Samoczynne włączanie Ipaqa.

• 22 Odpowiedzi
  • 518 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 23, 2005, 16:50:42 »
Mam dwa Ipaqi 1940 ( jeden ma nie całkiem sprawny ekran dotykowy). W tym, który ma sprawny ekran następuje zjawisko samoczynnego włączania się, które doprowadza mnie do szału.Dzień w dzień ładuję go do pełna i dzień w dzień rozładowuje sie do zera. Czytałem wątki dotyczace się samoczynnego włączania pocketów. Postępowałem wg zaleceń, a mianowicie wyłączyłem Bluetooth, pozmieniałem ustawienia w ActiveSync, nic nie pomaga, a pocket samoczynnie włącza się nawet po twardym resecie, z czystym systemem ! Czy naprawdę nie ma na to rady ??? Pamiętam, że Jakub w którymś z wątków napisał coś w stylu: "że i tak sie będzie włączał"... Czy naprawdę nie ma na to rady ??? W pockecie z uszkodzonym ekranem, to zjawisko nie wystepuje, dlatego kusi mnie zamiana ekranów, jednak boje się, że trwale uszkodzę oba urządzenia. Moze ktoś  robił taką zamianę i napisze mi czy laik z tym sobie poradzi ?

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2005, 17:38:53 »
Mozesz przeciez ustawic zeby sie sam wyłączał np po 1 minucie.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2005, 17:50:35 »
Czy chodzi Ci o : Start-Ustawienia-System-Zasilanie- Dostosuj ustawienia podświetlenia ? Jeżeli tak to mam to oczywiście ustawione tylko,że dotyczy to tylko podświetlenia :( Sam pocket pozostaje włączony... A może codzi o coś innego, czego ja nie wiem ?

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2005, 18:16:55 »
W zakladce settings/power powinienes miec opcje wylaczenia ipaq'a po okreslonym czasie.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2005, 18:37:33 »
Hmm, u mnie w spolszczonej wersji taka opcja nie występuje !!! Ale po twardym resecie, na czystym systemie ( w języku angielskim) sie pojawiła  ! Co jest grane, czyżby niedoróbka Interwrite ? To faktycznie działa ( przynajmniej dopóki nie zainstaluję polskiej nakładki ... Do pełni szczęscia brakuje jednak, żeby Ipaq nigdy sam się nie włączał. Dlaczego w drugim moim Ipaqu, takie zjawisko nie występuje ? Dziekuję za dotychczasową pomoc :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2005, 19:27:30 »
No to chyba sam sobie odpowiedziales. Sprobuj bawic sie systemem bez polskiej nakladki. Byc moze ona powoduje takie dziwne zachowanie PDA. Druga sprawa to moze masz wlaczony automatyczny backup w iPAQ Backup? Ktory ma sie zrobic przy niskim stanie naładowania baterii PDA?

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2005, 19:35:57 »
Wszystkie funkcje dotyczace backupu mam nieaktywne, a Ipaq włacza(ł) sie już przy pełnym naładowaniu. Może mój system operacyjny posiada jakąś wadę ???

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2005, 19:55:25 »
Cytat: drozdek
Może mój system operacyjny posiada jakąś wadę ???
nie slyszalem o takiej wadzie... czy dzieje sie tak na czystym systemie czy cos juz poinstalowales od momentu hard resetu?

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:12:26 »
Tak jak napisałem powyżej, pocket włącza się również po twardym resecie, bez instalowania żadnych programów...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:15:15 »
nie konfigurowales w miedzyczasie programu pocztowego?

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:24:24 »
Nie. Wczoraj już w akcie desperacji, zrobiłem hard reset ( oczywiście po wykonaniu kopii), żeby sprawdzić, czy na czystym systemie sie włączy i ... właczył sie po około 10 minutach. To była jednak tylko jedna próba, bo za chwilę odzyskałem wszystko z kopii. Może to był tylko jednokrotny dziwny przypadek ? Musiałbym to sprawdzić kilka razy ...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:26:47 »
hmm... jesli po hard resecie (rysik w dziurke i jednoczesnie przycisk Power nad ekranem) po 10 minutach PDA sam sie wlacza to rzeczywiscie cos jest nie tak...

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:39:50 »
Tak , to był naprawdę hard reset ;) Na razie zrobiłem tak, że na czystym systemie w ustawieniach Power poustawiałem po 1 minucie, następnie odzyskałem wszystko z kopii. I chociaż ustawienia Power w jezyku polskim zniknęły, to przecież te pojedyńcze minutki ustawione na angielskiej wersji zostaną. A to spowoduje, że chociaż Pocket będzie się włączał, to jednak po minucie się wyłączy... Nie jest to super, ale na pewno lepiej niż było. Dziękuję wszystkim za pomoc .

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:43:40 »
nie wgrywaj backupu na nowy system z wersji gdzie miales polska lokalizacje - poinstaluj wszystko od nowa bo inaczej to wszystko nie ma sensu !

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:50:42 »
Ok, zrobię tak, ale dopiero za kilka dni, bo teraz mam zbyt mało czasu ... Chyba w weekend...

[Dodano: 2005-08-23 21:01:40]
Tak lipciopda miałeś rację: tak sobie patrzę, a mój komputerek znowu się włączył, już ze trzy minuty temu, niestety nie wyłącza się. Będę musiał znależć czas trochę wcześniej niz na weekend. Czy radzicie wogóle nie instalować polskiej nakładki ?
 Przed chwilą zrobiłem hard reset, zostawiam pocketa do jutra z pełną baterią. Zobaczę jaki będzie stan baterii jutro ... Może to włączenie na czystym systemie było przypadkowe i już sie nie powtórzy ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:04:30 »
NIE INSTALUJ POLSKIEJ NAKLADKI ani zadnych backupow, ktore byly robione jak byla zainstalowana - dotarlo? :))

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:07:56 »
Rozumiem, przeciez napisałem, że będę musiał znaleźć czas wcześniej niż w weekend, właśnie po to, żeby zainstalować WSZYSTKO na nowo. Pytałem tylko o to, czy mam zrezygnować z polskiej nakładki :)

[Dodano: 2005-08-23 21:11:36]
No i niestety potwierdziło się, przed chwilą Ipaq włączył się na całkowicie czystym systemie. Włączyła się skrzynka odbiorcza, a nie mam skonfigurowanego żadnego konta !

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:14:19 »
start - settings - connections - beam - i odznacz receive all incoming beams - moze masz jakis nadajnik IR w poblizu?

w accounts w inbox nic nie masz?

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:19:55 »
Odznaczyłem, jednak nic mi nie wiadomo o działającym w pobliżu nadajniku podczerwieni.W inbox oczywiście nic nie mam. Tylko z tego co czytam  ten Inbox to dokładnie Inbox Active Sync. Może coś wystrczy zmienić w ustawieniach Active Sync ? Przyznaję, że wcześniej próbowałem, ale bez skutku...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:22:29 »
wez sobie sciagnij najnowszy ROM ze strony HP i zrob upgrade - najszybsza metoda bo w takie uszkodzenie sprzetu nie wierze...

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:25:55 »
Dziekuje,jednak to juz nie dzisiaj, bo nigdy tego nie robiłem i musze sobie na ten temat poczytać. Całkowity brak doświadczenia...

[Dodano: 2005-08-23 21:50:05]
Zrobiłem upgrade, operacja okazała sie całkiem prościutka.Przy okazji okazało sie jednak, że w moim Ipaqu była właśnie najnowsza wersja 1.10 z kwietnia 2004, nowsza już nie powstała. Mimo to zainstalowałem ją, czy to coś da czas pokaże ...

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2005, 23:52:26 »
Moze ActiveSync w iPAQu uruchamiał Twojego palmtopa

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 24, 2005, 17:59:39 »
Już po kłopocie ! Wymiana ROMU pomogła, od wczoraj mój IPaq nie włączył sie ani razu. Zainstalowałem te sama wersję ROMU, więc w tej poprzedniej musiało być jakieś uszkodzenie... Dziekuje wszystkim za pomoc !