RAM w WM2003, a WM5/6

• 40 Odpowiedzi
  • 3651 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
RAM w WM2003, a WM5/6
« dnia: Luty 01, 2008, 11:21:36 »
(Czy w WM5 też jest podział na Storage/Program?)
:O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O
Szkoda, że nie jestem tak "tolerancyjny" jak autor tego pytania bo byłby niezły kabaret  :E
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 11:28:56 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2008, 11:41:51 »
Może zamiast ambicjonalnego komentarza odpowiesz na pytanie?
Gdyby udział Twoich rzeczowych postów choć zbliżył się do 50%
łatwiej ścierpiałbym te głupkowate komentarze.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2008, 12:11:46 »
Może zamiast ambicjonalnego komentarza odpowiesz na pytanie?
Gdyby udział Twoich rzeczowych postów choć zbliżył się do 50%
łatwiej ścierpiałbym te głupkowate komentarze.

WM 2003SE
Pamięc RAM służy do instalacji programów i "obslugi" działających/aktywnych programów   i jest tam taki magiczny suwak, określający proporcje wkorzystania RAM. ROM to system i File Store .... 

WM 5.0 i 6.0
Tu jest inaczej - ROM sluży instalacji systemu i programów a RAM obsługuje działające programy - i nie ma suwaczka.

To tak obrazowo w wielkim uproszczeniu.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 12:20:06 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2008, 12:44:53 »
A ktoś może wie jak to jest, że biorąc pod uwagę właśnie inną architekturę pamięci na urządzeniach 2003 i WM5, był możliwy upgrade z 2003 do WM5 na niektórych PDA (np. HP) ?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2008, 12:49:37 »
Zrobiłem taki upgrade w HP iPAQ 4700.

*

Offline puniek

• 4617
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2008, 12:51:58 »
A ktoś może wie jak to jest, że biorąc pod uwagę właśnie inną architekturę pamięci na urządzeniach 2003 i WM5, był możliwy upgrade z 2003 do WM5 na niektórych PDA (np. HP) ?
A jakie to właściwie znaczenie...?
Przecież architektura fizyczna pamięci jest taka sama...są 2 pamięci na których instaluje się oprogramowanie/pliki
Owszem inna jest architektura funkcjonalna pamięci ale to właśnie jest zaszyte w OS, który na nich jest zainstalowany....
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 12:57:44 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2008, 13:03:20 »
No właśnie te wszystkie pliki użytkownika w 2003 znajdują się jakby w RAM-dysku który zajmuje tą samą pamięć RAM którą zajmują uruchomione programy. Jest więc jeden obszar RAM którego skasowanie (np. poprzez całkowite rozładowanie baterii) oznacza Hard Reset... Dlatego urządzenia z 2003 mają dodatkową bateryjkę podtrzymującą RAM np. na czas wymiany głównej baterii. Dlatego jest suwaczek pozwalający ustalić podział pamięci RAM pod pliki i pod uruchomione programy.
W urządzeniach z WM5.0 te dwa obszary pamięci są rozdzielone. Pliki użytkownika są w pamięci Flash a programy są uruchamiane w RAM. W efekcie nie jest potrzebne dodatkowe podtrzymanie zasilania RAM bo rozładowanie baterii nie oznacza Hard Resetu (flash się nie skasuje z braku zasilania).
No i właśnie nie rozumiem jak na urządzeniu o architekturze 2003 można postawić WM5. Może na tych wybranych urządzeniach WM5 zarządza pamięcią tak jak by to było 2003 (jeden zunifikowany RAM bez flash dla plików użytkownika) ?

*

Offline puniek

• 4617
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2008, 13:15:13 »

No i właśnie nie rozumiem jak na urządzeniu o architekturze 2003 można postawić WM5. Może na tych wybranych urządzeniach WM5 zarządza pamięcią tak jak by to było 2003 (jeden zunifikowany RAM bez flash dla plików użytkownika) ?
Przecież urządzenia, które fabrycznie mają WM 5.0 też mają tą bateryjkę  :O
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 13:20:53 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2008, 13:22:04 »
Miałem dwa PDA z 2003 (Hp 1710 i HP 1940) i w obu było ją widać w panelu sterowania (Power) - była bateria główna i bateria podtrzymująca. Teraz mam dwa urządzenia z WM5/6 (HP 514 i FSC n560) i w tym samym miejscu mam już tylko baterię główną a nie ma podtrzymującej. Więc zakładam, że w urządzeniach przystosowanych do WM5/6 jej nie ma...
Co więcej fakty empiryczne o tym świadczą, że jest inaczej. Jak raz nie używałem i nie ładowałem 1940 przez miesiąc to znalazłem go w stanie po HR... Taki sam eksperyment na n560 nie zakończył się utratą danych. Czyli baterii nie ma a pliki siedzą w WM5/6 we flashu.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 13:25:16 wysłana przez klosz007 »

*

Offline puniek

• 4617
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2008, 13:24:36 »
Miałem dwa PDA z 2003 (Hp 1710 i HP 1940) i w obu było ją widać w panelu sterowania (Power) - była bateria główna i bateria podtrzymująca. Teraz mam dwa urządzenia z WM5/6 (HP 514 i FSC n560) i w tym samym miejscu ma już tylko baterię główną a nie ma podtrzymującej, więc zakładam, że w urządzeniach przystosowanych do WM5/6 jej nie ma...
To dziwne bo w iPAQ 2790, który fabrycznie ma zainstalowany WM 5.0 jest ten wskaźnik baterii- dla pewności wykonałem przed chwilą telefon do kolegi, który go ma i potwierdził. Co więcej.. po zainstalowaniu na nim WM 6.0 też jest.
Przecież oprócz zainstalowanych programów jest w urzadzeniu zegar, jest kalendarz a te dane musza być cały czas aktywne..  co więcej... wiadomo, że urządzenia z wszystkimi tymi systemami co ileś tam godzin wychodzą ze stanu uśpienia i aktualizuja alarmy.
Gdyby tej bateryjki nie było to po wyłączeniu urządzenia z otwartymi programami i ponownym włączeniu programy byłyby zamknięte!!!
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 13:32:28 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2008, 13:29:11 »
No to ja bym rozumiał to tak, że WM5 może pracować zarówno na sprzęcie o architekturze pod 2003 (zunifikowany obszar pamięci RAM z podtrzymaniem bateryjnym) oraz na sprzęcie o architekturze dedykowanej pod WM5/6 (RAM bez podtrzymania + flash).
W takim razie twierdzenie, że WM5/6 ma zawsze podzielony obszar pamięci na pliki i programy byłoby nieprawdziwe.
Możliwe, że HP w urządzeniach z WM5 na pokładzie nadal stosuje sprzętową architekturę 2003.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 13:30:52 wysłana przez klosz007 »

*

Offline puniek

• 4617
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2008, 13:34:10 »
Uwaga!
Argument nokautujący  :E
Gdyby tej bateryjki nie było to po wyłączeniu urządzenia z otwartymi programami i ponownym włączeniu programy byłyby zamknięte... przecież otwarte programy są/działaja w obszarze RAM!!!

PS: nie pojęcia takiego jak  "sprzęt o architekturze pod 2003" -  po prostu w warstwie fizycznej te urządzenia z WM2003Se i WM5/6 niczym sie nie różnią.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 13:39:19 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 01, 2008, 13:55:56 »
Żaden nokaut. Wyłączenie i włączenie nic nie zmienia - wchodzisz tylko w stand-by. RAM jest cały czas podtrzymywany z baterii głównej i uruchomione programy są uśpione.
Przed chwilą zrobiłem na n560 inny eksperyment. Miałem uruchomione programy, wyłączyłem przyciskiem (czyli uśpiłem) a następnie wyjąłem baterię. Po włożeniu baterii wcale nie wróciłem od razu do uruchomionych programów tylko Windows musiał się zabootować od zera. RAM na uruchomione programy się wyzerował.
Czyli RAM nie jest niczym podtrzymywany - jedzie tylko na baterii głównej.
Nie jest to jeszcze argument ostateczny za brakiem baterii podtrzymującej. Należałoby wyjąć baterię główną i potrzymać wyjętą tak długo aż hipotetyczna bateria podtrzymująca (nie widoczna w panelu sterowania a powinna być gdyby była) by się rozładowała i pamięć na pliki użytkownika by się wyzerowała (czyli HR). W niezamierzony sposób przeprowadziłem kiedyś taki eksperyment i niczego nie straciłem. Na 1940 skończyło się to defacto Hard Resetem (bateria podtrzymująca też zdechła).

Oboje możemy mieć rację bo wynika z tego że różne urządzenia są różnie zbudowane. IMHO n560 nie ma żadnej baterii podtrzymującej - na pliki użytkownika jest flash, na programy niepodtrzymywany RAM. Twój model może mieć tylko RAM, podtrzymywany dodatkową baterią (widoczną w panelu sterowania - u mnie jej nie ma).
Fakt jest faktem, że chyba wszystkie urządzenia 2003 miały RAM + bateria podtrzymująca a te z WM5 jak widać są robione tak jak te z 2003 (chyba zdecydowana mniejszość) lub tak jak mój n560 (dwa rozdzielne obszary - flash +RAM bez podtrzymania).
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 14:02:12 wysłana przez klosz007 »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 01, 2008, 13:59:25 »
Czy dalej będą otwarte jak wyjmiesz baterię :shock: a może RAM jest podtrzymywany z baterii głównej mimo wyłączenia pocketa?
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2008, 15:48:27 »

Przed chwilą zrobiłem na n560 inny eksperyment. Miałem uruchomione programy, wyłączyłem przyciskiem (czyli uśpiłem) a następnie wyjąłem baterię. Po włożeniu baterii wcale nie wróciłem od razu do uruchomionych programów tylko Windows musiał się zabootować od zera.
No to chyba masz kiepskie urządzenie... u mnie w iPAQ 2750 z WM 6.0 trzyma....
A zrobiłem tak:
-uruchomiłem 2-3 programy wyłączyłem urządzenie
-właczyłem urządzenie
Programy były uruchomione. nastepnie:
-wyłączyłem urządzenie
-wyjąłem baterię główną
-wlożyłem ponownie
-uruchomiłem
I co....?
Programy sa uruchomione  :ok:
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: RAM w WM2003, a WM5/6
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2008, 16:19:38 »
W Mio P350, P550 [WM5] wygląda to mniej więcej tak:
- RAM i ROM to oddzielne obszary "niezależne" od siebie,
- po wyłączeniu przez klawisz "Power" urządzenie przechodzi w stan hibernacji, programy nie są zamykane, ale zawieszane są ich procesy, wszystkie moduły są wyłączane (GPS, WiFi, BT); po włączeniu (wybudzeniu) programy kontynuują swoja pracę, ale urządzenia (GPS, WiFi, GPS) już nie wstają automatycznie,
- po odcięciu zasilania z baterii w pamięci ROM nic nie ginie (wszystkie pliki, programy, dokumenty zostają), pamięć RAM jest "czyszczona" (tak jak po soft reset), a wiec wszystkie aplikacje i procesy zostają zamykane, data i czas wraca do ustawień wyjściowych.

Przytoczone urządzenia nie posiadają baterii podtrzymującej. Pamięć ROM w tym przypadku (jak klosz007 zauważył) jest pamięcią typu flash, więc nie potrzebują zasilania.
W iPAQ2750 (Lutek II) musi być bateria podtrzymująca pamięć RAM skoro programy są dalej uruchomione po wyjęciu baterii głównej.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2008, 17:37:49 »
Miałem dwa PDA z 2003 (Hp 1710 i HP 1940) i w obu było ją widać w panelu sterowania (Power) - była bateria główna i bateria podtrzymująca. Teraz mam dwa urządzenia z WM5/6 (HP 514 i FSC n560) i w tym samym miejscu ma już tylko baterię główną a nie ma podtrzymującej, więc zakładam, że w urządzeniach przystosowanych do WM5/6 jej nie ma...
To dziwne bo w iPAQ 2790, który fabrycznie ma zainstalowany WM 5.0 jest ten wskaźnik baterii- dla pewności wykonałem przed chwilą telefon do kolegi, który go ma i potwierdził. Co więcej.. po zainstalowaniu na nim WM 6.0 też jest.
Przecież oprócz zainstalowanych programów jest w urzadzeniu zegar, jest kalendarz a te dane musza być cały czas aktywne..  co więcej... wiadomo, że urządzenia z wszystkimi tymi systemami co ileś tam godzin wychodzą ze stanu uśpienia i aktualizuja alarmy.
Gdyby tej bateryjki nie było to po wyłączeniu urządzenia z otwartymi programami i ponownym włączeniu programy byłyby zamknięte!!!

Mylisz wyłączenie z uśpieniem. Zwykłe naciśnięcie wyłącznika to uśpienie (taki Suspend to RAM z PC-ta). W stanie uśpionym RAM jest podtrzymywany z baterii głównej (nieważne czy jest jakaś bateria podtrzymująca czy nie) - dlatego bateria się w takim stanie w końcu rozładuje (u mnie w n560 wytrzymuje tak jakiś tydzień może dwa). Zresztą to i tak bez znaczenia.
Ważne jest jak są przechowywane pliki użytkownika - czy jest to RAM-dysk podtrzymywany dodatkową baterią (a w czasie normalnej pracy lub uśpienia zasilany z baterii głównej) czy flash.
Jeśli masz PDA w architekturze 2003 z WM5 na pokładzie to zapewne jest tak jak piszesz - możesz wyłączyć (uśpić) PDA, wyjąć baterię główną, włożyć, włączyć i będziesz miał nadal otwarte programy - RAM będzie podtrzymywany z dodatkowej baterii. Ale jeśli dopuścisz do rozładowania obu baterii to zrobi Ci się HR bo w tej architekturze system plików jest w RAM-dysku w tym samym RAM.

Nie mam tylko pewności czy jeśli wyjmiesz baterię to w tym czasie procesor będzie zasilany (tylko RAM). Raczej nie a więc PDA nie włączy się sam jeśli miałeś w tym czasie ustawiony np. alarm.

Napisane: Luty 01, 2008, 17:33:28
W Mio P350, P550 [WM5] wygląda to mniej więcej tak:
- RAM i ROM to oddzielne obszary "niezależne" od siebie,
- po wyłączeniu przez klawisz "Power" urządzenie przechodzi w stan hibernacji, programy nie są zamykane, ale zawieszane są ich procesy, wszystkie moduły są wyłączane (GPS, WiFi, BT); po włączeniu (wybudzeniu) programy kontynuują swoja pracę, ale urządzenia (GPS, WiFi, GPS) już nie wstają automatycznie,
- po odcięciu zasilania z baterii w pamięci ROM nic nie ginie (wszystkie pliki, programy, dokumenty zostają), pamięć RAM jest "czyszczona" (tak jak po soft reset), a wiec wszystkie aplikacje i procesy zostają zamykane, data i czas wraca do ustawień wyjściowych.

Przytoczone urządzenia nie posiadają baterii podtrzymującej. Pamięć ROM w tym przypadku (jak klosz007 zauważył) jest pamięcią typu flash, więc nie potrzebują zasilania.
W iPAQ2750 (Lutek II) musi być bateria podtrzymująca pamięć RAM skoro programy są dalej uruchomione po wyjęciu baterii głównej.

Czyli to co piszesz pokrywa się z tym co jest u mnie w n560. Myślę, że większość urządzeń robionych od początku z myślą o WM tak jest zbudowanych. IMHO jest to lepsze rozwiązanie bo w zasadzie nie ma ryzyka utraty danych i niezamierzonego HR. Wada - flash ma ograniczoną trwałość.
Jak widać są urządzenia robione od początku z WM5 na pokładzie a zbudowane tak jak zawsze były robione te z Windows PPC 2003 (RAM+podtrzymanie). Myślałem, że takich nie ma  :O
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 17:43:30 wysłana przez klosz007 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 01, 2008, 18:35:56 »
Ja chyba sobie żyły poderżnę... nie ma pojęcia urządzeń z architekturą 2003... kolega ma iPAQ 2790 i tam ma tak jak ja chhoć urządzenie jest od początku do końca z WM 5.0. Widocznie w nieskobudżetowych urządzeniach oszczędzaja na bateryjce tak jak w tanich autach nie ma GPS :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 01, 2008, 19:03:14 »
Ej no panowie, jaja se robicie czy co? Od dawien dawna producenci wciskają do PDA więcej romu niż jest to potrzebne i za czasów PPC02/WM03/SE było to widoczne jako wewnętrzna karta pamięci. Ram był wirtualnie dzielony na RAM/Storage RAM. Gdy wgramy WM5, nie ma już tej wewnętrznej karty - robi ona za Storage ROM. Cały ram, już nie wirtualnie jest ramem dla aplikacji. I analogicznie teraz - jeśli urządzenie na WM5 ma Backup Battery z jakiegokolwiek powodu, po wyjęciu na chwilę bateri głównej wszystko będzie chodziło. Jeśli jej nie ma, system wystartuje od zera nie wykonując jednak jak w WM03SE i starszych HR

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 01, 2008, 19:09:49 »
No i wreszcie jakieś konkretne, zrozumiałe i pasujące do rzeczywistości wyjaśnienie sytuacji :)
Istotnie - w urządzeniach z Windows PPC 2003 był dodatkowy katalog, podobny do karty SD ale była to pamięć wewnętrzna (np. iPAQ File Store czy jakoś tak). W urządzeniach z WM 5/6 już tego nie ma. Teraz wiadomo co i skąd się wzięło i jak to możliwe, że na jednym sprzęcie może chodzić PPC 2003 i WM 5/6.
Dzięki za wyjaśnienie :)
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 19:14:19 wysłana przez klosz007 »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 01, 2008, 19:11:21 »
Wystarczy chwilę pomyśleć  :P

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 01, 2008, 19:18:08 »
Ja chyba sobie żyły poderżnę... nie ma pojęcia urządzeń z architekturą 2003... kolega ma iPAQ 2790 i tam ma tak jak ja chhoć urządzenie jest od początku do końca z WM 5.0. Widocznie w nieskobudżetowych urządzeniach oszczędzaja na bateryjce tak jak w tanich autach nie ma GPS :P

Myślę, ze to raczej nie oszczędność - w PPC2003 bateria podtrzymująca była konieczna. W WM5/6 nie jest konieczna. Jeśli sprzęt od razu był projektowany z myślą pod WM5 to po co przepłacać  ? :) Zysk z bateryjki w WM5 jest niewielki - nie ma soft resetu w razie wyjęcia/rozładowania głównej baterii.
Możliwe, że HP po prostu zaoszczędziło na kosztach projektowania - w nowszych modelach (robionych od razu z myślą o WM) po prostu zostawili baterię zamiast projektować coś od nowa. Tak to widzę ;)
Spytam jeszcze kolegi który ma iPAQ z WM5 Phone Edition (PDA z telefonem - nie pamiętam modelu) - czy ma dwie baterie czy jedną.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 19:22:14 wysłana przez klosz007 »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 01, 2008, 19:35:14 »
Zysk z bateryjki w WM5 jest niewielki - nie ma soft resetu w razie wyjęcia/rozładowania głównej baterii.
No, niektórzy po prostu nie lubią wstukiwać co "soft reset" aktualnej daty i godziny. :mrgreen:

Możliwe, że HP po prostu zaoszczędziło na kosztach projektowania - w nowszych modelach (robionych od razu z myślą o WM) po prostu zostawili baterię zamiast projektować coś od nowa. Tak to widzę ;)
Heh, akurat jest tak, że HP chyba już jako ostatnia firma w dzisiejszych czasach sprzedaje porządnie wykonane palmtopy i nie oszczędza tak jak niektórzy na jakości podzespołów. :P

Jednak co do tej nieszczęsnej bateryjki to różnie to jest, nie ma żadnej reguły na to w WM5/6. W WM2003SE i starszych jeżeli pocket miał wymienialną baterię główną wtedy bateryjka backupowa była, jeżeli nie było takiej opcji wymiany baterii głównej to bateryjki backupowej nie było.

PS. Kitor: pierwsze słyszę, że producenci kiedyś montowali więcej romu niż potrzeba. :O Normalnie pockety wtedy nie miały żadnych wydzielonych części romu, a jeżeli już to często tylko to co pozostało, czyli kilka mb. Nie było mowy, że system zajmuje 32mb, a montuje się 64mb.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 19:37:21 wysłana przez Poklik »

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 01, 2008, 19:51:14 »
A tu się nie zgodzę bo w n560 wcale nie trzeba ustawiać daty po wyjęciu baterii. Najprawdopodobniej jest tak, że zegar RTC jest podtrzymywany kondensatorem i na jakiś czas wystarcza on do podtrzymania RTC (ciężko powiedzieć na ile - nie sprawdzałem. Powinien przynajmniej na kilka minut).

Co do HP też możesz mieć rację - porządne urządzenia robiło też FSC (choć n560 baterii podtrzymującej nie ma) ale się wycofało :(

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 01, 2008, 20:03:18 »
A tu się nie zgodzę bo w n560 wcale nie trzeba ustawiać daty po wyjęciu baterii. Najprawdopodobniej jest tak, że zegar RTC jest podtrzymywany kondensatorem i na jakiś czas wystarcza on do podtrzymania RTC (ciężko powiedzieć na ile - nie sprawdzałem. Powinien przynajmniej na kilka minut).
Ooo, przyznam się, że tego to nie wiedziałem. :ok:

Co do HP też możesz mieć rację - porządne urządzenia robiło też FSC (choć n560 baterii podtrzymującej nie ma) ale się wycofało :(
Niestety, tak samo jak np. Dell i inni. Teraz niemal tylko produkuje się palmfony/pockety ze zintegrowanym GPS w których o jakość już się nie dba jak w prawdziwych palmtopach, choćby Eteny, Asusy, a nawet HTC... Jednak taki Asus jeszcze długo przed erą palmfonów produkował naprawdę dobre palmtopy, choćby A620, albo HTC kiedyś wyprodukowało h4150 dla HP i Looxa420 dla FS i wtedy nie było mowy o jakichkolwiek masowych usterkach. teraz wystarczy wejść do działu np. Asus i... szkoda gadać. :|

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 01, 2008, 20:27:48 »
(Czy w WM5 też jest podział na Storage/Program?)
:O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O
Szkoda, że nie jestem tak "tolerancyjny" jak autor tego pytania bo byłby niezły kabaret  :E

Piotrze, proponuję zachować osobiste urazy, odpowiadać w sposób rzeczowy i nie tworzyć niepotrzebnych spięć.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 01, 2008, 20:53:26 »
pierwsze słyszę, że producenci kiedyś montowali więcej romu niż potrzeba. :O Normalnie pockety wtedy nie miały żadnych wydzielonych części romu, a jeżeli już to często tylko to co pozostało, czyli kilka mb. Nie było mowy, że system zajmuje 32mb, a montuje się 64mb.

a co powiesz o iPAQ 2750 który ma 128MB romu, z czego ponad 80MB jest dostępne dla użytkownika w postaci iPAQ File Store (dokładna pojemność to 82,92MB) ?

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 01, 2008, 20:58:20 »
pierwsze słyszę, że producenci kiedyś montowali więcej romu niż potrzeba. :O Normalnie pockety wtedy nie miały żadnych wydzielonych części romu, a jeżeli już to często tylko to co pozostało, czyli kilka mb. Nie było mowy, że system zajmuje 32mb, a montuje się 64mb.
a co powiesz o iPAQ 2750 który ma 128MB romu, z czego ponad 80MB jest dostępne dla użytkownika w postaci iPAQ File Store (dokładna pojemność to 82,92MB) ?
A co powiesz na to, że ja mówiłem o kiedyśnich pocketach? :wink:
"Kiedyś" = starsze od WM2003SE (ale bez wm2003se, gdyż tam czasem wstawiano więcej romu, bo już przewidywano upgrade do WM5). Chyba, że uważasz, że 2750 to staroć. :E
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 21:00:47 wysłana przez Poklik »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 01, 2008, 21:04:55 »

Piotrze, proponuję zachować osobiste urazy, odpowiadać w sposób rzeczowy i nie tworzyć niepotrzebnych spięć.
Sypię popiół na głowe.. będę starał sie trzymać na wodzy swój temperament :)

Pozdrav
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 21:06:39 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 01, 2008, 21:28:54 »
A co powiesz na to, że ja mówiłem o kiedyśnich pocketach? :wink:
"Kiedyś" = starsze od WM2003SE (ale bez wm2003se, gdyż tam czasem wstawiano więcej romu, bo już przewidywano upgrade do WM5). Chyba, że uważasz, że 2750 to staroć. :E

ej, wcale nie było mowy że WM2003SE się nie liczy, Kitor mówił o "czasach PPC02/WM03/SE"
a 2750? Rzecz względna, mój to może i staroć, ale Lutek wgrał do swojego WM6 i już ma nowoczesny ;P