Utrata danych

• 4 Odpowiedzi
  • 518 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Utrata danych
« dnia: Sierpień 30, 2004, 11:16:54 »
Witam grupowiczów

Mam kilka pytań:
1) Jak należy postąpić, jeżeli kompletnie utracimy dane z Ipaq-a? Czy jest jakaś instalka Win CE?

2) Kolega ma obecnie bardzo poważny problem: Podczas pracy z Ipakiem (nie mam pojęcia jak) wysunęła mu się bateria z plecków i teraz za kazdym razem po uruchomieniu ukazuje się ekran z informacją o centrowaniu ekranu... i poza tym żadnego śladu paska zadań.

Sprawa jest o tyle nieciekawa, iż palmtop wspolpracowal z urzadzeniem pomiarowym i dane (ponad miesiac pracy) byly zapisywane w katalogu Ipaq File Store. Czy jest mozliwe, że ten katalog utracił swoje dane, pomimo że bateria podstawowa była naładowana?

Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Utrata danych
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2004, 12:41:36 »
1) sam system operacyjny zapisany jest w pamieci ROM, nie ulega skasowaniu po rozladowaniu baterii

2) nie wiem co ma wysuniecie baterii z pleckow do pracy iPAQa... iPAQ ma wlasna baterie. A co z tym centrowaniem ekranu? Rozumiem ze pomimo wycentrowania nie mozna przejsc dalej? Dane z iPAQ File Store mogly zostac skasowane... ale zdarza sie to zadko, gdyz nawet hard reset nie kasuje tego obszaru, czyli odlaczenie baterii glownej nawet na kilka dni/tygodni/miesiecy.

Co do obejscia problemu centrowania ekranu polecam watek:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=8109#39532

Utrata danych
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2004, 15:22:32 »
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Faktycznie, wysuniecie baterii z "pleckow" bylo zbiegiem okolicznosci, w ktorym nastepstwem bylo powyzsze "uszkodzenie"...

Wedlug kolegi tak wlasnie jest z tym centrowaniem... przyznal mi sie, ze Ipaq zachowywal sie dziwnie juz kilka dni temu...

Podejrzewam, ze jest to jakies fizyczne uszkodzenie sprzetu, poniewaz program pomiarowy z ktorego korzysta na Ipaq-u dwa razy losowo utracil swoje numery rejestracyjne (zapisane sa one w rejestrze) czego powodem byla niemoznosc uruchomienia programu i w ogole dalszej pracy...

Po powyzszych wnioskuje, iz faktycznie moze to byc uszkodzenie sprzetu... dziekuje za namiar na watek i program do obslugi bez dotykania ekranu... sprobujemy, i zobaczymy, czy dane udalo sie odzyskac...

Pozdrawiam

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Utrata danych
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2004, 15:56:10 »
Cytat: Pluszak
Sprawa jest o tyle nieciekawa, iż palmtop wspolpracowal z urzadzeniem pomiarowym i dane (ponad miesiac pracy) byly zapisywane w katalogu Ipaq File Store.
Zapis tych danych w tym obszarze,  traktowalbym jako rozwiazanie tymczasowe. Proby jego nadpisania, zle sie koncza. Lepiej by bylo gdyby zapis byl na innej zewnetrznej pamieci.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
Utrata danych
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2004, 00:59:38 »
skasowanie wpisu rejestru + centrowanie ekranu? czyzby hard reset?
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??