SD 1GB / 0.5GB - prosba o opinie od ludzi z doswiadczeniami

• 24 Odpowiedzi
  • 1224 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 28, 2005, 08:44:19 »
witam.

czytalem juz wiele wypowiedzi na temat jaka karte kupic, ale na zadnej z nich nie bylo wypowiedzi osoby, ktora miala jakies doswiadczenia jezeli chodzi o karty SD 0.5GB  lub 1GB.
jedni pisza, ze na 1GB wszystko bedize sie mulic, ze baterie palmtopa beda trzymac krocej - czy to prawda (pytanie do osob z doswiadczeniami).
czy po podlaczeniu karty 1GB zauwazyliscie znaczny spadek wydajnosci baterii.

nie wiem co kupic. w sumie roznica w cenie jest niewielka ale gdybym mial miec duzo gorsza wydajnosc i krotsze dzialanie to wole juz 0.5BGB.

drugie pytanie:
znalalem na aukcjach takie oto karty:
http://allegro.pl/show_item.php?item=55619874
http://allegro.pl/show_item.php?item=56063768
http://allegro.pl/show_item.php?item=55970432 (sandisk 50 PLN drozszy od powyzszych)

ktos kiedys na forum pda powiedzial "kupuj najtansze karty, bo roznica w wydajnosci i tak niewielka i nie robi to zadnej roznicy  - a i tak chodza najlepiej".
te karty prezentowane wyzej (na allegro) kosztuja ~~200PLN.
czy ktos z Was ma taka zainstalowana w swoim palmtopie i moglby podzielis sie wrazeniami?

dziekuje

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2005, 08:49:14 »
To nie jest prawda ze palmtop zaczyna szybciej sie wyladowywac czy tez mulic po zainstalowaniu wiekszej karty pamieci. Faktyczne czesto jest tak ze odczyt / zapis danych z wiekszej karty jest wolniejszy od odczytu z karty mniejszej, ale nie ze caly palmtop sie muli.

Co do drozszych kart, czyli kart high-speed, to faktycznie ich mozliwosci nie sa wykorzystywane przez PDA, dlatego nie ma sensu w nie inwestowac. Palmtop nie potrafi nawet w pelni wykorzystac zwyklych kart... jesli chodzi o szybkosc transferu danych.

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2005, 09:11:15 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
...Co do drozszych kart, czyli kart high-speed, to faktycznie ich mozliwosci nie sa wykorzystywane przez PDA, dlatego nie ma sensu w nie inwestowac. Palmtop nie potrafi nawet w pelni wykorzystac zwyklych kart... jesli chodzi o szybkosc transferu danych.

W sumie racja, ale przy dużych pojemnościach kart raczej korzystać będziemy z czytnika (nie bardzo wyobrażam sobie żeby nagrywać np. 700 MB film Active Sync-em przez kabelek :)) ) więc może warto rozważyć zakup takiej o większej prędkości.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2005, 10:03:41 »
... a jakie jest Wasze zdanie na temat kart Dane-Elec (http://allegro.pl/show_item.php?item=55619874) <-- dostepnych tutaj w cenie 200PLN(???)

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2005, 10:22:35 »
Mam takie 3 sztuki, sd i cf(1gb), system na pc widzi je jako Toshiba.Jeszcze nie mialem z nimi zadnych problemow
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 28, 2005, 11:12:09 »
Ja mialem 256MB Dane Elec (co prawda miniSD), teraz mam 512MB i moge z czystym sercem polecic ta firme.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 28, 2005, 11:19:43 »
masz 512 ELEC SD w tej chwili?
nie gina z niej dane?
ja w tej chwili mam 128MB Kingstona (z aparatu) i 2 x zdarzylo mi sie, ze trzeba byla ja wyciagnac i wlozyc spowrotem, bo cos nie stykalo. :)

chyba kupie ta ELEC. w sumie jest duzo tansza od calej reszty.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 28, 2005, 11:31:44 »
osobiscie uzywam zwyklego sandiska Sd 1 GB
sprawuje sie bardzo ok. Nie mam doswaidczenia i porownania z mniejszymi kartami ale spodziewam sie ze roznica predkosci moze byc nieznaczna i pomijalna. Nie nazekam na wolne dzialanie przy przegrywaniu plikow na codzien. wgrywanie  100 mb mp3 nie trwalo za dlugo przez active sync ale moze dlatego ze mam doinsatlowane jakies cudo z vs 2005 ktore przyspiesza dzialanie transmisji danych DMA (usb przy activesync) czy jak to tam sie zwie.

moze sie zdazyc ze jakies serie kart (wczesne modele) beda dzialaly gorzej - kingstone jest chyba takim przykladem ale generalnie bralbym najtansza karte sd jaka dalo by sie zdobyc byle nie byla by jakims totalnym cudem z azji ( patrz tanie plyty cd)

no i zdecydowane polecam 1gb - jak juz swoja zapchalem i nie mam co kasowac :) wiec musze rozejrzec sie za jakims cf 2 gb :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 28, 2005, 11:36:16 »
700MB film nie ruszy na tym PDA :)
Co do karty Dane-Elac to podobno sa to bardzo dobre karty.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2005, 14:33:34 »
Cytat: madrafi
osobiscie uzywam zwyklego sandiska Sd 1 GB
sprawuje sie bardzo ok. Nie mam doswaidczenia i porownania z mniejszymi kartami ale spodziewam sie ze roznica predkosci moze byc nieznaczna i pomijalna. Nie nazekam na wolne dzialanie przy przegrywaniu plikow na codzien. wgrywanie  100 mb mp3 nie trwalo za dlugo przez active sync ale moze dlatego ze mam doinsatlowane jakies cudo z vs 2005 ktore przyspiesza dzialanie transmisji danych DMA (usb przy activesync) czy jak to tam sie zwie.

czy moglbys cos o tym wiecej napisac? o tym przyspieszaniu transmisji.

Cytat: madrafi
moze sie zdazyc ze jakies serie kart (wczesne modele) beda dzialaly gorzej - kingstone jest chyba takim przykladem ale generalnie bralbym najtansza karte sd jaka dalo by sie zdobyc byle nie byla by jakims totalnym cudem z azji ( patrz tanie plyty cd)
no i zdecydowane polecam 1gb - jak juz swoja zapchalem i nie mam co kasowac :) wiec musze rozejrzec sie za jakims cf 2 gb :)

a co myslisz o tej karcie?
http://allegro.pl/show_item.php?item=55619874

podobno to toshiba, ale zastanawia mnie fakt, dlaczego jest sygnowana pod innym znakiem firmowym.

[Dodano: 2005-06-28 14:37:47]
700MB film nie ruszy na tym PDA :)
Co do karty Dane-Elac to podobno sa to bardzo dobre karty.

bardzo ciekawi mnie to dlaczego sa one tak tanie. hmm....
prawie 2x tansze od swoich drozszych odpowiednikow   - nawet tych nie HIGH SPEED.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 28, 2005, 14:37:51 »
Nie wiem czy wszystkie karty DANE ELEC sa faktycznie produkowane przez Toshibe ale jak pisalem mam takie 3 i kazda wlozona do czytnika w pc jest wykrywana przez winde jako Toshiba
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:08:24 »
Są tańsze bo są wolne. W pda nie bedzie różnicy ale w czytniku czy aparacie juz tak. A film można wgrać po kabelku na pda dość szybko jak się zainstaluje card export. Wtedy PC widzi pda jako czytnik kart.

Sam jestem na kupnie i się zastanawiam czy kupić tanią i nieć tylko do pda czy dopłacić 100zł i mieć do wszystkiego.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:40:25 »
card export?

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 28, 2005, 20:54:49 »
Cytat: piotrtal
card export?

poszukaj na pda, program ktory umozliwia podlaczeni pda jako urzadzenie mass storage czyli w PC widzisz kolejny dysk tak jak np aparaty.

co do tego przyspieszenia to musisz sobie poszukac  na www.microsoft.com
plik: VSDUpdate.msi

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 28, 2005, 21:28:58 »
a czy ipaq3970 umozliwia transmisje z predkoscia USB2.0 czy tylko USB1.0?

[Dodano: 2005-06-28 21:31:43]
natomiast co do VSDUpdate.msi to jest to: DMA Transport Update for Visual Studio 2005 Beta 2. czyli nic zwiazane z transferem pda <-> pc.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2005, 23:38:54 »
iPAQ 3970 i USB 2.0? On nawet nie wyciaga tyle ile oferuje 1.0...

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 28, 2005, 23:55:31 »
Cytat: piotrtal
natomiast co do VSDUpdate.msi to jest to: DMA Transport Update for Visual Studio 2005 Beta 2. czyli nic zwiazane z transferem pda <-> pc.

ano racja, teraz doczytalem - zasugerowalem sie nazwa DMA ktora jest w active sync przy polaczeniu USB

ponizej cytat ze strony MS:

"This update changes the protocol used for communication between the Device Emulator engine from "Virtual Switch" to DMA."

*

Offline donulung

• *
  • 68
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 29, 2005, 00:29:32 »
Co do card exporta (demo można ściągnąć TUTAJ ) to u siebie jakoś nie zanotowałem drastycznego przyspieszenia transferu plików. Jest może odrobinę szybciej ale do czytnika nie można tego nijak porównywać.

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 29, 2005, 00:29:44 »
Co do drozszych kart, czyli kart high-speed, to faktycznie ich mozliwosci nie sa wykorzystywane przez PDA, dlatego nie ma sensu w nie inwestowac. Palmtop nie potrafi nawet w pelni wykorzystac zwyklych kart... jesli chodzi o szybkosc transferu danych.

Jednak się z tobą nie zgodzę Jakubie ;)

Niedawno miałem okazje zamienić swoją 1GB Toshibę na kartę, także 1GB, którą znajomy kupił razem z kamerą Canon, z Toshiby byłem bardzo zadowolony, ale ta karta z kamery to po prostu WYMIATA :)

Znajomek sprzedawał kamerę i mu nie robiło to różnicy, ważne że ma 1GB kartę :)

Backup w obie strony praktycznie 3x szybciej, a Toshiba nie należała do wolnych kart, była równie szybka co mój najszybszy 256MB SanDisk, tylko nie wiem kto jest producentem tej karty bo jest goła bez naklejki, tylko z numerem seryjnym z którego wynika że ma 1GB i pochodzi z Tajwanu

Więc w tym przypadku ZDECYDOWANIE poczułem różnicę w prędkościach odczyt/zapis w moim PocketPC :)

A w czytniku USB 2.0 bez wątpienia osiaga 20MB/s, czyli coś jak Extreme III z SanDiska.
Oczywiście jestem wygrany na tym, bo Toshibe kupiłem za 190 zł, a takie Extreme III kosztuje jakieś 500 zł :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 29, 2005, 00:47:53 »
Czytanik kart pamieci to calkiem osobny temat, natomiast nie zgodzic sie ze mna mozesz... masz do tego prawo. Nie twierdze ze karta high-speed w pewnych warunkach nie moze dzialac szybciej. Oczywiscie ze moze. Ale roznica jesli juz wystepuje na plus, to jest tak niewielka ze nie da sie tego w wiekszosci przypadkow zauwazyc. To nie jest tylko i wylacznie moj wymysl, ale cos co zostalo potwierdzone w praktyce przez wiele osob na tym forum.

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 29, 2005, 00:57:06 »
No to mam jakiegoś fenomenalnego LOOX-a :)
Bo ze stoperem sprawdzone, że jest 3x szybsza niż Toshiba
A Toshiba miała chyba 6 MB/s ;) a może i 8.

No nieważne zresztą, ważne że u mnie WYMIATA w PocketPC :)

Szkoda że ten Sosnowiec tak daleko :(
Ale moze wybiorę się do teściowej i szwagierki do Bytomia ;)
To wtedy nie omieszkam sie do Ciebie odezwać :)

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 29, 2005, 05:07:44 »
Ja osobiscie mam i urzywalem trzech kart Sandiska pierwszaz 256MB, 512MB i teraz 1GB Ultra II. I jakos nie udalo mi sie zauwazyc jakiejs roznicy w dlugosci pracy PDA. Predkosci napewno sa zauwazalne, ta Ultra II jest o niebo szybsza od tych zwyklych. Teraz kozystam z hx4700, on ma USB2.0 wiec przezucanie plikow napewno chodzi szybciej niz na rx3115. Mam nadzieje ze wraz z WM 5.0 przyjda nowe sterowniki SDIO Now, co rowniez powinno przyspieszyc transfery.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 29, 2005, 17:49:17 »
Cytat: donulung
Co do card exporta (demo można ściągnąć TUTAJ ) to u siebie jakoś nie zanotowałem drastycznego przyspieszenia transferu plików. Jest może odrobinę szybciej ale do czytnika nie można tego nijak porównywać.

Na aximie x50v jest jakies 3x szybciej. Karte 512MB zapełniam w jakieś 13min oczywiście jesli to nie są jakies drobne pliczki w dużej ilości
Are you shpongled?

*

Offline donulung

• *
  • 68
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 30, 2005, 13:04:09 »
Cytat: ziele
Cytat: donulung

Na aximie x50v jest jakies 3x szybciej. Karte 512MB zapełniam w jakieś 13min oczywiście jesli to nie są jakies drobne pliczki w dużej ilości

Aż z ciekawosci sprawdziłem z zegarkiem w ręku i u mnie nie ma wogóle różnicy jeżeli chodzi o czas kopiowania pliku z card exportem czy bez. Jedyną zmianą na plus jest to że widzę kartę flash jako dodatkowy dysk bez udziału Active Synca.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 30, 2005, 14:11:56 »
No to nie wiem... u mnie dostaje niezłego przyspieszenia po przejściu w tryb mass storage.
Are you shpongled?