szybkie karty flashowe

• 8 Odpowiedzi
  • 713 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szybkie karty flashowe
« dnia: Czerwiec 09, 2004, 13:51:50 »
witam,

nie bardzo wiedzialem, do ktorego dzialu to wrzucic wiec tutaj:))

Szukam informacji na temat szybkich kart flashowych. Nosze sie z zamiarem zakupu karty CF i SD. Szczegolnie zalezy mi na szybkiej karcie CF (do aparatu cyfrowego). W necie znalazlem karty firmy Transcend ( www.transcendusa.com ), ktore maja 16MB/sec, Lexar ma 12 MB, ale nie ma w ofercie do zakupu:)), Sandisk ma serie Ultra II i Extreme z predkoscia R/W 9/10 MB/sec. Natomisat porazka sa karty Kingstona, ktore sa na poziomie 6 MB/sec. Czy ktos cos wie wiecej na ten temat. Moze sa jakies inne szybkie karty. Czy ten Transcend to rzeczywiscie dziala te 16 MB? Bo cene maja przy tym konkurencyjna - 237$ za karte 1 GB w ich sklepie, to w porownaniu z wolniejszym Sandiskiem Ultra II za 399$, prawdziwa okazja.

pozdrawiam
b

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 09, 2004, 14:21:22 »
ile maksymalnie zdiec mozesz pstryknac w ciagu sekundy ?? (zdjecia seryjne) ?
pewnikiem ok 4 zdjec. wiec... zdjecie moze miec ok500k 1.2mb (3 mega pixele) . czyli kingston jest wystarczajacy o ile te 6mb to zapis :P
tak mi sie przynajmiej wydaje

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 09, 2004, 15:52:00 »
Ponoc juz wkrotce  maja zaczac produkowac NRAM (non-volatile RAM) bazowany na nanorurkach weglowych. Ma byc szybszy niz flash i miec gestosc pamieci do 116GB/cm^2. Ciekawe, czy wejdzie na rynek, i jaka cena bedzie i czy sie sprawdzi.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 09, 2004, 18:17:19 »
Cytat: barthus
...Nosze sie z zamiarem zakupu karty CF i SD. Szczegolnie zalezy mi na szybkiej karcie CF (do aparatu cyfrowego).

A czy Twój aparat wykorzysta taką kartę?
Sprawdź to w dokumentacji lub zapytaj na grupie pl.rec.foto.cyfrowa. Chyba właśnie tam przeczytałem, że np. Nikon D70 jest jednym z niewielu aparatów, który potrafi wykorzystać takie karty.

...Bo cene maja przy tym konkurencyjna - 237$ za karte 1 GB w ich sklepie

Cena faktycznie niezła, ale sprawdź ile będzie kosztował fracht i pamiętaj, że doliczą Ci jeszcze 22% VAT-u... :(
Pozdrawiam,
biblo

szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2004, 00:14:56 »
Jesli chodzi o VAT to nie problem, bo karte (razem z aparatem:)) przywiezie moj brat prosto z USA, wiec zadnego VAT i frachtu nie bedzie. A szybka karta sie przyda, bo 1 fotka skompresowana w jakosci fine zajmuje ok. 3,1 MB (matryca 6 Megapixeli), a w trybie bezkompresyjnym RAW ok. 7 MB. Wlasnie czytalem test Nikona i dlatego zwracam na to uwage, bo inaczej karta mi przyblokuje aparat. Ale na wszelki wypadek zapytam na grupie, bo ja akurat sciagam Canona.

Zreszta mam podobny dylemat na temat karty SD, bo brat dostal spora liste zakupow, jakie ma dla mnie zrobic - m.in. 4150:)). Czy Ipaq wykorzysta taka szybka karte czy nie? I ile zajmuje komplet map AM albo TT3, bo chcialbym calosc wrzucic na karte i nie zawracac sobie glowy dogrywaniem potrzebnych map.

pozdrawiam
b

*

Offline biblo

• 3314
szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2004, 00:45:01 »
...bo brat dostal spora liste zakupow, jakie ma dla mnie zrobic - m.in. 4150

Trochę OT, ale obejrzyj sobie tego nowego Axima firmy Dell z procesorem 624MHz i WM-2003 SE. Kosztuje on 349 USD, a więc conajmniej kilkadziesiąt $ od ajpaka. Więcej tutaj: http://www1.us.dell.com/content/products/category.aspx/pda?c=us&cs=19&l=en&s=dhs
Pozdrawiam,
biblo

szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2004, 23:23:24 »
mhmhmm, minelo troche czasu ale nadal konkretnej odpowiediz na pytanie nie uzyskalem??
Czy te karty transcenda rzeczywiscie sa w stanie dac 16MB/sec. Oraz czy HP 4150 wykorzysta szybkie karty SD??
Jakie szybkie karty polecalibyscie??

pozdrawiam
b

*

Offline biblo

• 3314
szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2004, 11:15:39 »
I nie zdziw się jak nie dostaniesz konkretnej odpowiedzi... :S
Biorąc pod uwagę cenę, to takie karty nie są w Polsce produktem masowo kupowanym, a poza tym, to u nas raczej bardziej popularne są Sandiski, Preteki, Kingstony lub inne mniej markowe produkty (takie, które można kupić po około 380 zł z CF-512 MB). Również bardziej popularne są u nas MD.

GOOGLE Twoim przyjacielem! ;)
Pozdrawiam,
biblo

szybkie karty flashowe
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 17, 2004, 10:35:16 »
mhmh ogladnalem sobie tego Della, ale jakos mnie nie przekonal...nie podoba mi sie:)) Natomiast ogladalem sporo zdjec tego nowego Asusa 730, mhmhm nie powiem bardoz sympatyczny sprzecik, ale wersja bez BT kosztuje 499$, z BT dopiero sie pojawi i na pewno bedize drozsza. Ponadto jjest to nowosc i na pewno nie bedzie wiele taniej niez cena producenta. A szkoda, bo bardzo fajny sprzecik...

A w temacie szybkich kart, nigdzie w specyfiakcji Ipaqa 4150 nie znalazlem informacji na temat max. transferu dancyh z/na karte. A na pewno jakis limit jest ze strony Ipaqa. Czy ktos cos wie na temat tych ograniczen.

pozdawiam
b

PS. Dziekuje za polecenie pl.rec.foto.cyfrowa - okazuje sie ze Canon ma limit na poziomie 1 500/sec wiec nie wykorzysta szybkiej karty - innymi slowy szkoda kasy.

b