Skasowałem dwa pliki systemowe! Pomocy!

• 17 Odpowiedzi
  • 1839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mev

• 10
« dnia: Lipiec 25, 2006, 01:05:34 »
Witam,
Posiadam urządenie Olympia Traveller 550 i przez przypadek skasowałem przez ActiveSync dwa pliki systemowe odpowiadające za wyświetlanie menu.

System operacyjny to WinCE .Net 4.2, ale on wg. mnie działa...

Urządzenie zatrzymuje się na ekranie powitalnym i stoi w tym miejscu cały czas, a owe menu się nie ładuje... próbowałem hard-reset i nic, przywraca tylko pliki w folderze "windows", a folder "Flash Disk" z którego sksowałem te pliki cały czas jest taki jak był...

Może ma ktoś jakiś pomysł jak te pliki przywrócić? Albo ktoś ma podobne urządzenie i szło by je podmienić?

Oto screen "reszty" tego folderu (tutaj w głównym powinny być jeszcze dwa pliki):

http://mev.pl/tmp/pliki_gps.gif

W pliku version.txt jest informacja :"DESTINATOR     Ver 1.10"

Proszę o pomoc! :(

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2006, 10:08:54 »
hard reset

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2006, 10:16:55 »
Przeciez kolega napisal, ze hard reset nie pomogl. Kiedy mialem DOT320 z systemem Windows CE 4.20 mialem podobny problem. Niestety chyba pozostaje Ci tylko odnalezienie romu do swojego urzadzenia i wgranie go przez jakis tryb serwisowy... W kazdym razie czeka Cie duzo googlowania.

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2006, 10:42:16 »
Tak teraz myślę, że inną możliwością naprawy tego było by zmuszenie systemu do podniesienia się na standardowym pulpicie windowsa CE, ale wczoraj próbowałem to co było opisane do bodajże Medionów (podmiana DLL, itp.) i nic z tego...

Naprawdę nie ma jakiegoś sposobu, aby ominąć ładowanie tego standardowego menu? Bo w tym jest wg. mnie cały problem...

On podnosi się na tyle że widzę go przez Active Sync i mogę dowolnie grzebać w jego plikach, poprostu się nie włącza to główne menu, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale za jego wyświetlanie odpowiada właśnie ten cały DESTINATOR Ver 1.10.

Nad google siedziałem od 22 do 6 rano i nie znalazłem nic co by mi mogło pomóc :(

A i jeszcze jedno, abyśmy się dobrze zrozumieli, czy ten hard-reset to jest naciśnięcie przycisku z boku obudowy i wtedy on przywraca domyślne ustawienia i domyślny folder "Windows, program files, itp." - czy to można uznać za ten twardy-reset? Ja jestem zielony w te klocki, a może to co ja robiłem (właśnie z tym przywróceniem folderu np. windows) to nie jest twardy-reset...

Ten rom, to musi być konkretnie pod ten model? Nie da się ściągnać od "czegoś podbnego" rozpakować na PC i wgrać tylko te dwa brakujące mi pliki? Nie kojarzycie co może mieć podobnąć strukturę folderów do tego co pokazałem na screenie?

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2006, 11:19:20 »
ten z nboku obudowy to "soft reset", zobacz czy z tyłu obudowy nie masz przelacznika ON/OFF, u mnie to on jest odpowiedzialny za hard reset, jesli chcesz zrobic 100% hard reset to wyjmij baterie na kilkanascie sekund... jesli masz bateryjke podtrzymujaca tez wyjmij, i to bedzie hard reset

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2006, 11:23:01 »
Ale to po tym soft-resecie folder windows i te wszystkie pozostałe wracają do ustawień domyślnych? Tylko folder "Flash disk" zostaje taki jak go zrobiłem...

Nie mam nic innego tutaj, bateria jest w środku prawdopodobnie, nie wiem czy nie wlutowana jakoś w płytkę, mam go rozbierac? Czy zostawić włączonego i poczekać, aż bateira sama padnie?

Squeeker,

Het Os, Drivers en registry hives staan op de (EE)Prom deze worden gedeeltelijk naar ram verplaats tijdens een coldboot (Harde Reset).

Vandaar dat je rustig veranderingen kunt aanbrengen in de registry (met bijvoorbeeld Registry Workshop) en bestanden in bijv. de directory's
"Deze Computer\Mobiel Apparaat\Windows\Opstarten\" en
"Deze Computer\Mobiel Apparaat\Windows\Bureaublad\".
Als je het automatisch opstarten van het programma DnFls verhinderd door het weg te halen start ook het standaard menu van de Olympia niet op. Je krijgt dan een standaard desktop of eventueel een ander programma dat je automatisch laat opstarten door het (of een shortcut)
in de Opstarten directory te plaatsen. Je kunt bijv Windows Explorer ook in de Bureaublad dir zetten, deze start dan niet automatisch op, maar staat als icoon op je desktop. Om de veranderingen te activeren moet je dan een softreset uitvoeren. Een hardreset maakt alle veranderingen ongedaan.

De destinator software (Bij de Olympia alleen de menu structuur + bijbehorende prgramma's "Music", "Movie", enz.) staan op het interne nandflash geheugen. Als je deze vermeubeld zijn de veranderingen definitief, ook na een harde reset. Dus eerst even een backupje maken!!

Tenslotte de navigatie software staat op de SD-Card in de directory MobileNavigator en heet MobileNavigator.exe. Als je hier een ander progy neerzet en het de naam MobileNavigator.exe geeft, start dit dus op als je in het menu op NAVI drukt. Ook deze wijziging is permanent en blijft na een harde reset behouden, maar deze software kun je altijd via de CD van de Olympia restoren.

Tylko ja nie mam pojęcia co to znaczy...

*

Offline ell

• 778
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2006, 13:40:14 »
A instrukcje obslugi do tego masz? Warto przeczytac, na pewno jest w niej napisane jak wykonac hard reset (twardy reset bo byc moze jest tam napisane po polsku). Jesli nie masz instrukcji to poszukaj jej w internecie. Wtedy bedziesz mial pewnosc jaki reset wykonales. Masz duze szczescie, ze dziala jeszcze polaczenie z ActiveSync. Mozesz po prostu popytac na jakims zachodnim lub innym forum uzytkownikow tego sprzetu aby udostepnili Ci te dwa pliki i wgrac je spowrotem do swojego PDA.
Troche offtopic, jak sie nie wie co sie robi i chce sie skasowac jakies pliki to ZAWSZE trzeba robic backup ;-) Jaki by nie byl, zawsze moze okazac sie przydatny.

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2006, 14:51:43 »
No właśnie w instrukcji obsługi nie ma nic na temat resetu :(

Najgorsze, że znalazłem forum użytowników takich olimpii - tylko, że jest po holendersku :/ Muszę iść wieczorem do znajomego, aby mi przetłumaczył kilka postów z tego forum [tam jest pisane o hard-reset - przykład: to co napisałem jako cytat wyżej]...

Może się uda...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 25, 2006, 14:55:58 »
Mev
niestety ell ma rację, w tym tekście po holendersku który wkleiłeś też jest napisane że przed jakimkolwiek grzebaniem w owej pamięci Flash należy wykonać backup bo plików stamtąd hard reset nie przywróci (przywróci do ustawień fabrycznych jedynie system, sterowniki oraz rejestry). Więc najprawdopodobniej dobrze wykonywałeś hard reset, tylko że to nie jest metoda na Twój kłopot.
piszą tam coś jeszcze o programiku DnFls, masz coś takiego?

aha a destinator nie ma chyba nic wspólnego z tym menu, to jest soft do nawigacji który jest automatycznie uruchamiany z menu NAVI. Nawet piszą w tym tekście że jak chcesz żeby się w ten sposób uruchamiał jakiś inny progs to wystarczy go wrzucić na karte SD do katalogu MobileNavigator i nazwać go MobileNavigator.exe. I że tej zmiany też hard reset nie odkręci, ale oryginalny soft jest na dołączonej płycie CD.

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2006, 14:58:48 »
Tak, mam to tak jak jest napisane, ale co z tym programem? Ja nie mam całego menu więc nie mogę do niczego wejść...

Tutaj jest cały temat na tym holenderskim forum: http://www.babbelplein.nl/olympia_traveller/viewtopic.php?t=38&highlight=hard+reset

Może się Wam coś wpadnie w oko tutaj...

killcabbie - A może mógłbyś mi po holendersku napisać jakiś prosty post z prośbą o przesłanie kopii tych dwóch plików odpowiadających za wyświetlanie menu z folderu /Flash disk łącznie ze screenem: http://www.mev.pl/tmp/pliki_gps.gif - łatwiej zobaczyć czego tutaj brakuje (dwa pliki w głównym folderze).

Dał byś radę czy raczej nie czujesz się na siłach?

Mój mail: hubert@mev.pl

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:19:10 »
niestety ja nie mówie po holendersku... rozumiem troszeczkę tylko na zasadzie podobieństwa słów do angielskiego i bardziej niemieckiego + ogólna wiedza że holenderskie ij=y (wtedy niektóre wyrazy od razu wyglądają znajomiej) + słownik dutch->ang

ale rozejrzę się po tym forum.. może był ktos z podobnym problemem

a ten DnFls ma chyba coś wspólnego z menu właśnie, że jak się go wrzuci do autostartu to uruchamia menu, albo nie uruchamia tylko powoduje start normalnego systemu... niestety tutaj akurat nie rozumiem.. w każdym razie powinien być widoczny z kompa na tym twoim komputerku w jego katalogu Windows\Opstarten

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2006, 16:21:22 »
Ale ja próbowałem ten skrót (bo jest to skrót) usuwać np. i włączać gps jeszcze raz (on off) i nic to nie zmienia, czy on jest czy go nie ma, zawsze zatrzymuje się razem z logo startowym....

Jak dla mnie to może się włączyć jakieś inne menu, a nie to oryginalne, ale byle by było - byle szło korzystać z tego urządzenia...

Jak byś coś znalazł to będę wdzięczny za informację i z góry bardzo dziękuję.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2006, 16:34:28 »
A czy wogóle pc wykrywa ci go jako palmtopa? Bo może np. PocketControllerem dało by się wejść w jego rejestr i usunąć wpis z tym shellem producenta, tak aby bootował się sam czysty WinCE.
Albo może pamiętasz co to były za pliki (jakie nazwy, rozszerzenie, cokolwiek).

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2006, 17:10:11 »
Zrobiłem :) ale nie wiem czy dobrze, ponieważ mam niebieski pulpit windowsa, mogę dodawać ikonki ,etc (z poziomu PC), ale nie mam np. paska zadań... Trzeba jeszcze coś zrobić, aby on się pojawił?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2006, 17:41:42 »
wyczytane na owym holenderskim forum: WinCE się nie zbootuje ot tak, bo wersja CORE nie posiada jakichs tam dll-li. Trzeba sobie skombinować te dll-le od standardowego WinCE i wkopiować je do katalogu Windows... czyli mniej więcej tak jak Mev juz próbowałeś, przy czym piszą żeby je wgrywać robiąc najpierw coś takiego: na podłączonym kablem USB do kompa urządzeniu naciskać jednocześnie reset i zoom+ ... a może trzymając reset nacisnąć zoom+ . Wtedy ta Olympia ponoć wejdzie w jakis tryb czy setup... nie rozumiem dokładnie, w każdym razie wychodzi się z tego resetem. Radzą przy tym ostrożność bo można sobie w ten sposób namieszać.

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:41:38 »
Dobra, działa mniejwięcej tak jak ja chciałem. BARDZO Wam dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!

*

Offline ell

• 778
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 27, 2006, 19:38:44 »
Tzn. jak? Udalo Ci sie zrobic czyste srodkowisko Windows CE z paskiem zadan itp?

*

Offline Mev

• 10
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2006, 19:53:28 »
Nie mam jeszcze paska zadań, itp. Dlatego, też mniejwięcej...

Czy automapa wyświetla może czy udało się jej połączyć z satelitami?

Zainstalowałem ją i testowałem, ale np. podczas jazdy autem nie wyświetla, ani prędkości, ani przebytej drogi... Tak jak by nie śledził trasy...