Mio 168 spolszczenie. Proszę o poradę.

• 2 Odpowiedzi
  • 776 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

grnt

« dnia: Czerwiec 29, 2005, 21:21:04 »
Witam

Po rz1710 który wprowadził mnie w świat PDA zmieniłem sprzęt na Mio 168. Teraz wszystko do czego planowałem użycie PDA mam w jednym urządzeniu.

Mio kupiłem bez żadnego MioMap, jedna na dołączonej płycie z instrukcją PL i różnymi programami znalazł się plik o nazwie polski.stg i wielkości 15850 KB. Jak opisują jest to spolszczenie systemu dla Mio z MioMap. Wgrywa się to poprzez ActiveSync wykonując przywracanie kopi zapasowej wskazując tan właśnie plik.
Zastanawiam się czy przeprowadzenie tej operacji dla Mio bez MioMap spowoduje zainstalowanie polskiej nakładki.

Na wstępie opisu całej operacji zamieszczona jest uwaga następującej treści:
"Wgrywanie spolszczenia nawigatora MioMap odbywa się poprzez ponowne załadowanie systemu operacyjnego na palmtopa !!! Każdorazowa taka operacja jest ingerencją w pamięć ROM i wiąże się z ryzykiem zniszczenia urządzenia. Dlatego spolszczenie oraz system operacyjny załączony w pliku NIE POWINIEN być wgrywany na urządzenia do tego nie przeznaczone, gdyż może powodować to trwałe uszkodzenie palmtopa. Firma Comes nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe, nie zgodne z instrukcją wgrywanie spolszczenia.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek kopiowaniem, udostępnianie osobom trzecim, wykorzystywanie całości lub części spolszczenia bez zgody firmy COMES jest surowo zabronione.
Aby poprawnie zainstalować polską nakładkę na oprogramowanie MioMap należy postępować zgodnie z poniższą instrukcją:

1. Zainstaluj program Microsoft ActiveSync.

itd........"

Co o tym myślicie? Może ktoś już to robił? Nie wiem czy ryzykować.

[Dodano: 2005-06-29 21:39:36]
Dodam tylko że od jednego ze sprzedawców dowiedziałem się pliku. Twierdził że jest to nakładka na cały system a nie tylko na MioMap.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2005, 01:02:12 »
Jesli jest to plik STG to jest zwykly backup i nie ma nic wspolnego z pamiecia ROM. Ten backup odtwarza tylko pamieci RAM i nic nie uszkodzisz w czasie jego instalacji... nie wiem kto przygotowuje takie opisy...

*

grnt

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2005, 01:20:21 »
No to sprawdzę efekt.

[Dodano: 2005-06-30 01:42:25]
Oczywiście miałeś racje. Można to usunąć poprzez reset. Jest to tylko spolszczenie dla MioMap. W systemie niczego nie zmienia.