ROM i jego rozłożenie

• 16 Odpowiedzi
  • 2188 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wibi

• *
  • 51
ROM i jego rozłożenie
« dnia: Czerwiec 26, 2007, 23:38:35 »
Czy istnieje jakis program który pozwolił by na rozłożenie ROMu.Chodzi mi nie o jakis hexedytor czy dekompilator ale program który mógłby rozłożyć rom na tyle zeby mozna było z niego skopiowac np.poszczególne pliki systemowe,oczywiście wówczas gdy nie posiada się urządzenia do którego taki ROM można wgrać.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: ROM i jego rozłożenie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2007, 00:01:39 »
W jakim masz formacie rom? XIP, nb0 czy jakimś innym? Bo jeśli te dwa to w wypadku xip - xipbin.exe a następnie dumprom.exe, w wypadku nb0 poprostu dumprom

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2007, 23:01:24 »
Nie zostałem chyba zrozumiany,szukam po prostu pliku Sdhc_sc2410.dll który jest driverem hosta SDIO procka Samsung.Ponieważ nigdzie nie mogę go znaleźć a majacy np.iPACQ h1940,iPACQ rz1715,ETEN P300 lub Acer N35 w których to PNA jest ten procesor i jest obsługa SDIO czyli ten plik w tym sofcie jest ale niestety na moja prośbę o skopiowanie tego pliku i wysłanie na mój mail nikt nie odpowiedział (zamieściłem ta prośbę na kilku forach) chciałem ściągnąć ROM do w/w PNA,rozbić go na składniki i skopiować co mi jest potrzebne,stad moje pytanie.

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2007, 11:15:53 »
No to zmieniam początek pytania:
W jakim masz formacie rom?
na bardziej zrozumiały:

Jakie rozszerzenie ma rom?

Nie każdy rom da się rozebrać, podaj konkrety (najlepiej link do konkretnego romu), to postaram się opisać co i jak

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2007, 23:54:30 »
Dzieki za zainteresowanie.Mam  taki plik: "SD Card Driver Update for HP iPAQ Pocket PC h1900" z rozszeżeniem .exe,ten plik ma oznaczenie sp29319.exe,mam też Update romu do tego modelu sp26263.exe i gdyby dało się jakos rozbić te pliki które zapewne sa z bootloaderem to pewnie otrzymałbym interesujący mnie plik sdhc_sc2410.dll ale niestety,nie wiem jak to zrobić?bo przeciez jak przegladnę w jakimś hexedytorze i ew. wytne bootloadera to i tak pliku nie rozłożę?A jaki format pliku romu dało by sie najlepiej rozłożyć?

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2007, 14:04:18 »
Czytalem juz twoj temat. Mam 2 propozycje:
1 Sam plik moze byc niewystarczajacy aby odpalic SDIO. Moga byc potrzebne wpisy rejestru aby go odpalic.
2 Odpal ten update i szukaj w katalogach temp nowych plikow. Ewentualnie rozpakuj winrar-em ten update.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

• 6211
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2007, 15:56:56 »
Nie wiem, czy winrar taki update rozpakuje. Te pliki co masz, to flashery - program flashujący palmtopa i sam rom w jednym. Żeby cokolwiek z romu wydobyć, trzeba mieć sam rom.

Spróbuj tak jak napisał kolega wyżej rozpakować winrarem (prawym na pliku i wypakuj czy jaktam to się zwie)

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2007, 16:16:32 »
Rom do etena m500 poszedl ktoryms z moich sposobow. A za romy do HP nie bralem sie nigdy.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2007, 17:18:08 »
Czuje,ze coś z tego bedzie.Rozpakowałem jak mi radzili winrarem i otrzymałem 6 plików:EnterBootloader.exe,H2B11020uo.mbf-waga 16.7Mb,ROMUpdateUtylity.exe,RUUResource.dll,RUUServer.dll i plik Readme.doc; Plik H2B11020uo.mbf jest chyba właściwym plikiem wsadu a reszta to pomocnicze i teraz problem co zrobić z tym .mbfem?jak go dalej rozłożyć?Za to czego juz się dowiedziałem serdecznie dziekuję,a odpowiadając kol.gedar to wiem o wpisie w rejestrze i nawet przykładowy wpis jest na XDA-wiki chociaż dotyczy chyba procka Intel?Myślę że jakos z tym wpisem sobie poradzę?a jak nie to nadal bede prosił o pomoc.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 29, 2007, 18:12:55 »
ten plik ma na pewno rozszerzenie mbf? A może nbf. Rom ipaqa h4150 zawarty w sp-costam.exe ;] ma rozszerzenie nbf i elegancko rozpakowuje się przy pomocy dumprom.exe o którym wspominał wcześniej Kajetan

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 29, 2007, 23:05:09 »
Oczywiście jest .nbf,sorry.Dumprom.exe chyba nie da rady odpalić pod WinXP?ale moze pod W98?prosił bym o podpowiedź.Pozdrawiam

*

• 6211
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 29, 2007, 23:09:35 »
Dumprom bez kłopotu działa w WinXP, z tym że jest to narzędzie konsolowe - odpalasz przez start>uruchom cmd.exe - coś a'la dos

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 30, 2007, 01:07:20 »
Odpaliłem to jednak w DOSie (z poziomu W98),rozkłada ten rom tylko nie wiem jak to zapisac,z DOSa nie korzystałem już ponad 10 lat i wszystko niestety uleciało z głowy a z linuxem nie mam do czynienia.

*

Offline AndyS

• *
  • 50
  • Sprzęt: iPAQ 3970 + BT-359 PNA NAVMAN N60i
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 30, 2007, 01:47:18 »
Poszukaj właśnie w plikach do update. Stamtąd łatwiej można wyjąć - czasem są to pliki .cab
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2007, 02:17:03 wysłana przez AndyS »
Pomóżcie Oldboy'owi

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 30, 2007, 01:48:56 »
Zrob sobie C:\rom a w nim plik.nbf i dumprom.exe i katalog o nazwie pliki.
A w dosie wpisz:
cd\
cd rom
dumprom -4 -d pliki
rom wypakuje sie do katalogu C:\rom\pliki\
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline AndyS

• *
  • 50
  • Sprzęt: iPAQ 3970 + BT-359 PNA NAVMAN N60i
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 30, 2007, 02:15:56 »
A jaki plik dll chcesz podmienić tym poszukiwanym?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2007, 02:27:11 wysłana przez AndyS »
Pomóżcie Oldboy'owi

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 30, 2007, 14:03:06 »
Serdeczne dzieki Wszystkim a szczególnie kol.gader,dzieki jego podpowiedziom udało się,ROM rozłożony.Niestety,nie było w nim poszukiwanego pliku ale były za to inne które tez pewnie odpowiadają za obsługe SDIO w tym procku.Te pliki to Sc2410_usb_ser.dll;SDbusDriver.dll;sdkce.dll;SDMemory.dll i być moze jakieś inne jeszcze,musze poprzegladać wszystkie a to nieco trwa.
@kol.AndyS-nic nie chce podmieniać,chce po prostu na tym procku uruchomic obsługe SDIO gdyż hardwarowo jest do tego przystosowany jedynie własnie brak sterownika skutkuje brakiem obsługi
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2007, 14:06:06 wysłana przez wibi »