Soft do robienia "porządków"

• 18 Odpowiedzi
  • 1494 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« dnia: Styczeń 17, 2006, 10:16:55 »
Witam
WM 5.0.
Znalazłem taką stronkę:
http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=14279
Co jest warte polecenia do celu jak w topiku.
Pozd

*

silentjob

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2006, 18:42:54 »
MemMaid, program bardzo dobry, lecz ma jedną poważną wadę, czasem czyści o wiele więcej niż tylko to, co powinien, dzięki czemu występują np. kłopoty z synchronizacją pocketa z PC :arrow: kasowanie ważnych plików ustawień.

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2006, 18:53:28 »
A w takim razie jaka jest funkcjonalność Pocket Mechanic
Pozd

*

silentjob

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2006, 19:07:33 »
Pocket Mechanic służy raczej do testowania/sprawdzania/formatowania kart i pamięci. Czyszczenie to tylko jedna z jego dodatkowych opcji. Jak powiedziałem programy tego typu są dobre, ale czasem zdarza się im za bardzo wyczyścić system, co kończy się przeważnie przywróceniem backupu, lub co gorsze twardym resetem. Zdarza się to rzadko, niemniej wolę, abyś wiedział o potencjalnych niebezieczeństwach zanim już może być za późno :wink:.

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2006, 20:32:33 »
Ja polecam do porządków SKTools. Co prawda nie ma może bardzo zaawansowanych narzędzi do czyszczenia pamięci, ale za to w pakiecie jest sporo dodatkowych narzędzi - czyszczenie rejestru, plików zdublowanych, tymczasowych, przeterminowanych zadań, przenoszenie dll'ek i sporo innych. Używam go od dłuższego czasu i jak na razie jestem zadowolony.
AGollum

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2006, 10:15:50 »
SKTools to zdecydowany faworyt w tej kategorii. Zastepuje wiele innych narzedzi i co najwazniejsze, to co robi - robi dobrze. Taks manager z pakietu jest w stanie zabic zawieszone watki, czego zaden inny program nie byl w stanie zrobic (opcje tego typu sa w wielu narzedziach, ale najczesciej dzialaja srednio). Jedynie obsluga kart pamieci pozostawia sporo do zyczenia (brak mozliwosci ustawienia docelowego formatu itp).
W przypadku czyszczenia rejestru trzeba uwazac. Sprawdzanie odbywa sie poprzez m.in. weryfikacje odwolan do plikow w systemie. Brakujacy plik systemowy pociagnie za soba usuniecie z rejestrow odpowiednich wpisow, co niekoniecznie musi byc dobrym rozwiazaniem.

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2006, 13:51:32 »
1.Czy SKTools 2.3.24 chodzi ( wszystkie funkcje) z WM5 ?
2.Jak wygląda opcja backup-restore?
3.Jakie porównanie z Sunnysoft Backup Manager 3.7?
Ten ostatni mam przetestowany i doskonale działa z WM5
Pozdr

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2006, 14:43:40 »
WM5 nie mam wiec nie moge sie wypowiadac.
Sunnysoft Backup Manager jest calkiem przyzwoitym programem ale w WM2003 nie byl w stanie odpowiednio spatchowac baz danych po odtworzeniu z backupu. Byc moze w WM5 tego problemu nie ma (sprawdz czy masz wszystkie wiadomosci wyslane/odebrane) po odtworzeniu systemu.
SKtool nie jest typowym programem do backupu, jest taka opcja ale sila rzeczy nie jest rozbudowana. Mysle ze nie mozna go porownywac z SBM.

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2006, 19:28:23 »
Byc moze w WM5 tego problemu nie ma (sprawdz czy masz wszystkie wiadomosci wyslane/odebrane) po odtworzeniu systemu.

Nie ma tego problemu - przetestowałem przy okazji zmiany ROM-u i hard resetu

SKtool nie jest typowym programem do backupu

Zgadza się.
Ale szukam czegoś w miarę uniwersalnego bo w końcu ile można nakupić tych komercyjnych programików ( każdy do czegoś innego).
Pozdr

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2006, 00:48:17 »
Niestety, zabawa kosztuje.
Ze wzgledu na posiadany WM2003 robie codzienne automatyczne backupy z zachowaniem 7 ostatnich. W twoim przypadku ryzyka utraty danych nie ma, wiec moze wystarczy cos prostszego.
SKT posiada sporo opcji bakcupu, ktorych nie znajdziesz w systemowym Xbackupie. Umozliwia rowniez automatyczne backupowanie, ale tylko raz na tydzien. Przejrzyj ustawienia programu, jest tego sporo.

Jesli to Ci nie jest potrzebne zawsze pozostaje wbudowany Xbackup, przy polaczeniu z PC backup idzie calkiem znosnie, no i nie kosztuje.
Za to mozesz kupic sobie Phone Alarm, wkrotce ma byc wersja 1.30 dla WM'5.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2006, 22:06:16 »
Ciekawe porównanie możliwości różnych programów do robienia "porządków" jest TUTAJ (niestety po angielsku).
Porównanie dotyczy: SKTools, MemMaid, Space Reclaimer, Pocket Mechanic, Power Clean, FastCleanup.

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 30, 2006, 16:35:40 »
Porównanie dotyczy: SKTools, MemMaid, Space Reclaimer, Pocket Mechanic, Power Clean, FastCleanup

Porównanie rzeczywiście świetne tylko (o ile angielski mię nie myli), MemMaid 1.5 jest dedykowany pod WM5 a SKTools 2.3.24 "Cleaning and maintenance tool for PocketPC 2002, WM2003, WM2003 SE."
Różnica niby subtelna  :wink:
Pozdr

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
  • Sprzęt: BB 9800 Torch
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2006, 17:06:23 »
SKTools jest już kompatybilne z WM5, co można sprawdzić na stronie: http://s-k-tools.com/

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 30, 2006, 19:49:28 »
Zgadza się - cenne uwaga.
Pozdr

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2006, 22:48:08 »
Właśnie testuję trial SKTools.
Backup dla WM5 jest praktycznie bezużyteczny. :cry:
Do backupu pozostaje w takim razie tylko Sunnysoft, który na WM5 działa bezbłędnie.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2006, 23:21:35 »
Cytat: "Dicku"
Właśnie testuję trial SKTools.
Backup dla WM5 jest praktycznie bezużyteczny. :cry:
Do backupu pozostaje w takim razie tylko Sunnysoft, który na WM5 działa bezbłędnie.

Dlaczego uważasz, że backup na SKT jest bezużyteczny??
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2006, 09:43:33 »
Dlaczego uważasz, że backup na SKT jest bezużyteczny??

Myślę, że najlepiej jest zapuścić  trial SKT na WM5 potem spróbować zrobić backup a dalej poczytać komunikaty.
Przynajmniej ja tak zrobiłem.
Pozdr

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2006, 09:52:50 »
Zrobiłem właśnie tak jak napisałeś. Zapuśicłem SKTools i to wcale nie najnowszą wersję, zrobilem backup całego systemu i po pewnym czasie otrzymałem komunikat o poprawnym zakończeniu procesu.

Stąd moje zdziwienie.

Zwłaszcza, że wersja to 2.1.146
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Dicku

• *
  • 94
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 31, 2006, 13:32:41 »
SKTools2.3.24.0: Backup-Complete system-Sorry, for WindowsMobile2005 this option temporary disabled!
To tylko przykład: przy próbie backupu  np. baz danych jest jeszcze lepsze ostrzeżenie.
Natomoast bez problemu: backup Registry i Files.
Tyle moich obserwacji;
sprzęt Asus MyPal A636 WM5
Pozdr