Softreset dla "zdrowotności" systemu

• 64 Odpowiedzi
  • 3425 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 16, 2007, 17:23:01 »
nothin: akurat parkowanie glowicy swiadczy raczej o nowoczesnosci dysku. Kiedys niektore dyski nie potrafily zaparkowac glowicy po odlaczeniu zasilania. Kwestia jednak rozchodzi sie o parkowanie przy resecie, to chyba najbardziej zalezy od kontrolera dyskow co tam wysle do dysku.

btw. czy tylku u mnie ten temat sie tak dziwnie wyswietla ?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 16, 2007, 17:24:06 »
+1 dla pcoekta, brak części mechanicznych to wybawienie

Dokładnie, najszybciej zużywają się elementy mechaniczne, ale również elementy reaktancyjne oraz półprzewodnikowe (które jak wiadomo również mają pojemność). Wiemy, że elementy półprzewodnikowe są bardzo wrażliwe na przekroczone wartości napięcia, które podczas komutacji zmienia swój przebieg.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 16, 2007, 17:26:21 »
eee tam o tranzystory sie nie ma co martwic jesli nie sa regularnie przegrzewane to szansa ze zdechna z zuzycia jest duzo mniejsza niz np. przypadkowego rozbicia palmtopa

*

nothin

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 16, 2007, 17:29:10 »
a ja mam inne pytanie, jakie napięcie ma przeciętny xscale?

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 16, 2007, 17:57:35 »
nothin: znalazlem tylko note katalogowa XScale IXP45X, wyglada to tak:
Max.Ratings
Supply Voltage (Intel XScale® processor) -0.3 V to 2.1 V
Supply Voltage I/O -0.3 V to 3.6 V
Supply Voltage DDR -0.3V to 2.75V
Supply Voltage Oscillator (OSC_VCC) -0.3 V to 2.1 V
Supply Voltage Oscillator (OSC_VCCP) -0.3 V to 3.6 V
Supply Voltage PLL (VCCPLL1) -0.3 V to 2.1 V
Supply Voltage PLL (VCCPLL2) -0.3 V to 2.1 V
Supply Voltage PLL (VCCPLL3) -0.3 V to 2.1 V

Operating Conditions
VCCP
Voltage supplied to the I/O, with the exception of the
DDRI SDRAM Interface. 3.135 3.3 3.465 V
VCC
Voltage supplied to the internal logic.
For 266, 400, and 533 MHz
For 667 MHz
1.235
1.425
1.3
1.5
1.365
1.575
V
V
VCCM Voltage supplied to the DDRI SDRAM Interface. 2.300 2.5 2.700 V

OSC_VCC
Voltage supplied to the internal oscillator logic.
For 667 MHz
1.235
1.425
1.3
1.5
1.365
1.575
V
OSC_VCCP Voltage supplied to the oscillator I/O. 3.135 3.3 3.465 V
VCCPLL1
Voltage supplied to the analog phase-lock loop.
For 667 MHz
1.235
1.425
1.3
1.5
1.365
1.575
V
VCCPLL2
For 667 MHz
1.235
1.425
1.3
1.5
1.365
1.575
V
VCCPLL3
For 667 MHz
1.235
1.425
1.3
1.5
1.365
1.575
V

w operating conditions wyglada to mniej wiecej tak dwie pierwsze wartkosci to minimal, dwie drugie to typical, dwie trzecie maximal. Druga to 677MHz, pierwsza to mniejsze taktowanie. Oczywiscie tych wartosci jest sporo wiecej, sa jeszcze inne do usb, inne do pamieci, itp, calosc tutaj: http://download.intel.com/design/network/datashts/30626104.pdf

*

nothin

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 16, 2007, 18:00:26 »
o, chyba jestem o krok od odkrycia, czemuż to mój 300 MHz xscale nie chce wejśc na 472 MHz.. ale 2.1 V na proc, lol, zaskakujące.
thx.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 16, 2007, 18:04:19 »
ale zaznaczam ze to dane z jakiegos XScale montowanego... w routerach :) zebys czegos nie spalil i pozniej bylo na mnie :)
teraz co ? lutownica i overclocking ? :>

*

nothin

« Odpowiedź #37 dnia: Luty 16, 2007, 18:09:35 »
bez obaw... po prostu dam spokój z próbami :) .

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 16, 2007, 18:19:53 »
Nothin: kiedyś już pisałem, jak to w konsolce GP32 poprzez podanie większego napięcia do procesora (ARM) dało się go podkręcić do 200mhz i wyżej (normalnie max. 156). Także ze starymi Cassiopeiami dało się to zrobić (MIPS to był, lub jakiś SH3 - nie pamiętam).
W sprawie GP32 było o tyle dobrze, że była gdzieś dokładna tabelka z napięciami, więc zawsze zmiejszało to ryzyko spalenia.
Teraz już nikt tego nie stostuje, nie ma już takich "kozaków" co kiedyś. :D
Była też kiedyś wątek o zamrażaniu konsloki i jej podkręcaniu, jednak nie za dobrze robiło to na ekran. ;)

Bikeowal: naprawdę myślisz, że twój pocket nie przeżyje 8 lat???  :terrified: Mam aktualnie dwa stare palmtopy z dosem. Jeden z 95 a drugi z tego co wiem 98, oba wielotysięcznie razy wyłączane, resetowane, rzucane itp... Do tego zwykły PC z 99 który teoretycznie był codziennie włączany i wyłączany kilka razy. ;) Jak myślisz, czy którykolwiek z tych sprzętów dziś nie działa?
Oczywiście, że wszystkie działają tak jak na początku. :D No, może oprócz dysku w PC, który się popsuł.
Poszukaj zresztą na allegro starych palmtopów i zobacz jaka ich część jest uszkodzona.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 16, 2007, 18:28:13 »
Teraz już nikt tego nie stostuje, nie ma już takich "kozaków" co kiedyś.

Kozacy to byli ci ktorzy rozwalali mlotkiem i przecinakiem uklad wykrywania bledow, czy jak to sie zwalo, w 80386 przez co procesor przyspieszal o prawie 20% :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 16, 2007, 18:29:22 »
gdyby podczas softresetu było odcinane zasilanie to chyba w pocketach z systemem niższym niż WM5 każdy softreset działałby jak hardreset ?

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 16, 2007, 19:38:27 »
killcabbie
na zdrowy, chlopski rozum - chyba masz racje ;)
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 16, 2007, 20:54:45 »
Ja tam SR robie raz na miesiąc .. albo wtedy gdy się już Paletce troszkę popier..... niczy . Czyli około miesiąca . Aczkolwiek wystarczy wejść w RUNNING PROGRAMS , wszystko wywalić i działa jak po SR .

Przy resecie na wszystkie wejścia układów jest podawany wyjściowy stan logiczny ( zero ) . Koniec gadania o nieustalonych stanach . Stany nieustalone powstają z powodu błędów układów . Reset wymusza powrót do normalnego puntu wyjścia .

W PC to już różnie bywa . Jeżeli nie masz zrobionego OC  i podzespoły masz sprawne to sprzęt powinien działać kilka lat bez resetu .Żaden administrator serwerka WWW czy firmowego nie robi resetu. To trwa czasem pół godziny . Wyobraź sobie restart serwera TPSA półgodzinny . Wyobrażasz sobie co by to oznaczało ? Jakie straty ? Dysk w PC pada bo to mechanika i produkowana najtańszym kosztem .
Navroad 350

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 16, 2007, 21:00:27 »
Ja tam SR robie raz na miesiąc .. albo wtedy gdy się już Paletce troszkę popier..... niczy . Czyli około miesiąca . Aczkolwiek wystarczy wejść w RUNNING PROGRAMS , wszystko wywalić i działa jak po SR .

Bzdura. Co jak ktoś nie ma włączonych programów, a nie ma tyle wolnego RAMu ile po SR? Ma klikać w puste pole i mu to pomoże? ]:>

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 16, 2007, 23:27:03 »
Cytat: "Gufer-posepny"
Koniec gadania o nieustalonych stanach . Stany nieustalone powstają z powodu błędów układów . Reset wymusza powrót do normalnego puntu wyjścia .

Jakich błędów? :mysli:  Stan nieustalony jest normalną rzeczą w każdym układzie i nie jest zależna od tego czy ktoś w nim narobił "błędów" czy nie. Stany nieustalone są konsekwencją komutacji w obwodzie elektrycznym który posiada jakikolwiek element reaktancyjny (pojemność lub indukcyjność) czyli w rzeczywistości w każdym układzie. Moja teza była czysto teoretyczna i jest poprawna, jeśli patrzy się na sprawę z punktu widzenia zjawisk zachodzących w elementach półprzewodnikowych. To wszystko. Z punktu widzenia softu, a tym bardziej windowsa warto robić SR bo zwalnia pamięć która jakkolwiek znika. Pewnie również nie odczujemy znacznego skrócenia życia pocketa z powodu częstszego resetowania, chociażby dlatego, że nie mamy punktu odniesienia, nikt takich testów nei przeprowadzał.

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 17, 2007, 00:07:40 »
chyba jednak obaj macie racje, tylko nieco odminne podejscie do tematu Gufer-posepny podal definicje dla ukladow cyfrowych i tam faktycznie stan nieustalony moze byc wynikiem bledu konstrukcji ukladu, a te raczej wykluczamy, bo na pewno zaden PDA nie zostanie wypuszczony na rynek bez serii testow wychwytujacych owe bledy, bikekowal podajesz definicje dla elektroniki analogowej i to o niej jest cala dyskusja, ktora jak slusznie zauwazasz jest calkowiecie bez sensu, zamykanie i otwieranie oczu tez powoduje, ze czasteczki, z ktorych skladaja sie powieki niszczeje, odpadaja, a jednak nikt nie odmawia sobie mrugniecia powiekami. Restetowanei PDA, jak i wlaczanie i wylaczanie kazdego urzadzenia elektronicznego ma tak marginalne znaczenie, ze nie warto sie nim przejmowac, wlaczenie TV, komputera, czy PDA to naturalny proces i obecne urzadzenia konstruowane sa tak, zeby wytrzymaly tysiace uruchomien i podjerzewam, ze przedzej uszkodzi sie mechanicznie plstikowy wlacznik, anizeli elektronika. Stany nieustalone to naturalna sprawa w elektronice, ale pamietajmy, ze elektronika nie istnieje od wczoraj i wszystko jest tak zaprojektowane (jako calosc i kazdy element z osobna) zeby dzialalo bezawaryjnie tak dlugo, ze oprocz przypadkow losowych, uzytkownik nie jest w stanie "zajezdzic" sprzetu.

konkludujac robcie SR bo to ma tylko plusy
...

*

Offline Radzu

• 49
    • http://www.muzikum.pl/
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 17, 2007, 01:12:08 »
Oh aż mnie głowa rozbolała od tych bredni co się naczytałem, jako student elektroniki muszę stwierdzić że: - stany nieustalone w PDA istnieją (tak jak i w każdym innym urządzeniu elektronicznym lub elektrycznym) lecz przejmować się nimi muszą jedynie konstruktorzy danego urządzenia, muszą oni tak zaprojektować tak urządzenie żeby stany nieustalone (zarówno te cyfrowe jak i analogowe) nie wpływały na pracę urządzenia.

To że jednemu wytrzymie PDA dłużej a drugiemu krucej nie zależy od tego kto ile robił SR, a tylko od staranności wykonania struktury krzemowej układów, jednemu co będzie dbał zepsuje się po roku bo ujawni się skaza, a drugiemu co rzucał urządzeniem gdzie popadnie będzie działał 10 lat.

Co do SR to tak jak już koledzy pisali, następuje wtedy zresetowanie mikroprocesora (oraz całej reszty układów), a nie fizyczne odcięcie i przyłożenie napięcia na elementy przy czym występują stany nieustalone. Stany takie występują przy wyciąganiu i wkładaniu akumulatorka i jeśli już mielibyśmy się przejmować stanami nieustalonymi to właśnie tych momentów należało by unikać najbardziej.

Osobiście polecam robienie SR, ale tylko wtedy gdy jest to nam potrzebne, ja robię SR gdy zauważam że PDA zaczyna wolniej chodzić lub zaczyna się dziwnie zachowywać, urzywam wtedy opcji Reboot z mButona co uważam za najbaezpieczniejsze.

Mam nadzieję że rozjaśniłem nieco w tym temacie, pozdro i sorki za błędy.

*

nothin

« Odpowiedź #47 dnia: Luty 17, 2007, 07:24:38 »
następuje wtedy zresetowanie mikroprocesora (oraz całej reszty układów), a nie fizyczne odcięcie i przyłożenie napięcia na elementy przy czym występują stany nieustalone.

doskonale precyzyjne zdanie, włanie tak to widzę.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 17, 2007, 08:54:10 »
zgadzam się, ok, jedno mam tylko teraz pytanie, bo może ja nigdy nie zwracałem uwagi na takie szczegóły, w jaki sposób zrobić soft reset pda bez konieczności traktowania go rysikiem?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 17, 2007, 09:12:37 »
Np. PHM Reset :P Efekt jest dokładnie taki sam, jak "rysikowaty" reset.
Jak ciekawostkę dodam, że w starym Intermecu nie było żadnego przycisku od soft resetu. Wykonywało się go tylko poprzez 15 minutowe przytrzymanie włącznika. Działało to oczywiście nawet na zupełnie zawieszonym pockecie.
A więc jak widać przycisk reset to najzwyklejszy przycisk jak każdy inny na obudowie naszego pda, tyle, że ma za zadanie wysyłanie tylko tej samej intrsukcji - reset, która (tak samo jak np. kalibracja, podświetlenie itp.) jest sterowana przez bootloader.
A jeżeli nie... to niech ktoś mnie poprawi. :P

PS. Dla mnie dzień bez co najmniej 5 SR to dzień stracony. ;)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 17, 2007, 11:03:50 »
Cytat: "Poklik"

PS. Dla mnie dzień bez co najmniej 5 SR to dzień stracony. ;)

Dobra, spróbuje. Ja bardzo rzadko używam sr bo jakoś mi sie nie chce pinu wpisywać za każdym razem, ale 5sr/dzień to już coś! :))

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 17, 2007, 15:11:51 »
Cytat: "bikekowal"
_TB_TB_

Nie wiesz co to stany nieustalone???? Przeanalizuj sobie:

http://www.wlipinski.ps.pl/download/DYDAKTYKA/1-MODULY%20DYDAKTYKA/DYNAMIKA%20TA/Stany%20nieustalone-1.pdf

Mówisz o unsteady states?;P Generalnie chodziło mi o nadużywanie fachowej terminologii ;) Nothing personal, really :)

Jak już ktoś stwierdził, stany nieustalone mają różne definicjer na różnych "warstwach" urządzeń elektronicznych ;)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 17, 2007, 15:32:35 »
Ja nie nadużyłem żadnej fachowej terminologii. W teorii obwodów elektrycznych występuje tylko jedne pojęcie stanów nieustalonych i odnoszą się tylko i wyłącznie do układów w ujęciu analogowym, nie cyfrowym (układy cyfrowe są przecież układami analogowymi).

*

nothin

« Odpowiedź #53 dnia: Luty 17, 2007, 15:44:10 »
przestańcie się wygłupiać już...
Press reset.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 17, 2007, 16:57:13 »
dobra, ja idę się zresetować... :))

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 18, 2007, 01:29:15 »
układy cyfrowe są przecież układami analogowymi).

ciekawe, ciekawe...
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 18, 2007, 12:41:16 »
Cytat: "fokstrot"

ciekawe, ciekawe...

Zależy na który "layer" patrzysz... ;)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 18, 2007, 13:06:42 »
Cytat: "fokstrot"

ciekawe, ciekawe...

Ciekawe? A co w tym ciekawego? Najprostszy układ cyfrowy, czyli bramka NAND z serii TTL składa się z 4 tranzystorów bipolarnych, oraz z 4 rezystorów, zatem jest również układem analogowym.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 18, 2007, 13:21:25 »
tak, ale to nie oznacza ze elektronika cyfrowa to tak naprawde analogowka
Niby 4 tranzystory takie same ale dziedzina zupelnie inna

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 18, 2007, 13:30:22 »
Oczywiście, wszystko zależy od tego, co czego został dany układ przeznaczony i pod jakim wymuszeniem pracuje.