Skrót do konkretnego połączenia internetowego

• 19 Odpowiedzi
  • 2150 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Skrót do konkretnego połączenia internetowego
« dnia: Luty 17, 2008, 23:36:13 »
Czy ktoś wie czy da się, a jeśli tak to jak można utworzyć skrót do nawiązania konkretnego połączenia internetowego GPRS (np. o nazwie "mojepolaczenie")?

Skrót 8#"ctlpnl"cplmain.cpl,19,0?shellres.dll,-13953 przenosi jedynie do Connections, a stamtąd trzeba jeszcze wybrać "Manage existing connections" i następnie wybrać któreś z nazwanych połączeń - no kurcze przydługawe to trochę... Może dałoby się jakoś krócej nawiązać połączenie? Może wystarczy gdzieś coś dopisać w wymienionym skrócie?

Używam coprawda SPB GPRS Monitor i umożliwia on nawiązywanie połączenia z poziomu "dymka", ale często (np. po softresecie) przycisk "Połącz" znajdujący się na dymku nie działa i pomaga jedynie przejście przez Connections jak wyżej.

Jak w ogóle radzicie sobie z minimalnietapnięciopotrzebnym nawiązywaniem połączenia GPRS?
Z góry dzięki za jakąś podpowiedź.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Odp: Skrót do konkretnego połączenia internetowego
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2008, 23:58:08 »
Ja w IE podalem strone glowna google.pl, czyli klikam w skrot IE na todayu i laczy mnie z netem.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2008, 00:02:29 »
No tak, z IE nie ma problemu.

Chodzi mi raczej o sytuacje, gdy chcę uzyskać połączenie, ale niekoniecznie do wykorzystania przez przeglądarkę tylko przez inne programy (np takie, które nie potrafią zrobić tego samodzielnie, powiedzmy MobileGG albo jakaś pogodynka). Czyli chciałbym połączyć się do sesji GPRS i sobie w niej tkwić... :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2008, 01:15:16 »
MobileGadu bez problemu rozpoczyna sesje gprs (od wersji 2.x) :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2008, 01:17:59 »
To był tylko przykład z mobileGG - strzelałem z pamięci :)  Uff... dobra, zapomnijmy o przykładzie programu, czy da się jakoś stworzyć taki skrót?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2008, 14:06:10 »
MobileGadu bez problemu rozpoczyna sesje gprs (od wersji 2.x) :)
Równie szybko rozłącza bez problemu... a pakiety lecą i lecą....
ISTQB Certified Tester

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2008, 14:08:56 »
Hehe , dokładnie. :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2008, 17:14:46 »
Czy ktoś wie czy da się, a jeśli tak to jak można utworzyć skrót do nawiązania konkretnego połączenia internetowego GPRS (np. o nazwie "mojepolaczenie")?

Lutek
Przypominam, ze o tym rozmawialismy a nie o rozlaczaniu wiec podalem konkretna informacje odnosnie MG.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2008, 17:20:31 »
Alez nikt nie zglasza zadnych pretensji :)  Po prostu odbieglismy sobie troche na chwilke od tematu :)

No wlasnie... tematu... nadal niestety nie udalo sie ustalic czy da sie utworzyc skrot o jaki mi chodzi...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2008, 22:31:21 »
Jest możliwość stworzenia skrótu, ale to nie takiego normalnego, tylko w folderze systemowym Connections. Jest taki mini świetny programik wyciągnięty z Windowsa CE i pokazuje wszystkie połączenia w postaci ikonek. Działa na takiej samej zasadzie jak "Połączenia sieciowe" w Windows XP.
Wrzucić tutaj, czy takie rozwiązanie nie wchodzi w grę?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 20, 2008, 23:02:09 »
Wydaje mi się, że to mogłoby być właśnie to o co mi chodzi! Jeśli więc mógłbym prosić o coś takiego to bardzo chętnie wypróbuję.

*

Offline Meaven

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Athena, Eten M700, Touch HD!!!
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2008, 23:09:26 »
Polecam:
http://vijay555.com/?Releases:VJVolubilis

Najmniejszy i chyba zarazem najbardziej rozbudowany programik do kontroli różnych funkcji telefonu.
Sam z niego korzystam. Wystarczy stworzyć skrót z odpowiednim parametrem i można go umieścić dosłownie wszędzie, od menu start począwszy na wszelkiego rodzaju pluginach typu SPB Pocket plus kończywszy.
"Bądź jak nieboszczyk - zachowuj zimną krew w kłopotliwym położeniu.."

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2008, 23:28:23 »
Ok, zainstalowałem ten programik VJVolubilis, utworzyłem skróty do On, Off i Toggle (w "normalnych" warunkach sprawdziłem i działają  :ok:) i zobaczymy jak sobie poradzi w trudniejszym teście. Muszę tylko poczekać na sytuację, w której np. dymek GPRS Monitora nie będzie w stanie włączyć połączenia.

Póki co - dzięki za cynk, w sumie już zapomniałem o tych VJowych miniprogramikach...

No i nie trzeba było długo czekać. Niestety programik sobie nie poradził. Dopiero przejście przez Connections pozwoliło uzyskać połączenie. A może da się jakoś wprowadzić jako parametr w command line nazwę połączenia? Maeven, znasz może ewentualną składnię? Bo w opisie nic autor o takiej możliwości nie napisał... :(

Jeśli się nie da, to cała nadzieja w programiku od kolegi Bat...
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 23:31:55 wysłana przez ..k..l..m..n.. »

*

Offline Meaven

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Athena, Eten M700, Touch HD!!!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 20, 2008, 23:42:45 »
Niestety. Ten programik działa jedynie dla wybranego połączenia.
Poza tym, niepotrzebnie stworzyłeś 3 skróty. Wystarczy samo "toggle". Tym skrótem możesz zarówno włączać jak i wyłączać.

Swoją drogą, mój M700 zachowywał się podobnie. Również po resecie nie dało się ustanowić połączenia.
Okazało się, że to SPB GPRS Monitor miesza i po tym jak go usunąłem, wszelkie problemy ustały. A VJJolubills ani razu mnie nie zawiódł.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 23:45:08 wysłana przez Meaven »
"Bądź jak nieboszczyk - zachowuj zimną krew w kłopotliwym położeniu.."

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2008, 23:51:03 »
Wiem wiem, stworzyłem wszystkie trzy tylko na potrzeby testów.

Problem w tym, że to "wybrane połączenie" - mimo że nazwane - tak jakby było nieokreślone w pewnych momentach z niewiadomego powodu i wtedy dany programik (ten czy też GPRS Monitor) ma problem z odpaleniem GPRS bo być może nie wie, które połączenie odpalić (nawet jeśli jest zdefiniowane tylko jedno (sic!)). Dlatego przydałoby się móc zaszyć gdzieś w skrócie nazwę wybranego połączenia - wtedy myślę, że zadziałałoby jak trzeba (w Connections trzeba wskazać konkretne połączenie i dać 'Connect' - nie ma więc problemu z rozpoznaniem o które połączenie nam chodzi i przypuszczam że tylko dzięki temu udaje się w ten sposób nawiązać to połączenie...)

Mimo wszystko dzięki za sugestie!

PS. GPRS Monitor wolę mieć aktywny - ratuje mnie on jak dotąd bardzo skutecznie przed niekontrolowanymi rachunkami ;)  (z sieci w PDA korzystam wyłącznie przez GPRS)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 23:53:09 wysłana przez ..k..l..m..n.. »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 21, 2008, 19:11:20 »

Programik w załączniku,
uwielbiam go :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 21, 2008, 23:10:06 »
Ok, wypróbowałem programik wrzucony przez kolegę Bat (dzięki!) i zauważyłem jakąś poprawę. "Jakąś" bo do pełni szczęścia muszę rozwiać pewną wątpliwość. A otóż i ona:

(Screen) 1. Normalnie objawem trwania połączenia GPRS do tej pory był u mnie widok ikonki G (lub E) nad wskaźnikiem zasięgu (nr 1 na screenie 1) i dodatkowo ikonka GPRS Monitora prezentująca trzy zdefiniowane "słupki" informacyjne (nr 2).

(Screen) 2. Połączenie GPRS mam zdefiniowane pod nazwą 'Internet My ISP' i jak widać powinno być ono realizowane przez GPRS.

(Screen) 3. Programik connmc nawiązał pomyślnie połączenie, jednak tu pojawiają się dziwne rzeczy: przy nawiązywaniu połączenia widać przez chwilę komunikat 'Dialing...' (?) a po uzyskaniu połączenia nie widać ani ikonki G/E, ani nie uaktywnia się ikonka GPRS Monitora jak w screenie 2 (jednak rzeczywiście połączenie jest nawiązane - dostępne jest np. przeglądanie stron w przeglądarce itp.)

(Screen) 4. Dodatkowo, po wejściu do ustawień mojego połączenia w connmc widzę dziwną rzecz: brak opcji 'Cellular (GPRS)' a dodatkowo dziwny wpis w miejscu 'Phone number'

I jeszcze jedna dziwna rzecz - gdy następnie zerkam na właściwości mojego połączenia w winmobile'owym 'Connections' moje połączenie nie jest już zdefiniowane jako 'Cellular (GPRS)' a jako 'Cellular' (sic!) - samo się przekonfigurowuje? :) Gdy jednak wyjdzie się z Connections i wejdzie jeszcze raz to znów jest opisane jako 'Cellular (GPRS)'... normalnie jakaś masakra :)

Pytanie jest więc następujące: czy na pewno połączenie realizowane jest poprzez GPRS?? Może zamiast GPRS "wdzwaniam się" w nie przez GSM, co raczej byłoby przeze mnie niepożądane... Na poparcie mojego przypuszczenia zaznaczam, że próba wybrania połączenia telefonicznego w trakcie połączenia za pomocą connmc zwróciła mi komunikat 'Nie można nawiązać połączenia - zakończ aktywną rozmowę i spróbuj ponownie'. W jaki więc sposób mogę się upewnić, że jestem (lub że nie jestem) w sesji GPRS?

Będę wdzięczny za info, bo już zaczynam się w tym gubić ;)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 22, 2008, 17:03:46 »
Ten programik jest dość stary, wydaje mi się, że nie jest przystosowany do połączeń GPRS, ale takie połączenie jest uzyskiwane - zamiast numeru telefonu jest podana komenda nawiązująca połączenie GPRS wg konfiguracji operatora, więc wszystko moim zdaniem jest OK :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2008, 17:08:06 »
Uff... to chciałem usłyszeć ;)  Oczywiście przyobserwuję jeszcze dodatkowo cóż tam ciekawego pojawi się na moim rachunku po zakończeniu miesiąca ;)

Dzięki!

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 04, 2008, 15:03:28 »
(...) Connections, a stamtąd trzeba jeszcze wybrać "Manage existing connections" i następnie wybrać któreś z nazwanych połączeń - no kurcze przydługawe to trochę... Może dałoby się jakoś krócej nawiązać połączenie? (...)

Znalazłem jeszcze jedną alternatywę do opisanych powyżej - połączenie nawiązywane jest zaledwie jednym kliknięciem.  :ok:

W tym celu wystarczy posłużyć się darmowym programikiem Vito MacroRecoder, następnie nagrać powyższą sekwencję kliknięć i umieścić skrót do tak nagranego makra na ekranie Today.