Siemens S40 jako modem.

• 9 Odpowiedzi
  • 635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Czyżewski

Siemens S40 jako modem.
« dnia: Październik 12, 2003, 18:22:55 »
Witam!
Czy komuś udało się ustawić Siemensa S40 jako modem HSCSD? Wyczytałem, że konieczne jest ustawienie tej opcji z poziomu desktopa. Zależy mi głównie na tym, co macie wpisane w polu "extra dial-string modem commands" oraz jak podłączyliście Siemensa z desktopem.

*

Offline Rade

• **
  • 102
Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2003, 18:49:23 »
Jako modem dla pocketa czy desktopa? Bo jeśli dla pocketa to mogę pomóc bo sam tak używałem przez pewien czas (i nie wymagało to ustawiania niczego specjalnego w telefonie za wyjatkiem wlączenia irdy, a w pockecia wpisania parametrow (numer telfonu, login, pass i dny) uzyskanych z boka)

*

Czyżewski

Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2003, 19:13:16 »
Jako modem dla Pocketa. Ale jeśli mówisz, że niczego specjalnie nie robiłeś to chyba nie miałeś włączonej transmisji HSCSD. Teraz też mogę się łączyć z netem, ale prędkość jest żałosna. na jedną stronę czekam koło 2 min. Mimo to powiedz co miałeśw polu "extra dial-string modem commands".

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2003, 19:47:52 »
Czyżewski:: rozumiem, że telefon masz w Plusie...? A z jakim numerem się łączysz?
Pozdrawiam,
biblo

*

Czyżewski

Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2003, 19:58:00 »
nr: +48601100123. To numer dla simplusa. Na stronie Siemensa piszą, że można uruchomić HSCSD przez: podłączenie telefonu do desktopa i odpowiednie skonfigurowanie go przy użyciu darmowego programu. Pytanie: czy można wykorzystać do połączenia wtyczke IrDA do USB i jakie "extra dial-string modem commands" wpisać w iPAQ-u?

*

Offline Rade

• **
  • 102
Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2003, 20:12:39 »
Hmm... No to chyba było tak jak mówisz... (a swoją drogą to takiej żałosnej prędkości sobie nie przypominam, strony ładowały się w sumie normalnie). A to pole miałem puste... więc niestety ale chyba pomocne dla ciebie to nie bedzie.

*

Czyżewski

Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2003, 20:29:20 »
Rade podaj mi wszystkie ustawienia jakie miałeś, może ja mam coś nie tak ustawione.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 12, 2003, 20:34:51 »
Z tego co mi wiadomo, nie ma potrzeby "włączania HSCSD" w aparacie. Jeśli łączysz się z podanym przez Ciebie numerem i aparat obsługuje HSCSD, to połączenie powinno mieć tę wyższą prędkość (jedynie w Nokia CArd Phone 2.0 należało ustawić ISDN (?) 120).

Miałem kiedyś S-40 i wydaje mi się, że były problemy z HSCSD podczas wykorzystywania telefonu jako modem. Mnie wówczas to się nie udało :(

Zajrzyj jeszcze tutaj: http://www.my-siemens.com/MySiemens/CDA/Index/0,1046,HQ_en_0_menu%253A1711_HQ_HD_MW_S40_1,00.html
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Rade

• **
  • 102
Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2003, 07:51:44 »
Tzn jak pisalem maiłem tylko to co w boku mi podali, czyli wyglada na to, że dokładnie to samo co Ty (i też miałem plusa z tym że nie simplusa). Podali mi wszysko w BOKu, niestety ale nie pamiętam jakie to były wpisy (dns itp.), spróbuje poszukać bo może mam gdzies zapisane, jak znajdę to dam znać, z tym, że nie sądzę aby Ci to pomogło.

*

Offline andrul

• **
  • 189
Siemens S40 jako modem.
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2003, 19:10:14 »
Chciałem tylko dodać, że dzisiaj kupiłem sobie Simensa S40 (SimPlus)i bez żadnego problemu skonfigurowałem go z Dell Aximem z WM 2003 na pokładzie. W palmtopie wpisałem tylko numer, nazwę użytkownika, hasło, a w telefonie w IrDa włączyłem funkcję synchronizacja danych. Strony śmigają ze świetną prędkością !