Transparentne Today

• 11 Odpowiedzi
  • 826 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Fcrm

• 14
Transparentne Today
« dnia: Kwiecień 27, 2006, 11:43:28 »
Witam,

U kilku osób widziałem jak mają ustawione Today tak aby po podstawieniu zdjęcia jako tło zdjęcie to było dobrze widoczne a menu po rozwinięciu było transparentne.
Ja niestety nie umiem tego ustawić. Zdjęcie mam jak za mgłą a menu ma niebieskie tło.
Windows Mobile 2003 SE

Pozdrawiam
Tomek

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Transparentne Today
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2006, 12:16:39 »
jeśli to masz na myśli:

to kolor/przeźroczystość menu ustawia się w programach do generowania tematów Today'a
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Transparentne Today
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2006, 12:19:47 »
Najprościej skorzystać z darmowego i łatwego w obsłudze programu MS Theme Generator (jest w dziale download)
podczas wyboru fotki ustawić taką samą dla Today'a i menu start - wtedy będzie efekt przezroczystości  :wink:

*

Offline xoen

• 1236
Transparentne Today
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2006, 18:24:15 »
edit:
właściwie to każdy edytoe themsów ma regulowaną transparentnośc WZGLĘDEM wybranego koloru tła POD obrazkiem w menu, i dodam tylko, że najwyraźniej jest jakaś zależnośc pomiędzy plikiem tła menu, jego stopniem przezroczystości a szybkościa otwierania menu właśnie.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Transparentne Today
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2006, 19:23:30 »
Ale to menu nie jest transparentalne tylko dla niego jest osobny obrazek. Gdyby takie było to napisy z menu nakładały by się na napisy z wtyczek todaya.
Are you shpongled?

Transparentne Today
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2006, 21:12:29 »
Cytat: "ziele"
Ale to menu nie jest transparentalne tylko dla niego jest osobny obrazek. Gdyby takie było to napisy z menu nakładały by się na napisy z wtyczek todaya.

Zgadzam sie nie wiem czemu co niektorzy "fachowcy" wprowadzaja zament wmawiajac, ze sie ustawia transparentnosc dla menu start!!!

*

Offline xoen

• 1236
Transparentne Today
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2006, 21:15:52 »
wkurzyłem się.

sanjuro przemyśl swój zament.

ziele, jak zawsze ma rację, a mój bład, że zawierzyłem, ze skrót myślowy bedzie jasny.....nie nadaję się na forum, wkurza mnie taka produktywna krytyka, thx sanjuro..

Transparentne Today
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2006, 17:03:53 »
Cytat: "xoen"
wkurzyłem się.

sanjuro przemyśl swój zament.

ziele, jak zawsze ma rację, a mój bład, że zawierzyłem, ze skrót myślowy bedzie jasny.....nie nadaję się na forum, wkurza mnie taka produktywna krytyka, thx sanjuro..

Nie no sorry, za to ze cie wkurzylem. Dziwne, ze tylko ty sie obraziles :| Przy okazji to poprawiles posta, ale dalej nie widze tego w ten sposob co ty. Nie wiem jakim cudem moglaby sie zwiekszyc predkosc dzialania menu, jak to jest osobny obrazek i jest on w caly czas w themie tak jak i tapeta.

Jak masz TotalCommander'a to sprawdz sobie: [Alt+F9] - rozpakowywujesz thema - tsk, dostajesz zazwyczaj 3 pliki: 1 plik konfiguracujny (kolory czcionek, paskow etc.) - zwykle rozszerzenie .000 oraz 2 pliki o rozszerzeniach .001 i .002 sa to pliki graficzne (bmp, jpg, gif itp) wystarczy zmienic rozszerzenie zgodnie z formatem pliku (lub miec plugin do TC Imager wtedy nie potrzeba zmieniac nazwy powienien sam wykryc grafike) i zobaczysz co sie w pliku kryje. Zauwarzysz ktore to tapeta oraz jak jest uzyskiwana "przezroczystosc" - wiec nie ma szans na zmiane predkosci dzialania, a przynajmniej nie poprzez zmiane pozornej przezroczystosci.

*

Offline xoen

• 1236
Transparentne Today
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:00:13 »
to, co mówisz dowodzi, że znasz się na rzeczy, ale jedna kwestia: w różnych tsk róznie mi się otwiera menu, nie do końca to zależy od wielkości pliku tła menu, ale faktycznie róznica jest.

a wkurzyłem się tylko tym ,że prosto z mostu walnąłeś tekst o pseudofachowcach, materii palmów i pocketów w szkole się nie nauczysz, więc wszystko wynika z

chęci.

a wiesz, ja powoli ja tracę..stad error.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Transparentne Today
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:34:32 »
.tsk to nic innego jak plik cab. sa w nim zaleznie od wersji windowsa
(2002 2003 2003SE 2003VGA itp) dwie bitmapy (jpeg gif png) oraz
wpis do rejestru ktory zmienia kolory okien menu itp.
pierwsza bitmapa tdywater.gif (gif np) to tlo today
druga stwater.gif (gif np) to tlo menu start
a szybkosc menu start - animacje zmienia sie w kluczu:Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GWE\Menu]
"AniType"=dword:00000006
- menu animowane^^
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GWE\Menu]
"AniType"=dword:00000000
- menu bez animacji^^
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline xoen

• 1236
Transparentne Today
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 29, 2006, 01:19:44 »
nadal nie rozumiecie, ja mówię o sytuacji z wyłączoną animacją, jest po prostu delay a czasem go nie ma, pomijam cacheowanie.... ale dajmy spokój...to było z ciekawości tylko...

znakomita wiedza btw, nice.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Transparentne Today
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2006, 15:04:51 »
w tsk z ppc2002 plik tla menu jest mniejszy (152x287) moze dlatego.
wrzuc sobie do programs skrot co by mial duzo znakow zeby wystawal
za polowe ekranu, jak juz bedzie w ostatnio uruchamianych programach,
wtedy bedzie widac zamiast tla jaskis tam kolorek pod menusami.
Be more digital.
pıoɹpuɐ