Universal Wireless Keyboard by PalmONE i Polskie znaki

• 4 Odpowiedzi
  • 755 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piku

• 15
Universal Wireless Keyboard by PalmONE i Polskie znaki
« dnia: Kwiecień 05, 2007, 08:25:55 »
Kilka małych kroków pozwala wprowadzać polskie znaki za pomocą klawiatury Universal Wireless Keyboard by PalmONE.

Sytuacja wygląda następująco:

1.  należy ściągnąć program SerialCSharp.zip i rozpakować gdziekolwiek nam się podoba
2.  należy ściągnąć AEKMap, zainstalować i uaktywnić plik (uwk-pl. aek) mapowania z archiwum ściągniętego z pt.  1

Wymagania:
. net compact framework 1. 0. (cośtam) - powinien działać od razu na urządzeniach z WM 2003 se

Obsługa programu:
0. wyłączamy orginalny program do obsługi klawiatury
1.  należy upewnić się, że mamy odznaczone settings/connections/beam/recive all incoming beams
2.  uruchamiamy program
3.  w przypadku urządzenia innego niż Loox 720 zapewne trzeba będzie skonfigurować ustawienia.  Robimy to po wybraniu przycisku settings (aktualnie należy robić to każdorazowo :P po uruchomienu programu).  Jakie ustawienia są poprawne dla każdego urządzenia? Nie mam zielonego pojęcia, testujcie
4.  wybieramy przycisk  open, działanie klawiatury można przetestować w polu "Characters"
5.  teraz AltGr emuluje prawy klawisz alt klawiatury a wraz z AEKMap mamy layout Polski Programisty

Garść uwag:
- w czasie otwarcia komunikacji z klawiaturą ekran nie będzie nigdy wygaszany (a przynajmniej nie powinien)
- programu nie należy zamykać (OK w prawym górnym rogu) chyba, że już nie potrzebujemy obsługi klawiatury

powodzenia

ps.
program jest tak niedoskonały, że w sumie nie powinienem go udostępniać.  z drugiej strony nie mam czasu na dorabianie kolejnej funkcjonalności a i aktualnie nie potrzebuję jej zbytnio

ps. 2
nie odpowiadam za jakiekolwiek szkody :P, programu używacie na własną odpowiedzialność

ps. 3
w przypadku problemów, np.  zawieszanie się programu czy coś podobnego, polecałbym pobranie tej wersji : SerialCSharpDb.zip i przesłanie mi PM ze szczegółami błędu wraz z opisem co, jak i kiedy (jeżeli kogoś to oczywiście będzie interesować). 

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2007, 21:54:20 wysłana przez piku »

*

Offline kov007

• **
  • 232
  • Sprzęt: Nokia E61i, Palm Tungsten T3, Cybook
Odp: Universal Wireless Keyboard by PalmONE i Polskie znaki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2007, 14:32:26 »
To ja ponowie w nowym watku pytanie czy ktos odkryl juz wlasciwa konfiguracje parametrow tego programu dla wizzarda tudziez spv m3000 i innych nazw tego modelu ;) ???

*

Offline piku

• 15
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2007, 21:57:30 »
cóż na początek spróbuj z różnymi portami COM u kogoś zdaje się działało na COM1 na aximie (?)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2007, 22:39:50 »
cóż na początek spróbuj z różnymi portami COM u kogoś zdaje się działało na COM1 na aximie (?)
Tak, u mnie. Inne porty wywalały program. To nie zmienia faktu, że i tak klawiatura mi nie działa ;D

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2007, 08:27:30 »
Koledzy dobra wiadomość... Wczoraj razem z ziele rozwiązaliśmy problem polskich znaków :)
Dzisiaj ziele powinien już udostępnić wszystkie niezbędne pliki forumowiczom ;)
W jaki sposób sie z tym uporaliśmy? Zmodyfikowany sterownik by ziele + polski layout napisany przeze mnie w AEKmap ;)

Pozdrawiam