ROm,Flash ROM, RAM - pytania nowicjusza

• 3 Odpowiedzi
  • 655 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kangu

• 25
  • Sprzęt: Loox N560
« dnia: Sierpień 07, 2004, 19:36:41 »
Mam zamiar kupić PDA nie chce jednak zasypywać forum pytaniami co kupić (chociaż jest to problem). Mam pytania jeśli chodzi o pamięci.
W opisie ASUSa A716 BT znalazłem taki opis
64MB pamięci RAM (55MB dostępnych dla użytkownika)
64 MB Flash ROM (extra 25MB Flash for storage)
Co przechowuje ROM? Czy w ROMie można coś zmieniać? FlashROM to prawdopodobnie zapisywalny ROM? Dlaczego część pamięci jest dostępna dla użytkownika, gdzie jest reszta, czyżby system?  
Na razie tyle. Jeśli ktoś będzie chętny do odpowiedzi lub podania linków gdzie to znajdę, będę wdzięczny.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2004, 20:06:24 »
Flash ROM to obszar gdzie przechowywany jest system operacyjny. Zazwyczaj zajmuje on okolo 32MB, wiec reszta zazwyczaj udostepniana jest dla uzytkownika w formie dodatkowej wbudowanej karty pamieci.

Przeczytaj pierwsze dwa artykuly w naszym dziale dla poczatkujacych, zanim zaczniesz zadawac pytania. To co zrobiles teraz jest niezgodne z regulaminem forum.

*

Offline Kangu

• 25
  • Sprzęt: Loox N560
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 07, 2004, 21:06:07 »
Przepraszam.
Mam przed sobą regulamin forum i nie znalazłem punktu, z którym moja wypowiedź byłaby sprzeczna z tymże regulaminem.
Temat pamięci w polu szukaj nie dało mi satysfakcjonującej odpowiedzi. Jedynie do czego się przyznaję to to że nie znalazłem działu dla początkujących. Szukałem  w dziale forum a nie na głównej stronie wortalu w Pomocy.
Jeszcze raz przepraszam. Swoją drogą jest tu tak duża ilość tematów, że czasami można przeoczyć powtarzany temat.
W dziale dla początkujących przeczytałem że w wolnej pamieci ROM można wgrywać poprawki systemu, a czy zmiana wersji językowej systemu wymaga zmiany systemu czy wystarczy instalacja nakładki językowej, czy wgrywa się  system od podstaw, tak jak to w wersji PC?Pytam dlatego że w jednym sklepie sprzedawca stwierdził że w jednych urządzeniach można instalowac nakładkę PL a w drugich nie.
Pozdrawiam.

*

Offline Ditron

• **
  • 143
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2004, 17:06:56 »
zmiana jezyka nie wymaga zmiany systemu! jest to jak powiedziales: nakladka na system. swoja droga to nie wiem jak chcialbys wgrac system od podstaw skoro nie da sie go usunac...
chyba jednak poczytaj dzial dla novicjuszy
i nie obawiaj sie admina;)
"nie taki diabel straszny jak go maluja"