Co do drozszych kart, czyli kart high-speed, to faktycznie ich mozliwosci nie sa wykorzystywane przez PDA, dlatego nie ma sensu w nie inwestowac. Palmtop nie potrafi nawet w pelni wykorzystac zwyklych kart... jesli chodzi o szybkosc transferu danych.
Jednak się z tobą nie zgodzę Jakubie

Niedawno miałem okazje zamienić swoją 1GB Toshibę na kartę, także 1GB, którą znajomy kupił razem z kamerą Canon, z Toshiby byłem bardzo zadowolony, ale ta karta z kamery to po prostu WYMIATA

Znajomek sprzedawał kamerę i mu nie robiło to różnicy, ważne że ma 1GB kartę

Backup w obie strony praktycznie 3x szybciej, a Toshiba nie należała do wolnych kart, była równie szybka co mój najszybszy 256MB SanDisk, tylko nie wiem kto jest producentem tej karty bo jest goła bez naklejki, tylko z numerem seryjnym z którego wynika że ma 1GB i pochodzi z Tajwanu
Więc w tym przypadku ZDECYDOWANIE poczułem różnicę w prędkościach odczyt/zapis w moim PocketPC

A w czytniku USB 2.0 bez wątpienia osiaga 20MB/s, czyli coś jak Extreme III z SanDiska.
Oczywiście jestem wygrany na tym, bo Toshibe kupiłem za 190 zł, a takie Extreme III kosztuje jakieś 500 zł