SPB Pocket weather problem - szukałem

• 11 Odpowiedzi
  • 1055 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 12, 2006, 19:16:04 »
Witam, ściągnąłem dzisiaj najnowszą legalną wersję ze strony producenta. Kosztowało to trochę i szlag mnie trafia, ponieważ nie jestem w stanie zaprogramować urządzenia na interesujące mnie miast (Łódź, Verona). Przy jednym i drugim wyświetla mi się komunikat" "no forecast source selected!". Niestety na liście rozwijanej nie mam żadnego źródła prognoz. Nie potrafię dodać nowego źródła i nigdzie nie mogłem znaleźć informacji, jak tego dokonać.

Proszę o pomoc, ew. wskazanie jakiegoś FAQa.

Pozdrawiam.

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 12, 2006, 22:34:19 »
Ogladalem juz ten watek, ale czy to znaczy, ze SPB Weather nie obsluguje takich miast jak np. Lodzi i Verony, tylko trzeba kombinowac? A co jesli nie chce pobierac danych z Onetu, tylko Weather.com?

Jakies inne pomysly lub sugestie poprosze.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2006, 10:06:25 »
Cytat: "mtadeuszak"
Ogladalem juz ten watek, ale czy to znaczy, ze SPB Weather nie obsluguje takich miast jak np. Lodzi i Verony, tylko trzeba kombinowac? A co jesli nie chce pobierac danych z Onetu, tylko Weather.com?

Ale ja nie rozumiem o co Ci chodzi? Przeciez Lodz jest na liscie (po wybraniu Poland z listy) i Verona takze (po wybraniu Italy). Lista krajow i miast jest dostarczana razem z programem wiec nie powinno byc problemu.
Zrodlo dodajesz wchodzac do opcji spb weather i potem TOOLS i Weather Sources. Dajesz ADD wciskasz Browse i szukasz swojego template ktorego chcesz dodac.
Dodajac miasto nalezy pamietac zeby wybrac odpowiedni serwis w okienku forecasts.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2006, 13:04:23 »
Cytat: "MarcinJS"

Ale ja nie rozumiem o co Ci chodzi? Przeciez Lodz jest na liscie (po wybraniu Poland z listy) i Verona takze (po wybraniu Italy). Lista krajow i miast jest dostarczana razem z programem wiec nie powinno byc problemu.
Zrodlo dodajesz wchodzac do opcji spb weather i potem TOOLS i Weather Sources. Dajesz ADD wciskasz Browse i szukasz swojego template ktorego chcesz dodac.
Dodajac miasto nalezy pamietac zeby wybrac odpowiedni serwis w okienku forecasts.

Problem polega na tym, ze Lodz faktycznie jest na liscie miast, ale pole weather sources jest zupelnie puste, a bez wypelnienia tego pola to moge najwyzej nacisnac cancel lub dodac custom city. Jako weather source pod opcja tools mam juz dodany onet. niestety nie moge go wybrac jako zrodlo dla Lodzi.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 13, 2006, 17:46:29 »

Problem polega na tym, ze Lodz faktycznie jest na liscie miast, ale pole weather sources jest zupelnie puste, a bez wypelnienia tego pola to moge najwyzej nacisnac cancel lub dodac custom city. Jako weather source pod opcja tools mam juz dodany onet. niestety nie moge go wybrac jako zrodlo dla Lodzi.

Wejdź na www.weather.com, wybierz prognoze dla polski i łodzi, zapisz kod Łodzi PLXXcoś tam, następnie w Spb Weather dodaj miasto, własne miasto, wybierz źródło weather com i wpisz zapisany kod miasta.

BTW jak czegoś nie wiesz, to z reguły zaczynaj od zapoznania się z FAQ pragramu oraz instrukcją  :o
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2006, 22:28:44 »
http://[PIRACTWO]/torrent/21347
Moj torrent i masz tam lodz i wawe i 24 polskie miasta i spiesz sie bo jest tylko 2 seedow
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 14, 2006, 12:27:20 »
Przed chwilą dodałem Łódź i pobrałem prognozę bez żadnych problemów (z weather.com)
1. Add..
2. Country - Poland
    City  - Lodz
    Name - dowolną jaką chcesz np. Łódź
    Forecasts: Weather.com
3. Klik na ok w prawym górnym rogu

I to wszystko, prościej się nie da.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 14, 2006, 16:26:58 »
problem polega na tym, ze nie mam weather.com jako zrodla. W zasadzie jest tylko gismeteo.ru, a i to dla bardzo ograniczonej liczby lokalizacji. Nie umiem stworzyc template'u do pobierania pogody z Weather.com.
W gismeteo.ru nie ma Lodzi - najblizej jest Warszawa.

BTW manual i FAQ programu czytalem - niestety nie pomoglo.

Wersja SPB Weather 1.5.

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 14, 2006, 16:39:39 »
w takim razie sprawdź w folderze SPB Weather/templates czy jest plik WeatherComForecasts.tpl
Jeżeli nie ma to przeinstaluj program. Jeśli jest to ręcznie dodaj go do źródeł.
Dziwne, juz wiele razy to instalowałem i nie było takich problemów.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 14, 2006, 18:55:16 »
problem polega na tym, ze nie mam weather.com jako zrodla. W zasadzie jest tylko gismeteo.ru, a i to dla bardzo ograniczonej liczby lokalizacji. Nie umiem stworzyc template'u do pobierania pogody z Weather.com.
W gismeteo.ru nie ma Lodzi - najblizej jest Warszawa.

Cytat: "dziegiel"

Dziwne, juz wiele razy to instalowałem i nie było takich problemów.

Pewnie instalował rosyjską wersję - tam instaluje tylko GisMeteo.rus

BTW manual i FAQ programu czytalem - niestety nie pomoglo.

Chyba nie bo i w manualu i w FAQ opisane jest jak dodawać nowe źródła i skąd brać gotowe pliki-szablony http://www.spbdn.com/forum/index.php
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 15, 2006, 00:33:27 »
nareszcie sie udalo - okazalo sie, ze problem lezal po stronie mojego polaczenia z internetem, a nie template'u sciagnietego do obslugi pogodaonet.

sorrki za zawracanie glowy.