SuperMemo itp.

• 6 Odpowiedzi
  • 715 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SuperMemo itp.
« dnia: Styczeń 11, 2006, 01:23:05 »
1)Chcialbym sie dowiedziec od kogos kto uzytkuje ten program, czy sa jakies dobre konwertery baz desktopowych na bazy palmtopowe?
Zastanawiam sie nad zakupem Supermemo, ale nie chcialbym potem byc zmuszony do tworzenia nowych baz. ;/
2)jesli da sie konwertowac te bazy, to czy nagrania wymowy slowek rowniez bedzie na palmie?
3)Czy da sie gdzies w Polsce kupic superemo? Wiem, ze Supermemo jest do kupienia w stanach, ale nie chcialbym, zeby moje dane znalazly sie na jakims niekoniecznie dobrze zabezpieczonym serwerze i niech mi prosze nikt nie mowi, ze to jest 100% bezpieczne, bo mam rodzine w banku, a i na bazy numerow kart kredytowych itp. tez mi sie kiedys natrafilo. ;/
Tylko opcje place z inteligo/mBank'u uwazam ze bezpieczna. :P

4) a moze istnieje jakis bliski substytut SuperMemo? taki ktory bylby kompatybilny z bazami z SuperMemo. :)

*

Offline lipciopda

• 6801
SuperMemo itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2006, 04:36:22 »
po pierwsze na palma czy na pocketa? bo masz widze PPC a pytasz o palma?

po drugie czy to przypadek, ze o Super Memo pyta druga osoba w ciagu dwoch dni?

po trzecie gdzies mialem link do darmowych baz do SM, ktore nawet mi dzialaly na PPC - jak znajde to ci podam ale sie przypomnij bo nie mam tego pod reka tylko gdzies w archiwum na plytach, a teraz nie mam do nich dostepu

po czwarte to jest np. cos takiego
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9722

a po piate - nie przesadzaj z tymi kartami - place od dobrych 3-4 lat i mowie, ze nie ma lepszej metody - znam przypadki, ze gosciowi bateria od telefonu w reku przy uchu wybuchla ale czy to znaczy, ze mam nie uzywac telefonu? :) (taka mala przenosnia)

*

Offline some0NE

• 359
  • Sprzęt: iPhone 3G [16GB] / Nokia E71 / Holux GPSmile 60 (Palmax GPS)
SuperMemo itp.
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2006, 04:42:44 »
zawsze mozna uzyc mKarty z mBanku :)
some0NE

SuperMemo itp.
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2006, 09:35:34 »
Lipciopda oczywiscie mam PPC, a palm traktowalem jako skrot od palmtopa. :)
Przepraszam, ze pytam o to choc dwa dni temu byl watek o SuperMemo, ale uzywalem opcji Szukaj i znalazlo mi tylko dwa rekordy. Jesli pamiec mnie nie myli to na "starym" forum bylo ich duzo wiecej. Nie wiem czym to jest spowodowane.

lipciopda zjawisko kradziezy numerow kart nie jest zbyt czesto, ale jezeli prezes jednego z wiekszych bankow w Polsce mowi mi, ze on by nie odwazyl sie placic przez internet przy pomocy karty, to cos w tym musi byc. ;)

someONE chyba faktycznie bede zmuszony zalozyc konto w mBanku. :D[/quote]

*

Offline lipciopda

• 6801
SuperMemo itp.
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2006, 09:49:14 »
Cytat: "SLimiX"
Lipciopda oczywiscie mam PPC, a palm traktowalem jako skrot od palmtopa. :)

blad

Jesli pamiec mnie nie myli to na "starym" forum bylo ich duzo wiecej. Nie wiem czym to jest spowodowane.

to dlatego, ze opcja szukaj nie przeszukuje jeszcze bazy starego forum

jezeli prezes jednego z wiekszych bankow w Polsce mowi mi, ze on by nie odwazyl sie placic przez internet przy pomocy karty, to cos w tym musi byc. ;)

to ja wspolczuje - tylko nie wiem jeszcze komu - czy prezesowi, czy klientom tego banku - porazka... no chyba, ze prezes pelni ta funkcje po znajomosci, a nie ze wzgledu na doswiadczenie i posiadana wiedze

*

Offline Andt

• 18
  • Sprzęt: Mio 336 + FSC n560
Re: SuperMemo itp.
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2006, 18:42:19 »

Zastanawiam sie nad zakupem Supermemo, ale nie chcialbym potem byc zmuszony do tworzenia nowych baz. ;/
2)jesli da sie konwertowac te bazy, to czy nagrania wymowy slowek rowniez bedzie na palmie?

Na pewno da się bazę przekonwertować w pecetowym SuperMemo 2004 do formatu XML, a następnie w Supermemo na PPC taki plik zaimportować. W trakcie konwersji stracisz powiązania z plikami multimedialnymi, a wiec wymowę i obrazki. W każdym razie nie wiem jak to zrobić, żeby multimedialna część bazy działała na PPC (jeżeli w ogóle jest to możliwe).
Poczytaj na : http://www.supermemo.com/index.htm - niestety po angielsku

SuperMemo itp.
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2006, 22:03:12 »
Zmartwię Cię, ale Supermemo 2004 też nie kupisz w Polsce :? .  Programy Supermemo sprzedawane w Polsce są w wersji max 98, 2000. supermemo pl; supermemo com to dwie niezależne firmy.

W supermemo 2004 warto zaznaczyć:
->panel górny->Tols->options->supermemo->Trim Shortcuts

->panel górny->Tols->options->Fonts->skrypt->(...)
(skrypty używane do j. polskiego zmień z zachodni na europa środkowa )

Aby uniknąć dużej ilości błędów przy konwersji wykonaj kolejno:

1. Instalacja obu pakietów 98 i 2004
 2. Upgrade baz do SM2004 + Recover
 3. Import procesu nauki z 98 do 2004 + Recover
 4. Import procesu nauki z 98 do 2004 + Recover

więcej info w temacie konwersja baz na http://www.supermemo.pl/index1.php?op=0&did=35