TCPMP i Last.fm

• 4 Odpowiedzi
  • 530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stone

• 14
  • Sprzęt: SGS2
TCPMP i Last.fm
« dnia: Grudzień 16, 2006, 14:43:08 »
Last.fm to jak wiadomo serwis muzyczny - dokładne informacje tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Last.fm.
W uproszczeniu: po założeniu konta i zainstalowaniu pluginu w naszym programie muzycznym, nazwa każdej przesłuchanej ścieżki jest wysyłana na nasze konto a potem tworzone są odpowiednie statystyki pokazujące dokładnie nasz gust muzyczny, polecane są zespoły, które również mogłyby się na spodobać, itd.
Jako że na moim pda słucham sporo muzyki znalazłem specjalną wersję TCPMP z wbudowanym pluginem: http://www.conduits.com/community/forum_posts.asp?TID=722&PN=1.
I wszystko działa bardzo ładnie, ale jest jeden problem. Mianowicie co 5 minut (na tyle jest ustawiona domyślna wartość kontaktowania się ze stroną) pda próbuje podłączyć się do internetu. Jako że czasami korzystam z połączenia przez komórkę (IRDA, potem GPRS), to wspomniany plugin próbuje wykorzystać właśnie to połączenie i zaczyna "szukać" telefonu.
I nie wiem jak to ugryźć. Czy jest jakiś systemowy sposób żeby wymusić na nim korzystanie tylko z ActiveSynca? Czy może trzeba się skontaktować z autorem, żeby zaimplementował odpowiednią funkcję?

PS. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno napisałem o co mi chodzi :-)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
TCPMP i Last.fm
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2006, 15:47:19 »
Wiesz co - zawsze się zastanawiałem czy idzie podpiąć Last.fm do TCPMP. Teraz widzę, że idzie, ekstra :D Używam go na PC, ale muzyki tam słucham tyle co nic :)
Jednak jakoś nie widzi mi się trzymanie PDA cały czas na WiFi tylko po to, żeby aktulizował Last.fm. Nie dałoby się jakoś zrobić tak, żeby utwory były zapisywane do pliku tekstowego, a wysyłane dopiero do bazy danych Last.fm jak TCPMP wykryje połączenie z netem?

*

Offline stone

• 14
TCPMP i Last.fm
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2006, 16:13:18 »
Moja staroć w wifi nie jest wyposażona, więc problem jest dla mnie abstrakcyjny :D Plugin oczywiście cache'uje przesłuchane ścieżki, ale po określonym czasie (ustawianym w oknie 'Delay (sec)') próbuje na siłę podłączyć się do netu. Akurat u mnie chce skorzystać z ustawionego połączenia GPRS'owego, co powoduje niepotrzebne włączanie się ekranu (słuchając muzyki gdzieś po drodze oczywiście wyłączam ekran, żeby oszczędzić baterię) i szukanie telefonu. Dlatego zależy mi na cache'owaniu i wysyłaniu ścieżek tylko podczas synchronizacji przez AS. Napisałem do autora i jest nadzieja:
It is not implemented by now. But it is highly requested feature, I'll implement it in near future (before NY i guess). It was originally built for communicator so it wasn't a problem for me. I'll PM you when it would be done.

:proud:

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
TCPMP i Last.fm
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2006, 16:33:28 »
Jest możliwość czasowego wysyłania informacji? To ekstra! Chyba się tym pobawię :) Najlepiej jednak by było, jakby plugin wysyłał informacje podczas uruchamiania TCPMP gdy wykryje połączenie z internetem. Jeśli go nie wykryje to niech ścieżki dopisuje dalej :)

*

Offline stone

• 14
TCPMP i Last.fm
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2006, 16:44:59 »
Jest możliwość czasowego wysyłania informacji?

Tak jest, ale w sensie ustawienia co ile sekund ma się kontaktować z serwerem.

Najlepiej jednak by było, jakby plugin wysyłał informacje podczas uruchamiania TCPMP gdy wykryje połączenie z internetem. Jeśli go nie wykryje to niech ścieżki dopisuje dalej.

Więc właśnie. Niech sprawdza, czy jest połączenie - jeśli je znajdzie, niech prześle dane. Jeśli nie, niech nie wymusza łączenia, tylko cache'uje dalej. Z tego co pisał autor chyba da się to sensownie rozwiązać  :)