Tryb real VGA - żeby ekran wyglądał normalnie...

• 16 Odpowiedzi
  • 994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
« dnia: Sierpień 17, 2005, 11:52:51 »
Witam,
Jestem na etapie bawienia się aplikacjami w rodzaju SE_VGA i OzVGA na moim hx4700.
Byłem przygotowany na to, że czcionka znacznie zmaleje po przełączeniu w tryb "real VGA", ale nie aż tak... W dodatku skórki delkiatnie mówiąc głupieją i ginie ich część.
Czy znacie może jakieś strony, fora itp. gdzie można znaleźć jakieś "user guide" do tych programów? Próbowałem Googlować, ale nie znalazłem nic, co by mnie satysfakcjonowało...
Słyszałem też że są specjalne skórki, które umieją "dogadać się" z PDA w tym trybie - jakieś linki?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2005, 17:18:51 »
w se_vga masz opcje do zaznaczenia że masz tapetke vga i ona się wtedy nie zmieni. Cała reszta po przejściu do real vga meleje dwukrotnie :]
Are you shpongled?

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 17, 2005, 18:21:16 »
proszę o wyjaśnienie ponieważ ciąglę się zastanawiam czy loox 718 wart jest swojej ceny względem Acera n50 ...
Czyli w trybie VGA mamy 2x mniejszą czcionkę ?? i kiepską widoczność ...?
Tak się ciągle zastanawiam jaka jest "jedyna słuszna" rozdzielczość takiego wyświetlacza (na podobnej zasadzie jak LCD 19" mamy 1280x1024 i nawet jakbyśmy mieli 1600x1200 to po co ... czcionka będzie za mała i trzeba będzie ją powiększać "burząc" proporcje interfejsu graficznego ...)
Czyli wnioskuję, że VGA na 3.5 cala (nawet jeśli hx4700 ma trochę więcej) to za dużo ??

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2005, 19:17:09 »
b98: mylisz dwie sprawy. Zobacz sobie opis:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8698
i zdjecie nr 6. Tam widac roznice miedzy ekranem VGA a QVGA. I tak jest standardowo. Mozesz natomiast uruchomic palmtopa w trybie REAL_VGA to wtedy masz wszystko dwa razy mniejsze ale tez duzo wiecej wejdzie Ci na wyswielaczu. Szczegolnie przydatne to jest przy przegladaniu stron (np prawie cala strona onetu zmiesci sie na wyswietlaczu w trybie poziomym - bez przesuwania na boki). I jesli oczy wytrzymaja taka mala czcionke to jest ok.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 17, 2005, 19:24:14 »
Dokładnie pełna wersja tego porównania oddaje istotę sprawy. :)

*

jacek.b

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 17, 2005, 19:33:00 »
Cytat: MacBirdie
Dokładnie pełna wersja tego porównania oddaje istotę sprawy. :)

Też nie do końca :) Explorer nie wyświetla zdjęć w hi-res, gdyby to potrafił, zdjęcie wyglądałoby znacznie lepiej.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2005, 19:39:15 »
A skąd IE by miał wytrzasnąć dwa razy lepszą fotkę? :D

*

jacek.b

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 17, 2005, 19:43:59 »
Znikąd, wystarczy, żeby ją poprawnie wyświetlił. IE po prostu bezczelnie psuje fotki, robiąc dwa razy gorsze, niż są w rzeczywistości.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 17, 2005, 20:05:05 »
On je powiększa dwukrotnie, ale nie pogarsza w żaden sposób!
Na VGA po prostu wyglądają tak samo jak na QVGA, bo w kontrolce HTML w Windows Mobile DPI jest zawsze ustawione na 96.

*

jacek.b

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 17, 2005, 20:38:02 »
Tak coś czułem, że o tym samym piszemy... Właśnie o powiększenie mi chodzi. Jestem grafikiem, dla mnie takie powiększenie to właśnie ohydne zepsucie zdjęcia :)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 17, 2005, 22:22:24 »
Jedyne, co mógłby zrobić, to jakieś lepsze skalowanie, ale być może dochodziły tutaj kwestie wydajności (z pomocą i2700G byłoby to całkowicie nieistotne ;) )

*

jacek.b

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2005, 07:13:55 »
IMHO najlepiej, żeby się nie wygłupiał ze skalowaniem i puszczał obrazki pixel-to-pixel. A tak muszę albo przełączać się w Real VGA przed odpaleniem przeglądarki i czekać aż się ustrojstwo zresetuje (nie, nie będę jechał cały czas w Real VGA) ;) Mam hack, który wymusza pracę wybranych programów w Real, chociaż aktualny tryb to SE_VGA, ale nie ma wtedy dolnego suwaka do przewijania zawartości strony :(

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2005, 07:31:23 »
I naprawdę nie uważasz, że wtedy wszystkie strony się po prostu popsują od strony graficznej? Przecież padnie wszelki układ zależny od tych pixel-to-pixeli, nie mówiąc już o wszystkich wymiarach sterowanych jednostką px w HTMLu. By była tragedia słowem.
Ale mogliby zrobić tryb "native", gdzie w VGA mieści się wszystkiego 4 razy więcej, choćby jakiś wpis w rejestrze, no. ;)

*

jacek.b

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2005, 10:19:33 »
A co ma się popsuć? Ja po prostu chcę, żeby pojawiła się jakaś przeglądarka potrafiąca wykorzystać dobrodziejstwa ekranu VGA bez konieczności przełączania palmtopa w tryb Real VGA. Zachowujemy układ strony, ale mamy dwa razy więcej miejsca w poziomie i pionie, dzięki czemu na wyświetlaczu widzimy większą część strony. Przecież jest to do zrobienia, czekam tylko, który producent zrobi to pierwszy.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 19, 2005, 11:34:59 »
Cytat: jacek.b
IMHO najlepiej, żeby się nie wygłupiał ze skalowaniem i puszczał obrazki pixel-to-pixel. A tak muszę albo przełączać się w Real VGA przed odpaleniem przeglądarki i czekać aż się ustrojstwo zresetuje (nie, nie będę jechał cały czas w Real VGA) ;) Mam hack, który wymusza pracę wybranych programów w Real, chociaż aktualny tryb to SE_VGA, ale nie ma wtedy dolnego suwaka do przewijania zawartości strony :(
Który program mi uruchomi tyko IE w trybie realvga? Co to za hack? :]
Are you shpongled?

*

jacek.b

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 19, 2005, 12:42:24 »
Nazywa się toto ForceHires. Po jego uruchomieniu tworzysz listę programów, które mają chodzić w trybie hires. W opisie programu stoi, że nie każdy program da się zmusić do takiej pracy. Nie wiem jak jest z IE (nie sprawdzałem), ale z NetFrontem sobie radzi, tyle że nie ma dolnego suwaka, więc trzeba oglądać strony w trybie JustFit lub SmartFit.

*

jacek.b

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 21, 2005, 11:37:36 »
No i sprawdziłem. Niestety, IE nie działa z ForceHires. FH krzyczy, że IE już jest programem pracującym w hires (tia, jasne ;) i ani myśli go ruszyć. To samo z Thunderhawkiem. Na placu boju pozostaje więc NetFront.