tak sie zastanawiam nad zakupem ww. smartfona, ale niepokoi mnie w nim kilka rzeczy :-/
najwazniejsze to podswietlenie.
jak zostalo napisane w tescie nawet na najmniejszym stopniu jest ono zbyt intensywne w nocy
skoro zauwazyli to nawet mniej wrazliwi, to dla mnie _na pewno_ bedzie zbyt intensywne
a to dla mnie sprawa kluczowa (w swoim siemensie m65 mam ustawione na 5(!)% i dla mnie jest w sam raz)..
i tu moje pytanie:
czy jest jakas mozliwosc zmniejszenia tego podswietlenia, np. poprzez jakis program lub pogrzebanie w rejestrze? 
Naczytałeś się głupot i wyrobiłeś sobie być może błędną opinię.
Ten telefon ma 5 stopni podświetlenia:
0 - wiadomo - widać tylko, że LCD coś wyświetla - w nocy nieużyteczne
1 - 25% - jak dla mnie to w sam raz aby cokolwiek zobaczyć, w nocy nie daje po oczach
2 - 50% - normalne podświetlenie lecz w słoneczne dni zbyt ciemne (w nocy spokojnie wystarcza jako latarka)
3 - 75% - jasne, ale trochę już razi
4 - 100% - białe tło jest faktycznie białe - kontrast i jaskrawość przeszkadzają w użytkowaniu w pomieszczeniach w dzień, a w nocy jest zupełnie nie do przyjęcia.
Ocena jest subiektywna. Podświetlenie i kontrast LCD nie są sobie równe więc 5% simensa może odpowiadać 25% Qteka 9k1.
ewentualnie czy jest moze jakas folia na ekran w odcieniach ciemniejszych niz przezroczyste
- to by tez moglo rozwiazac sprawe (intensywnosci) podswietlenia 
Kombinujesz

Pzdr
Mirek