test kart pamieci ?

• 23 Odpowiedzi
  • 1279 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xven

• *
  • 64
test kart pamieci ?
« dnia: Październik 04, 2004, 23:28:06 »
Czesc, macie gdzies moze test kart pamieci sd ? bo jestem przed zakupem tego, ale szukalem i nie znalazlem, [ moze zle szukalem ], bo z tego co sie dowiedzialem to podobno jest roznica miedzy high speed producenta A a high speed producenta B w sensie predkosc o odczyt/zapis karty, bede wdzieczny za info

Pozdrawiam

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2004, 02:13:31 »
poszukaj lepiej tu na forum... daleko nie trzeba patrzec
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline mody313

• **
  • 236
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2004, 00:10:19 »
rzeczywiscie - temat sie juz pojawial... w kazdym razie jedna prosba na przyszlosc: postaraj sie pisac konkretniej jaki masz problem: ile $$ chcesz przeznaczyc, do jakich celow ma byc uzywana ta karta, miedzy jakimi opcjami sie wahasz - bedzie nam latwiej Ci doradzic :)

pozdrawiam
mody313

*

Offline vuki

• 22
  • Sprzęt: Diament2 oraz Canon 5d2
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2004, 09:10:30 »
ja mam 2 karty, wolna SD no name 256 i CF Kingston 512 Elite Pro czyli szybka. Instalacja programow przebiega na CF 2 razy szybciej jednak przy korzystaniu z nich nie widze roznicy. Na pewno warto kupic szybsza, zlaszcza jak sie dysponuje  $$$$

*

Offline xven

• *
  • 64
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2004, 10:52:57 »
mody313 - nie chce wydac na karte 400-500 zl bo to dla mnie troche bez sensu, nie zalezy mi na czasie zgrywania plikow z PC na karte, ale ne chcialbym zeby podczas odpalania programow na karcie zacinala mi sie, podczas ogladania filmow itp ... tez zeby sie nie zacinala, zeby nie tracila danych, itp ... czy SD Dane-Elec  bedzie karta dobra ? bo widze ze ceny maja najbardziej korzystne

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2004, 14:35:52 »
Nie spotkalem sie zeby karty zacinaly sie na odtwarzaniu filmow... No chyba ze film jest zle przygotowany.

*

Offline xven

• *
  • 64
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 06, 2004, 23:45:26 »
z tego co mowil mi jeden znajomy to powiedzial ze jak wrzucil szybsza karte to szybciej mu pocket dzialal, w sumie to prawda, jesli bedzie szybsza karta a cos bedzie zainstalowanego na karcie to bedzie sie szybciej ta aplikacja odpalala, tak samo jak dysk masz 2 Mb buforu albo 8 Mb, roznica jest znaczna,

*

Offline mody313

• **
  • 236
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2004, 00:47:20 »
xven: tak jak napisal Jakub - filmy dobrze przygotowane powinny plynnie chodzic na kazdej karcie SD. Za 150 pln mozesz dostac szybkiego kingston'a a za lekko ponad 200 karte 512 MB o zwyklej predkosci... te karty sa sprawdzone a przypadki utraty danych przytrafiaja sie BARDZO sporadycznie. Sadze, ze nie warto oszczedzac parunastu zlotych podczas zakupu sprzetu ktory bedzie korzystal przez conajmniej pare lat. Jesli nie ufasz kupowaniu na allegro i bedziesz potrzebowal kontaktu do sklepu internetowego daj znac na mail albo na gg. :)

*

Offline xven

• *
  • 64
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2004, 11:28:05 »
hm Kingston 512 Mb sa Elite Pro ? czyli te szybsze ? bo nigdzie za bardzo ich nie widze, a co z kartami Dane-Elec ?

*

Offline mody313

• **
  • 236
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2004, 11:37:31 »
Nigdzie nie widzialem EP o pojemnosci 512; a co do dane-elec - nie uzywalem takiej karty wiec tylko ze slyszenia wiem, ze opinie sa mieszane. Fakt faktem - cene maja bardzo korzystna, ale osobiscie uwazam, ze na bezpieczenstwie danych nie warto oszczedzac parudziesieciu zlotych.

*

Offline xven

• *
  • 64
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 08, 2004, 21:14:21 »
to co polecasz ? 512 zeby byla w miare szybka [ lepiej by bylo jak by byla ultra II itp ... ] jaki producent ?

Pozdrawiam

*

Offline mody313

• **
  • 236
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 09, 2004, 09:23:09 »
w kolejnosci:
panasonic (drogi i najlepszy)
SanDisk ultra II
o Dane Elec nie bede pisal bo w zyciu nie widzialem na oczy (a tym bardziej nie mialem w uzyciu)

pozdr
mody313

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2005, 20:07:35 »
ja zamierzam kupic karte Secure Digital 1 GB PentaFlash Hi-Speed Pro. napiszcie czy jest sens wydawac na nia czy jednak kupic jakas tansza a wolniejsza ?? czytalem na forum ze zlacza SDIO nie wykorzystuja w pelni kart SD - stad moje pytanie. zamieszczam link do sklepu w ktorym sa te karty:  http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2877

*

Offline mody313

• **
  • 236
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 03, 2005, 23:08:40 »
Parametry ma bardzo dobre, cena tez korzystna...tylko niestety nie spotkalem sie z informacjami na temat tych kart SD... nawet przeszukanie zagranicznych serwisow z opisami sprzetu niewiele dalo:/ moze bedziesz pierwszym ktory napisze jak faktycznie ta karta dziala ;)

*

Offline Aero

• *
  • 52
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 10, 2005, 22:14:26 »
Według testów chyba nieźle. http://www.chip.pl/arts/n/article_124449.html

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 10, 2005, 22:24:26 »

*

Offline Aero

• *
  • 52
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 14, 2005, 19:22:29 »
Kupiłem kartę Secure Digital 1 GB PentaFlash Hi-Speed Pro. Porównałem jej czas zapisu z moimi starymi kartami SD: Panasonic 16 MB i Kingston 128 MB. Czytnik 13 in 1 USB 2.0. A oto co uzyskałem:
- transfer pliku 10 MB: Panasonic - 7 sek., Kingston - 9 sek., PentaFlash - 1,5 sek.
- transfer pliku 100 MB: Kingston - 1,37 min, PentaFlash - 13 sek.
- transer pliku 706 MB: PentaFlash - 1,33 sek.
Wyniki mówią same za siebie.
Film 706 MB Betaplayer odtwarza bez problemów.
Jeśli chodzi o budowę karty to jest cieńsza od poprzedniczek i nie ma blokady zapisu. Początkowo trochę zacinała się przy wyjmowaniu z gniazda, ale już się "wyrobiła".
Kupiłem ją na allegro (ale od sklepu: nowa, gwarancja). Cena 335 + 10 zł za transport z pobraniem.

*

Offline kanczug

• 19211
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 14, 2005, 20:52:28 »
Skoro karta nie posiada blokady zapisu i jest ciensza to nie jest to karta SD tylko MMC.

*

Offline Aero

• *
  • 52
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2005, 22:13:11 »
Z wyglądu rzeczyiście wygląda jak MMC. Obie karty  (MMC i SD) na oficjalnych zdjęciach awersu wyglądają tak samo, różnią się jedynie nalepką (MMC MaxMedia i SD HighSpeed Pro). Nie sądzę, żeby producent nalepiał na karty MMC  inne nalepki i sprzedawał jako SD (a tym bardziej nie robił tego sprzedawca, bo skądby miał takie nalepki?).
No i ostatni argument: HighSpeed Pro ma 9 styków, a MaxMedia 7. Niestety, nie mogę znaleźć zdjęć z rewersem karty MMC, ale moja karta ma rzeczywiście 9 styków, a nie 7. Może po prostu producent poszedł na technologiczną łatwiznę i zrezygnował z blokady zapisu, a procesor w dzisiejszych czasach można chyba zmieścić i w obudowie slim. Nie twierdzę, że mam rację, ale gdybyś miał rację Jakubie to sprawa byłaby szyta zbyt grubymi nićmi. "Enter", który wyróżnił młodszą wersję HighSpeed Pro 512 chyba by to zauważył?

*

Offline lipciopda

• 6801
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 14, 2005, 23:40:07 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Skoro karta nie posiada blokady zapisu i jest ciensza to nie jest to karta SD tylko MMC.
nie ma kart MMC 1GB...

*

Offline kanczug

• 19211
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 15, 2005, 00:02:08 »

*

Offline Aero

• *
  • 52
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 15, 2005, 00:04:02 »
Są takie karty, choćby Imro, Transcend, Pretec, PQI,  czy właśnie Pentagrama.

*

Offline kanczug

• 19211
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 15, 2005, 00:05:02 »
Cytat: Aero
Nie twierdzę, że mam rację, ale gdybyś miał rację Jakubie to sprawa byłaby szyta zbyt grubymi nićmi. "Enter", który wyróżnił młodszą wersję HighSpeed Pro 512 chyba by to zauważył?

Ja tez nie jestem jakims specjalnym znawca tematu, ale karta SD wygladajaca jak MMC czyli pozbawiona blokady zapisu i ciensza nie jest w pelni zgodna ze standardem SD, wiec nie powinna sie tak nazywac. Oczywiscie jest to tylko moje zdanie na ten temat.

*

Offline lipciopda

• 6801
test kart pamieci ?
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 15, 2005, 00:21:47 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Jak nie ma jak sa :)
http://www.expansys.pl/product.asp?code=MMC-1GB
no kurde... faktycznie... nawet na allegro sa... jak to czlowiek w bledzie moze zyc...