SE T610 i PocketPC

• 8 Odpowiedzi
  • 2109 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SE T610 i PocketPC
« dnia: Październik 10, 2003, 16:42:22 »
Witam wszystkich
Chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś kto ma SE T610 i jakiegoś Pocketa (ja akurat mam 1915) i próbował przesyłać pomiędzy Pocketem a T610 kontakty, zdjęcia, pliki tekstowe i czy mu się oczywiście udało? Ponieważ chciałem kupić sobie SE T610 (aktualnie mam S55) poszedłem do salonu Plusa i bawiłem się trochę tym T610 i niestety nie mogłem przesłać za pomocą IrDA włściwie nic pomiędzy Pocketem a telefonem. Nie mam pojęcia czy coś źle robiłem ale wydaje mi się że wszystko było OK. Za każdym razem na Pockecie miałem że połączenie nie powiodło się, a w telefonie że nie można ustanowić połączenia. Z S55 i Pocketem takich problemów nigdy nie miałem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie.

Pozdrawiam
Paweł

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2003, 19:27:22 »
Zaraz sprawdzę to i Ci powiem. Mam PocketLoox-a i T610. Przez BT działa dobrze a przez IrDA zaraz spróbuje.

*

Offline skibi

• **
  • 136
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2003, 19:30:33 »
Potwierdzam.Sprawdziłem przed chwilą zespół iPAQ 3870 i T610.
Z pozycji PPC można wysłać za pomocą Irdy:kontakty,termin,zadanie i plik zdjęciowy.
Robi się to wybierając z menu kontekstowego (przytrzymujesz na elemencie stylus) pozycję BEAM CONTACT,APPOINTMENT,TASK,FILE.
T610 prosi o potwierdzenie zapisania w pamięci wykrytej pozycji.
Oczywiście trzeba w nim pierwej aktywować podczerwień.(TODAY/WIĘCEJ/WŁĄCZ PODCZERWIEŃ)
Ze zdjęciami trzeba uważać na piksele.Lepiej to robić z pozycji PC za pomocą otrzymanego Sony Image Editor.

*

Offline bastiann

• 919
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 10, 2003, 19:40:11 »
Jest tak:
Próbowałem przesłać zdjęcie zrobione przez T610 do Loox-a przez IrDA
Próbowałem przesłać zdjęcie zrobione przez T610 z Loox-a przez IrDA
Przesłałem podobnie w obie strony dzwonek midi oraz wizytówkę.
Wszystko działa.
Jeśli będziesz próbował to pamiętaj że
- w T610 IrDA jest u góry obok klawisza on/off
- włącz w Pocket-e Receiving all incoming beams w Settings Beam
Powodzenia!
Jesli masz inne pytania dotyczące T610 to pytaj.

SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2003, 15:02:17 »
Mam jeszcze pytanie następujące. Z T610 do HP1915 mogę wysłać kontakt (książka adresowa telefonu), ale za to z 1915 na T610 już nie mogę. Pojawia się błąd połączenia i kontakt niestety nie pojawia się w T610. Zdjęcia wiem już że można, ale nie udało mi się przesłać pliku .txt z palmtopa na telefon (chyba że po prostu nie można). Jeszcze jedno pytanie czy T610 ma coś podobnego do menadżera plików (w S55 mam coś takiego).

Paweł

Dzięki za poprzednią odpowiedź, nie mogłem szybciej napisać bo mieliśmy zdownowany serwer

[Dodano: 2003-10-11 15:08:48]
Przyszło mi do głowy że może trzeba najpierw uaktywnić jako domyślną książkę adresową telefonu (a nie SIM) i dopiero wtedy pójdze?  Jeszcze jedno pytanie. W Outloku jest pole adres - pod jakim polem zostanie adres zapisany w T610, bo nie znalazłem tam takiego pola. jest 9 innych ale adresu niestety nie ma.

*

Offline Rade

• **
  • 102
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2003, 16:02:40 »
Apopo T610, to mam używam i chwalę sobie to, że jak połączysz T610 z PC przez BT, to można sobie synchronizować z PC kontakty i kalendarz z MS Outlook, działą to bardzo fajnie... i nareszcze na PC, PPC i telefonie mam wszedzie to samo... :) Koniec z bałaganem

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2003, 16:34:55 »
RADE ....
a jak ci sie udalo synchronizowac kontakty i zadania z outloka ??
ja za diabla nie moge..................

mam sparowane 610 i PC (nawet dziala)
zainstalowalem program z plytki od 610...............

klikam synchronizuj a on mi po chwili pisze ze nie moze ustanowic polaczenia...........

help syep by step..........

please

*

Offline Rade

• **
  • 102
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2003, 16:48:33 »
hhehhe :) spoko sam się nad tym biedziłem, instalowałem, odinstalwoałem ale teraz juz działa za każdym razem :)

No ale step by step...
Zakładam, ze masz już telefon jak pisałeś sparowany i zainstalowany ten programik do synchronizacji.

1. Idz do Control Panel w Windows do Phone Monitor Options
2. Tutaj powinieneś zobaczyć swój telefon, nei pamiętam jak on mi go to dołożył zdajse jak wszedłem z połaczonym telfonem to się pokazało okienko samo z siebie... tak czy tak w zakłądce COM Ports daj wszyskie COMy na Enabled i COM3 dodatkowo Reserved (ten COM3 akurat ja tak mam jako domyślny COM na którym robione jest połączenie przez BT jako Serial.
3. Jak juz to poustawiasz to zresetuj komputer
4. Teraz ważne NIE łącz się ręcznie z telfonem przez BT (nie nawiązuj połącznie na Serial bo zwykle wtedy nei zadziała) popostu kliknij na Synchronize na tym telfoniku w trayu, albo na przycisk w Outlooku i zaczekaj chwilę.
5. Za moment zapala mi się połączenie BT (ikonka w trayu ze nawiązane) i po chwili sychchronizuje, ze 100% skutecznością...

Prędzej jak sam się prędzej łaczyłem itp, kombinowałe to raz działało raz nie (częściej nie) więc ogólnie na 100% to działa i działa super fajnie... trzeba się tylko na poczatku sporo pomęczyć.

[Dodano: 2003-10-11 16:57:31]
A i jeszcze jedno... nie wiem jakiej firmy masz BT w komputerze... ja mam MSI, tam w sterowniku tez byla funkcja sychronizacji danych z Outlooka z telefonem, ona tez dziala, ale ta z krażka do telefonu jest dużo lepsza. Po pierwsze można synchronizować taski i eventy z ograniczeniem na ile do przodu (tamta od MSI lapie wszystko i łatwo zapełnia całą pamięc telefonu), a po drugie ten programik od SE łądnie konwertuje polskei znaki między Outlookiem a telefonem (ten od MSI w telefonie pokazywał krzaki, a jak się poprawiło na dobrze w teleofnie to krzaki się robiły w Outlooku). Wiec nawet jak też masz tamto to radzę się pomęczyć i uruchomić ten programik od SE.

*

Offline bastiann

• 919
SE T610 i PocketPC
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2003, 18:32:11 »
No T610 nie ma wbudowanego Managera Plików ale ... jesli się ma BT to na PC widac kawałek jego "dysku" czyli 3 katalogi: zdjęcia, dzwoniki i tematy. Bez dodatkowego oprogramowania tylko przez OBEX File Transfer. Ja mam Acer BT-600 na chipie CRS + oprogramowanie Widcomm 1.3.2.7 i działa aż miło!
Aha. Na ostatnim spotknie w Krakowie próbowaliśmy przesłać przez BT i IrDA zdjęcie zrobione przez T610 na PALM-a i na Sony Clie i ... nic z tego nie wyszło. Palmy mają problem z przyjmowaniem plików jpg. Pewnie wynika to z faktu, że PALM nie posiada zwyczajnego systemu plików i wszystko co odbiera musi skonwertować.