Pocket PC i komórka przez irda

• 23 Odpowiedzi
  • 999 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 17, 2005, 13:22:14 »
Zamierzam wyposażyć samochód w system GPś oparty na PPC (Mio 168 lub Acer N35). Chciłabym wiedzieć czy jest możliwośc połączenia tych PDA z z komórką (używam NOKIA 6310i) przez port IRDA, a za jej pośrednictywem z internetem?

Marek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2005, 13:26:38 »
Oczywiscie ze mozna. Opis konfiguracji znajdziesz w dziale dla poczatkujacych:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2005, 13:34:56 »
lepij kup sobie HP h6340 - bedziesz mial wszystko w jednym- polecam!
telefon GSM, internet, w samochodzie GPS po BT. HP oferuje takie super zestawy juz uchwytem do auta!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2005, 14:12:46 »
Tyle ze HP h6340 z takim zestawem bedzie kosztowal 2x tyle co Mio z AM XL, a do Mio rowniez dodaja uchwyt samochodowy i ladowarke :)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2005, 16:50:44 »
Ogromne dzięki - to jest to!
Pozostaje zatem wybrać sprzęt. W odpowiedzi Jakuba wymieniony jest MIO. Czy wynika to z preferencji, czy też z tego, że ja go wymieniłem na pierwszym miejscu?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2005, 19:55:19 »
Trudno powiedziec. Acer ma nieco lepsza obudowe, ale ma problemy z kartami pamieci. Mio wyglada nieco gorzej ale jedyny problem sprzetowy w "niektorych" modelach to skrzeczacy glosnik.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2005, 21:00:33 »
Co to znaczy "niektórych modeli"? Czy chodzi o klony czy też egzemplarze (czego unikać)?
Jakie praktyczne znaczenie ma host USB i/lub BT przy wykorzystaniu PDA jako przede wszystkim GPS, a zaraz potem obsługa słuzbowej poczty e-mail (moze jeszcze aplikacje biurowe - gry i filmy raczej wykluczone)?
Niejako w "tle" pęta mi sie po rozumie ACER n30 w konfiguracji z odbiornikiem GPS via BT.

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2005, 21:32:24 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Trudno powiedziec. Acer ma nieco lepsza obudowe, ale ma problemy z kartami pamieci. Mio wyglada nieco gorzej ale jedyny problem sprzetowy w "niektorych" modelach to skrzeczacy glosnik.

A za to H6340 nie ma problemow z kartami! - i glosnik tez normalnie slychac!

Po ile ten MIO? z zestawem GPS, automapa, pamiec +uchwyt wychodzi? mysle ze i tak powyzej 2000 PLN brutto

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2005, 00:01:02 »
Mio z AM XL (uchwyt jest w komplecie) wyjdzie niecale 2000zl. Do tego jakas karta to da moze 2.000.

Co do "niektorych modeli" to po prostu niektorzy uzytkownicy skarza sie na takie pykanie z glosnika a inni nie maja tego problemu - nie ma reguly. BT do nawigacji w przypadku PDA z wbudowanym GPSem nie jest potrzebne. No chyba ze bedziesz chcial korzystac rowniez z mobilnego internetu przez telefon z BT. Znacznie wygodniej jest to robic przez bluetooth niz IR, bo nie trzeba celowac portem w port. Ja Acera n30 skreslam glownie dlatego ze nie ma joypada. Host USB nie przyda Ci sie w nawigacji, a joypad w czasie jazdy samochodem moze posluzyc do zblizania - oddalania mapy itd, bez potrzeby siegania po rysik i celowania w suwak na ekranie.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 18, 2005, 21:56:10 »
ja kupiłem mio168 w sklepie z automapą 50k i kartą 256 za 1700zł. U mnie nie pyka głośnik ale przy niektórych programach syczy i tak jakby ze środka a nie z głosnika. A tak wogule to super. Filmy w rozdz. 320x240 odtwarzają się bez zacięć, automapa śmiga idealnie. internet przez irdę z kom. działa. Wszystkie programy z pakietu biurowego działają. Jeszcze musze sobie dokupić WiFI na SD. Szkoda tylko, ze nie ma host usb, aby można było podłaczyć aparat cyfrowy i poogladać zdjecia (mam aparat na compact flash, ale ci którzy mają aparaty na SD i MMC nie będą mieli tego problemu)Polecam

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 18, 2005, 22:19:47 »
marwys jeśli nie jest przeszkoda nieco wiecej dla Ciebie zapłacić możesz wpaść do waraszwskiego sklepu i potestowac który głosnik "syczy" a który nie ....

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2005, 00:31:03 »
MIO nie ma BT i WI-LAN’a, jak włożysz kartę pamięci SD to nie włożysz już innego SD z BT i WI-LAN’en. Kazda z tych kart i tak kosztuje po min. 500-800 zeta. No i jesze osobna konfiguracja dla każdej karty osobno - …. I masz kieszej pełną kart.

Aby połączyć się z Internetem (MIO ma tylko IrDe), będziesz musiał celować w telefonem w pocketa! (super wygodne) mojego czasie jazdy dla AKROBATÓW, albo w kawiarni ukradną Ci jedno albo drugie ze stolika (no chyba że masz trzecią rękę do trzymania telefonu)?!

Goscie próbują udowodnić że coś tańszego jest lepsze (bo można wybrac taki co nie „syczy”)?! – może zacznie syczec po 2 dniach?!

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 19, 2005, 09:16:23 »
Może Mio nie jest mercedesem ale spróbuj wziąć na wycieczkę rowerową swojego HP-ka z dodatkowym modułem GPS na BT czy na kablu. Ciekawe czy go użyjesz.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 19, 2005, 09:52:13 »
Konsto, przesadzasz, gps bt działa b.dobrze w kieszeni kurtki czy w plecaku.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 19, 2005, 10:20:05 »
Cytat: hapej
MIO nie ma BT i WI-LAN’a, jak włożysz kartę pamięci SD to nie włożysz już innego SD z BT i WI-LAN’en. Kazda z tych kart i tak kosztuje po min. 500-800 zeta.
skad ty te ceny wytrzasnales? chyba z glowy... karty SD BT i WLAN nowe ze sklepu kosztuja po ok 300 zl a jak poszukasz uzywanych to i za 200 zl dostaniesz - wiec nie przesadzajmy bo wpadamy z jednej skrajnosci w druga...

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 19, 2005, 10:31:45 »
ok. Patrzyłem ile kosztuje HP h6340- ok. 3500 + 500 GPS na BT + automapa + dodatkowa pamięć. Wychodzi grubo ponad 4 tysiące.  Jak bym spał na pieniądzach to bym sie nie przejmował tylko kupił coś takiego, Mio z dodatkami jest ponad połowę tańszy a nawet prawie 1/3 ceny HP-ka

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 19, 2005, 14:42:10 »
Cytat: konsto
Może Mio nie jest mercedesem ale spróbuj wziąć na wycieczkę rowerową swojego HP-ka z dodatkowym modułem GPS na BT czy na kablu. Ciekawe czy go użyjesz.

GPS na rowerze? Znalezienie drogi gdzy poruszam się z prędkoscią około 20-30 km/h nie jest dla mnie problemem. Wolę gdzy urządzenie prowadzi mnie w mieście lub poz nim (przy predkości 100km/h łatwo przejechac zjazd lub boczną drogę!) i jesze dodatkowo mogę pogadać przez słuchawkę BT (czego chcieć więcej).

Zależy co komu potrzebne i... ile ma kasy?!

H6340 +zestaw do nawigacji można kupić sporo taniej (HP mocno obniżyło ceny). Ja tam wolę mieć porządny i funkcjonalny sprzęt, a nie zabawkę (króra "syczy").

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 19, 2005, 17:34:28 »
Cytat: konsto

GPS na rowerze? Znalezienie drogi gdzy poruszam się z prędkoscią około 20-30 km/h nie jest dla mnie problemem. Wolę gdzy urządzenie prowadzi mnie w mieście lub poz nim (przy predkości 100km/h łatwo przejechac zjazd lub boczną drogę!) i jesze dodatkowo mogę pogadać przez słuchawkę BT (czego chcieć więcej).

Zależy co komu potrzebne i... ile ma kasy?!

H6340 +zestaw do nawigacji można kupić sporo taniej (HP mocno obniżyło ceny). Ja tam wolę mieć porządny i funkcjonalny sprzęt, a nie zabawkę (króra "syczy").

no tak... niektórzy co by im sie nie powiedziało i tak zawsze uważają, ze maja zawsze racje...szkoda pisac...pozdrawiam i zycze milej eksploatacji... a sama rozmowa przypomina : "moje jest lepsze i koniec"...trzeba tylko pamietac, ze nie wszytskich stac na palmtopy za ponad 2 000 i nalezy takich uzytkownikow tez uszanowc...

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:40:33 »
[trzeba tylko pamietac, ze nie wszytskich stac na palmtopy za ponad 2 000 i nalezy takich uzytkownikow tez uszanowc...[/quote]

Twoj wniosek jest zbyt daleko idacy.

napisałem

"Zależy co komu potrzebne i... ile ma kasy?!"

Wymagania zawsze rosną w miarę jedzenia. Jeżeli Ktoś ma możliwości finansowe, to warto dopłacić niż być później niewpełni usatysfakcjonowanym ze swojej inwestycji.

Ja Cię nie przekonuję na siłę że mam rację, tylko wyrażam swoje zdanie odmienne od Twojego. Ty masz prawo do swojego zdania (które ja szanuję) -a ja do swojej opinii.

OK???

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 19, 2005, 20:00:09 »
No nie do konca szanujesz jego zdanie piszac ze wolisz miec lepszy sprzet za wieksza cene a nie "zabawke ktora syczy". To jest akurat lekcewazenie rozmowcy.

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 19, 2005, 20:12:15 »
Troszeczkę nastąpiło odejście od tematu.
Traktuj innych tak jakbyś chciał aby traktowano ciebie.
A co do tematu...
Mam Mio 528 i SE T610 po ustawieniu i konfiguracji ta parka całkiem zadawalająco chodzi. Bardzo często wykorzystuję Pocketa do przesyłania plików do T610 właśnie przez irda - chociażby dlatego, że z kabla do T610 korzysta w domu jeszcze kilka osób.
Trochę jest problemów podczas sesji z internetem (konieczność odpowiedniego ustawienia) ale nie przeglądam internetu idąc ulicą.

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 19, 2005, 21:27:56 »
Cytat: jakub kańczugowski
No nie do konca szanujesz jego zdanie piszac ze wolisz miec lepszy sprzet za wieksza cene a nie "zabawke ktora syczy". To jest akurat lekcewazenie rozmowcy.

Dobra OK.

Przepraszam za to lekceważenie wszystkich którzy poczuli sie urażeni, skoro tak to zostało odczytane. Nie było miom zamiarem urażenie kogokolwiek.

Celem było wykazanie, że warto czasami więcej zainwestować (np. w jakość, funkcjonalność lub inne elementy).

Przepraszam.

Czy teraz OK? Admin

[Dodano: 2005-04-19 21:37:43]
Jeszcze jedna przydatna uwaga.
Fakt z życia.
Koledze ukradli ze stolika z kawiarni telefon. W jednej rece trzymał IPAQ'a (bez BT), drugą ręką rysik i przeglądał www po irdzie. Telefon leżał przed IPAQiem i... nagle znikł! Łącznie z gościem który pognał na parking samochodowy. Kolega z torbą i nie zapłaconą kawą był bez szans.

Czy to jest rzeczowy argument za lepszym sprzętem z wbudowanym BT (wtedy telefon może być w kieszeni) lub za PDA z telefonem (np. h6340)?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 19, 2005, 22:14:45 »
Czy to jest rzeczowy argument za lepszym sprzętem z wbudowanym BT (wtedy telefon może być w kieszeni) lub za PDA z telefonem (np. h6340)?
dla mnie to nie jest argument bo zlodziejstwo i bandytyzm nie jest czynnikiem, ktory decyduje co kupic - rownie dobrze moga ci dac w leb i zabrac 6340 z reki - efekt ten sam

zgadzam sie natomiast z jednym co juz wielokrotnie tu rowniez powtarzalem - kazdemu wg potrzeb i wg jego mozliwosci finansowych

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 20, 2005, 12:13:56 »
Cytat: lipciopda
dla mnie to nie jest argument bo zlodziejstwo i bandytyzm nie jest czynnikiem, ktory decyduje co kupic - rownie dobrze moga ci dac w leb i zabrac 6340 z reki - efekt ten sam

dokładnie, a jak będą chcieli to cie przyuważą, poczekają na wyjście np. z kawiarni i nie ważne czy bedziesz miał fona w kieszeni czy nie...oddasz im nawet dodatkowo portfel... Polska to dziwny kraj i nie ma sie za bardzo co chwalić co sie nosi w kieszeniach...