usuwanie rys i zmatowień

• 11 Odpowiedzi
  • 1154 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wofek

• *
  • 55
usuwanie rys i zmatowień
« dnia: Lipiec 10, 2005, 22:47:17 »
Witam!

Jak usunac z powierzchni ekranu powstałe na skutek używania zmatowiena od rysika w najczesciej uzywanych miejscach? Moze taka pasta do polerowania wyswietlacza telefonu sie nada? A moze jak nakleje folie to te rysy i zmatowiena staną się prawie niezauwazalne?

Tyle pytań :) ...

Prosiłbym o choć po części o odp.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2005, 22:55:02 »
Zmatowien niczym nie usuniesz. Pasta jest dobra do usuwania glebokich rys, ale zmatowienia to inna sprawa. Nie uzywaj pasty bo jeszcze pogorszysz sprawe. Po prostu kup folie i tyle... nastepnym razem bedziesz juz wiedzial ze uzywanie PDA bez folii to blad.

*

Offline norberttt

• **
  • 210
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2005, 00:12:23 »
ta pasta nazywa sie displex czy jakos tak i jest to pasta polerska? ja widzialem wlasnie tego displexa w akcji: i co tu pisac? po prostu badziew, praktycznie zero dzialania na szczescie nie ja to kupilem, a tak swoja droga to kto jest na tyle nie madry by sie niezabezpieczyc? wiedzac ze ekranik pda jest delikatny a trzeba na nim rysikiem pracowac, to nie bylo zbyt madrym poczynaniem, jezeli kupisz dobra folie to moze byc to mniej widoczne ale bez przesady codo raczej nie bedzie.

*

Offline wofek

• *
  • 55
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2005, 00:41:46 »
Wiesz co... mam tą pastę Displex i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobra z akcentem na bardzo. Kilka wyswietlaczy tym wypolerowałem z różnych telefonów i efekt jest super! Kupiłem ją chyba za 7 czy 8 zł i nie żałuje....

Stąd właśnie wzięły się moje domysły co do zastosowania :)

Pozatym... na 3 użytkowników palmtopów jakich znam to tylko 1 używa folii. Spośród pozostałych 2 osób jedna nie słyszała o folii a jak jej powiedziałem uznała to za bezsens, a druga świadomie nie korzysta z dobrodziejstw folii...

Ja ją chce przykleić na lekko schodzonego palma w celu ochrony przed dalszą dewastacją LCD oraz liczę, że zamaskuje choć częściowo zmatowinia i rysy (jak na komórce kleiłem to troszke naprawiało te zmatowienia i rysy).

*

Offline orte

• 252
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2005, 01:18:14 »
wofek, a powiedz mi w którym to telefonie tak skutecznie polerowałeś ?
Bo podejrzewam, że polerowałeś plastikową szybkę obudowy, a nie właściwy LCD ;)

*

Offline wofek

• *
  • 55
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2005, 01:22:14 »
Heh, taki mały skrócik myślowy LCD = szybka ;)

A tak na poważnie to...

N6100
SE T610
SE T630
N6310i

W przypadku SE efekt był najlepszy, w Nokii już trochę gorzej ale i tak nieźle.

*

Offline lipciopda

• 6801
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2005, 03:35:32 »
plastykowej, przezroczystej szybce obudowy telefonu troszke daleko do ekranu LCD PDA - nie uzywaj tej pasty bo tylko pogorszysz sprawe w najlepszym wypadku a w najgorszym uszkodzisz wyswietlacz albo warstwe dotykowa

kup folie, zaloz ja i juz - nic wiecej nie zrobisz

a tlumaczenie, ze koledzy nie slyszeli o folii nie jest zadnym tlumaczeniem - moja babcia o PDA tez nie slyszala ale to nie znaczy, ze nie istanieja i ze nie sa przydatne

*

Offline mix2

• 40
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2005, 11:48:17 »
W sumie to zewnętrzna część ekranu PDA to też jeszcze nie jest sam LCD, a raczej warstwa ochronno-dotykowa... Jednak mimo wszystko niczym bym jej nie polerował, tak na wszelki wypadek ;)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 14, 2005, 12:51:32 »
Tymbardziej trzeba uwazac z polerowaniem...

*

Offline wofek

• *
  • 55
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2005, 13:12:49 »
Dlatego... nie będe polerował. Spróbuje przykleić tą folie, może troszkę poznikają rysy i zmatowienia.

*

Soovek

usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2005, 17:11:09 »
Delikatnie polerować pastą można. Próbowałem u kumpla i wszystko ok.
PZDR

*

Offline mix2

• 40
usuwanie rys i zmatowień
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2005, 17:24:15 »
Widziałem kiedyś nawet takie folie, co "uzupełniają" ubytki w szybkach telefonów, ale może znalazłaby się pasta o podobnym działaniu, która nadałaby się na ekran PDA?