcje kalendarza - dodaj dni wolne i wybierasz kraj. Po synchronizacji dni te pojawią się w kalendarzu PDA.

Jeśli chcesz mieć baaardzo dużo ekstra wpisów:
Imieniny - dwa imiona dziennie;
Imieniny wszystkie - spory spis, czasem nawet siedmiu imion dziennie;
Dni wolne - czerwone kartki z kalendarza;
Dni ważne - takie jak np. Dzień Nauczyciela;
Ruchome święta kościelne

to zainteresuj się aplikacją ImieNiny http://www.tagoria.prv.pl/konto.htm - jest ona dostępna również na Pocket PC i kosztuje (chyba) kilkanaście złotych.
Pozdrawiam,
biblo

Więcej rocznic?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2004, 01:21:40 »
O widzisz! To jest to!
Dzięki wielkie biblo.

[Dodano: 2004-05-19 01:32:05]
Nie, niezupełnie :( Najpierw ucieszyłem się jak młody pies pchłami,kiedy zobaczyłem ImieNiny, ale w chwilę później ostygłem... O coś takiego mi chodzi, ale cały dowcip polega na tym, że mnie nijak polskie święta nie interesują. Chciałbym coś takiego, gdzie można samemu wyedytować listę świąt (w moim przypadku Australijskie).
Jakieś inne propozycje?

Abadonna

*

Offline biblo

• 3314
Więcej rocznic?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2004, 18:32:21 »
A pierwsza część mojej podpowiedzi???
Na liście dodawania dni świątecznych w Outlooku jest również uwględniona Australia...
Pozdrawiam,
biblo

Więcej rocznic?
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2004, 01:12:26 »
Chciałbym uniknąć opcji "Przepraszam cię Outlooku." Nie używam tego programu od początku jego istnienia. Szukam alternatyw.

*

Offline biblo

• 3314
Więcej rocznic?
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2004, 07:47:09 »
Cytat: Abadonna
Chciałbym uniknąć opcji "Przepraszam cię Outlooku." Nie używam tego programu od początku jego istnienia. Szukam alternatyw.

Aaaa, to ty jakiś "walczący ideowiec" jesteś.... Twój wybór, Twoje szukanie ;)

Co znaczy ten zwrot "Chciałbym uniknąć opcji "Przepraszam cię Outlooku.""
Pozdrawiam,
biblo

Więcej rocznic?
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 20, 2004, 08:16:07 »
W wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co nie mam ochoty przepraszać się z programem, który mnie irytuje.
Walczący nie jestem ;)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Więcej rocznic?
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2004, 09:13:42 »
Ja od wielu lat uzywalem do kontaktow Lotus organizer a do poczty Outloock Express. Duzego Outloocka omijalem z premedytacja. Ale od 4 lat, poczatku pocketow zmienilem zdanie bo w przypadku auto synchronizacji , duzego outloocka stosuje jako bazy pomocniczej i jest ok. A lotusa i OE stosuje nadal.

*

Offline biblo

• 3314
Więcej rocznic?
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 20, 2004, 11:57:24 »
Cytat: abadonna
W wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co nie mam ochoty przepraszać się z programem, który mnie irytuje.
Walczący nie jestem ;)

Już kapuję, znaczy się rozumiem :)

Ale swoją drogą, to powiem Ci, że moim zdaniem duży Outlook jest stosunkowo udanym programem, o dużych (może ogromnych?) możliwościach, ale chyba trochę niedocenionym... Pomijam oczywiście kwestię błędów i dziur - choć właśnie to one mogą powodować niechęć do tej aplikacji i w związku z tym programiści MS powinni zająć się głównie nimi, a nie wpompowywaniem kolejnych funkcji...?
Pozdrawiam,
biblo

Więcej rocznic?
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 21, 2004, 01:04:44 »
No widzisz. Może on (Outlook) i jest coraz lepszym programem i coraz sensowniejszym, ale mam to szczęście, że w pracy używamy Novella i GroupWise'a. Ten ostatni też jest denerwujący, choć dziur w nim mniej.
W domu używam Lotus Organizer'a i to spełnia wszystkie moje potrzeby i wymagania jakie stawiam PIMowi.
Poczta? Do poczty tylko i wyłącznie TheBat! Już nawet udało mi się przekonać kilku zatwardziałych GroupWise'owców w kagurzej skórze i teraz sobie życia bez Nietoperza nie wyobrażają.
Więc widzisz, że instalowanie kolejnej aplikacji, tylko po to, żeby móc coś do kalendarza w PDA wpisać, napawa mnie niechęcią. IntelliSync działa wyśmienicie z GroupWisem, więc to mi wystarcza.

W sprawie, której dotyczy ten wątek, znalazłem rozwiązanie. Nazywa się to VBirthday i załatwia sprawę tak jak trzeba :)

Pozdrawiam