Słuchanie mp3 z użyciem mapy gps

• 12 Odpowiedzi
  • 1004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« dnia: Maj 14, 2006, 21:47:23 »
Witam
Jestm początkujący w dziedzinie gps jak i nie używałem nigdy żadnych pocketów palmów czy innych smartfonów itd.
Zamierzam kupić pocketa z gps do pilotażu w samochodzie (w połączeniu z mapą oczywiście). Tak sobie wymyśliłem że mógłbym go użyć równierz do odtwarzania mp3 (w celu uprzyjemnienia podróży). Użwając komputer wiem że można otworzyć kilka aplikacji i nie ma z tym problemu (np. słucham winampa i przeglądam internet lub coś piszę w exelu itp.)
Czy da się w pocketGPS zainicjować sytuację "używam mapy i jednocześnie słucham muzyki mp3?
Apropos wymyśliłem że podłącze sobie komputerek do radia samochodowego (niestety fabryczne radio nie posiada mp3) poprzez wyjście słuchawkowe.
Może ktoś ma jakiś inny sposób.
Pozdrawiam.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2006, 21:50:16 »
można tak zrobić ale jeśli chcesz korzystać z komunikatów głosowych w nawigacji (np. w AM), będą sie one "nakładały" na mp3 i efekt może być nie ciekawy...

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2006, 21:55:01 »
a propos podlonczenia pda jako odtwarzacza mp3 do radia samochodowego mzona wykjorzystac "transmitery fm" wszelkiem masci dostepne na rynku- chyba jest juz tego sporo i w roznych cenach, ale nie wiem jak z dzialaniem...
pozdr...

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2006, 21:55:02 »
Pockety w gruncie rzeczy sa to komputery. Wiec nie ma problemu z uzywaniem kilku progoramow naraz. Uruchamiasz poprostu mapę, a w tle ustawiasz jakis program do odtwarzania (Windows Media Playera czy nawet "Winamp-a").

Ipaqa moze podlaczyc na kilka sposobow. Mozesz kupic specjalna kasetę (jesli masz radio na kasety w samochodzie oczywiscie) ktora wsadzasz do radia a kabelek z niej wystajacy podlaczasz do jakiegokolwiek zrodla dzwieku (np ipaqa). ALbo kupic specjalny adapter ktory sygnal z zrodla dzwieku zamieni na fale radiowe (wystarczy potem tylko w radiu wyszukac odpowiednia czestotliowsc). Ewentualnie jesli masz wzmiacniacz samochodowy to podlaczyc ipaqa bezposrednio to niego. Znajdzie sie pewnie wiele innych mozliwosci ale wszystko zalezy od tego jaki masz sprzet i ile chcesz na to wydac.

W kazdym razie proponuje poczytac forum bo te tematu juz sie przewijaly. Wystarczy troche wysilku.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2006, 22:01:55 »
Dzięki
Wiem że trzeba "najpierw poszukać" i "włożyć trochę wysiłku" ale siedzę już na tym forum od ładnych paru godzin i żeby się wszystkiego dowiedzieć szukając samemu chyba bym usechł przy klawiaturze, także prosze o wyrozumiałość. Sporo się już dowiedziałem z tego forum i dzięki Wam oczywiście za co serdecznie dziękuję :)
Pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2006, 22:03:08 »
Co do wpuszczenia dzwieku do radia to jest wiele sposobow w zależności od stosowanego radia;
1. wejscie liniowe -często określane CD ba jasne
2. przetwornik  kaseta do magnetofonu( koszt ok 17zł)
3. nadajnik FM ( koszt okolo 50 zł)
4. bluetooth ( na razie niewiele odbiorników) i nie wszystkie PDA
potrzebna zgoda

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 15, 2006, 10:13:00 »
Nie napisales jakie masz urzadzenie - kazde PPC obsluguje multitasking (32 procesy afair) niestety nie kazda mapa pozwala na prace odtwarzacza MP3 w tle. U mnie przy ponad 30 MB wolnych AM nie chce dzialac z TMPC :( Jak wlacze MP3 to AM sie wylacza i vice versa. Z przetestowanych odtwarzaczy najlepiej w tle radzil sobie Pocket Music Player choc i Mort Player nie byl taki najgorszy (jest darmowy). Dosc frustrujace w praktyce jest ustawienie (a raczej jego brak) glosnosci komunikatow glosowych w AM (jej wpoldzialanie z systmowym suwakiem to nieporozumienie) - sa za glosne i zeby komfortowo sluchac audiobooka trzeba go podglosnic na maxa w eualizerze programu. Muzyki za bardzo podglasniac sie nie da bo skutkuje to pogorszeniem jakosci dzwieku. Dobrze jak jeszcze jedziesz w trase to AM nie gada zbyt czesto ale w miescie niezbyt to wszystko chce dzialac. Niestety AM nie ma ani regulacji glosnosci komunikatow ani mozliwosci konfiguracji czestotliwosci ich wystepowania wiec nie jest to najlepszy program do wpoldzialania z MP3 i lepiej sobie jednak puscic muzyke z radia samochodowego. To co pisze dotyczy AM - inne programy pewnie nie maja takich przypadlosci (ostatnio sprawdzalem iGO i dziala swietnie).

PS. Z przyczyn technicznych nie upgrade'owalem jeszcze AM do najnowszej. Nowe wersje na pewno beda oferowaly wiecej ustawien i sprawniejsze dzialanie.

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 15, 2006, 13:19:53 »
Niestety podtym wzgledem AM sie nie zmienilo dalej nie mozna wyciszyc komunikatów głosowych (chyba ze cos przeoczylem). Dlatego jak wspomnial jarekt z AM takie cos nie ma wiekszego sensu (szczegolnie w miescie). Natomiast jak podlaczysz ipaqa pod radio to znowu i z radia nie bedziesz mogl sluchac muzyki. Dlatego w takim przypadku najlepiej jest kupic sobie dobry uchwyt do pda (np taki z wmontowanym dodatkowym glosnikiem ) . Wtedy AM gada przez ten glosnik a my sobie normalnie sluchamy radyjka.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 15, 2006, 13:22:55 »
karpiu
można wyłączyć komunikaty głosowe w AM, a ustawienia głośności - zalednie średnia lub duża

*

Offline ST6

• **
  • 203
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 15, 2006, 13:25:05 »
Jak to nie ma? Od dawna ma wylaczenie komunikatow glosowych, więc nie wiem o co Ci chodzi.
Poza tym ja używałem tego tak, że MP3 leci w tle a AM gada kiedy tam musi - dźwięk AM nakłada się na MP3, więc cały czas mam muzę a do tego nawigację. W czym problem?

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2006, 16:28:30 »
Cytat: "ST6"
Jak to nie ma? Od dawna ma wylaczenie komunikatow glosowych, więc nie wiem o co Ci chodzi.
Poza tym ja używałem tego tak, że MP3 leci w tle a AM gada kiedy tam musi - dźwięk AM nakłada się na MP3, więc cały czas mam muzę a do tego nawigację. W czym problem?

W tym ze AM jest za glosna. Ja slucham muzyki glosno i jak mi sie jadzia odezwie to bembenki rozrywa. Pseudo glosnosc w AM to po prostu mozliwosc przestawienia systemowego suwaka wraz ze startem AM - jaka jest niby uzytecznosc sciszenia AM skoro od razu i w identycznym stopniu sciszaja sie MP3? Ja rozumiem ze producenci AM celowo podkrecili glosnosc w plikach z glosem Jadzi (jesli mamy PDA nie podpiete pod zaden wzmacniacz jest to bezcenna funkcjonalnosc) niestety nie ma mozliwosci zeby komunikaty glosowe sciszyc. Oczywiscie istnieje mozliwosc podkrecenia glosu w programie w ktorym sluchasz muzyki niestety znacznie pogarsza sie wtedy jakosc dzwieku wiec to tez sie mija z celem.

Reasumujac AM nie ma zadnej kontroli glosnosci (sciszyc calego pocketa mozna sobie suwakiem) a celowo glosna Jadzia bardzo skutecznie zaglusza MP3.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to przekodowanie plikow z glosem Jadzi i lekkie jej sciszenie. Jak kiedys bedzie mi sie nudzilo zrobie cos takiego. Oczywiscie nie rozwiazauje to problemu pamieciozernosci AM - ja zanim wlacze MP3 i AM odpalam NoPluginsToday (program wylaczajacy pluginy w Today hurtem) oraz wylaczam Wisbara. Potem reset i jakos to wszystko chodzi (jak ktos zadzwoni AM sie oczywiscie wylacza i trzeba wszystko od nowa :P).

PS. Wylaczenie komunikatow glosowych w AM jest bez sensu. Uzytecznosc  nawigacji ktora trzeba obserwowac na ekranie PDA odrywajac wzrok od jezdni jest IMHO niewielka.

*

Offline ST6

• **
  • 203
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 15, 2006, 19:54:04 »
Cytat: "jarekt"
W tym ze AM jest za glosna.
A może to MP3 masz nagrane za cicho? Ja nie miałem takich problemów.

Ja slucham muzyki glosno i jak mi sie jadzia odezwie to bembenki rozrywa. Pseudo glosnosc w AM to po prostu mozliwosc przestawienia systemowego suwaka wraz ze startem AM - jaka jest niby uzytecznosc sciszenia AM skoro od razu i w identycznym stopniu sciszaja sie MP3?
Rozumiem, że mówisz o Menu->Ustawienia->Głośność?
Jak mówiłem - dla mnie było ok.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to przekodowanie plikow z glosem Jadzi i lekkie jej sciszenie.
Niestety Jadzia nie jest w otwartych plikach tylko gdzies to jest zaszyte :?

A przy okazji - czy jest możliwe wyłączenie głosu Jadzi ale pozostawienie ostrzeżeń? Wiem, można niewyznaczać trasy, to nie będzie Jadzi, ale ja chciałbym mieć trasę, żeby znać ETA i od czasu do czasu na nią zerknąć, ale żeby sama mi nie gadała.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 16, 2006, 11:34:37 »
Nie napisales jakie masz urzadzenie - kazde PPC obsluguje multitasking (32 procesy afair) niestety nie kazda mapa pozwala na prace odtwarzacza MP3 w tle. U mnie przy ponad 30 MB wolnych AM nie chce dzialac z TMPC :( Jak wlacze MP3 to AM sie wylacza i vice versa. Z przetestowanych odtwarzaczy najlepiej w tle radzil sobie Pocket Music Player choc i Mort Player nie byl taki najgorszy (jest darmowy). Dosc frustrujace w praktyce jest ustawienie (a raczej jego brak) glosnosci komunikatow glosowych w AM (jej wpoldzialanie z systmowym suwakiem to nieporozumienie) - sa za glosne i zeby komfortowo sluchac audiobooka trzeba go podglosnic na maxa w eualizerze programu. Muzyki za bardzo podglasniac sie nie da bo skutkuje to pogorszeniem jakosci dzwieku. Dobrze jak jeszcze jedziesz w trase to AM nie gada zbyt czesto ale w miescie niezbyt to wszystko chce dzialac. Niestety AM nie ma ani regulacji glosnosci komunikatow ani mozliwosci konfiguracji czestotliwosci ich wystepowania wiec nie jest to najlepszy program do wpoldzialania z MP3 i lepiej sobie jednak puscic muzyke z radia samochodowego. To co pisze dotyczy AM - inne programy pewnie nie maja takich przypadlosci (ostatnio sprawdzalem iGO i dziala swietnie).

PS. Z przyczyn technicznych nie upgrade'owalem jeszcze AM do najnowszej. Nowe wersje na pewno beda oferowaly wiecej ustawien i sprawniejsze dzialanie.

No właśnie sęk w tym że dopiero zastanawiam się nad wyborem urządzenia. W grę wchodzi w sumie tylko "I-Mate PDA N" i "ASUS 636".
Skłaniam się do I-mate'a bo zależy mi na wielkości (raczej maleńkości). Co do mapy to chyba już klamka zapadła, i-Go mianowicie (Eastern Europe 2006). Nie wiedziałem że wybór będzie aż tak trudny :( Jakby Mio A701 miał WiFi to odżałowałbym dodatkowe 800zł ;) no ale nie ma więc zostane przy starym telefonie
Pozdrawiam