Scrollbar po lewej?

• 16 Odpowiedzi
  • 572 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Scrollbar po lewej?
« dnia: Wrzesień 09, 2006, 13:25:48 »
Kupilem kilka dni temu SPV M3000 (czy jak kto go tam zwie). Mam tylko drobny problem. Otóż jestem leworęczny. W związku z tym, kiedy przewijam cokolwiek paskiem przewijania, zasłaniam sobie ekran :P Czy wogóle jest możliwe przerzucenie paska przewijania na lewo? Wiem, że pod normalnymi windowsami jest taka możliwość, choć oczywiście nie działa to w każdym programie, jednak windows mobilny troche jest pookrajany.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2006, 13:56:03 »
Tez sie chetnie dowiem :)
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2006, 14:20:00 »
Ja również, bardzo mi przeszkadza ten suwak po prawej :P
Ciekawe czy da się coś z tym zrobić...

*

nothin

Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2006, 16:37:40 »
leworęczni mają być zdelegalizowani.

(pisał leworęczny więc zainteresowany).

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
  • Sprzęt: Samsung I5700
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2006, 11:26:26 »
no cóż... wątpie zeby moja wypowiedz was pocieszyła... ale zaciekawił mnie temat leworęcznych i faktycznie zdałem sobie sprawe ze macie niezaciekawą sytuację.. szukałem... czytałem... i cóż... ten temat jest tez poruszany na zagranicznych forach internetowych jednak jak dotąd nie znalazłem rozwiązania :/ chyba faktycznie jestescie pokrzywdzeni przez microsoft :/

*

nothin

Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2006, 12:20:13 »
generalnie nie obwiniam Microsoftu za moją leworęczność, :) (taki glupi żarcik:)

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2006, 17:24:26 »
trzeba napisac petycje do microsoftu. ja niestety jestem zbyt slaby z angielskiego i nie wiem za bardzo jak to zrobic.

przerzucenie paska przewijania i ew. innych elementow na druga strone nie powinno byc zbyt trudne do zrobienia, a dla wielu osob bylo by to duzo wygodniejsze. jakas dyskryminacja leworecznego spoleczenstwa?

pisal to praworeczny.

Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2006, 17:33:27 »
leworenczni, zrobcie parade w Warszawie :p... A jak jest z np. Palm OS, czy w jakis innych zabawkach poza Windowymi zastosowano rozwiazanie dla leworecznych?

*

nothin

Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2006, 18:58:49 »
leworęczni userzy palmów nie będą zdelegalizowani, niemniej problem pozostaje :).

tak naprawdę przy tej wielkości ekranu nie ma znaczenia, gdzie jest scrollbar..jak dla mnie...

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2006, 21:37:54 »
A ja mimo że leworęczny jestem za tym żeby darować sobie egzotykę w postaci pasków po lewej, własnie po prawej jest wygodniej, bo "atakujesz" z drugiej strony, nie od krawędzi :P

Pomysł jest tak samo "lewy" jak leworęczne myszy - ostatnia, którą kierownictwo w imię "poprawności politycznej" na mnie wymusiło, okazała się tak wygodna i ergonomiczna, że wylądowała po 2 minutach na niedalekiej ścianie  ]:>
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2006, 22:41:03 »
ja na szczescie jestem obureczny i dostosowuje sie do warunkow ;)
myszle od zawsze trzymam w prawej rece a jak zlamalem lewa reke to pisalem prawa ;)
tak samo np szklanke moge trzymac i w lewej i w prawej, egal ;)

*

Offline m4rox

• 27
  • Sprzęt: p550
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2006, 22:45:55 »
przyłączam się do prośby!

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:24:58 »
To może praworęczni będą przenosić przycisk start na prawą stronę, żeby ręka nie przesłaniała ekranu? :D Dajcie luz, po co? W niczym to nie pomoże :) A tym bardziej w dużych Windowsach, przecież mając myszkę w lewej ręce chyba sobie nie zasłaniacie ręką ekranu?

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:46:10 »
Cytat: "BatSk8"
To może praworęczni będą przenosić przycisk start na prawą stronę, żeby ręka nie przesłaniała ekranu? :D Dajcie luz, po co? W niczym to nie pomoże :) A tym bardziej w dużych Windowsach, przecież mając myszkę w lewej ręce chyba sobie nie zasłaniacie ręką ekranu?

postaw sie na ich miejscu... przycisku start uzywasz jak chcesz uruchomić jakąs aplikacje i zajmuje to kika sekund, a scrollem przeglądasz pliki [np. jakas ksiazka w wordzie].. i faktycznie nie jest to chyba zbyt wygodne...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:52:10 »
nie używacie joya do przewijania ekranu? Jest na środku więc powinien każdemu pasować...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2006, 18:41:59 »
Ja mam joya po lewej i obsługuję lewą ręką, a jestem praworęczny :)

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
Scrollbar po lewej?
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2006, 19:03:49 »
ja jak chce cos szybko przejrzec to sie nie pitole z joyem jak mam duzy dokument...