t39m + gprs

• 6 Odpowiedzi
  • 1063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
t39m + gprs
« dnia: Listopad 04, 2002, 01:47:41 »
z przykrością musze ci powiedzieć parę ważnych rzeczy troche to skomplikowane ale postaram się rozjaśnić
mam t39 również w plusie i korzystam z gprs rzadko czasmi opłasa się bardziej zwykłe połączenie
 1. plus nalicza opłatę za każde 100kb nie 50 kb i tu uważaj - naliczana jest opłata z góry i to nie tylko za odebbrane kb ale i za wysłane, za każde 100kb płacisz 50 gr netto czyli jak np chcesz ściągnąć emaila który zajmuje 6 kb i po jego sciągnięciu chcesz się rozłączyć zapłacisz 1 pln!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! paranoja w takich wypadkach używam zwykłego połączenia bo w minute ściągnie mi się wiadomość i zapłace 35 gr

można zachować sesje gprs ponieważ nawet gdy jesteś połączony gprs możesz prowdzić rozmowe przez telefon ale palmtop musi być cały czas włączony - bezsens

przeglądać internet - strona przeciętna bez włączonych grafik zajmuje około 30 kb także sam sobie policz

gprs (w plusie) przydaje się np do: gadugadu lub icq wtedy ma to jakiś sens i frajde a koszty względne

inaczej rzecz sie ma np w sieci era gdzie opłaty naliczane są co 12 kb w wysokości 6 gr a wap 10 pln miesięcznie bez ograniczeń

także pomyśl o zmianie operatora

t39m + gprs
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2002, 22:36:47 »
Rzeczywiscie GPRS w Plusie to kaszanka... (wiem bo mam i niestety jeszcze mam kilka miesiecy umowy), ale moze cos zmiania z tymi cenami..

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
t39m + gprs
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2002, 00:32:16 »
ceny są jeszcze do zniesienia tylko sposób naliczania do bani

*

Offline PIRUS

• 29
    • ?
t39m + gprs
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2002, 15:27:54 »
Ja używam GPRS w Erze i zdecydownie polecam. "Zwykły" GPRS jest stosunkowo tani w stosunku do konkurencji, natomiast WAP przez GPRS w połączeniu z przeglądarką EzWAP to poprostu mistrzostwo świata.

t39m + gprs
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2002, 00:11:06 »
Rzeczywiscie gdyby Plus zdecydowalby sie na wprowadzenia czegos takiego jak Era byloby rewelacyjnie, ale Plus raczej nie ulaltwia zycia swoim klientom raczej nastawiajac sie na osiaganie wiekszego zysku.... a szkoda

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
t39m + gprs
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2002, 17:21:10 »
Podobno IDEA ma cos takiego wprowadzic - tzn abonement za WAP. Co do trzymania sesji GPRS non-stop to jest rozwiazanie dla posiadaczy LOOXow laczacych sie z komorka poprzez bluetooth. Wystarczy w opcjach Pocket Plugfree (na dole na pasku programu ikonka taka sama jak Pocket Plugfree) wybrac "wake-up enabled". Wtedy nawet po wylaczeniu palmtopa sesja nie zostanie zerwana, a po wlaczeniu LOOXa polaczenie bedzie nadal aktywne.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
t39m + gprs
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 08, 2002, 17:23:55 »
... a co do sprawdzania ilosci przeslanych MB to w Ericu nie da sie tego zrobic. To znaczy mozna ale dopiero po zakonczeniu sesji. Jesli sie nie myle to Nokia pozwala na sprawdzenie tego gdy polaczenie jest aktywne.

Mozna tez sie ratowac roznymi aplikacjami typu GPRS Traffic Counter dla palmtopow.