Screen Protectors -->test

• 809 Odpowiedzi
  • 219388 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

silentjob

Odp: Screen Protectors -->test
« Odpowiedź #450 dnia: Październik 24, 2006, 11:47:33 »
Pytanie tylko ile taka folia wytrzyma ;).

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #451 dnia: Październik 24, 2006, 15:26:05 »
silentjob - tą samą folię opisywałem parę postów wyżej, tylko że moja jest na PDA ;)

*

Offline MOD44

• *
  • 57
    • http://www.modyfikator.pl
  • Sprzęt: M3000+2Gb, M3000+1Gb, C600+1Gb
« Odpowiedź #452 dnia: Październik 24, 2006, 18:20:46 »
No mojej niedługo stuknie 3-ci miesiąc. Wyraźnych śladów zużycia brak. Niech wystarczy na 4-ry miesiące to założę nową i statystycznie 10zł rocznie mnie to będzie kosztować.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #453 dnia: Październik 25, 2006, 15:26:10 »
Ja też u gostka z Koszlina kupiłem 3 szt. 'bezklejową' za 10 zl i ponad dwa mies. używam bez śladu .
U drugiego kupilem 2 szt po 3 zl to wysłal mi 4 szt bo 'przeciągnął' termin ......IMHO kupowanie przereklamowanej Brando jest bez sensu
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #454 dnia: Październik 28, 2006, 17:51:55 »
:kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:  :kill:

dlaczego nie przeczytałem tego topic`u wcześniej. Nie kupujcie folii

CoolWRITE

po miesiącu ją zdjąłem i zobaczyłem mętne wyspy kleju ;/
teraz to usuwam jedynym słusznym sposobem - spirytusem bo nawet wilgotne husteczki czyszczące do urządzeń biurowych się poddały

pozdrawiam i przestrzegam po raz n-ty

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #455 dnia: Październik 28, 2006, 23:29:16 »
nie wiem z czego jest zbudowana wierzchnia warstwa ekranu ale plastik robi sie matowy od spirytusu...

ja mam teraz na ekraniku brando UC wczoraj zakladana i nadal mam bable powietrza (niewiele) i co gorsza na rogach/brzegach niedokladnie trzyma :/ co mam zrobic, zeby dobrze sie trzymalo?

*

Offline loos

• **
  • 175
« Odpowiedź #456 dnia: Październik 28, 2006, 23:36:59 »
nie strasz mnie. Skąd taki wniosek ?

zdaje mi się, że tylko spirytem bym to doczyścił (albo jakimś specjalnym innym środkiem ale takiego akurat nie miałem i nie chciałem czekać) i tak zajęło mi to lekko ponad 1,5h to była istna makabra. Ale teraz jest jak nowy. I narazie nic nie zmatowiało.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #457 dnia: Październik 29, 2006, 15:43:54 »
slammer - bo z foliami antystatycznymi są jaja ;) Moja, co prawda nie Brando, ale też nie jest dokładnie naklejona, chociaż na rogach trzyma się bardzo dobrze. Folię trzeba naklejać dobrym trickiem - tzn. kawałek po kawałku, jak trochę wyżej opisywałem, odklejać od papieru i przyklejać, najlepiej na LCD z mini-tyci-nano warstwą płynu do LCD. Wtedy i dobrze się przyklei i bąbli nie będzie :) Ja bąbelki dalej mam, ale mało, już jestem przyzwyczajony.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #458 dnia: Październik 30, 2006, 04:54:41 »
Ja antystayczna ...nie Brando..... zamoczyłem całą .....do wody z kilkoma kroplami płynu do naczyń ... na talerzu  ......trzymając pensetą kilkakrotnie strząsnąłem z wody i na ekran .... folia 'pływa" po ekranie super ze mozna ja dokładnie ustawić ... potem delikatną szmatka wyciskam z pod foli wodę i powietrze .... ale pomimo to bąbelki pozostaja ale ...... tylko do wyschniecia .... i folia trzyma sie super ... dałem za nia 3 .00 zł [słownie trzy złote  :)) ] ... prawie dwa mieiace mija i ani sladu użytkowania :surprised:
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #459 dnia: Październik 30, 2006, 07:45:03 »
Witam
Faktycznie spirytus matuje większość tworzyw sztucznych, do czyszczenia lepszy jest alkohol izopropylowy pozbawiony tej wady, dostępny jest w małych pojemnikach ciśnieniowych, chyba ze komuś potrzeba więcej to w centralach chemicznych dostępny cz.d.a. w butelkach litrowych i większych.
Piotr

*

Offline loos

• **
  • 175
« Odpowiedź #460 dnia: Październik 31, 2006, 19:40:48 »
byłem dzisiaj na mieście w poszukiwaniu folii. Byłem w 6 sklepach "komputerowych"  w połowie nie było ani kawałka folii natomiast pozostałych trzech sklepach był jeden rodzaj folii pakowanych po 2szt za ok 10zł . na opakowaniu jest napisane My screen protector universal. To coś też ma klej więc dla mnie odpada. Czy to takie trudne mieć w sklepie dobry towar ? znów muszę kupić w internecie.
W instrukcji montażu tej folii na koniec jest napisane : "po przyklejeniu mogą pojawić się małe jasne pęcherzyki powietrza. Jest to naturalne."  :D

Macie jakiś magiczny sposób jak wyczyścić dokładnie pozostałości po kleju w narożnikach wyświetlacza bez rozkręcania ppc ?

pozdrawiam

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #461 dnia: Listopad 08, 2006, 23:30:58 »
A więc zacznijmy od początku...

Na początek to zdecydowałem się na zakup Brando, ze względu na opinie na tym forum i ku mojemu zdziwieniu folia była u mnie pocztą lotniczą z Hong Kongu niecały tydzień po zamówieniu (skorzystałem też z mocnej złotówki :)). W związku z tym że byłem macho i nie przeczytałem uwag co do UC, gdyż taką folię kupiłem, to cały kurz z biurka miałem na niej zanim się dobrze zastanowiłem co z nią zrobić :D. Po zagłębieniu się w lekturę tego wątku poszedłem na kompromis.
Jako miejsce walki wybrałem łazienkę - wszystkim tam się dobrze klei, dlaczego nie mnie :). Wcale jej nie parowałem. Umyłem UC pod letnią wodą (pod zimną - nie chciały zejść moje odciski palców), korzystając z dwóch chusteczek wysuszyłem je (chusteczki jednorazowe wypiły wodę z folii i już jak były wilgotne to nie kurzyły). Oczywiście nie zapobiegłem przyklejeniu się kilku drobinek, ale tu z pomocą przyszła taśma scotch. Tam gdzie była drobina, odchylałem folię, przykładałem taśmę na ekran i na folię (punktowo) i przyklejałem folię dobrze wyprowadzając powietrze i tak 5 razy bo tyle bąbelków mi się zrobiło. Walki było na 0,5h, najwięcej czasu zajęło wymycie folii z kurzu z mojego biurka i moich linii papilarnych.

Podsumowując, jak się poczyta to forum to nawet UC Brando nie jest taka straszna :).

Po kilku testach, folia ok. Obraz jest ostrzejszy, tylko piorko mi sie slizga po folii jak po teflonie. :)
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline AION

• 12
« Odpowiedź #462 dnia: Listopad 12, 2006, 23:47:04 »
Czy mieliście może do czynienia z folią firmy Glasser ? Zestaw 2 folii kosztuje 7,50 zł na Allegro.

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #463 dnia: Listopad 13, 2006, 00:14:17 »
Wcześniej miałem Axima X30 i kupiłem do niego Brando PP. Byłem zadowolony i nie widziałem żadnej różnicy w obrazie. Do X51v też kupiłem PP ale coś mi się nie podoba  :S Jednak widać te malutkie "ziarenka" i myślę, że przerzucę się jednak na UC. Szkoda takiego ładnego ekranu a z PPC nie korzystam raczej na zewnątrz :)
Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

« Odpowiedź #464 dnia: Listopad 17, 2006, 16:33:47 »
Ja miałem do czynienia z folią Glasser :D Montujesz ją za pomocą ... wody :) Moja ocena: dziś kupiłem Brando bo nie ma sensu oszczędzać.

« Odpowiedź #465 dnia: Listopad 17, 2006, 20:09:58 »
Ja kupiłem ostatnio na Allegro folie BEST-FOL CLASSIC -szt 6 za 14 PLN.
Przyklejenie na mokro, bo tylko taki sposob uznaje wypadlo wrecz rewelacyjnie, moze to rodzaj folii a moze przypadek. Jedna kropla ludwika na talerzyk deserowy i woda, odkleilem folie penseta, oplukalem w wodzie z ludwikiem, wyjalem i poczekalem kilkanascie sekund az splynie nadmiar wody, folie przylozylem do ekranu (strona ktora byla przyklejona do ochronnego papieru) do jednej z krawedzi i delikatnie kladlem na ekran patrzac czy nie ma pod nia babelkow powietrza, nastepnie przetarlem recznikiem papierowym delikatnie powierzchnie ekranu od srodka we wszystkich kierunkach aby wydusic z pod folii nadmiar wody i ewentualne powietrze, na koniec ustabilizowalem jej polozenie na ekranie i pozostawilem Asusa w spokoju na dwie godziny aby resztka wody odparowala.
teraz opinia o folii:
1. Folia przycieta za krotko, pozostaje wkolo ekranu margines 1 mm nie pokryty folia co nieznacznie jest widoczne przy wylaczonym asusie.
2. Gladkosc folii nie jest lustrzana, patrzac pod pewnym katem na ekran wylaczonego asusa widac wyraznie wzdluzne rysy produkcyjne (jak na szybach okiennych produkowanych w latach 70-tych) co jest widoczne przy jednolitym tle podczas pracy.
3. Rysik ma tendencje do przyklejania sie do folii (dziwne uczucie) nie jest tak jak na golym ekranie ani na folii o powierzchni ja to nazwe "teflonowej"
4. Co do wytrzymalosci folii nie moge wypowiedziec sie obiektywnie poniewaz co mozna powiedzie po kilku godzinach ale juz widac niewielkie smugi po rysiku, daje jej okolo miesiaca.
Ogólna ocena: jakosc+ilosc+cena (dobry)

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #466 dnia: Listopad 21, 2006, 10:04:21 »
Witam!
a dla mojego ACER`a N311 jaką folie polecili byście mi ?
Pozdrawian
Polecam:

*

silentjob

« Odpowiedź #467 dnia: Listopad 21, 2006, 13:13:37 »
Brando, Brando i jeszcze raz Brando, polecam dokładnie przeczytać cały wątek ;).

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #468 dnia: Listopad 21, 2006, 14:14:05 »
silentjob
Dzieki! troche tego jest 24 strony :))
Polecam:

*

Offline lucjusz

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung i5700 Galaxy Spica
« Odpowiedź #469 dnia: Listopad 30, 2006, 09:14:21 »
A czy ktoś zetknął się osobiście z folią Acera?
Acer sprzedaje folie dedykowane do swoich palmtopów i zastanawiam się czy lepiej Brando UC czy spróbować Acera. Cena podobna 30-40 zł. Trochę szkoda kasy na testowanie więc skłaniam się do Brando ale jeśli ktoś miał folię Acera i może polecić to może zmienię zdanie.

« Odpowiedź #470 dnia: Grudzień 09, 2006, 19:24:51 »
Czy dostane gdzies folie na jornade 690?
Lub czy istnieje folia o podobnych wymiarach?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #471 dnia: Grudzień 09, 2006, 19:27:37 »
Czmichal
jest na allegro gość który docina folię do konkretnych rozmiarów
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=147765157

*

kichu1979

« Odpowiedź #472 dnia: Grudzień 09, 2006, 19:48:58 »
Cytat: "silentjob"
Brando, Brando i jeszcze raz Brando, polecam dokładnie przeczytać cały wątek ;).

A moim zdaniem duzo lepszy jest Boxwave :)

« Odpowiedź #473 dnia: Grudzień 10, 2006, 21:27:10 »
Jaka folia bedzie w praktyce lepsza do Wizarda? Protector Plus czy Ultra Clear?

Mam w iPAQu Protectora Plus i jest ok, ale do Wizarda zastanawiam sie nad UC, ale nie wiem jak w praktyce.

Protector Plus jest matowy, a Ultra Clear błyszcząca... ktora sprawdza sie lepiej w telefonie gdzie czesc opcji wybiera się palcami???

W UC martwi mnie troche sposob zakladania i chyba nie jest tak trwala jak PP?

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #474 dnia: Grudzień 10, 2006, 22:25:37 »
Ja wybrałem Protector Plus. W stosunku do poprzedniej folii noname jest gigantyczny skok jakościowy. Wybrałem PP, ponieważ pocketa często używam na powietrzu lub w samochodzie i przeszkadzały mi refleksy świetlne. Teraz folia w większości je elminuje i ekran nadal jest w miare czytelny. Co do obsługi palcami, to nie mam najmniejszych problemów. Troche czasu zajęło mi tylko przestawienie się na pisanie po niej rysikiem. Jest twarda i szorstka, co w porównaniu z gumowatością poprzedniej folii jest troche dziwnym uczuciem. Jednak mimo to jestem z niej bardzo zadowolony i pewnie następnym razem też ją wybiore.

marshall ja brałbym PP (już wziąłem :proud: ). Co prawda nie używałem Ultra Clear, ale obsługa palcami nie powinna się aż tak mocno różnić od PP. Szczerze mówiąc ja więcej różnic czuje używając rysika, a nie palców. Wizard na pewno będzie używany na zewnątrz i lepiej się tam sprawdzi matowa PP. Ja na początku miałem problemy z wybieraniem numeru, nie przez złą folie, która przeszkadzała w naciśnięciu ekranu, ale przez refleksy, które przeszkadzały w zobaczeniu przycisków. Musiałem ustawiać się tak, żeby rzucać cień na pocketa. Teraz nie mam takich problemów.

« Odpowiedź #475 dnia: Grudzień 10, 2006, 23:00:55 »
Protector Plus mam juz sprawdzony i wlasnie chodzi mi o to czy jednak nie lepszy byłby Ultra Clear (ktorego nie mialem okazji sprawdzić w praktyce), ale chyba zamówię starego dobrego Protectora.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #476 dnia: Grudzień 10, 2006, 23:14:14 »
Jeśli chodzi o folie noname to ja mam folię od tego użytkownika na swoim H5:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1930157
i rzeczywiście jest doskonała, miło się rozczarowałem.

Mam jednak pewne wątpliwości czy zda egzamin na urządzeniach wyposażonych w ekran dotykowy, może być zbyt sztywna.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #477 dnia: Grudzień 11, 2006, 23:23:32 »
Hej, jaka folia będzie najlepsz do 2,8" TFT LCD, chodzi o etena X500?
Nigdy nie miałem tak 2,8" LCD.
Pozdrawiam.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #478 dnia: Grudzień 12, 2006, 21:14:10 »
Cytat: "Fortuniarz"
Hej, jaka folia będzie najlepsz do 2,8" TFT LCD, chodzi o etena X500?
Nigdy nie miałem tak 2,8" LCD.
Pozdrawiam.

Musisz się trochę wysilić i poczytać ten wątek od początku

*

Offline AdamDFO

• *
  • 77
  • Sprzęt: LG O3D
« Odpowiedź #479 dnia: Grudzień 19, 2006, 20:55:40 »
po przeczytaniu tego tematu mialem lekka obawe przed zalozeniem brando PP na mojego wizarda ale bez zbednych kombinacji zalozylem ja na wyswietlacz i musze przyznac ze jest naprawde fajna, jesli chodzi o pytanie kolegi o dotykanie palcami to moim zdaniem matowa foli jest lepsza gdyz nie sa na niej widoczne slady pozostawione palcami, napewno mniej niz na takiej lsniacej porownaj sobie jakie slady zostaja po paluchach na zdjeciach wywolanych na blyszczacym papierze i jak to sie ma do papieru matowego. jedyne co wkurza to te cholerne pylki ktore sie dostaly pod folie, ale widac je tylko w sloncu i w sumie nie odrozniam ktore to sa na foli a ktore pod wiec jest to do przezycia

pozdro