WiFi - Ad Hoc A Infrastructure?

• 3 Odpowiedzi
  • 3338 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline EnD

• 275
    • http://www.kuczok.net/
  • Sprzęt: Era G1, PSP Slim, Lark 35.5c
« dnia: Grudzień 31, 2006, 09:13:18 »
Z wifi było wszystko OK... Aż do dzisiaj...

WiFi-Companion zainstalowałem, było wszystko ładnie, pięknie.

Później zainstalowałem SKTools i pozmieniałem kilka ustawień - zmieniłem show Network Folders in File Manager na Yes i IEE 802.11 G mode Yes. Od tego momentu WiFi przestało działać, w ustawieniach WiFi nagle pisze mi Ad hoc... Zmieniłem te ustawienia w SKTools spowrotem, jednak dalej nie łączy mi się z moją domową siecią WiFi. Co teraz, czy karta mi się przestawiła w tryb Ad hoc? Nie rozumiem, co się dzieje! WiFi Companion usunąłem.

Edit:
znalazło mi jakiś ap liveboxa sąsiada i sieć inną jeszcze, chyba innego sąsiada - o nazwie Dom... :( PC Łaczy się bez problemu!

Edit2:
Zbulwersowałem się, zrobiłem HR... Na czystym systemie działa dobrze :(
Po wgraniu backup'u dalej jest tak beznadziejnie jak było :(
Wie ktoś, gdzie w rejestrze jest zapisane wszystko dotyczące wifi?

Edit3:
Ehh.. udało się :D sam sobie poradziłem...
Jak? Połączyłem się ze swoją siecią przez Odyssey Client, następnie wyłączyłem odyseya i już dało sie normalnie połączyć :)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 31, 2006, 13:07:31 »
Problem polega na tym że żaden menadżer wifi nie działa ze sterownikiem w dellu. Sam po wifi-companion musiałem robić HR bo nawet z własnym AP nie mogłem się połączyć. Najlepszy jest ten wbudowany w system (nie odyssey). Wystarczy raz dodać sieć i potem już nic nie trzeba dotykać... wiec poco kombinować? :D
Are you shpongled?

*

Offline EnD

• 275
    • http://www.kuczok.net/
  • Sprzęt: Era G1, PSP Slim, Lark 35.5c
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 31, 2006, 13:12:50 »
Jakich narzędzi używasz do ping i traceroute?

Podobają mi się te wbudowane do WiFi Companion :)

I jaki program do skanowania sieci? WiFiFoFum? [akurat z tego korzystam :P]

[wiem, robię OT, ale jestem ciekawy a nie jest to warte założenia nowego tematu, jak wolisz być pytanym na PW to poinformuj to nie będę tego na forum wałkować]

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 31, 2006, 15:25:37 »
Z narzędzi do wifi używam wifigraph, wififofum do szukania AP. Ten pierwszy jednak jest chyba lepszy bo można jeszcze zobaczyć jakość sygnału czy nie jest poszarpany co pomaga w ustawieniu anteny kierunkowej. Używam jeszcze vxUlit. Tam jest ping, trace itp. Więcej do szczęścia nie potrzeba.
W zasadzie ja nie rozumiem sensu instalowania jakichkolwiek dodatkowych menadżerów wifi. Skoro w tym standardowym wystarczy że włącze moduł wifi i po kilku sekundach mam neta.
Are you shpongled?