Synchronizacja kontaktow

• 10 Odpowiedzi
  • 738 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baton

• **
  • 190
  • Sprzęt: HTC TyTN , Nokia N73 , Palmax
Synchronizacja kontaktow
« dnia: Listopad 02, 2004, 15:44:31 »
Moje trio to: laptop Toshiby (M. Outlook), Asus A716, Nokia 6600. Wszystko ze soba wspolpracuje ok. Zastanawiam sie jak poustawiac synchronizacje kontaktow, tak aby wszystko bylo prawidlowo. Czasem nadpisuje (usuwam) jakies dane najpierw w komorce, a czasem w palmtopie... Czy nie doprowadzi to do balaganu? Ktore informacje beda aktualne? jak ustawic parametry synchronizacji?

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2004, 23:43:14 »
Ja w konfiguracji: laptop Aristo, palmtop Asus A620 i Nokia 6310i, robię tak:

1. W opcjach ActivSynch - zakładka "Rules" ustawiam "Confilct Resolution" na odpowiednio - "Always replace the item on this computer" jeśli chcę by modyfikacje w na laptopie były ważniejsze w przypadku zmian na obu urządzeniach (laptop i palmtop) i na "Always replace the item on my device" jeśli palmtop ma być "ważniejszy".

2. W opcjach NokiaPCSynch - zakładka "Ogólne", przycisk "Zaawansowane", "Rozwiązywanie konfliktów" wybieram Microsoft Outlook.

Dzięki takiemu rozwiązaniu, Outlook jest centralnym programem, który ma najwyższy priorytet. I tak:

1. Jeśli dodasz, usuniesz lub zmodyfikujesz jakiś kontakt w telefonie komórkowym, to po synchronizacji telefonu z Outlookiem, zostanie to odwzorwane na laptopie, jak również, po synchronizacji, na palmtopie.

2. Jeśli dodasz, usuniesz lub zmodyfikujesz kontakt w palmtopie, to stanie się to samo co wyżej, tyle że odwrotenie (palmtop a telefon).

3. Jeśli dodasz, usuniesz lub zmodyfikujesz kontakt w Outlooku, to zmiany - po synchronizacjach - będą widoczne również w telefonie i palmtopie.

4. Jeśli zmiany tego samego kontaktu dokonasz równocześnie w komórce, palmtopie i laptopie, to najważniejsze będzie to, co jest w laptopie, lub ewentualnie to co najpierw zostanie zsynchronizowane z laptopem.

5. Jeśli stale będziesz podłączony ActivSynch'em, to zmiany będą przebiegały natychmiastowo. To co wprowadzisz na palmtopie od razu pojawi się w laptopie i odwrotnie. Niestety z komórką (przynajmniej moją N6310i) nie jest już tak fajnie :(

Jak na razie nie miałem z tym rozwiązaniem większych problemów. Denerwujące jest tylko to, że jeśli wprowadzę w telefonie nowy numer, który nie będzie zapisany ani jako komórka, ani domowy, ani biurowy  tylko jako zwykły numer (w MOutlook widziany jako "Inny"), to w programie Pocket Informant wyświetla mi tylko "Nazwisko" bez numeru. Radzę sobie tak, że każdy nowy numer definuje od razu jako komórkowy/domowy/biurowy w telefonie, a te które nie były tak zdefinowane, zmieniam z poziomu MOutlooka na laptopie (o wiele wygodniej niż w telefonie). Zrobiłem sobie nawet specjalny filtr, który pokazuje mi "złe" numery.

*

Offline baton

• **
  • 190
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2004, 09:57:47 »
1. W opcjach ActivSynch - zakładka "Rules" ustawiam "Confilct Resolution" na odpowiednio - "Always replace the item on this computer" jeśli chcę by modyfikacje w na laptopie były ważniejsze w przypadku zmian na obu urządzeniach (laptop i palmtop) i na "Always replace the item on my device" jeśli palmtop ma być "ważniejszy".

Chyba cos nie tak. "Alweys replace the item on my device" - wtedy laptop jest wazniejszy. Jak cos zmienisz w palmtopie to nie zmieni sie w laptopoie, a w druga stron owszem.

Natomiast wybranie opcji : "Always replace the item on this computer" oznacza ustanowienie priorytetu komputera...

Dzięki takiemu rozwiązaniu, Outlook jest centralnym programem, który ma najwyższy priorytet. I tak:

1. Jeśli dodasz, usuniesz lub zmodyfikujesz jakiś kontakt w telefonie komórkowym, to po synchronizacji telefonu z Outlookiem, zostanie to odwzorwane na laptopie, jak również, po synchronizacji, na palmtopie.

I znowu cos nie rozumiem. Skoro MOutlook ma wyzszy priorytet niz komorka to jakim cudem dokonujac modyfikacji w ksiazce telefonu zostana one odwzorowane w Outlooku... moim zdaniem nie powinny sie zmieniac, chyba ze to komorka ma wyzszy priorytet...

*

Offline rawco

• **
  • 215
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2004, 10:04:54 »
Cytat: baton
Chyba cos nie tak. "Alweys replace the item on my device" - wtedy laptop jest wazniejszy. Jak cos zmienisz w palmtopie to nie zmieni sie w laptopoie, a w druga stron owszem.

Prawie masz rację, ale ta opcja służy do ustawiania priorytetu, w przypadku gdy zmiana odbędzie się na obu urządzeniach jednocześnie. Jeśli zmienisz numer Jana Kowalskiego na palmtopie to bez problemu zmiana nastąpi również w laptopie, chyba że równocześnie zmieniłeś ten numer na laptopie i palmtopie, wtedy ważniejsza będzie zmiana na laptopie. I właśnie do tego służy ta opcja.

*

Offline baton

• **
  • 190
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2004, 10:15:58 »
Prawie masz rację, ale ta opcja służy do ustawiania priorytetu, w przypadku gdy zmiana odbędzie się na obu urządzeniach jednocześnie. Jeśli zmienisz numer Jana Kowalskiego na palmtopie to bez problemu zmiana nastąpi również w laptopie, chyba że równocześnie zmieniłeś ten numer na laptopie i palmtopie, wtedy ważniejsza będzie zmiana na laptopie. I właśnie do tego służy ta opcja.

No ale jesli najpierw cos dopisze (np. nowy adres email do danego kontaktu) w palmtopie - to rozumiem ze ten wpis niezaleznie od priorytetu pojawi sie na laptopie, a teraz jesli cos usune z palmtopa (ow adres) to zostanie on usuniety z laptopa:
a. zawsze
b. tylko jesli palmtop ma wyzszy priorytet

Jesli palmtop ma nizszy priorytet to ten wpis po synchronizacji zostanie ponownie wpisany czy nie?

Cos sie chyba gubie ;)

*

Offline rawco

• **
  • 215
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2004, 10:25:44 »
Zostanie usunięty z laptopa, ponieważ zmiana nastąpiła tylko po jednej stronie! Jest to niezależne od ustawień priorytetów!

Usunięcie, zmiana i dodanie, to wszystko jest traktowane jako jedno - ZMIANA.

Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2004, 10:35:22 »
Dzięki, też mam podobny zestaw z nokią 6310i, tylko bardziej doskwiera mi inny problem...

Nie wiecie, czy się da ustawić, żeby kontakty w telefonie zaczynały się od nazwiska, a nie od imienia? Czy to ustawienia Nokii czy Outlooka?

*

Offline baton

• **
  • 190
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2004, 10:36:24 »
Zostanie usunięty z laptopa, ponieważ zmiana nastąpiła tylko po jednej stronie! Jest to niezależne od ustawień priorytetów!

Usunięcie, zmiana i dodanie, to wszystko jest traktowane jako jedno - ZMIANA.

Czyli najistotniejsza jest data zmiany? Na zasadzie co pozniej zmienione taki ma byc stan aktualny i priorytety nic tu nie maja do rzeczy? Wszystkie 3 urzadzenia tak dzialaja: laptopo<--->palmtopo<---->komorka?

[Dodano: 2004-11-03 10:40:31]
Nie wiecie, czy się da ustawić, żeby kontakty w telefonie zaczynały się od nazwiska, a nie od imienia? Czy to ustawienia Nokii czy Outlooka?

W N6600 sie da. Kontakty--->opcje

*

Offline rawco

• **
  • 215
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2004, 10:41:10 »
Dokładnie!!
Schemat wygląda tylko troche inaczej :) W moim przypadku jest tak:
komórka<--->laptop<--->palmtop

[Dodano: 2004-11-03 10:45:54]
Cytat: mieteck
Dzięki, też mam podobny zestaw z nokią 6310i, tylko bardziej doskwiera mi inny problem...

Jak zmienisz w Microsoft Outlooku pole "Zapisz jako" we wszystkich kontaktach, to zmiany będą widoczne również w telefonie i palmtopie. Niestety innego sposobu nie znam.

Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2004, 10:55:15 »
Haa, problem w tym że ja to pole (u mnie "File as") mam poustawiane w formacie "Kowalski, Jan"a nie Jan Kowalski. Ale przy synchronizacji z komórką i tak pojawia się w niej Jan Kowalski...

A może chodzi o inne pole? Czy chodzi o te pod nazwą firmy na zakładce "General" - tej, która pojawia sie zaraz po otwarciu kontaktu?

*

Offline rawco

• **
  • 215
Synchronizacja kontaktow
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2004, 11:03:59 »
Cytat: mieteck
Haa, problem w tym że ja to pole (u mnie "File as") mam poustawiane w formacie "Kowalski, Jan"a nie Jan Kowalski. Ale przy synchronizacji z komórką i tak pojawia się w niej Jan Kowalski...

A może chodzi o inne pole? Czy chodzi o te pod nazwą firmy na zakładce "General" - tej, która pojawia sie zaraz po otwarciu kontaktu?

Rzeczywiście!
Ale znalazłem w opcjach możliwość ustawienia kolejności. U mnie w Outlooku 2003 jest to w "Narzędzia", "Opcje",  zakładka "Preferencje", "Opcje kontaktu".

Niestety nie wiem jak to wygląda w innych progsach.