Soft do szybszego ustalania pozycji GPS

• 14 Odpowiedzi
  • 4781 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Soft do szybszego ustalania pozycji GPS
« dnia: Czerwiec 15, 2008, 12:06:11 »
Posiadam MIO P550 z Automapą 5. Kiedyś używałem Automapy 4. Po zainstalowaniu nowej wersji stwierdzam, że PPC dłużej ustala swą pozycję. Czasami trwa to nawet ok. 5 minut. Ustawienia portu mam takie, jak dawniej, nie pomaga przeinstalowanie AM. Słyszałem, że są aplikacje na WM5, które zapamiętują pozycje satelitów przed wyłaczeniem i jeśli bardzo nie zmieni się swej pozycji przy wyłaczonym urządzeniu ustalenie pozycji działa dużo szybciej. Nie mogę jednak znaleźć takiego softu, najlepiej freeware lub z "witaminką" - napiszcie jakieś nazwy aplikacji.
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ? Warto instalować taką aplikację, czy to raczej "pic na wodę" i lepiej przyzwyczaić się do obecnej sytuacji ? A może ktoś udzieli mi rady, co zmienić w ustawieniach Auto Mapy 5, by ustalanie pozycji było szybsze ?
Z góry dziękuję za wszelkie propozycje i rady.
T.
 Pytanie o pirackie oprogramowanie - witaminki kupujemy w aptece (OleYek)

*

Offline mkbdc

• 289
  • Sprzęt: iPad mini 16 4g, Asus VIVOTAB x86, SGN, Asus R2H,
Odp: Soft do szybszego ustalania pozycji GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2008, 12:21:58 »
Gps Quick Position, sprawdź i napisz czy coś się zmieniło  :E

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2008, 20:34:33 »
ciekawe, ja też zmieniłem AM 4 na AM 5 używam na HP 1940 i nie zauważyłem różnicy w szybkości ustalania pozycji- idzie to bardzo sprawnie i szybko.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2008, 22:36:34 »
Dzięki wielkie dla mkbdc - po instalacji GQP fixa 3D łapie mi po ok. 9 sekundach od uruchomienia AM5.0.5  :ok:
Tego mi trzeba było do szczęścia  :D

Pytanie do luki75 (w tym momencie już tylko z ciekawości) - czy możesz sprawdzić swoje ustawienia dla GPS ?
Ja mam: GPS podłaczony do portu Auto (COM2)
Prędkość odczytu z portu 4800bpsKompensuj opóźnienie sygnału: 1,5 sek (zaznaczone uwzględniaj pokazując pozycję)
Ignoruj odchylenia GPS: Bardzo duże (przy takich ustawieniach najszybciej startowała mi nawigacja, gdy jeszcze nie miałem zainstalowanego GPS Quick Position)
Częstotliwość odczytu portu GPS: 0,5 sek

Pozdrawiam

Tohm

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2008, 22:42:22 »
Dzięki wielkie dla mkbdc - po instalacji GQP fixa 3D łapie mi po ok. 9 sekundach od uruchomienia AM5.0.5  :ok:
Tego mi trzeba było do szczęścia  :D

Czy ten czarodziejski soft będzie działać na loox 560? Chyba nie jest wyłącznie do automapy?

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2008, 07:52:18 »
A może ktoś podać jakiegoś linka? Szukałem na google i nic nie znalazłem...

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2008, 08:29:29 »
Program faktycznie bardzo fajny, różnica w szybkości jest zauważalna.

@narqotic: ja pobierałem bezpośrednio CABa z tego adresu:

http://keitarosenpai.com/keitaro/?C=S;O=D

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2008, 08:49:46 »
Dzięki :) Sprawdzę czy i u mnie to coś da.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2008, 22:20:37 »
A może ktoś podać jakiegoś linka? Szukałem na google i nic nie znalazłem...

Najciemniej podobno pod latarnią :) CAB został dodany jako załacznik do post-a przez mkbdc.
Też nie zauważyłem i szukałem przez Google, ale miałem więcej niż Ty sczęścia :)
Alternatywny link dodany przez cormac też działa.

*

Offline utt

• 8
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 17, 2008, 14:32:49 »
Witam wszystkich,
Przetestowałem ten soft GQP i stwierdzam, że nie ma żadnej różnicy, czy szybkości łapania fixa. Program coś tam ściąga z Internetu jakieś uaktualnienie, które jest ważne przez trzy dni. Ale poza tym nie wiem o co tu chodzi. Wydaje mi się że soft ten ani nie pomaga, ani nie przeszkadza. Owszem są dni w które fixa łapie mi w ciągu minuty, a są takie gdzie pięć minut trzeba czekać. Nawet w słoneczny dzień szyba odbija promienie słoneczne i trwa to dłużej. Ale jak złapie sygnał to już trzyma cały czas. Proszę o opinie i własne spostrzeżenia, czy ten soft to nie jest jakaś ściema, a może rzeczywiście jest dobry?. Pozdrawiam wszystkich.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 17, 2008, 17:11:17 »
Nawet w słoneczny dzień szyba odbija promienie słoneczne i trwa to dłużej.

:-? :E

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 17, 2008, 17:22:19 »
Nawet w słoneczny dzień szyba odbija promienie słoneczne i trwa to dłużej.

:-? :E
dobra teoria :D
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 17, 2008, 18:02:56 »
Mnie też się spodobał ten wniosek z szybą :)
A wracając do tematu: co właściwie ma niby robić ten CAB? bo ja nie rozumiem - SirfStar ani żaden inny GPS nie pozwoli sobie załadować efemeryd z zewnątrz, a to jedyna metoda przyspieszenia łapania fixa. Być może tryb serwisowy SirfStara to by umożliwiał, ale na pewno nioe były to soft uniwersalny. Ktoś ma jakies info, bo ja nic nie wyguglałem?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:38:31 »
Wydaje mi się, że to jest tylko prognozowana jakimś algorytmem funkcja. Niemniej jednak w moim przypadku działa znakomicie, szybkość reakcji (w szczególności przy dłuższej przerwie między połączeniami) skoczyła w górę o kilka rzędów.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:13:31 »
A ja musze wycofać się z wcześniej napisanego postu. Niestety po dłuższych testach okazuje się, że fix jest łapany przez GPS ze "starą" szybkością. A już się cieszyłem... W błąd wprowadziło mnie to, że przy pierwszych testach nawet po soft resecie mojego MIO P550 pozycja była namierzana w mniej niż 10 sekund. Natomiast gdy z wyłaczonym GPSem zmieniłem swą pozycję na inną fix jest łapany dość długo - czas ten wydłuża się dodatkowo, gdy przed namierzeniem pozycji przemieszczam się (np. jadąc samochodem). Szkoda...  :( bo miało być tak pięknie  :S