• 20 Odpowiedzi
  • 2620 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy istnieje program Skype w wersji na Qtek-a 2060 ( MDA II ) na Windows Mobile 2003???
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!!!!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2005, 13:22:18 »
Skype'a mozesz zainstalowac na MDA II, tylko jesli nie masz karty WiFi to nie ma za bardzo po co go tam wrzucac. Przez zwykly GPRS nie pojda polaczenia glosowe.

Tutaj jest beta:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10479

Tutaj stabilna ale starsza wersja:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10768

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2005, 20:55:38 »
A czy polaczenia beda mozliwe przez Gprs/EDGE ? Zamierzam wykupic iplusa jako usluge dodana do abonamentu.  

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2005, 21:10:11 »
Nie testowalem jeszcze Skype przez EDGE - jest szansa ze jakos to bedzie dzialac, ale pamietaj ze nie wszedzie jest zasieg EDGE. Natomiast przez GPRS nie bedzie to dzialac

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2005, 19:54:49 »
Zawsze możesz używać do pisania na Skype :), a jeżeli chodzi o EDGE to chyba Orange ma największe pokrycie.
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2005, 21:39:39 »
ja rozmawialem przez skype laptopem podlaczonym do IPLUS przez GPRS i mozna bylo sie dogadac...chociaz byly opoznienia a momentami przerywalo..

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2005, 23:07:37 »
Tu chyba takze chodzi o te kwestie ze palmtopowy skype dziala TYLKO przez wifi, chyba ze sie myle...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2005, 02:57:03 »
Cytat: voydd
Tu chyba takze chodzi o te kwestie ze palmtopowy skype dziala TYLKO przez wifi, chyba ze sie myle...
mylisz sie...

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2005, 06:43:40 »
tu chodzi tylko o prędkość  łącza

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2005, 12:31:39 »
Cytat: pipeman
tu chodzi tylko o prędkość  łącza
Nie ma żadnych blokad (też tak myślałem). Chodzi o to, że każdy rozmówca ciągnie na sobie też transmisje innych ludzi i innych rozmów.
Dokładniej z moich badań wynika, że Skype chodzi OK jak ma do dyspozycji 8-10 kilo bajtów na sekundę. Co ciekawe na GPRS zwykle da się słuchać rozmówcy (downlink 5kB/s) ale ze zrozumieniem mnie są problemy (uplink do 2kB/s). Na pewno nie da się dogadać GPRS<->GPRS. Z edge jescze nie próowałem - nie miałem okazji. Problem jest jednak inny - GPRS i EDGE "gwanratują" pingi na poziomie 1s - trzeba mieć duuużo samozaparcia, żeby tak gadać. Czekamy na 3G - wtedy zacznie się blokowanie paietów skype'a albo wymyślą coś innego.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2006, 18:27:05 »
A właściwie to jakie trzeba spełnić wymagania, żeby swobodnie rozmawiać przez skype?

Mam hw6515 z zainstalowanym programem. ipaq podłączony jest do kompa kablem i dzwonię do kogoś. Ktoś odbiera i słyszę go, lecz on mnie nie. Acha i włącza mi sie od razu na głośnomówiąco.

Proszę o wyrozumiałość.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2006, 19:14:29 »
Ale jakie masz łącze ja na neo 512 niemam żadnych problemów. :D

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2006, 19:21:33 »
To zdaje się nie jest problem. Czy moze trzeba coś zmienić gdzieś w ustawieniach no i jak to jest, że włącza mi się na głośomówiąco?

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2006, 19:35:17 »
Mam zainstalowana najnowsza wersje beta, rozmowy SkypeOut chodza w 50% bez problemu, ale jak zapodam Skype <--> Skype to mnie slychac OK, a glos z drugiej strony dochodzi w sladowych ilosciach. Czy ktos jeszcze mial tak samo?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 11, 2006, 21:47:06 »
Cytat: "slimaczysko"
A właściwie to jakie trzeba spełnić wymagania, żeby swobodnie rozmawiać przez skype?

Na HP2210 + karta Wlan Dlink i laczu chello 1 Mb idzie rewelacyjnie. Dotyczy to rozmow via net.
W kazdym razie jest na pewno lepiej niz typowe polaczenie komorkowe.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 11, 2006, 21:48:08 »

Na HP2210 + karta Wlan Dlink i laczu chello 1 Mb idzie rewelacyjnie. Dotyczy to rozmow via net.
W kazdym razie jest na pewno lepiej niz typowe polaczenie komorkowe.

*

Offline ppardala

• *
  • 63
  • Sprzęt: LEO ♠Duttys™ HD2 V22♠
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 11, 2006, 23:08:28 »
To zdaje się nie jest problem. Czy moze trzeba coś zmienić gdzieś w ustawieniach no i jak to jest, że włącza mi się na głośomówiąco?

Dołączę się do rozmowy w sprawie powyżej. Czy istnieje możliwość wyłączenia głośnomówiącego podczas rozmowy przez skype? Szukam i szukam, ale nic nie wpada mi pod rękę ;(
Proszę o informację jak to zmienić ...
----------------------------------------
pozdrawiam,
Paweł

*

Offline youraa

• **
  • 131
  • Sprzęt: Vario, Kaiser, 8gb Sandisk, [Apr 09] Dutty's Official WM6.1 5.2.19209
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 13, 2006, 20:58:03 »
Dolaczam sie do pytania :)
Dzisiaj po raz pierwszy uruchomilem skype i wszystko pieknie gdyby nie wlaczal sie zestaw glosnomowiacy. Na chlopski rozum rozwiazaniem bylby pewnie sluchawki, ale tego nie przetestowalem i duzo wygodniej byloby rozmawiac jednak przez glosnik rozmow, w ustawieniach skype nie doszukalem sie mozliwosci zmiany.
Pozdrawiam

p.s. Nie wiem czy nie pokusze sie o zalozenie nowego tematu w tej sprawie

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2006, 09:18:44 »
Witam.
 Moje trzy grosze w sprawie, ale na wstępie warunki w jakich testowałem. Mam 3G działające w Warszawie, kupiłem UMTS-a z kartą PCMCIA w ORANGE. SKYPE via 3G działał super, czyściutko i bez problemów w obie strony, ale wymyśliłem sobie, że za kaskę którą dostanę na Allegro za kartę PCMCIA mogę kupić Nokię 6630. Będzie z laptopem i Acerem n50p poprzez sinozębego działała jako modem. Teoretycznie sinozęby nie powinien zwalniać transmisji, teoretycznie bo w tej chwili mam gorzej.
1)   Laptop połączony z Nokią(modem) pozwala czasami pogadać przez SKYPE-a
2)   Przez Acera nie udało mi się już ta sztuka.
To znaczy z Acera miałem połączenie coś tam nawet słyszałem, było to zrozumiałe ale brzmiało jakbym rozmawiał z blaszanej puszki. Z drugiej strony (rozmówca to mi powiedział) było podobnie, dość męcząco by prowadzić rozmowę, tak bardziej sztuka dla sztuki.

Gdy tu czytam opinie , że ktoś gadał SKYPE-m przez GPRS to zastanawiam się czy nie poniosła tego kogoś fantazja, jest oczywiście opcja, że moje połączenie odbywało się w jakiś bardzo niekorzystnych okolicznościach. Trudno mi również z tego samego powodu wyobrazić sobie rozmowę via EDGE, UMTS ma teoretycznie prędkość aż za dużą,  teoretycznie już GPRS ma max prędkość która powinna wystarczyć do rozmowy ale to wszystko jest w sferze teorii. Sieci komórkowe mają priorytet dla rozmów głosowych przed transmisją danych i zawsze zwolnią tą ostatnią, gdy ktoś będzie chciał po prostu zadzwonić.
Czytałem że ktoś z nas testował SKYPE-aprzez  UMTS-a w Lublinie, dokładnie w takiej konfiguracji jak moja (Nokia 6630+PDA) komentarze były dość pozytywne, może więc wszystko zależy od tego na ile pozwala operator lub ograniczenia sieci w danym miejscu. W Lublinie zaraz po uruchomieniu sieci UMTS było mało użytkowników rozmów w tym czwartym zakresie i dla tego test wyszedł w miarę pozytywnie, tak mi się wydaje.
Przez WiFi w hotspot na BP rozmawiałem przez SKYPE-a i było ładnie i czysto, ale cicho, inne rodzaje połączeń opisałem powyżej. Może z czasem przepustowość sieci UMTS zwiększy się i będzie lepiej. Grzegorz
p.s.: jako modem do transmisji danych jest bardzo dobrze, tak w laptopie jak i w Acerku.G K.
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 16, 2006, 13:38:52 »
Trudno mi również z tego samego powodu wyobrazić sobie rozmowę via EDGE, UMTS ma teoretycznie prędkość aż za dużą, teoretycznie już GPRS ma max prędkość która powinna wystarczyć do rozmowy ale to wszystko jest w sferze teorii. Sieci komórkowe mają priorytet dla rozmów głosowych przed transmisją danych i zawsze zwolnią tą ostatnią, gdy ktoś będzie chciał po prostu zadzwonić.

to jest jedna sprawa, druga sprawa jest to ze pingi  sa a duze...i moze byc  2mbit i pingi beda przeszkadzac... ja rozmawialem kiedys przez edge i pierwsze pare zdan szlo normalnie zamienic. gorzej trocho mnie slyszeli po tamtej stronie. natomiast w miare jak rozmowa trwala, opoznienie w dotarciu glosu bylo coraz wieksze i po niecalej minucie trzeba bylo czekac juz ZA DLUGO zeby szlo rozmawiac.

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 12, 2006, 16:16:26 »
Witam.
Odnośnie mojego tekstu powyżej:
Spróbowałem połączyć swoją Nokię6630 z laptopem nie sinozębym ale kabelkiem który dostarczył z telefonem producent i Viktoria. SKYPE chodzi pięknie i czysto, czyli mobilny SKYPE jest do zrobienia. Mam na myśli taki nie zależny od dość rzadkich lub płatnych HotSpot-ów. Szkoda ,że mój Acer przez hosta nie widzi tej Nokii( pewnie jeszcze doszedł by problem z jakimiś sterownikami), ale i tak jestem zadowolony. Zastanawiałem się całkiem na poważnie czy nie kupić z powrotem PCMCIA , ale aktualnie nie mam już takiej potrzeby. Grzegorz
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore