Warszawa - mapa hot spotów

• 7 Odpowiedzi
  • 864 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
Warszawa - mapa hot spotów
« dnia: Czerwiec 05, 2008, 21:14:59 »
niebardzo wiedziąłem do jakiego działu ale wybór padł tutaj  :P
Mianowicie zastanawiam się nad zrobieniem mapa Warszawa w Google earth z hot spotami. Pomysł jest by np. wracając z pracy włączyc wi-fi oraz gps  i nei zapomnieć o włączeniu WiFiFoFum a na koniec zapisania jako plik do google eartha. ja pokaże powrót ze swojej szkoły (moze w lipcu coś duże zrobie (wypady rowerowe) :P

Więc zwracam się do mieszkańców Warszawy o pomoc przy takiej akcji  :ohreally:

Efekty pracy w 20 min. http://rapidshare.com/files/120338763/szkola.kml.html
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
Odp: Warszawa - mapa hot spotów
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2008, 18:44:28 »
Problem z WiFiFoFum polega na tym ze przy 3 czy 4 tysiacu juz nawet na n560 zaczyna sie slamazarnić. Albo zwiesić gdy Ap ma jakiś polski znaczek w SSID (jeszcze nie odkryłem jaki).
Podczas jazdy po Wawie samochodem 500-1000 AP to kwestia przejechania sie po jakiejs dłuższej ulicy/wiekszym osiedlu. Gdyby nie problemy z softem mialbym juz pol Wawy zeskanowane  :E .

PS Po utworzeniu sie wiekszej bazy APeków zrobicie sobie statystyki :) ok 10% Ap ma standardowe ssidy i hasła (linksys, admin itp) albo ok 1/3 AP jest na kanal 11 i kolejne 1/3 na kanale 6. 

*

Offline primosz

• 316
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2008, 21:10:40 »
niestety, brak wiedzy oraz chyba brak motywacji do zmiany domyślnych ustawień w Polsce to chyba norma. Nie rozumiem firma ktora ma bóg wie jakie standarty zabezpieczen (tokeny, itd) nie zmienia tak podstawowych rzeczy. Ja w WiFiFoFUm miałem rekordowo 600 sieci. Trasa Arkadia-Dworzec główny samochodem. Byłem wtedy po prostu ciekaw jak sie ma sytuacja.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2008, 02:38:46 »
3 uwagi:
1. Primosz: wszędzie na świecie jest tak samo w kwestii świadomości technicznej - większość ludzi podłącza i to ma działać. I koniec. W kwestii WiFi u nas wcale nie jest tak źle w porównaniu z zachodem.
2. Lepiej takie zabawy z mapowaniem robić za pomocą gotowego oprogramowania i to za darmo - dopiero co było o takim jednym w wiadomościach PDAClub: http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14053:wefi-i-komentowanie-hotspotow&catid=51:programy&Itemid=93
3. Jest także problem legalności tego typu zabawy: polecam dyskusję http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=98811.0
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline primosz

• 316
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2008, 12:51:26 »
dzieki za linki. O programie czytałe ale nei daje on funkcji robienia map sieci. A za nie mam zastrzeżeń co do legalności przedsięwziecia. To tak jaby włączając laptopa (chcąc podłączyć się do własnej sieci), wtedy  kiedy wyszukuje sieci, widzimy też okoliczne wtedy taka sytuacja też była by nielegalna!!  :grin: :O
moim zdaniem nie ma w tym nic złego jeśli NIE WŁAMUJEMY się.

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2008, 19:59:14 »
Problem w tym, że łączenie się z hotspotem który jest takowy w sposób niezamierzony (ktoś odpalił AP i nie wiedział, że on tak działa) w zasadzie jest nielegalne, podobnie jak publikowanie informacji o takim punkcie.
Dane te należałoby przesortować uprzednio.
Oczywiście prawo prawem, natomiast ja sądzę, że taka mapa mogłaby być przydatna, ale po prostu ostrzegam, że trzeba się jakoś zabezpieczyć na wypadek wszelki.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2008, 21:47:24 »
Ale chyba podanie listy sieci i ich położenia jest legalne, no chyba że znowu to polskie prawo....  :|

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2008, 12:28:12 »
No to jeszcze raz przeczytaj to co napisałem w wątku "Geolokalizacja AP - czy to możliwe?". Nie chodzi o polskie prawo, a o coś bardziej ogólnego - głównie chodzi mi o porównanie z drzwiami i klamkami.
A tutaj powtórzę: ja nie mam nic przeciwko robieniu takich list i map do prywatnego i ograniczonego użytku (chętnie pomogę - ciekawi mnie jak się przedstawia sytuacja z niezabezpieczonymi sieciami w wwie), lub w celach statystycznych, ale robienie tego w celu pełnej publikacji wyników tak, żeby każdy mógł potem ewentualnie skorzystać z wybranej niezabezpieczonej sieci (nie łudźmy się - bez zgody właściciela w większości przypadków) jest już dyskusyjne.