Screen Protectors -->test

• 809 Odpowiedzi
  • 226638 Wyświetleń

Odp: Screen Protectors -->test
« Odpowiedź #210 dnia: Lipiec 12, 2005, 15:00:59 »
Cytat: jakub kańczugowski
Ten link byl u nas na stronie glownej juz dawno :)

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #211 dnia: Lipiec 12, 2005, 17:17:39 »
Cytat: skakun
Ja mam uwagę odnośnie Brando UltraClear. Po dwóch miesiącach użytkowania stwierdzam jedno: rysuje się! Otóż w miejscach suwaków, często używanych literek oraz x/ok i start są wyraźne rysy. (...) Teraz już czasem czuję że zamiast dobrego poślizgu rysik ora wyrwę w brando.

Mam takie same obserwacje i odczucia. Już się martwiłem, czy na Allegro ktos mi nie wcisnął podróbki - trochę mnie uspokoiłeś. A następnym razem kupię matową.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #212 dnia: Lipiec 13, 2005, 17:20:49 »
Matowa też się po pewnym czasie rysuje, nie wiem czy nawet nie bardziej niż Ultra...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #213 dnia: Lipiec 13, 2005, 17:34:23 »
Matowa sie nie rysuje... jesli juz to matowieje :) Ale po prawie dwoch latach mam wytarcia tylko w miejscu klawiaturki (takie punkciki).

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #214 dnia: Lipiec 14, 2005, 17:05:36 »
Bu, widać nowe robią gorsze... mnie się już matowa porysowała...

Chyba że w glenie mają podróbki ;)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #215 dnia: Lipiec 14, 2005, 20:38:51 »
Jak masz jakis ostry rysik (wyszczerbiony), albo korzystales z czegos innego do dotykania ekranu to mozesz zalatwic wszystko... w koncu to tylko folia.

« Odpowiedź #216 dnia: Lipiec 21, 2005, 00:52:43 »
Pisal ktos juz tutaj, o folii BOSITY, no ale niestety nikt chyba jej wtedy nie testowal... A jak jest teraz?? Czy ktos z was ma ta folie i moze podzielic sie wrazeniami?? ;)

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #217 dnia: Lipiec 23, 2005, 22:03:02 »
Hej - dziś pierwszy raz w życiu zakładałem folie na wyświetlacz i to odrazu chyba najgorszą w zakładaniu z możliwych czyli Brando Ultra Clear. Muszę przyznać że jestem z siebie dumny - mój MDA Compact wygląda jak by był dopiero wyjąty z pudełka a foli KOMPLETNIE NIE WIDAĆ :):):) Ale jest jedno ale, nawet dwa - po pierwsze w rogu ekranu został mi malutki paproszek długości milimetra, ale przy zapalonym ekranie praktycznie go nie widać i więc nie bede ryzykował jego usuwania. Drugie ale tyczy się komfortu pracy z folią - otóż niestety bardzo spadła czułość ekranu i jak bez foli Compact reagował średnio to teraz jest jeszcze gorzej... Oczywiście nie jest tragicznie i pewnie za kilka dni całkiem się już przyzwyczaję, ale dowodzi to że nie ma rzeczy idealnych chociaż ta folia bardzo się do nich zbliżyła :):)

Jeszcze napiszę mój sposób: oczywiście zaparowałem łazienkę, oczyszciłem wyświetlacz, potem nakleiłem na niego plaster do pakowania. Następnie odkleiłem go trochę i powoli nakleiłem folię Brando. Ułatwiając sobię cały proces do odklejonej części plastra dokleiłem już zdjętą folię ochronną z Brando i tym sposobem odklejając plaster z ekranu automatycznie odklejałem też folię ochronną :) Brando jest idealnie dopasowana do Compacta i nie ma żadnych szpar. Całość operacji zajeło mi 15 minut :):):)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

« Odpowiedź #218 dnia: Sierpień 11, 2005, 11:48:48 »
Pierwszy raz zakładałem folie i powiem tyle, że udalo mi się ją założyć w 15 minut i leży świetnie!Dzięki tym postom dowiedziałem się jak to się je. Brando Plus wg mnie jest świetna, faktycznie nawet poprawia obraz na wyświetlaczu-jest wyraźny i nie odbija tak światła, jak wyświetlacz bez folii.Miałem trochę wyrysowany wyświetlacz, a po założeniu w/w folii niczego ni widać.Drobne pyłki które podczas zakłądania przyczepiły mi się do folii zdjąłem wg zaleceń-taśmą bezbarwną. Gorąco polecam tą folię! Dzięki za wskazówki dotyczące zakłądania, które jest banalne!POZDRAWIAM!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpień 11, 2005, 20:29:19 »
Cytat: gall_u
Pierwszy raz zakładałem folie i powiem tyle, że udalo mi się ją założyć w 15 minut i leży świetnie!Dzięki tym postom dowiedziałem się jak to się je. Brando Plus wg mnie jest świetna, faktycznie nawet poprawia obraz na wyświetlaczu-jest wyraźny i nie odbija tak światła, jak wyświetlacz bez folii.Miałem trochę wyrysowany wyświetlacz, a po założeniu w/w folii niczego ni widać.Drobne pyłki które podczas zakłądania przyczepiły mi się do folii zdjąłem wg zaleceń-taśmą bezbarwną. Gorąco polecam tą folię! Dzięki za wskazówki dotyczące zakłądania, które jest banalne!POZDRAWIAM!

Zmien pole opisu swojego PDA bo rozwala uklad forum.

*

Offline lsd25

• 18
« Odpowiedź #220 dnia: Wrzesień 02, 2005, 10:45:10 »
Czy Crystal Clear firmy BOSITY jest na kleju? Nigdzie nie moge sie doszukac... Jest okolo 10 zl tansza od Brando, nie wiem jak z jakoscia. I druga sprawa, czy ktos uzywal Crystalwriter Screen Protector? Jest dziwnie tania, 11$ za 12 sztuk:tutaj ja sprzedaja

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #221 dnia: Wrzesień 03, 2005, 11:16:54 »
Ciekawy test folii BoxWave ClearTouch Crystal na stronie Tekguru
link
Testujący twierdzi, że jest ona nawet lepsza niż Brando Ultra Clear.
Jest tam także fajna instrukcja na temat zakładania i zdejmowania folii.

« Odpowiedź #222 dnia: Wrzesień 03, 2005, 14:41:50 »
Witam
Jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem typhoona 3500 mobile,niestety juz pojawily sie dwie rysy na wyswietlaczu dlatego chce kupic folie brando niestety nie bardzo wiem do jakiego modelu zamowic bo na stronach brando nie ma go na liscie.Aha jeszcze jedno,zauwazylem ze w srodku wyswietlacza pojawil sie kurz czy mozna go usunac jakos bezinwazyjnie?Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #223 dnia: Wrzesień 03, 2005, 15:41:48 »
To jest to samo do Mitac Mio 168 / Yakumo Delta 300

« Odpowiedź #224 dnia: Wrzesień 10, 2005, 23:56:17 »
Wielkie dzieki Jakub.Kupilem do mitaca i pasuje idealnie. Napisze kilka slow o moich wrazeniach zwiazanych z brando. Przeczytalem wszystkie posty odnoscie montazu(zaparowana lazienka itd.) Zakladalem folie w normalnych pokojowych warunkach bo motyw lazienkowy wydal mi sie dosc zabawny i zbedny,po zamontowaniu folii zobaczylem jeden babel powietrza a poniewaz dazylem do idealu zdjalem folie i chcialem zalozyc jeszcze raz niestety to byl moj blad poniewaz do folii przyczepialo sie coraz wiecej brudow. Wiec nastepne proby oczywiscie byly przeprowadzane w lazience:),jednak do idealu nie udalo mi sie dojsc po kilku godzinach spedzonych w saunie,  obelgach dziewczyny ze jestem stukniety i stwierdzeniem ze foliie ochronne to gadget dla sadomasochistow.Dlatego moja jedyna rada dla montujacych folie:najpierw przygotowanie potem dzialanie tu mozna pomylic sie tylko raz...Aha jesli chodzi o jakosc:rewelacja!  Pozdrawiam wszystkich sado-macho:)    

« Odpowiedź #225 dnia: Wrzesień 27, 2005, 12:23:46 »
Co z ta lazienka, czy dla tego zeby ne miec zadnego pylka pod ekranem warto jest skracac zywotnosc pda, albo nawet ryzykowac jego zdechniecie??
Przeciez wilgoc tak samo przenika do srodka pda i jesli sie skondensuje (wyjscie z goracej i wilgotnej lazienki do pokoju) to zabaweczka moze zakonczyc zywot. Ja zakladalem folie na zywca w pokoju, pod folia mialem 1 widoczny pylek, ktory juz mi przestal przeszkadzac, poza tym folia sie brudzi od dotykania, przy normalnym uzytkowaniu wiec tym bardziej nie widac zabrudzen spod folii.

Prosze o jakis rzeczowy komentarz.

pozdrawiam

Domel

« Odpowiedź #226 dnia: Wrzesień 27, 2005, 19:29:31 »
I ja pozwole dorzucic swoje trzy grosze do dyskusji.
Odnosni zdejmowania foli z PDA to faktycznie patent z tasma samoprzylepna jest super i naprawde działa.
Jezeli chodzi o czyszcenie wyswietlacz to uzywam spirytusu 96% i jest ok rozpuszcza wszystko i ekranika jest super czysty stosowałem spiryt w Palmie m105, Prismie, Tungstenie E i obecnie posiadanym Typhoonie i wszystko działa.

A folia tak naprawde to skupiłem sie na tych tanich i bardzo tanich i od jakiegos czasu je stosuję.
1. najpierw była PROTEKTORY tego typu
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64165694
nie polecam jest z załozenia porysowana i ma poprzeczne rysy rysuje sie bardzo, zalety - można sobie przyciąć jak ktos chce i w miare tania
 dobrze sie po niej pisze
2. Stosowłam tez folie bez kleju sprzedawane na allegro pierwsza była taka sobie i po jakims czasi zaczeła miec przebarwienia i zżółkała.
3. W ramach eksperymentu nabyłem te folie tez na allegro sa bardzo tanie 2.49 za 2szt + koszty wysyłki w sumie ok 5zł
Folie sa docinane ploterm na podany wymiar bardzo dokładnie i maja nawet zaokrąglone rogi (tak jak zamawiałem) sa bez kleju i bardzo ładnie przylegaja na wode (tylko mało bo zalejecie wyswietlacz) mnie sie udało) sa przezroczyste i wydaja sie dobre. Nakleiłem i naprawde sa niezłe trzyma się ładnie i jest ok. Nie powoduja potrzeby zwiększenia nacisku. Obecnie testuje trwałośc
POLECAM GENERALNIE.
NIC LEPSZEGO NIE ZNAJDZIECIE ZA o 2.50 zł szt.
Link dla zainteresowanych
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65501011

żeby było jasne NIC MNIE NIE ŁACZY Z SPRZEDAWCĄ
pisze bo jestem zadowolony z produktu!!!!

« Odpowiedź #227 dnia: Wrzesień 30, 2005, 21:04:36 »
Troche mi wstyd o tym pisac, ale zapytac musze, bo nie wiem.
od paru dni mam tego swojego 1940, kupiony uzywany w stanie wrecz idealnym.
poniewaz zakup folii do niego planuje dopiero za ok 2 tygodnie ze wzgledu na brak funduszy i zadluzenie przez kupno samego ipaqa oszczedzam ekran jak moge, ale cos zauwazylem.

otoz nie wiem, czy na nim jest zalozona folia. pod swiatlo na wyswietlaczu oprocz paru mikrorysek widac 'kropki' czy jak kto woli jakies punkty w rownych od siebie odstepach ok 2mm [tak na oko, ciezko powiedziec dokladnie]. Czy to jest jakas folia, czy taka jest powierzchnia ekranu w 1940?

*

Offline esion

• *
  • 51
« Odpowiedź #228 dnia: Październik 17, 2005, 10:31:48 »
a jak i czym najlepiej oczyscic przed polozenim Brando?

« Odpowiedź #229 dnia: Październik 19, 2005, 21:00:33 »
ja czyściłem wodą z mydłem:) stare sprawdzone przepisy ,ja ze swojej strony polecam brando protector plus ta bardziej taka chropowata ,super wygodnie sie pisze ,jak kupiłem pda to była źle założona bo nie na wilgoć nakładana i kurz był pod nią,więc standart ,ściągnąłem folię,umyłem wodą z mydłem,nalałem wody gorącej i nad umywalką nałożyłem na krople wody folie.Efekt:zero kurzu,zero bąbelków powietrza itd:)Warto wydać te 38zł,na początku w poprzednim pda miałem jakies folie z firmy croppol z allegro czy coś takiego i też nie były złe ,ale to nie to samo:)

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
« Odpowiedź #230 dnia: Październik 20, 2005, 10:55:22 »
Ja jestem tuż po założeniu 4 folii Brando Protector Plus i moja ocena
dla tej folii to 5+ (na całej linii).
+ bardzo łatwy montaż (ja korzystałem ze sposobem na folie spożywczą,
bez parowania łazienek i zbędnego kombinowania)
+ bardzo fajnie wygląda na ekranie
+ idealnie docięta (hx2410 i rx3715)
+ rewelacyjna w użyciu (dla mnie lepiej się po tym pisze niż na
zwykłym ekranie)
- nie najtańsza jak na kawałek folii, ale zawsze można wybrać folie po
2,50zł
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #231 dnia: Listopad 08, 2005, 22:49:12 »
Mam pytanko do osob ktore uzywaja juz dluzszy czas foli Brando ale tej "klasycznej". U mnie po mniejwiecej 10 miesiacach uzywania widac wyrazne slady po stukaniu w klawiature. Czy to normalne? Mnie sie wydawalo po przeczytaniu opinni innych uzytkownikow, ze ta folia jest prawie niezniszczalna ? Zmywalem to ale bez efektow -slady widac nadal.
Ted

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #232 dnia: Listopad 08, 2005, 22:52:56 »
Cytat: t_e_d
U mnie po mniejwiecej 10 miesiacach uzywania widac wyrazne slady po stukaniu w klawiature. Czy to normalne?
Jak najbardziej normalne. Ślady od klikania w klawiaturkę i kratka od Bejeweled to standard ;)

« Odpowiedź #233 dnia: Listopad 09, 2005, 00:14:50 »
no ja juz nalozylem swoja pierwsza Brando Protector Plus
co prawda troche mi to zajelo, i mylem ja w miedzy czasie z 50 razy, ale jest :]
co prawda jest z jednej strony ekrany troszke kurzu [fakt faktem nie wiele], przy wylaczonym ekranie to widac, przy wlaczonym praktycznie w ogole, a jak pisali poprzednicy bardzo fajnie sie po niej pisze.
ogolnie jestem z niej zadowolony, zobaczy sie teraz jak szybko sie zuzyje..

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #234 dnia: Listopad 09, 2005, 12:17:36 »
Cytat: Kusiu
U mnie po mniejwiecej 10 miesiacach uzywania widac wyrazne slady po stukaniu w klawiature. Czy to normalne?
Jak najbardziej normalne. Ślady od klikania w klawiaturkę i kratka od Bejeweled to standard ;)
Hmmmm, no to zaczynam sie zastanawiać gdzie jest wyższość folii Brando nad takimi zwykłymi? Nim kupilem sobie Brando -mialem taki zestawik - 12 folii uniwersalnych, do samodzielnego przyciecia - kupiony za kilkanascie zlotych na Allegro - czyli jedna folia wychodzila jakos 1,5 zl. Tamta folia byla "wyklikana" po 3 miesiacach. Za Brando zaplacilem prawie 50 zl i starczylo na 11 miesięcy. Jak by nie liczyć - wychodzi 10x drożej :) Więc gdzie ta wyższość? nie bardzo rozumiem

Pozdrawiam - TED

*

silentjob

« Odpowiedź #235 dnia: Listopad 09, 2005, 12:22:25 »
Najprościej mówiąc, to, że folia jest już poprzecierana, nie dyskfalifikuje jej w żadnym stopniu aby dalej ją używać. Odpada też zakładanie kolejnej folii co 3 miesiące, Brando zakładasz raz na długi czas:). Myślę, że przetarcia te nie są aż tak szczególnie widoczne oraz nie zmniejszają komfortu pracy.

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #236 dnia: Listopad 09, 2005, 12:32:41 »
Masz racje - mnie czytajac kiedys opinie o różnych foliach wydawalo się ze ta Brando wytrzyma o wiele dłużej

*

silentjob

« Odpowiedź #237 dnia: Listopad 09, 2005, 12:42:45 »
Rekordziści wyciągają ponad 2 lata:). Ja mam swoją dopiero kilka miesięcy, i poza kilkoma rysami nie mam naprawdę powodów do narzekań.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #238 dnia: Listopad 09, 2005, 17:09:39 »
Masz racje - mnie czytajac kiedys opinie o różnych foliach wydawalo się ze ta Brando wytrzyma o wiele dłużej
Myślę, że ma na to wpływ także końcówka rysika - tzn. jej "ostrość".

« Odpowiedź #239 dnia: Listopad 09, 2005, 17:22:39 »
na moim pockecie siedzi od 12 miesięcy i wszystko ok ,może troszke rysek ,ale wytarć żadnych ,null ,zero:)