Screen Protectors -->test

• 809 Odpowiedzi
  • 226604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline malik

• 257
Odp: Screen Protectors -->test
« Odpowiedź #420 dnia: Sierpień 26, 2006, 02:49:34 »
watpie, mialem folie dodawana z tel i mysle ze to jakosc porownywalna z ta za 3zl i teraz mam brndo UC i rozniaca jest widoczna golym  okiem  :D przy UC poprostu nie widac ze masz folie jakosc jest tak jak samego ekranu.
Jestem  pewny ze cena jest sporo zawyzona i brando poprostu juz korzysta z  pozycji rynkowej no ale to juz inna kwestia

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #421 dnia: Sierpień 26, 2006, 07:20:05 »
miałem UC i widziałem/używałem PP
ta za 3 zł to zupełnie inna bajka
ale swoje zadanie spełnia
a kupiłem ją dlatego, że byłem "na minusie" a 3 zł w przeciwieństwie do 40 zawsze się znajdzie   ;)

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #422 dnia: Sierpień 26, 2006, 08:01:39 »
wiecie co, musielibyście zobaczyć tę folię. Ja jestem naprawdę zadowolony, porównywanie folii za 3zł do standardowej nie ma sensu. Na moim MDA była taka: za mała, z klejem, brzydka, pełno paprochów, po zdjęciu była do kosza. A ta folijka poza tą "gumowatością" jest naprawdę dobra. Czemu nie brando? Np. mamy 90zł, kupujemy brando i zostaje 50zł na 512MB SD, a jak kupimy za 3zł to spokojnie starczy na 1.0GB. 40zł to nie fortuna, ale zawsze te kilkadziesiąt zeta w kieszeni.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #423 dnia: Sierpień 26, 2006, 12:20:04 »
zostaje 50zł na 512MB SD

50zł to chyba raczej na 1GB :)

40zł to wg mnie za dużo. Ja mam tą za 7, o której wspominałem. Wszystko fajnie, tylko teraz coś mi nie daje spokoju - czy wszystkie folie tak kleją się do palców przy przyklejaniu, czy moja ma klej? Bo jeśli to jest taki klej, to kiepski zakup chyba, chociaż da się ją zdejmować i zakładać ponownie, ale odciski palców zostają na tej klejowej stronie. Ale najważniejsze, że ekran jest OK.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #424 dnia: Sierpień 26, 2006, 16:50:35 »
Cytat: "BatSk8"
czy wszystkie folie tak kleją się do palców przy przyklejaniu, czy moja ma klej? Bo jeśli to jest taki klej, to kiepski zakup chyba, chociaż da się ją zdejmować i zakładać ponownie, ale odciski palców zostają na tej klejowej stronie. Ale najważniejsze, że ekran jest OK.

Wiesz.. W zasadzie to nie powinienes WOGOLE dotykac golymi palcami folii od strony wyswietlacza, bo wiadomo, ze odciski tak czy tak zostana, a ich nie zetrzesz bez zdejmowania bo i jak.. No chyba ze ta twoje lepi sie tez od zewn. strony. ;) Brando nie ma kleju ale nie powinno sie jej dotykac bezposrednio zeby nie wybrudzic. Pewnie tez sie klei ale staralem sie nie dotykac przy zakladaniu zeby nie zostawic sladow. Po ta sa na niej przed zalozeniem te "folijki ochronne". Chociaz tak sie zastanawiam po co jest ta nr. 2.. Przeciez nie da sie uniknac przypadkowego dotkniecia ekranu palcem..
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #425 dnia: Sierpień 26, 2006, 16:59:56 »
Wiem, że nie powinienem, ale za pierwszym razem jak nakleiłem to krzywo i z bąblami, to musiałem odkleić i jakoś złapać, nie dało rady inaczej. Ale to jest tylko jeden odcisk w rogu :) Od zewnętrznej strony nic się nie lepi ;) A ekran bez folii zawsze można przetrzeć specjalną szmatką :)

*

Offline radeqm

• 12
  • Cigar aficionado
  • Sprzęt: MDA Compact IV; MDA Vario + BT359
« Odpowiedź #426 dnia: Sierpień 29, 2006, 13:29:39 »
Witam,

po namiętnej lekturze tego tekstu, nabyłem Brando Protector Plus. Założyłem w 3 minuty na biurku, w pokoju z otwartym oknem - no problemo :-)

Problem za to tkwi gdzie indziej - folia jest za krótka o conajmniej milimetr....

Nie wygląda to dobrze i nieco mnie wnerwia - pewnie będzie się tam gromadził kurz.

Niedopasowana folia za 39 pln (Fondo.pl - sklep polecam).

pozdr.

r a d e q m

PS. Mam nowego Wizarda i baaardzo sobie chwalę :-)
"Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #427 dnia: Sierpień 29, 2006, 14:18:29 »
Cytat: "radeqm"
...folia jest za krótka o conajmniej milimetr...

A może „podsunęła” się z jednej strony, miedzy ekranik a obudowę,
stąd ten brakujący milimetr...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #428 dnia: Sierpień 29, 2006, 14:34:40 »
Wszystkie folie są robinione na rozmiar ekranu właściwego i olewają czarną strefę, która ma niecały milimetr do milimetra. Mnie też wkurza, że nikt nie robi folii na cały ekran  :wkurzony:

*

Offline radeqm

• 12
  • Cigar aficionado
  • Sprzęt: MDA Compact IV; MDA Vario + BT359
« Odpowiedź #429 dnia: Sierpień 29, 2006, 14:43:56 »
Rzeczywiście wsunąłem ję nieco zbyt głęboko. Poprawiłem i jest lepiej, ale i tak mam wrażenie, że jest trochę za krótka. Teraz przynajmniej wygląda symetrycznie.

Przy samym boku folii pojawił się malutki obszar, gdzie folia nie przylega dokładnie - pewnie przejechalem tam paluchem lub zachaczyłem taśmą przy ściąganiu i ponownym zakładaniu. Nie przeszkadza mi to zbytnio, byle się nie powiekszało.

Ogólnie - pierwsze wrażenie mimo wszystko pozytywne - ekran, choć delikatnie przyciemniony nie utracił na wyrazistości, podczas zakładania folia wybacza błędy, reaktywność ekranu jak najbardziej OK.

Myślę, że Brando Protector Plus długo mi posłuży, dalsze wrażenia w czasie późniejszym. Pozdrawiam!

r a d e q m

PS. Next step: zaczynam wybierać miniSD 2GB :-)
"Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #430 dnia: Sierpień 29, 2006, 16:19:34 »
Przy samym boku folii pojawił się malutki obszar, gdzie folia nie przylega dokładnie - pewnie przejechalem tam paluchem lub zachaczyłem taśmą przy ściąganiu i ponownym zakładaniu. Nie przeszkadza mi to zbytnio, byle się nie powiekszało.

Mam tam w rogu, tylko, że trochę większe, bo to odcisk palca i mi tam powietrze teraz wchodzi, przez co to się powiększa i czeka mnie chyba wymiana folii, hehe. Ale ja mam inną folię :)

« Odpowiedź #431 dnia: Sierpień 31, 2006, 14:12:20 »
A czy taka folia "no name" wogole spelnia swoje zadanie, o taka :
:http://allegro.pl/item121854834_pff18_folia_ochronna_frosted_plus_hp_ipaq_hx4700.html
Czy moze lepiej jednak kupic Brando?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #432 dnia: Sierpień 31, 2006, 14:30:21 »
samhain
poczytaj ten temat od początku, wiem, że sporo tego
ja mam taką 2szt. za 3 zł i swoja rolę spełnia, pisze się nienajlepiej ale mozna sie przyzwyczaić
ważne aby folia była bezklejowa
bezsprzecznie najlepszą jakość oferuje brando

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #433 dnia: Sierpień 31, 2006, 15:26:03 »
Pisałemm o ty w innym temacie .... ja wyciąłem  z folii przeźroczystej do drukarek laserowych  - koszt mozna powiedzieć zerowy - wyciąłem o ok. 1-1.5 mm większą i wsunąłem pomiędzy obudowę i ekran ....i...... jest OK  :proud:   . a jak sie zabrudzi lub porysuje to ....... wytnę i wstawię nową  -  nie ma żadnego kleju i nie musze się bac że coś się stanie przy ściąganiu.
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #434 dnia: Wrzesień 02, 2006, 11:16:23 »
Cholera, moja folia jednak jest z klejem. Folię da się odkleić i przykleić ponownie, ale nie wiem czy po dłuższym użytkowaniu nie zostawi śladów :(
Czy wiecie gdzie można kupić tanie i dobre folie bezklejowe dla X51v? I czy w przypadku jakby zostały kawałki kleju to mogę je zetrzeć z ekranu specialną szmatką do LCD?
marcinl - te folie, które masz, to na jakie wymiary? Czy jest też taka do X51v?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #435 dnia: Wrzesień 02, 2006, 12:12:17 »
Cytat: "BatSk8"

marcinl - te folie, które masz, to na jakie wymiary? Czy jest też taka do X51v?

tak są na każdy PDA podajesz wymiary lub model i dostajesz ładnie przycięte

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #436 dnia: Wrzesień 03, 2006, 20:53:16 »
Co do brando to co prawda nie miałem więc nie powinienem mówić, ale podobne boxwave jest porównywalny (jak nie lepszy) wg paru testów ze stronek www. Ale zaznaczam: ani tego ani tego nie mam.

« Odpowiedź #437 dnia: Wrzesień 04, 2006, 13:11:02 »
marcinl powiedz jak zakladales te "oszczednosciowa :) " folie. Zgodnie z opisem ze strony czy po prostu w zaparowanej lazience?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #438 dnia: Wrzesień 04, 2006, 13:17:12 »
samhain
więc jeśli chodzi o opis sprzedającego to nie, nie moczyłem LCD, nawet łazienki nie zaparowałem, po przetarciu ekranu po prostu założyłem, bąbelki delikatnie "odprowadziłem" do krawędzi przesuwając tekturką, reszta po 24h wyparowała  ;)

« Odpowiedź #439 dnia: Wrzesień 04, 2006, 14:02:50 »
marcinl
OK dzieki bardzo...sprobuje zrobic podobnie. Zamowilem dzisiaj folie do palmtopa (bezklejowa) i do telefonu ( z klejem). Zobaczymy jak sie beda sprawowac.

*

Offline wruuth

• 9
  • Sprzęt: Dell Axim x51v
« Odpowiedź #440 dnia: Wrzesień 24, 2006, 16:51:39 »
Witam.  Mam problem z wyborem folii ochronnej na pocketa. Znaczy sie, wiem, ze chce Brando - nie wiem tylko czy zwykly Protector Plus, czy Ultra Clear.

Pocket to Axim x51v z ekranem VGA. Z tego co czytalem to obraz na ekranie VGA z folia Protector Plus moze byc troche ziarnisty (a nie jest to zbyt mila perspektywa :)) . Za to Ultra Clear trudniej sie zaklada. Pocketa uzywam i na zewnatrz jak i w domu. A wiec ktora bedzie lepsza?

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #441 dnia: Wrzesień 24, 2006, 20:46:54 »
czytalem, ze na ekranie VGA lepiej uzywac tej ultra clear bo na PP troszke zlewaja sie piksele - ja bede bral UC.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #442 dnia: Wrzesień 24, 2006, 20:52:02 »
Cytat: "slammer"
czytalem, ze na ekranie VGA lepiej uzywac tej ultra clear bo na PP troszke zlewaja sie piksele - ja bede bral UC.

nie zauważyłem zlewania się pikseli a widziałem PP na 3 różnych ekranach VGA :mysli:

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #443 dnia: Wrzesień 24, 2006, 23:04:18 »
Ja widzialem vga z PP i UC i zdecydowanie lepiej jest z UC. Na PP obraz jest lekko mydlasty. Za duże ziarno w stosunku do wielkości pixela.
Are you shpongled?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #444 dnia: Wrzesień 27, 2006, 18:10:53 »
zdecydowanie nie polecam folii do samodzielnego przycięcia na wymiar, sprzedawana po kilka sztuk z czerwoną krateczką ułatwiającą przycięcie,
niby jest ładna, przezroczysta i wygodnie się po niej pisze, lecz po tygodniu używania - jest porysowana  :terrified:
ponieważ dostałem ją za friko, jak tylko sprwdzę nazwę producenta to dopiszę

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #445 dnia: Październik 15, 2006, 15:45:39 »
Kupiłem tą folię, o której pisali marcinl i KarolP - 3zł za 2 sztuki. Po otrzymaniu przesyłki stwierdziłem, że folia wygląda ładnie :D Jednak nie jest gładka - widać, patrząc z boku, takie jakby prążki gumy, nie wiem jak to nazwać. W każdym razie wygląda jak guma, nie jest jednolicie gładka, ale patrząc prosto na ekran, nawet wyłączony, tego nie widać. Będę porównywał z moją starą folią z klejem. Więc moja stara folia była twardsza, gładka i przezroczysta. Nic się nie odginało, a po poprawnym naklejeniu nie miałem bąbelków. Przestraszyliście mnie jednak tym, że klej może zaszkodzić, więc ją odkleiłem by przykleić nową folię za 3zł ( :P ) i ku mojemu zdziwieniu ani kawałek kleju nie został na ekranie, a ekran był czyściutki i bez ryski. Starą folię wykorzystałem na telefon komórkowy i odtwarzacz mp4 siostry ;) Jednak moja stara folia miała wielki minus - strasznie się rysowała i w niektórych miejscach miałem jakby zamazany obraz, bo tak mocno było tam porysowane. Nowa praktycznie wcale się nie rysuje. Teraz naklejanie nowej - folia bez kleju, więc nie zostawały ślady palca - to na plus. Folię było ciężko nakleić równo, ale bardzo łatwo się ją zdejmowało - niestety nie powinno się tego robić, bo folia przyciąga dosłownie wszystko co lata w powietrzu - wystarczy sekunda na powietrzu i już jest cała skurzona. Najgorsze jest to, że właśnie w takim stanie nie idzie jej dobrze nakleić - kawałeczki kurzu powodują powstawanie bąbelków, bo folia nie trzyma się tak silnie ekranu, by ten kurz przybić, jak to było w przypadku mojej poprzedniej folii (tam te zjawisko nie występuje). Więc przy pierwszym naklejaniu nie wyszło - dużo bąbelków. Poczekałem do następnego dnia, ściągnąłem folię i naklejałem jeszcze raz, co zajęło mi 10 minut, bo miejsce w miejsce przy naklejaniu usuwałem kurz specialną szmatką. Nie do końca wyszło, bo zostało dużo małych bąbelków (a jechałem kartą płatniczą po folii), ale cóż - zostawiłem jak było. Denerwowało mnie to, więc dzisiaj ściągnąłem folię, umyłem, nakleiłem na gładki papier i czekałem aż się wysuszy. Niestety po wysuszeniu kurz nadal był - ba, było jeszcze więcej syfu. Dałem sobie spokój i wziąłem drugą folię. Akurat miałem sprzyjające warunki - zaparowana łazienka. Tam ładnie ekran zaparował i folię nakleiłem kawałek po kawałku odklejając z papierka (nie tak jak wcześniej za jednym razem) i wszystko ładnie się przykleiło. Ekran wyglądał idealnie, ale po 10 minutach wyskoczyły bąbelki nie wiem z czego. Nie ma w nich kurzu - po prostu pęcherzyki powietrza. Niestety nie umiem ich wypchać, a jest ich na szczęście tylko kilka. Więc nie mam teraz idealnej powierzchni jak w przypadku mojej poprzedniej folii, ale nie jest źle, te 2 sztuki kosztują tyle co 1/3 mojej starej folii ;) Jednak gdybym wiedział, że stara folia nie niszczyła ekranu, to jeszcze bym ją trochę poużywał ;) A drugą sztukę nowej folii jakoś spróbuję domyć, żeby bez kurzu.

« Odpowiedź #446 dnia: Październik 16, 2006, 17:33:30 »
A ja nie polecam BPP na Medionowskie rysiki :( Strasznie szybko rysuja folie, nie zwracajac uwagi ze to Brando za 40zl  :wkurzony:  Sprobuje teraz wspomniane folie za 3zl :P

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #447 dnia: Październik 16, 2006, 18:15:47 »
Hehe, mi właśnie medionowski nie rysuje GOŁEGO ekranu. A testowałem - świetne, nie wiem jak one to robią - folii nie trzeba normalnie, ale oczywiście lepiej mieć ;)

« Odpowiedź #448 dnia: Październik 23, 2006, 20:40:59 »
Ehhh i juz wiem czemu brano kosztyje 4 dychy :P Przy okazji dorwalem displexa i wydluzylem troche zywot PP z ktorego niemal zrobilem UC :P Co prawda glebsze rysy nie zeszly, ale drobne tak. Jednym slowem za jakis czas jednak trzeba bedzie kupic Brando tym razem UC :)

*

Offline MOD44

• *
  • 57
    • http://www.modyfikator.pl
  • Sprzęt: M3000+2Gb, M3000+1Gb, C600+1Gb
« Odpowiedź #449 dnia: Październik 23, 2006, 22:42:09 »
Uzywam tej za 3zł. http://www.allegro.pl/item121142812_121142812.html
Cały sekret to dobrze wycisnąć powietrze - ja robiłem to rysikiem od Ericssona R380 - szurając kawałek po kawałku.
Patrząc z góry jest idealnie. Może minus 5-10% przejrzystości w słonecznych warunkach ekspozycyjnych ale na słońcu nie jest lekko nawet bez folii.

Nie rysuje się ale jest miękka i można ją uszkodzić wkładając telefon do kieszeni z kluczykami do samochodu. Patrząc pod kątem rzeczywiście widać ślady po wyciskaniu powietrza lub ? strukturę folii ?

Łatwo się wyciera z syfu.