Screen Protectors -->test

• 809 Odpowiedzi
  • 225914 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Odp: Screen Protectors -->test
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 18, 2005, 20:23:01 »
Puby napisal ze to byla folia do n30, a on ja zakladal do n35 :) Wiec nie ma co mowic o dopasowaniu folii przez Brando.

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 18, 2005, 21:02:37 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Puby napisal ze to byla folia do n30, a on ja zakladal do n35 :) Wiec nie ma co mowic o dopasowaniu folii przez Brando.
Faktycznie. Oko mi sie omsknelo, moja wina i tym lepiej dla uzytkownikow Brando.
Pozdrowka
AGollum

*

Offline Puby

• *
  • 56
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 19, 2005, 09:44:27 »
Nie mam pretensji do Brando - chyba tylko o to ze nie mieli folijki dedykowanej do n35.
Przedtem mialem na ekranie folijke Crocfola - obrzydliwe paskudztwo , w sumie jedyny plus byl taki ze zakrywala ekran. Roznica kilu klas - lepszy obraz , lepiej slizga sie rysik.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 19, 2005, 11:56:33 »
Jak kiedys Brando nie mialo zbyt duzego wyboru to wystarczylo kupic folie na 100%. Nastepnie przyciac kartke papieru dokladnie na wymiar ekranu palmtopa (metoda prob i bledow), nastepnie zlaczyc tasma klejaca ta karte i folie brando i dociac na wymiar. Sam tak robilem i wyszlo idealnie.

*

Offline Janko

• *
  • 59
« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 20, 2005, 16:37:26 »
Ja wlasnie kupilem do swojego Looxa 410 folie Brando Plus.
Na prawde super, polecam, jeszcze taka uwaga, bo pisaliscie o "fakturce" co mnie przestraszylo, ze beda jakies malutkie rowki czy cos takiego.
Otoz dla wszyskich co tej folii jeszcze nie mieli powiem tak:
inne folie sa jak wyswietlacz CTR - sliskie a Plus jest jak powierzchnia matrycy TFT (np. w laptopie) - matowa, nie ma zadnych wciec czy cos, jest jednolita (mowie, bo sie o to balem...) :).

Przedtem mialem folie CoolWRITE, niesamowita roznica :).
Kupilem ja razem z palmem, w Vobisie (nie mieli innej a na poczatek musialem jakas miec). Kosztowala chyba z 12 zlotych a w srodku 12 sztuk :D.
Trzeba bylo kazda przyciac (dobrze, ze mam gilotynke), czasem wychodzilo lepiej, czasem gorzej :}. Folia byla chyba na klej, bo po zdjeciu jak sie dotknelo od spodu to jak tasma klejaca :P.

Powiem jeszcze co do Waszych warunkow bezpylowych:
jestem z Wroclawia a u nas sa ogromne ilosci kurzu, wiec watpie, zeby w moim przypadku zaparowywanie lazienki cos dalo.
Ale przygotowalem sie bardzo starannie do zalozenia folii - bo wkoncu tylko jedna.

Troszke oczyscilem biurko, polozylem czysta kartke papieru (dodam, ze w pokoju przypadkowo od rana byly zasloniete firanki, wiec slonce nie naelektryzowalo kurzu tego dnia (slonce swieci w nim rano)).
Ze starego zestawu CoolWRITE wyobylem szmatke (mam kilka do okularow ale po wielu czyszczeniach sa juz calkiem przesiakniete plynem do okularow), z lazienki wzialem wacik kosmetyczny, bo nic innego mi nie przyszlo do glowy, lekko go nawilzylem i z niepokojem o wloski (z wacika) poszedlem do pokoju.

Zdjalem stara folie (az ekran sie podniosl) i lekko przetarlem wacikiem. O dziwo nie zostawil ogromnej ilosci wloskow (ale nie dotykalem go ta "wlochata" strona), wilgoc starlem szmatka od starych folii.
Powoli nalozylem folie Brando (po uprzednim odklejeniu jej od zabezpieczenia) - tu moje wrazenie: folia jest "twarda" tzn nie zwija sie tylko zachowuje bardziej jak kartonik - na koniec tylko delikatnie podwazylem ja od dolu warstwa zabezpieczajaca zeby pozbyc sie powietrza i koniec :).
Efekt swietny, polecam ta folie!!! Mam ja dopiero z pare godzin ale mysle, ze co najmniej z rok posluzy!

/przepraszam za tak rozbudowana wypowiedz ale nie moglem sie oprzec pokusie przekazania wszystkich szczegolow moich pierwszych chwil z folia Brando :)/

Janko

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 20, 2005, 16:47:18 »
Ja mam swoja Brando Protector Plus juz ponad 2 lata i slady zuzycia widac tylko pod swiatlo w okolicy najczesciej uzywanych na klawiaturce programowej liter. Gdy ekran jest wlaczony to nie ma kompletnie sladu zuzycia.

*

Offline xsrx

• 29
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 20, 2005, 17:03:48 »
ja dosc niedawno kupilem brando PP i tez sobie chwale..
na a620 przy kazdej krawedzi jest 1/2 mm marginesu. Zakladalem biurku kladac na kartce papieru uzywajac szerokiej tasmy klejacej..

Nakleilem szeroka tasme na ekranik wczesniej oczyszczony.. zlapalem za krawedz i synchronicznie z folia z brando ta oslonowa zakladalem na ekran PDA

Potem pozostalo karta kredytowa przejechac sie po ekranie by wszystko ladnie wyrownac a po krawedziach rysikiem z pda..

cala operacja zajela mniej wiecej 2 minuty

« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 26, 2005, 15:20:08 »
Witam
Jestem nowy na forum ( jako posiadacz PDA ) bo samo forum śledze już od jakiegoś czasu. I od razu mam pytanie - czy ktoś używa folii dołączanej do MDA III i co ona jest warta. Czy na przykład nie będzie trudności z odklejeniem jakbym zdecydował sie na coś lepszego ?
Pozdrawiam

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #158 dnia: Maj 03, 2005, 01:47:05 »
Nie znam tej folii, ale szczerze radze (z doswiadczenia niestety) nie uzywac niczego co dziala na klej.
Rowniez pozdrawiam
AGollum

« Odpowiedź #159 dnia: Maj 23, 2005, 18:25:06 »
Pytanie do wszystkich: Czy można znaleźć gdzieś artykuł opisujący krok po kroku sposoby zakładania folii na ekran pda? Ja posiadam folie CooolWrite i zupełnie nie mam pojęcia jak je porządnie i estetycznie "przymocować".

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #160 dnia: Maj 26, 2005, 13:46:22 »
ja to mam pecha... odwrotnie założyłem sobie folie brando :( Ma ktoś sposób na pozbycie się kurzu i paluchów? Tak pozatym folia jest świetna. Gdyby nie zabrudzenia to nie bylo jej wogóle widać. W pomieszczeniach jak sie włączy podświatlanie to mimo zabrudzeń jest całkowicie nie widoczna.
Are you shpongled?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 26, 2005, 19:17:45 »
Zimna woda z plynem + plukanie (nie szorowanie), suszenie lub wycieranie jakas szmatka np. do okularow, ktora nie zostawia wloskow.

« Odpowiedź #162 dnia: Maj 29, 2005, 13:24:57 »
ja polecam szeroka tasme klejaca - naklejasz dokladnie na folie - i po sciagnieciu nie ma zadnych pylkow i innego paskudztwa. ten sposob rekomenduje sam brando - ja wlasnie wczoraj dostalem nowa folie do mojego XDA II i mialem troche problemow z odpowiednim  naklejeniem (lapy sie trzesa :)) - tasma klejaca sprawe zalatwila perfekcyjnie. Co do samej folii to wczesniej mialem taka chropowata brando, teraz kupilem ten nowy typ ultra clear i tez jest ok.

*

silentjob

« Odpowiedź #163 dnia: Maj 31, 2005, 13:50:06 »
Cytat: skakun
widzieliście cenną uwagę z tyłu opakowania Brando?
cytuję: "DO NOT wash protector with PDA! Wash ONLY Protector!"
Proszę zapamiętać i stosować...

Dobre :). Właśnie zakupiłem Brando Protection Plus, lecz zamontowałem ją z taką ilością kurzu między ekranem a folią, że będę to musiał raz jeszcze powtórzyć. Folia jest wspaniała, pisze się komfortowo, mam nadzieję, że posłuży mi przez parę ładnych lat.

« Odpowiedź #164 dnia: Maj 31, 2005, 15:28:17 »
Dwa razy naklejałem Brando na IPAQa. Za pierwszym razem to za bardzo mi nie poszło kurz, powietrze. Więc poszedłem do łazienki odkleiłem, umyłem i tak jak fachowcy od folii (naklejają na okna hektary bez powietrza i kurzu a nie jakieś mm kwadratowe) przyłożyłem na mokro - wilgotna folia z kropelkami wody. Jak jest mokra łatwo poprawić przyłożenie i delikatnie bibułą dociskając i wycierając wodę na brzegach powoli przukleiłem całą. Mozliwe że wyciskana woda zabrała   jakieś drobinki bo wyszło idealnie zero powietrza i kurzu. Kolejną folie przykleiłem na mokro za pierwszym razem. Co do jakości folii to miałem tylko Brando i widziałem jakąś CoolWRTITE 12szt. za 25zł(totalna kicha). Następna folia to będzie na pewno Brando UltraClear.
--

*

silentjob

« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 02, 2005, 11:27:01 »
Możesz wyjaśnić ten sposób na mokro??? Bardzo moczysz tą folie czy tylko delikatnie ją zwilżasz??? Palmowi nie grozi zalanie ekranu;), bo troszkę się o to obawiam :).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 02, 2005, 11:33:06 »
Grozi! Ja bym tego nie polecal...

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 02, 2005, 19:39:05 »
Założyłem pierwszą moją folię.
Brando UltraClear-Loox720.
Czas 30min.
Użyłem pianki antyelektrostatycznej do ekranów oraz zaparowanej łazienki, szmatka też była :).
Operacja zakończyła się powodzeniem bez żadnego pyłku ani bombelka- jednak popełniłem jeden błąd. Chodzi oto że prawdopodobnie źle wyczyściłem  dwa miejsca przy brzegu ekranu i efekt jest taki że folia tam minimalnie odkleja się (a może jest inny tego powód?).
Moja opinia:
1. Przezroczystość super.
2. Błyszczy się straszliwie.
3. Zmniejszyła znacznie czułość ekranu.
4. Jest śliska ale mi to się podoba.
Ogólnie jestem zadowolony.
to pa z to je s to

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 02, 2005, 19:43:47 »
Cytat: Tytan
Chodzi oto że prawdopodobnie źle wyczyściłem  dwa miejsca przy brzegu ekranu i efekt jest taki że folia tam minimalnie odkleja się (a może jest inny tego powód?).
Raczej uszkodziłeś taką bardzo delikatną warstwę silikonopodobną (?) Kiedyś na Clie miałem tę folię i też w jednym miejscu przy brzegu widać było, że odstaje na powierzchni niecałego mm^2.

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwiec 02, 2005, 20:33:52 »
Wszystko możliwe ale przynajmniej z jednej strony było to mało prawdopodobne bo od razu tą stroną przyklejałem bez poprawek.
Tzn. że gdy odkleję to już do kosza?
Czytałem że różne folie można myć?
to pa z to je s to

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwiec 02, 2005, 22:39:33 »
Już ktoś zgłaszam podobny problem w tym wątku, przejrzyj. Oczywiście w Twoim przypadku może być to co innego.
Ogólnie ta folia niby jest zmywalna itd, ale moim zdaniem dużo jej brakuje do wytrzymałości Protectora Plus. Jeżeli założyłeś ją prawidłowo to nie ma sensu zdejmować ją do mycia, po prostu od czasu do czasu przetrzesz ją z zewnątrz.

« Odpowiedź #171 dnia: Czerwiec 02, 2005, 23:13:00 »
Na mokro - to poprostu zmywam pod bieżącą wodą folię, ekran w ipaqu mam wyczyszczony i trzymam go do dołu. Woda oczywiście z folii spływa ale zawsze troszkę zostanie i wtedy powoli przykładam do ekranu. Założyłem już dwie folie i jest super. Jak coś się znajdzie pod folią to odklejam i płuczę ponowine. Jak folia jest mokra to łatwo się odkleja. Nie leję wody na ekran, a te odrobinki co wychodzą przy krawędziach, wycieram jak dociskam papierowym ręcznikiem folię. Nie chwaląc się folia wygląda jak fabrycznie naklejona.  

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwiec 03, 2005, 08:58:08 »
takie pytanko...
czy jesli protektor bedzie troszeczke mokry od strony przyklejania do ppc to czy moze uszkodzic ekran?

*

Offline cheesus

• *
  • 74
    • www.mobico.pl
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwiec 03, 2005, 09:15:15 »
jasne, ze moze - moze zalac elektronike w srodku

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwiec 03, 2005, 09:28:32 »
ale nie jest super mokry tylko troszeczke wilgotny...
nie wiem jak wytrzec brando od spodu nie zostawiajac klakow...
chyba tylko suszarka...

« Odpowiedź #175 dnia: Czerwiec 03, 2005, 09:34:15 »
to suszarka ci nawrzuca nowe paprochy na folię, ta odrobina wody która pozostaje na foli tylko ułatwia przyklejenie a jej minimalna ilość nie utopi pocketa.

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwiec 03, 2005, 09:37:57 »
a czy ma jakis wplyw jej dluzsze oddzialywanie na sam wyswietlacz? moze np. dekalibruje czesc dotykowa po jakims czasie albo cos...
czy mzoe te brando maja jakas technologie ktora z czasem przepuszcza te resztki wilgoci "na zewnatrz" (cos jak goretex :P)

« Odpowiedź #177 dnia: Czerwiec 03, 2005, 09:46:48 »
Nic się z ekranem u mnie nie działo. Jak przyklejałem folię do drugiego pocketa to nawet się nie zastanawiałem - wyczyściłem ekran, folia pod kran  i  trochę zabawy z dobrym (centrycznym) przyłożeniem i gotowe.

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwiec 03, 2005, 09:50:34 »
pytam bo wydaje mi sie ze cos sie dzieje z moim pocketem...
na srodku jest (ledwo widzialna ale jest) jakby plamka oleju :P
wiecie... takie kolorki.. zmieniaja sie pod wplywem dotyku...
nie zmniejszaja czulosci matrycy ale jednak...
juz przez takiec cos raz zdejmowalem i zakladalem protektor

aha protektor byl docinany na gilotynie ale to nie powinno miec wplywu...

*

Offline cheesus

• *
  • 74
    • www.mobico.pl
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwiec 03, 2005, 10:14:35 »
powtarzam: woda + elektronika = problem ;)

jak ktos chce ryzykowac, to jego sprawa. to, ze raz czy dwa sie udalo, nie znaczy, ze zawsze sie uda.

zreszta dzisiaj bede zakladal brando, to napisze co i jak :)