synchronizacja pocket pc z outlookiem na odległość

• 23 Odpowiedzi
  • 2967 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 08, 2006, 21:27:41 »
Witam mam Qtek9000 i w firmie Serwer Microsoft Exchange (niestety chyba starszy o jedno oczko od wersji 2003). Od dłuższego czasu poszukuję informacji o tym, jak skonfigurować to diabelstwo, żeby móc synchronizoać dane z outlooka na serwerze (kalendarz, kontakty) przez Active Sync ale poprzez GPRS/UMTS w dowolnym miejscu. Jest to ponoć możliwe (tak pisze sam microsoft), ale nigdzie nie znalazłem sensownego opisu, jak to step-by-step zrobić. A mi trzeba wszystko wytłumaczyć jak stosunkowo prostemu człowiekowi...

Czy ktoś z Szanownych używa tej technologii?

Jak pozakładać w mobilnym outlooku (na Pocket PC) więcej kalendarzy i list kontaktów i móc je synchronizować z tym, co jest na Microsoft Exchange Server?

Czy do tegokonieczny będzie upgrade Servera do wersji 2003 (bo ponoć 2003 ma juz zintegrowane funkcje "mobilne")?

Czy użytkownicy starszych wersji Microsoft Exchange Server maja jakąś inną możliwość?

Będę baaardzo zobowiązany za poradę dla początkującego....

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2006, 10:05:18 »
Mozesz robic sync nawet z obecna wersja (tak mi sie wydaje). Musisz tylko wejsc do ustawien ActiveSynca na PDA (nie na PC!) i tam wszystko skonfigurowac, czyli podac adres serwera i swoje dane.

Menu Start -> Programs -> ActiveSync -> menu -> Add Server Source i tam wszystko wypelniasz.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2006, 08:26:00 »
dzięki za sugestię.

niestety nie działa. wpisałem nasz adres IP, mój login i hasło do serwera.

niby ActiveSync coś tam robi, trwa jakiś procs, ale rezultat zawsze jest: synchronized: none. poza tym, nie wiem, z którym folderem na sewerze następuje synchronizacja, bo może tam na serwerze trzeba coś poustawiać?

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2006, 12:02:55 »
Zwróć uwagę, co masz napisane w komunikacie błędów. Najczęściej pomimo podania właściwego loginu i hasła zapomina się o właściwym ustawieniu certyfikacji. Możesz to sprawdzić na PDA lub na PC w AS ustawiając synchronizację bezpośrednio z Exchange'm
Na forum developers podają dwa rozwiązania: albo wyłączenie certyfikacji na serwerze (nie polecane), albo wygenerowanie właściwego certyfikatu i jego instalacja na PDA.

Mam co prawda Exchange 2003, ale z tego co wiem wnosi on tylko mozliwość "direct push", więc na starszych powinno byc podobnie - u mnie hula.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2006, 13:54:59 »
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jest jednak pewien problem. Ja jestem w tym trochę zielony. Możesz mi podpowiedzieć, co to znaczy "AS" i co masz na myśli pisząc o synchronizacji bezpośrednio z Exchangem? A także: jak wygenerować ten certyfikat i gdzie go zainstalować?

Poza tym - mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie: z którym konkretnie plikiem na serwerze (folderem publicznym) synchronizuje się plik kalednarza i kontaktów urządzenia mobilnego? Tam jest dużo różnych możliwości, a nikt nie potrafi mi konkretnie powiedzieć, jakiego efektu i gdzie miałbym się spodziewać w wyniku synchronizacji.

Po wpisaniu adresów serwera, loginu i hasłą moje urządzenie prowadzi jakiś proces synchronizacji, tylko ja nie wiem, co dokłądnie i z czym ono synchronizuje...

Jednym słowem: potraktuj mnie trochę jak matołka i najlepiej napisz mi to w formie step-by-step. Sorry, że Ci zawracam głowę, ale znikąd indziej pomocy. Zresztą nie wykluczam jakiegos honorarium za pomoc - jeśli uznasz, że tak trzeba - przy założeniu, że uda nam się osiągnąć to, o co mi chodzi: a chodzi mi o to, żeby moja sekretarka mogła mi planować kalendarz na odległość...

Pozdrawiam

firewall?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2006, 19:50:16 »
a czy to może być problem związanay z tym, że u nas na serwerze jest założony firewall? czy coś może tam trzeba poprzestawiać? dostałem komunikat błędu 0x80072EE2 co może wskazywać na problem konfiguracji firewalla... pomocy :((((

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2006, 11:05:02 »
I jeszcze jedno. Jak okreslic adres serwera, jesli znam nasz numer IP, ktory nadala nam telekomunikacja, a serwer stoi w sieci firmowej po prostu. Gdy probowalem bezposredniego laczenia ActiveSynca z siecia firmowa, to po wpisaniu numery IP dostalem komunikat, ze nie wykryto tam serwera. Co robic?

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2006, 00:23:18 »
i jeszcze jedno pytanie:

jest taki programik firmy WebIS, który jest klientem serwisu plaxo na pocket PC. dokonuje więc synchronizacji na odległość danych kontaktów. jednak plaxo pozwala na wysyłanie na serwer takż danych kalendarza. czy ktoś z was używał tego programu i może mi potwierdzić, że dane kalendarza też są synchronizowane?

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2006, 11:26:16 »
Cytat: "eremita"
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jest jednak pewien problem. Ja jestem w tym trochę zielony. Możesz mi podpowiedzieć, co to znaczy "AS" i co masz na myśli pisząc o synchronizacji bezpośrednio z Exchangem? A także: jak wygenerować ten certyfikat i gdzie go zainstalować?

AS to ActiveSync. Synchronizacja bezpośrednio z Exchange to synchronizacja twojego konta na PDA (maile, kalendarz, zadania) bezpośrednio z serwerem, nie z PC. Certyfikat powinien wygenerować Twój informatyk a instalujesz go na PDA (kopiujesz plik *.cer do dowolnego folderu PDA i uruchamiasz dwuklikiem).

Poza tym - mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie: z którym konkretnie plikiem na serwerze (folderem publicznym) synchronizuje się plik kalednarza i kontaktów urządzenia mobilnego? Tam jest dużo różnych możliwości, a nikt nie potrafi mi konkretnie powiedzieć, jakiego efektu i gdzie miałbym się spodziewać w wyniku synchronizacji.

Efektem synchronizacji jest wysłanie maili do/z PDA, uaktualnienie kontaktów i zadań wpisywanych w PDA z przychodzącymi na serwer. Jeśli sekretarka uaktualni Ci kalendarz, po synchronizacji zobaczycz to na PDA, co normalnie widzisz w Outlooku.

a czy to może być problem związanay z tym, że u nas na serwerze jest założony firewall? czy coś może tam trzeba poprzestawiać? dostałem komunikat błędu 0x80072EE2 co może wskazywać na problem konfiguracji firewalla... pomocy Sad(((

I jeszcze jedno. Jak okreslic adres serwera, jesli znam nasz numer IP, ktory nadala nam telekomunikacja, a serwer stoi w sieci firmowej po prostu. Gdy probowalem bezposredniego laczenia ActiveSynca z siecia firmowa, to po wpisaniu numery IP dostalem komunikat, ze nie wykryto tam serwera. Co robic?

Twój informatyk musi ustawić dostęp do serwera z zewnątrz. Najpierw należy uruchomić możliwość synchronizacji z zewnątrz z Outlookiem na PC. Następnie te same dane serwera wpisujesz do AS. Po instalacji certyfikatu na PDA powinien się synchronizować.

jest taki programik firmy WebIS, który jest klientem serwisu plaxo na pocket PC. dokonuje więc synchronizacji na odległość danych kontaktów. jednak plaxo pozwala na wysyłanie na serwer takż danych kalendarza. czy ktoś z was używał tego programu i może mi potwierdzić, że dane kalendarza też są synchronizowane?

Nie używałem tego, ale dane kontaktowe i kalendarz zsynchronizujesz z serwerem także stosując AS.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2006, 00:36:38 »
tu masz tez wiecej na ten temat ....

http://www.howardforums.com/showthread.php?t=662710&page=1&pp=15

BTW daj znac nt. efektow bo mnie to tez chyba niedlugo czeka ;-))

niestety...
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 08, 2006, 05:06:28 »
jak na razie - zero efektu. spędzam nad zagadnieniem kolejne godziny - i nic...

pozostaje mi chyba tylko ponowić ofertę, żeby ktoś pomógł mi ustawić to cholerstwo metodą step-by-step (np. przez telefon) lub bezpośrednio u nas za wynagrodzeniem. naprawdę mi to potrzebne, a męczę się już kilka miesięcy. ponoć to łatwe i oczywiste, a u mnie nic nie działa...

nadziei coraz mniej...
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:28:20 »
pomocy.... bo moja sekretarka jak się dowiedziała, że coś takiego jest możliwie nie daje mi spokoju...

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2006, 17:30:36 »
A nie lepiej olać MS Exchange i zestawić VPN (PPTP) do komputera z ActiveSync?

Tworszysz w tym celu "Połączenie przychodzące" na komputerze z WIN2000/2003/XP, odpowiednie połączenie VPN na PDA, otwierasz porty na firewallu i później już wszystko działa jak po LANie.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Re: nadziei coraz mniej...
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 12, 2006, 00:27:25 »
pomocy.... bo moja sekretarka .... nie daje mi spokoju...

no to chyba nie zawsze jest takie zle  8)
co of kors zalezy tez i okolicznosci ....

*

Offline dawk

• 323
Re: nadziei coraz mniej...
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 12, 2006, 03:47:51 »
Cytat: "andy_bez_wandy"
pomocy.... bo moja sekretarka .... nie daje mi spokoju...

no to chyba nie zawsze jest takie zle  8)
co of kors zalezy tez i okolicznosci ....

i od sekretarki :P

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 12, 2006, 11:27:05 »
Cytat: "dawk"
A nie lepiej olać MS Exchange i zestawić VPN (PPTP) do komputera z ActiveSync?

Tworszysz w tym celu "Połączenie przychodzące" na komputerze z WIN2000/2003/XP, odpowiednie połączenie VPN na PDA, otwierasz porty na firewallu i później już wszystko działa jak po LANie.

Dawk, please, dla mnie trzeba jak dla głąba. Napisz mi to step-by-step, bo ja nie jestem specem od komputerów, choć procedurę typu step-by-step każdą dość sprawnie przeprowadzę... Proszę, pomóż mi to zrobić, może daj swój numer telefonu, to zadzwonię i mi "podszepniesz". Jeśli możesz, to wyślij na maila: dariusz@wigry.org. Albo rozważ opisanie tego tutaj, to wtedy i inni forumowicze skorzystają - być może. Będę miał u Ciebie dług wdzięczności i obiecuję, że się jakoś wywiążę...

A z sekretarkami faktycznie trzeba uważać. Z poprzednią, która też jest bardzo kreatywna i wymagająca niedawno się ożeniłem... (naprawdę), więc mnie to już nie dotyczy, ale Wy, Panowie, uważajcie...

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 13, 2006, 16:19:44 »
i pytanie: czy tą metodą (via VPN) da się synchronizować tylko z jednym komputerem, czy można np. z dwoma?

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2006, 14:30:07 »
Teoretyczne z tyloma, z iloma pozwala synchronizować ActiveSync czyli dwoma.
Dawno nie synchronizowałem po sieci poprzez ActiveSync, ale wydaje mi się, że najnowsze wersje AS na to nie pozwalają. Poza tym ma to rozwiązanie (łączenie po VPN) kilka wad. Musisz się łączyć - wymuszać połączenie, by zsynchronizować PDA. Twój dostawca połączenia musi też udostępnić usługę VPN (czasem jest to płatne).

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 17, 2006, 21:49:36 »
Dawk, please, dla mnie trzeba jak dla głąba. Napisz mi to step-by-step, bo ja nie jestem specem od komputerów,

Cholera, troszkę nie przeglądałem forum. Czy nadal potrzebujesz tego opisu? Jeśli tak, to jutro spróbuję wypocić step-by-step ;)

Cytat: "sierek"
Teoretyczne z tyloma, z iloma pozwala synchronizować ActiveSync czyli dwoma.
Dawno nie synchronizowałem po sieci poprzez ActiveSync, ale wydaje mi się, że najnowsze wersje AS na to nie pozwalają. Poza tym ma to rozwiązanie (łączenie po VPN) kilka wad. Musisz się łączyć - wymuszać połączenie, by zsynchronizować PDA.

Racja... Jeśli używasz AS4.0 (lub nowszy?) to zdaje się nie ma w ogóle możliwości po Etherenecie synchornizacji. Ja to na 3.8 i starszych robiłem..

Cytat: "sierek"
Twój dostawca połączenia musi też udostępnić usługę VPN (czasem jest to płatne).

Płatne? W jakim sensie? Za pass-through??? Nie słyszałem... Ale różne chodzą przypadki po świecie... więc kto wie...

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 19, 2006, 18:46:20 »
No niestety... używam Qtek9000 i AS 4.1, a więc chyba odpada Ethernet. Ale może masz wiedzę na temat konfiguracji połączenenia przez MS Exchange? Może tu mógłbyś mi pomóc jakimś step-by-step? Dobrze by było, aby taka instrukcja była na forum...

Z góry dziękuję,

eremita

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:53:55 »
Niestety nigdy nie próbowałem z MS Exchange Serverem.

A patrzyłeś na ten opis? http://www.petri.co.il/how_to_sync_ppc_with_exchange_2003.htm

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 25, 2006, 03:56:28 »
Dzięki, to wygląda doskonale. To znaczy wydaje mi się, że zaczynam mieć co pokazać mojemu informatykowi.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Mamy w firmie chyba ciągle Serwer Exchange 2000 a nie 2003. Już wcześniej w tym temacie czytałem, że to nie ma w sumie większego znaczenia, ale nie ma on tego modułu do komunikacji mobilnej, który w Exchange 2003 stanowi już wbudowany moduł. Jak zatem skonfigurować Exchange 2000?

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 27, 2006, 02:00:33 »
Z tego co wiem taka synchronizacja hjest mozliwa tylko z exchange 2003 z sp2 do starszych wersji exchange potrzebny hjest dodatkowo Mobile Server. Pocet musi miec WM5, niestety ja to wszystko mam a zwraca mi ten sm bląd o certyfikatach o którym pisaliście, wygenerowałem sobie sertyfikat serwera do pliczku i próbowałem go instalonać na pocecie ale bez efektu, czy ktoś wie czy to może być certyfikat "własny" tzn utworzony we własnym urzędzie certyfikacji czy trzeba mieć certfikat zarejestrowany w jednym z głównych urzędów., tak idomyślam sieę nie wymagał by dodatkowej instalacji.
Kwestia druga jak wchodzimy z peceta na zabezpiecone www, pojawia sie alert o certyfikacjie i można go wtedy zainstalowac na pececie lub poprostu potwierdizć ok i nawiazać połączenie,analogiczne alerty przy dostępie z poceta do stron www wogóle sie nie pojawiają, przez co np nie moe wejsc z poceta na Otlooka dostępnego przez OWA, działa połaczenie z serwerem ale przez  usługi terminalowe, ale nie o to nam przecież chodzi.
pozdraiwam
Rafał

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 27, 2006, 11:24:28 »
Ja mam certyfikat własny. Niestety cała instalację robił mi wynajęty specjalista od Exchange, więc nie znam szczegółów jego generowania.

Jeszcze uzupełnienie:
U mnie działa OWA i OMA, ale wydaje mi się, że też działało bez instalacji certyfikatu.