Simpad - z czym to sie je?

• 6 Odpowiedzi
  • 1072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Rade

• **
  • 102
« dnia: Kwiecień 30, 2003, 01:24:28 »
Kupilem sobie wlasnie Simpada, bardzo przyjemny (ach ten duzy ekran), ale czy ma ktos moze z tym doswiadczenie? Jak go mozna najprosciel podlaczyc do internetu? Najlepiej nie dokupujac nic nowego... Wszelkie inne rady, porady i uwagi na temat Simpada tez mnie bardzo uciesza :) Wiec jak by ktos cos mial ochote skrobnac, to z gory dziekuje i pozdrawiam :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2003, 09:50:27 »
Niedawno Jakub (Admin) się odgrażał ;), że wkrótce będzie test takiego cudeńka...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2003, 14:19:10 »
Nie dokupując niczego to się nie da... Ale w Simpad masz wbudowane gniazdo PCIMCIA więc możesz zabudować normalną kartę sieciową - koszt takowej to jakieś 50-70zł (z kabelkiem) na allegro.pl. Podłaczenie do netu jest standardowe jak we wszystkich kompach. Ale niedokupując niczego to się nie da.....

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline Rade

• **
  • 102
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2003, 14:39:28 »
A mi sie wlasnie prawie udalo :) Juz pisze jak, polaczylem go przez kabelek do syjchronizacji, ma kompie byl zainstalowany windows2000 z udostepnieniem polaczenia do inetu w lanie. Po tym w Simpadzie dalem Start->Programs->Communication->Remote Networking->Make New Connection po COM1 i parametry dalem aby IP mial na stale 198.162.0.30, i jako dns to mu wpisalem tez te dnsy z ktore dostaje windows2000. I dalem polacz (Activesync musi byc rozlaczony), wtedy on za drugim razem zrobil polaczenie, na kompie activesync sie caly czas kreci ze connectin, ale jak w IE na simpadzie dalem w ustawienich aby laczyl sie przez to poalczenie co zrobilem, to moge sciagac strony... wlasnei widze strone onetu, z tym ze tylko podajac IP, cos dnsy nie dzialaja.... ma ktos moze na to pomysl? Jak to ustawic aby dnsy poszly tez?

Tak czy tak, to tylko taka proteza, che kupic do niego cos bezprzewodowego, ale albo wifi, albo ten zestaw siemensa... ktory dziala jak zloto, ale jest zgodny tylko z samym soba, wiec wolal bym wifi, tylko czy ktos moze polecic jakas konkretna karte ktora nie robila by problemow z driwerami? Moze ktos juz przechodzil moje problemy?

[Dodano: 2003-04-30 14:47:33]
Jescze raz ja, bo tak w sumie posprawdzalem i wyglada na to ze polaczenie (ale nadal bez DNS) dziala tak samo w sumie bez wzgledu na ustawienia w connection, wiec problemem sa te DNS... Jak by ktos wiedzial albo mial jakas rade :) Bede szalenie wdzieczny :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2003, 15:29:39 »
Z tego co mi wiadomo, to Simpad ma system HPC-2000. Jeśli jest to prawda, to sterowniki do tego OS ma na pewno karta WiFi PCMCIA WL-110 firmy Compaq. Jej zaletą jest również stosunkowo wysoka moc.

Bez problemów korzystałem z takiej karty w Jornadzie 720 z HPC-2000.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 30, 2003, 22:06:40 »
No tak ... znowu moja wina :)
Test tego urzadzenia odkladam i odkladam ... :) Niestety nie mam czasu by sie za to zabrac bo jest kilka wazniejszych spraw nad ktorymi obecnie pracuje - dla PocketPage oczywiscie :)

Ale moge cos o nim powiedziec ... maszynka jest super itd. Do netu mozna sie polaczyc bez problemu przez kabelek szeregowy wykorzystujac program Mocha W32 PPP instalowany na PC.
http://www.mochasoft.dk

Ale prawdziwa wygoda to rzeczywiscie WLAN... Balem sie kupowac jakas dziwna karte do niego bo nie wiedzialem czy cos bedzie dzialac. W ustawieniach wyczytalem ze ma wbudowane sterowniki do kart WLAN zgodnych z Prism. Poszukalem na Allegro i kupilem Compaq WL-100 na PCMCIA. Wsadzilem ... i niespodzianka. Karta nie jest ropoznawana. Sciagnalem sterowniki dla Windows CE 3.0 (wszystkie platformy). Zainstalowaly sie, karta jest juz wykrywana, ale oprogramowanie do konfiguracji AP sie nie wlacza :( Pisze ze brakuje jakis bibliotek albo cos takie ... nie pamietam. Nie mialem czasu grzebac w tym wiecej (chodzi prawdopodobnie o to ze sysem HPC 2000 ktory w nim jest jest okrojony - tylko 16MB). Ale ... pogrzebalem w rejestrze :) Sa tam klucze stworzeone przez soft konfiguracyjny. Wystarczy recznie wpisac nazwe Access Pointa i inne dane i DZIALA!!

Niestety na ten model nie mozna wgrac Windows CE .NET bo ma tylko 16MB ROM. Ale pelna wersja Simpada z 32MB ROM przyjmuje bez problemu .NET. Chyba ze kupiles pelnego Simpada... ile masz ROMu?

Bo to jest tak. Okrojony Simpad nazywa sie SinusPad i jest produktem firmy T-Mobile na licencji Siemensa. Siemens ma swoja wersje tego urzadzenia o nazwie Simpad SL4 ktory ma juz 32MB ROM i 64MB RAM. W nim mozna zmieniac systemy do woli :) Wystarczy zmienic jeden klucz w rejestrze polaczyc sie z internetem i kliknac w live update (taki programik w pamieci Simpada). Po chwili z HPC 2000 mamy Windows CE .NET v4.1 :)

Kurde ... wkrecilem sie ... chyba zrobie szybki opis tego urzadzenia w ciagu najblizszych dni :) To bedzie taka wieksza zapowiedz. Reszte zrobie jak bedzie wiecej czasu. Obiecuje :)

*

Offline Rade

• **
  • 102
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 30, 2003, 20:58:59 »
Bardzo dziekuje za dobra rade i link do programiku teraz strony wyswietlaja sie jak zloto :) Jeszcze tylko skads dorwac Jave i bedzie super :)

A co do modelu to mam oczywiscie T-Sinusa :) ale z dobrych wiesci, ze moze juz w przyszlym tygodniu okaze sie ze mozna w nim wymienic pamiec, i zrobic z niego wlasnie SL4 :) mam nadzieje ze sie uda :) niech tylko pamieci przyjda :) Juz nie moge sie doczekac :)