Jak ustawic internet w Plusgsm

• 20 Odpowiedzi
  • 3008 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 16, 2004, 14:57:08 »
WItam!

Wiem ze to juz moze byc nudne :) ale przekopalem caly FAQ, forum i pol internetu i nie moge podlaczyc sie przy pomocy Bluetooth do internetu poprzez GPRS w Plusie (telefon: SE t610). Niby probuje wybierac numer ale w koncu i tak nie daje rady :( Prosze, napiszczie krok po kroku gdzie mam wejsc i co dokladnie wpisac bo juz mi rece opadaja.  

Pozdrawiam
adamdn

P.S. PROSZE :))

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2004, 15:45:10 »

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2004, 15:58:07 »
Patrzylem no i nic z tego. Nie chce sie za chiny ludowe polaczyc. Wpisuje stringi nawet i tez kicha :(

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:10:13 »
U mnie podobna sprawa... Dell Axim X30H, telefon Sony Ericsson K700i, PlusGSM. Przez IrDE dziala bez problemu, a przez BT nie chce... Gdzie dlubac? ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:16:09 »
A jak przez IRDE dziala?? Czy mozesz napisac od poczatku do konca co ustawiles - bylbym wdzieczny :)

Pozdrawiam
adamdn

*

Offline MaNwE

• *
  • 63
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:17:19 »
skonfiguruj sobie polaczenie na komorce z gprs'em automagicznie

http://w3.plusgsm.pl/uslugisieciowe/7b.asp?color=0001000&show=7b

kiedy juz telefon przyjmie nowe ustawienia - w pockecie numer *99*1#, jedynka mzoe sie zmienic jesli nadali inny CID, sprawdz lacznosc -> komunikacja danych -> konta danych -> gprs -> tam bedzie CID

ja wpisalem login i haslo "ppp" ale nie wiem czy potrzebne ;) zadnych dodatkowych stringow w polaczeniu

i dziala ladnie, aha - mam ipaq'a 1945

p.s.
zanim wszedlem na strone pousuwalem wszystkie konta danych w komorce

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:20:21 »
A mam miec ustawione WAP_GPRS czy INTERNET_GPRS??

*

Offline MaNwE

• *
  • 63
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:21:15 »
internet, wap to tylko dla komorki

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:24:19 »
Dostalem SMS, zainstalowal sie INTERNET_GPRS. Co teraz?

*

Offline MaNwE

• *
  • 63
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:26:25 »
nowe polaczenie w pokecie - modem connection, na modemie "bluetooth dialup modem", numer i ustawienia takie jak podalem wczesniej

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:28:55 »
Ja mam atak:

Bluetooth Dialup Modem
numer: *99*3#
user: ppp
haslo: ppp
domain: puste
adcanced: string: puste

I to wsyzstko i nadal nic :(

*

Offline MaNwE

• *
  • 63
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:31:51 »
jezeli masz CID = 3 w komorce, wlaczone "wait for dial tone before dialing", i bluetooth wlaczony zarowno w telefonie i pockecie to ... musi dzialac

jak nie to ja juz nie wiem

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 16, 2004, 16:38:18 »
Wszystko zrobilem tak jak mowiles, teraz zaczalem wg linka http://www.pdaclub.pl/info.php?id=8070 i wykrywan telefon ale nie moze przeprowadzic autentyfikacji :( Coz to takiego??

Wprowadziles kod w PDA i w telefonie i padlo wlasnie podczas autentifikacji :(

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 16, 2004, 17:50:42 »
ja mam standardowo, wedle opisu. ustawilem apn, nr tel *99***1# (tak sobie moj SE zazyczyl ;) ). i przez IrDE dziala.
przez BT tez niby... PDA inicjuje polaczenie, tel sie zaczyna laczyc, na tel pojawia sie ikonka, ze GPRS polaczony, ale na PDA po pewnym czasie pisze, ze nie moze otworzyc strony www (lub polaczyc sie z kontem mailowym)... podejrzewam, ze to kwestia DNS - ale mam wpisane, tak jak podane na stronach Plusa i PDAClub...

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 16, 2004, 18:56:32 »
A czy moglibyscie powiedziec (a wlasciwie napisac ) cala konfiguracje od poczatku do konca, czyli od momentu w jakim pocketa wyciagam z pudelka. Jestem jeszcze niezbyt obeznany wiec naprawde przydaloby sie aby Ktos poprowadzil mnie za reke :)

Prosze o pomoc (step-by-step) i pozdrawiam
adamdn

P.S. Niby konfiguruje wg PDAClub, Waszej pomocy i intrnetu ale jakos nic mi nie wychodzi :( . Pomozcie opisujac dokladnie, OK?? Posiadam telefon T610 w Plusie i Acera n30 WM2003.

[Dodano: 2004-09-16 20:35:24]
Probowalem juz chyba wszystkiego i nic. Czy jest ktos kto by sie nademna zlitowal :) i pomogl ?? Wiem ze wszyscy sie starali ale czy jeszcze ktos kto ma chec opisac ten problem troche dokladniej??

Pozdrawiam
adamdn

[Dodano: 2004-09-16 21:30:32]
AHA!! Wazne - sprawdzilem wysylanie przez IRDE i zdjecie z telefonu sie wyslalo. Probowalem zrobic to samo przez bluetooth ale juz sie nie powiodlo :( pomimo ze obydwa urzadenia maja wlaczony bluetooth. Dlaczego??

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 17, 2004, 10:33:18 »
Przepraszam, poprawie sie :) Jestem pewnien ze zrobielm dokaldnie wszystko tak samo i nic nie dziala. Probwalem przez pol nocy i w koncu jakos poszlo. Wpisalem TYLKO i WYLACZNIE numer (*99***3#) oraz DNSy. Tylko to i nic wiecej, zadnych stringow, APNow, nic. Dziwne ale dziala bez zarzutu.

Dziekuje wszystkim za rady, oczywiscie przydaly sie :))

Pozdrawiam
adamdn

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 17, 2004, 10:49:29 »
To nie jest dziwne. Jesli masz w telefonie skonfigurowane rozne polaczenia to w Ericach mozesz je wywolywac stosujac wlasnie taka kabinacje numeru telefonu. Widocznie trzecie skonfigurowane polaczenie jest wlasnie "internetowe"

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 17, 2004, 11:27:35 »
Tak, ale nie o to chodzilo. Ze u mnie CID=3 to widzialem i ustawialem od poczatku. Problem polegal w tym ze nie wpisywalem DNS (bo m.ni. nie moglem ich nigdzie znalezc) a takze to ze wpisalem stringi (teraz ich nie mam i jest OK).

Jeszcze raz dzieki i przepraszam za tamten post :)

*

Offline marlech

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Touch HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 25, 2004, 22:28:35 »
Czytając forum widzę adamdn że jesteś użytkownikiem Acer n30 jeżeli to możliwe bardzo proszę o kontakt mail-owy jestem bardzo zaiteresowany tym polmem

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 26, 2004, 10:48:21 »
Cytat: adamdn
Ja mam atak:

Bluetooth Dialup Modem
numer: *99*3#
user: ppp
haslo: ppp
domain: puste
adcanced: string: puste

I to wsyzstko i nadal nic :(
Jesli juz user -> haslo to plusgsm -> plusgsm.
Ale jak wynika z opisu http://w3.plusgsm.pl/uslugisieciowe/3b5.asp?color=0010000&show=3b5
to wystarczy dns i Apn  i dziala.
Ps. A na przyszlosc nadawaj tytul watku ktory cos mowi. Bo "pomocy" to malo konkretnie. Pamietaj ze taki watek, czytaja i beda czytac inni, ktorzy majac klopoty, nie pisza a czytaja to co juz inni sie dowiedzieli.

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 26, 2004, 11:58:54 »
OK. Poprawie sie :)

W koncu udalo mi sie zrobic dobre ustawienia. Zgodnie z dzialem dla poczatkujacych sparowalem urzadzenia (chyba tak to sie nazywa) a w konfuguracji urzadzen wpisalem tylko i wylacznie DNSy. Choc jak sprawdzielm pozniej to nawet DNSy nie sa porzebne. Wystarcza tylko i wylacznie numer (u mnie: *99***3#) i sparowanie urzadzen.

Pozdrawiam
adamdn

P.S. APN tez nie byl potrzebny :)